ABC specialke: Prvi obrat

Spet smo naredili nekaj, česar doslej v Sloveniji ni še nihče. V ABC specialke, posebni izdaji revije Bicikel, vam bomo povedali, kako kupiti svoje prvo cestno kolo, kako pravilno nastaviti položaj na specialki, kako se prav obleči in namestiti čelado, kaj morate imeti s seboj na turi, da ne boste obtičali ob cesti, kako izpilit formo, da ne boste preveč trpeli ter kako prvič dirkat na kolesarskem maratonu, kako vozit v skupini in kako vzdrževat kolo in se lotit osnovnih popravil.

Ste vedeli, da je kolesarstvo, globalno gledano, za nogometom najpopularnejši šport? Če že nočete teči polmaratona in maratona, si torej kupite kolo! Več o ABC specialke lahko preberete tukaj, kupite jo lahko pri prodajalcih časopisov širom po Sloveniji, takisto tudi revijo Bicikel, ki jo lahko naročite tukaj, najdete pa nas tudi na Facebooku. Spodaj je moj uvodnik. Sem vam že povedal, da je kolesarjenje moj najljubši šport? Če bi zadel milijone na loteriji, bi jih seveda smotrno zapravil, a ob tem bi poskrbel predvsem za to, da bi imel kakšnih petnajst ur tedensko čas tudi za bicikel. Če imam samo uro časa na dan, se tega raje ne lotim spet resno, ker bi me preveč zagrabilo.

2015_abcspecialke_0naslovka

Prvi obrat

V slovenskih medijih se je pisalo že o različnih nacionalnih športih. Saj veste, da že od nekdaj veljamo za narod smučarjev. Planincev. Ob uspehih nogometne reprezentance postane nacionalni šport nogomet. V zadnjih letih je še posebej popularen tek. Dokaz, da je med najbolj priljubljenimi rekreativnimi športnimi disciplinami tudi kolesarjenje, so množični kolesarski maratoni, k se jih udeleži na stotine ali celo na tisoče rekreativnih kolesarjev. Mnogi ali celo večina med njimi na cestnih kolesih – specialkah. Naraščajočo priljubljenost tega napornega, a izredno dinamičnega športa na prostem smo iz prve vrste spremljali tudi ustvarjalci Bicikla, edine slovenske revije, specializirane za kolesarstvo, ki izhaja že od leta 2007. Še precej starejši je portal s forumom www.bicikel.com, ki je že dolga leta glavno spletno srečevališče slovenskih kolesarjev. Tudi popolnih začetnikov. Zato se nam je zdelo prav, da pripravimo posebno izdajo revije Bicikel, ki bo namenjena prav njim. Tistim, ki jih je premamila želja po hitrosti in premagovanju še daljših razdalj, morda celo želja, da bi se pridružili kateri od skupinskih voženj.

Cestno kolesarjenje je brez dvoma ena najbolj kompleksnih in fizično najzahtevnejših oblik športa, zato se ga mnogi ustrašijo, največkrat iz prepričanja, da je cestno kolo nestabilno in neudobno, da so prenosi pretežki, sedež pretrd. Vse to je lahko res, zato moramo svoje prvo cestno kolo izbrati pametno. Ne ustrašite se cen koles, ki presegajo pet tisočakov, saj je najdražji model za popolne začetnike praviloma najmanj primeren. Vzemite si čas, temeljito preglejte ponudbo in poiščite kolo, na katerem se počutite udobno. Pri tem vam bo v izdatno pomoč pričujoči priročnik.

Toda opozarjamo vas: na začetku boste trpeli na še tako udobnem sedežu. Seveda ne smete obupati, saj se s kilometri koža sedala dobro ustroji, vsaj na začetku pa je bliskovit tudi fizični napredek. Kmalu boste lahko premagovali razdalje, o katerih ste včasih samo sanjali in morda se bo prebudila celo želja po udeležbi na rekreativnem maratonu. Pri tem naj vam bo v pomoč poglavje o vadbi s cestnim kolesom, v katerem nismo pozabili niti na spremljajočo vadbo za vsesplošno boljše počutje, na pravo tehniko pilotiranja cestnega kolesa in na varnost v prometu ali med vožnjo v skupini.

Cestno kolesarjenje ni kompleksen šport samo zaradi taktike in tehnike vožnje, ampak tudi zato, ker je kolo izdelek s precizno tehniko. Na dobro delovanje zavor ali menjalnikov lahko vpliva že majhen obrat vijaka, seveda pa mora vsaka kolesarka ali kolesar znati zamenjati zračnico na terenu (čeravno je res, da kolesarkam marsikaj odpustimo). Zato smo se posvetili tudi opisu osnovnih popravil in nastavitev kolesa.

Ne, s cestnim kolesom se ne boste z lahkoto peljali 40 km/h. Zato pa boste sedeli na najhitrejšem sredstvu na človekov pogon. Potem je vse odvisno samo od vas, pri čemer ne pozabite, da ni odločilna hitrost, ampak užitek v kolesarskem sedlu. Po možnosti v dobri družbi.

Prejšnja objava Naslednja objava

4 komentarji

 • Odgovori Šamu Josip 9. 4. 2015 at 4:17

  Sam sem v mladosti pretekel blizu 100.000 km,prva ljubezen. Toda, teža raste, telo to več ne prenese, kolena in sklepi trpijo , kolo je sedanja prava ljubezen.Letno 10.000 km , pri 64 letih, čeprav sem še obrtnik. Toplo priporočam kolo, za svobodo, svobodo misli, zdravje.

 • Odgovori Matej Zalar 9. 4. 2015 at 8:26

  Tako!

 • Odgovori darja 10. 4. 2015 at 0:26

  Najboljši šport je plavanje. 🙂
  Kolesarjenje …ne vem, no! Ni za pretiravat.

  Pogoj je, da delaš z veseljem. Jaz grem lahko peš po ravnem 20 km! Ne bom pa rinla v ene višinske skale 🙁

  • Odgovori Iztok 10. 4. 2015 at 11:36

   Pojem “najboljši” je zelo precenjen.
   Zate plavanje, za drugega kolo, spet tretjemu tek, četrtemu ping pong…
   Se pa strinjam, da je na začetku potrebno veselje. To ščasoma, pri večini, preraste v stast, ki je nujno potrebna, za čas, ko pade motivacija in veselje izgine. Strast je, tako kot povsod v življenju, ključna sestavina, ki loči odlične rekreativce od dobrih.

  Komentiraj