ABC teka v naravi: Stecite po stezicah

Če vas mika tekanje v naravi, a ne veste, kako bi se tega lotili, priporočam nakup posebne izdaje revije Tekac.si, kjer je o tej tekaški disciplini napisano skoraj vse. Če mi želite zastaviti vprašanje, na katerega je nemogoče odgovoriti, na primer »kakšne superge naj kupim za tek v naravi«, takisto priporočam investicijo v višini 5,90 EUR. Priročnik je na voljo pri vseh boljših prodajalcih časopisov, malo več o vsebini najdete tukaj, revijo Tekac.si in vse ostale posebne izdaje naročite tukaj, všečkate in ostanete na tekočem tukaj, moj uvodnik pa preberete spodaj.

naslovnica_ABC_trail_teka

Stecite po stezicah

Živimo v gorati in gozdnati deželi s tako majhnimi mesti, da se praktično ne moremo izogniti teku v naravnem okolju. Prepričani smo, da te naravne danosti dobro izkoriščate in da tudi tisti, ki živite v mestih, poskrbite za tek v senci gozdov ali hladu ob rekah in jezerih. Toda morda si želite steči korak naprej in se z urejenih asfaltiranih in makadamskih poti preseliti na naravno uhojene, ki zastavljajo povsem nove izzive.

Iskanje izraza, ki bi najbolje opisal dejavnost, o kateri pišemo, je precej zahtevno. Teka po stezicah ob obali ali na gričih nad mestnimi parki nikakor ne moremo imenovati gorski tek, čeprav je to uveljavljeno ime za zahtevno tekmovalno disciplino, ki v okviru zveze WMRA deluje znotraj Mednarodne atletske zveze. Tek v naravi se sliši precej bolj simpatično tudi za tiste, ki se v tekaških copatih ne želijo podajati v skalovje gora, toda v naravi lahko navsezadnje tečemo tudi po urejenih cestah. Zato filozofijo teka v naravi po naravnih podlagah še najbolj simpatično opiše angleški izraz trail run, torej trail tek oziroma tek po stezicah. Ali je to res nekaj posebnega, kar zahteva poseben priročnik?

Opremo za tek po sprehajalnih stezicah v najbližjem gozdu navsezadnje že imate, saj so za silo dobri tudi copati za cestni tek. Poudarjamo: za silo. Stopalo bo namreč mnogo bolj varno v objemu bolj stabilnega copata z bolj togim srednjim podplatom in globlje urezanim profilom zunanjega podplata. Prednost copat za tek v naravi, ki so resda nekoliko težji in zaradi že tako mehkejše podlage tudi trši, je tudi izdatnejša zaščita pred poškodbami materiala zaradi udarcev v skale ali korenine, ki se jim na stezicah ne moremo izogniti. Zato nikar ne oklevajte in prihranite cestne copate za podlage, ki so jim namenjene, saj tako navsezadnje prihranite!

Ostala oprema ni tako pomembna, a morda vas bodo hitro pritegnile daljše razdalje in večje višinske razlike vse tja do visokogorja, ki zahteva ne samo ustrezno opremo, ampak tudi odlično telesno pripravljenost. S tem nimamo v mislih samo kondicije, ki jo lahko pridobimo tudi na cesti. Stabilen trup, moč in dobro ravnotežje so odločujoči faktorji za varen užitek na najzahtevnejših terenih – in tudi v vsakdanjem življenju.

Če je lahko tek, ki za uspeh zahteva veliko napora in odrekanja sinonim za življenje, lahko trail tek razumemo kot življenje po neustaljenih smernicah. Privoščite si spontanost in izlet v neznano, četudi ste ljubitelji rutine in ustaljenega življenja – ali teka. S spremembami boste v tek in življenje vnesli novo draž, ki vam bo lahko samo koristila. Prisluhnite torej klicu narave, zategnite vezalke, izpulite slušalke iz uhljev, ugasnite telefon in pobegnite od vsakdanjega življenja v okolje, kjer še vladajo naravni zakoni močnejšega. Narave sicer ne boste premagali, lahko pa z močno voljo zmagate v boju s samimi seboj.

Prejšnja objava Naslednja objava

2 komentarja

  • Odgovori mojchka 20. 5. 2016 at 20:27

    Tako dobro si tole povedal, a komentarja nobenega?
    Pri nas doma smo se totalno zapalili za trail… pa čeprav smo to že počeli, ko smo bili mlajši.. a takrat te “disciplina” še ni imela imena 🙂

  • Odgovori Matej Zalar 22. 5. 2016 at 22:22

    Pa ni bilo Facebooka, da bi se lahko hvalili s podvigi.

  • Komentiraj