Akademik v taksiju

Po čedalje slabših izkušnjah z ljubljanskimi taksisti sem se res veselil novega ponudnika taksi storitev. Niti malo me ne moti nizkocenovni avtomobil, če je voznik normalno socializiran pripadnik družbe in torej ne smrdi, ne zamuja, ne obremenjuje potnika s svojimi problemi ali nakladanjem tja v tri dni in se znajde v prometu in v Ljubljani. In takih je v Ljubljani pošastno malo. Ob prvi priliki sem zato klical Cammeo, sploh ne samo zato, ker so za prvi konec tedna obljubili brezplačne prevoze, ampak zato, ker so za normalno ceno obljubljali tisto, kar se bi moralo biti normalno.

»A v tem avtu že nekdo sedi,« je pripomnila Lisica. Ta je res zmešana, sem si mislil, a ko sem sredi križišča odprl vrata, me je s sovoznikovega sedeža res pozdravila starejša gospa.

Podarjenemu konju se sicer ne gleda v zobe, a težko ostanem resen, če se je premierna vožnja izkazala za eno najbolj bizarnih taksi izkušenj v Ljubljani doslej. Prevoz sem ob 11.30 naročil za 11.55 in za začetek me je dispečer obvestil, da ne sprejemajo naročil. Mimogrede, na spletni strani je telefonska številka objavljena pod stavkom: Naroči s telefonskim klicem. Taksi so vseeno naročili in me ob tem obvestili, da bom z zvezi z dogodkom, ki se ima zgoditi čez 25 minut, dobil SMS-sporočilo, tik pred prihodom pa da me bo poklical še voznik. Kot da naročam storitev za 500 evrov.

Ob 11.54 sem dobil SMS z nepodpisanim obvestilom, da pride vozilo št. 13 čez 8.0 minut ter vabilo za všečkanje in možnost osvajanja nagrad. Voznik me je poklical še isto minuto, bil je že blizu, čez dve minuti pa še drugič, ko me je obvestil, da je zgrešil naslov in čaka dvesto metrov naprej. Zanimalo ga je, če je to predaleč, da bi prišla do njega peš. Ni predaleč, a ker od taksija pričakujem, da me pobere na dogovorjeni lokaciji, sem vztrajal, naj se kar lepo vrne.

Ker se očitno ni znašel, sem mu pomagal z namigom, da je to blizu gostinskega lokala, ki ga pozna vsak, ampak res vsak ljubljanski taksist. Razen njega. Čez šest minut mu je uspelo, a ni stal na dogovorjeni lokaciji, pač pa pred lokalom, ki naj bi služil kot oporna točka, pa še to za vogalom, tako da ga nisva videla, sredi križišča, prav tistega, kjer v jutranji prometni konici starši iz avtomobilov spuščajo svoje otroke. Tako sva do taksija štorkljala samo slabih 100 metrov.

Na sovoznikovem sedežu je torej sedela neznana gospa. Lepo je pozdravila, taksist pa je prijazno pripomnil: »Smo se le našli, kajne?« Kot da sva se izgubila tudi midva. Resnici na ljubo zagoneten naslov, ki ga nisem poznal niti jaz, je, še vedno stoječ sredi križišča, vtipkal v aplikacijo na telefonu, a brez uspeha. Usmeril sem ga v pravo smer in medtem cilj brez težav poiskal prek svojega telefona.

Na mestu, kjer je imel možnost, da izbere počasnejšo, a nič krajšo pot, je hotel narediti točno to, a sem ga še pravočasno poslal naravnost. Potem sem ga usmerjal od križišča do križišča, a sem imel pri tem precej težav, ker me bodisi ni poslušal bodisi ni znal šteti ali ocenjevati razdalj. K sreči mu je pomagala žena, ki je bila tam očitno zato, da mu v prvih dneh službe nudi moralno – in navigacijsko – oporo. Nervoza je bila namreč očitna, polotevala pa se je tudi mene – ko ima človek, ki je že vse naredil narobe, tudi v tretjem zaporednem križišču oziroma krožišču težave s sledenjem navodilom, namreč tudi mene počasi mineva smisel za humor. Če vožnja ne bi bila brezplačna, bi znorel še preden smo se zares odpeljali, ko je v križišču sredi Tržaške obračal vzvratno na cesto, po kateri razni kreteni s telefoni v roki divjajo tudi 80 kilometrov na uro.

Od taksija ne pričakujem veliko – pričakujem pa, da bom edini potnik, da ne bom zamudil petnajst minut in da mi ga ne bo treba usmerjati. Toliko o Cammeovi interni akademiji za taksiste.

Prejšnja objava Naslednja objava

11 komentarjev

 • Odgovori Seamus 2. 10. 2017 at 19:37

  Podobno, kot si opisal taksista, sem se jaz počitil, ko sem star 18 let in ene 10 dni v prvo opravljal vozniški izpit in po pol ure izpitne vožnje naredil napako. Psiha dol, napake gor. Na srečo je bil inštruktor faca in je tudi komisija uvidela mojo nervozo in sem čez 20 minut na drugi strani Jesenic v roki držal izpit 😀 .
  Ta šofer ni imel sreče s komisijo 😆

 • Odgovori jazsembog 2. 10. 2017 at 19:48

  Ti si ta, ki misli, da zivi v high class soseski nekje v slovenistanu. Kako lepo je biti glup.

 • Odgovori Matej Zalar 2. 10. 2017 at 20:01

  @Seamus: Vem, vem. Saj se je čutilo, da ima revež tremo … pa verjetno ni on kriv, ampak akademija, ki ga ni dobro pripravila.

  @Jazsembog: Daj daj, jaz temu cepcu ob prvi priliki lepo pobrišem komentar, ker je že preveč dolgočasen.

 • Odgovori filmoljub 3. 10. 2017 at 7:49

  Pravzaprav bi lahko ves blog (ali vso antropološko kariero ali zajetno knjigo ali obsežno študijo) posvetil enemu samemu simptomu: temu, kako je v Slovenistanu mogoče vse, pa se vseeno ne zgodi nič. Nobenih moralnih kriterijev, nikakršnih meril normalnosti, nobenih pričakovanj, nič. Kar zadeva komentatorje, sem pa opazil, da sta dve vrsti slednjih: prvi upravičeno kritizirajo stvari, v upanju, da bodo pomagali vsaj koga osvestiti in tako počasi spremeniti miselnost Butalcev. Drugi pa kritizirajo te prve, misleč, da so prav taki nergači razlog, da v tej državi ne funkcionira nič. Češ, dajmo raje glavo v pesek in se okiteni z domoljubjem pretvarjajmo, da živimo v Švici, bo vsem koj lepše.

 • Odgovori Matej Zalar 3. 10. 2017 at 8:26

  Da smo si na jasnem: Cammeo je hrvaška firma. Res pa je, da imajo menda težave z iskanjem kadrov, čeprav menda plača za takšno delovno mesto niti ni tako slaba in glede na tarnanje ljubljanskih taksistov, da delajo cele dneve, a ne zaslužijo nič, bi človek pričakoval, da se bodo za tako službo grebli.

 • Odgovori jazsembog 3. 10. 2017 at 13:00

  V sloveniji vsak misli, da je zrtev in dela najvec. Ja, bi rekel, da ne dobijo kadra. Isto kot posta. Ne dobijo kadra. Placa je seveda primerna delu – dodani vrednosti delovnega mesta. Ne pravim, da to ni mizerna placa, vendar je prihodek pac rezultat pozresne drzave (prispevkov na placo) in produktivnosti delavca. Zal je slovenija ostala manualna druzba in drugace ne gre. Dodajmo k tem, da slovenski narod ni prevec delaven, in da generalno vsi precenjujemo svoje zmoznosti, potem seveda ni dovolj prosenj.

 • Odgovori cia9 4. 10. 2017 at 20:06

  Glede jamranja taksistov o plačah. V zadnjih dveh letih sem naletela na dva taksista, ki sta se zelo želela pogovarjat v smer kaj delaš in na koncu tudi koliko zaslužiš. Na mojo osnovno plačo 1300 evrov netko in poklic (zdravnica specializantka) sta lahko samo rekla, da s standardnim delom (ne več kot 8 ur dnevno) zaslužita toliko kot jaz, z dodatnim trudom pa seveda več. In da kako fajn, da se nista ubijala s študiranjem. Hja, pa seveda sta bila par pomladi mlajša od mmene. Toliko o jamračih.

 • Odgovori Antietatist 5. 10. 2017 at 8:26

  @CIA9: drži, je pa tudi res, da boš lahko ti z nekaj dodatnega truda/sreče/vez (ne, ne pravim, da je lahko!) na dva ali trikratniku tega zneska (poznam kar nekaj zdravnikov, zato vem, kaj govorim), onadva pa bosta še vedno vozila taksi za 1300 eurov na mesec. V državi, kjer je “znajti se” sicer ena najvišjih vrlin, v povprečju z izobrazbo še vedno lahko prideš dlje kot brez nje.

 • Odgovori Matej Zalar 5. 10. 2017 at 9:41

  @Cia9: Tukaj je še element nabijanja. Toliko nakladačev kot jih je med taksisti, je težko najti. In ja, taksista sta dosegla svoj vrh. Ti pa šele začenjaš. In ne bi rekel, da gre zdravnikom prav slabo.

 • Odgovori jazsembog 5. 10. 2017 at 14:49

  Jst ne razumem, zakaj taksisti ne morejo biti tiho? Jst jim vedno recem bodi tiho, glava me boli.

 • Odgovori Matej Zalar 6. 10. 2017 at 8:26

  Ja, potem je pa tako užaljeno tiho, da kar čutiš …

 • Komentiraj