Azurni nateg

Gostinski nategi niso slovenska posebnost. Me pa vsakič znova preseneča, da za dobre, odlične ali celo prestižne veljajo tudi obrati, ki dosegajo kvečjemu povprečno kakovost, in je nategovanje pri strežnem osebju, ceni, sestavinah, največkrat pa pri vsem skupaj, običajna taktika poslovnega uspeha. To ni težko v okolju, iz katerega izhajajo nezahtevni, nerazgledani, malomeščanski in primitivni gostje, pomešani s tistimi, ki imajo več denarja kot okusa, kakovost pa merijo izključno na podlagi cene, saj so za bolj poglobljeno oceno preveč omejeni. Ne samo, da se redno vračajo, ampak ponudbo celo hvalijo, pri čemer imam najraje tiste strokovnjake, ki vedno naročijo isto.

Tratorije s picami Azur se načelno izogibam, vedno pa ne gre. Ker je pri roki. Ker sem tja vabljen. Ker so v bližnje gostilne zaprte. Če že grem tja, praviloma naročim pico, ker to je očitno vse, kar znajo pripraviti ne da bi se počutil opetnajstenega. A vedno tudi to ne gre. Nategujejo celo pri solatah.

Prvič sem tam naročil solato caprese – v jedilnem listu piše capresse, a gre za bolj ali manj enako jed – z mozzarello bufalo, kot je bilo navedeno. Na krožniku je bila običajna, plastična, cenena mocarela. V čem je bila težava? Bufale jim je zmanjkalo. Ne vem kaj so zaračunali, a bojim se, da polno ceno, čeprav so postregli z nekajkrat cenejšo ključno sestavino. Drugič sva si s prijateljico razdelila paello za dve osebi, ki je vsebovala dovolj riža, da bi se najedle tudi štiri osebe, a bizarno malo mesa, še največ piščančjega, in drugih sestavin, razen obilice paprike. Ker sem bil vabljen, se nisem pritoževal.

V nedeljo pa sva poleg sicer okusne pice naročila solato toscana. Kot vidim zdaj, naj bi vsebovala motovilec, rukolo, češnjevec, mocarelo, črne olive, sir grana padano in nek preliv. Za 7,90 sva dobila polno skledo motovilca in rukole in za vzorec češnjevca, izbrskal pa sem tudi en košček mocarele. Ostalih sestavin se ne spomnim.

Zdaj mi gre na živce, da sem solato plačal, čeprav ni vsebovala niti polovice obljubljenih sestavin ali pa jih je vsebovala v tako neznatnih količinah, da jih sploh nisem zaznal. Na licu mesta nisem znorel iz več razlogov: ker imam v Azurju tako ali tako nizka pričakovanja in ker se zaradi sestradanosti ob naročilu nisem poglobil v seznam navedenih sestavin. Ampak zdaj jih imam res poln kurec. Ko me tista plešca v preozkih srajcah že tretjič nategneta z varčevalnimi ukrepi, je to zrelo za kaj več kot za pritoževanje natakarju, kar ne obrodi sadov. Sploh zato ne, ker je svojat kljub vsemu zadovoljna z vsem, kar jim butnejo na krožnik, če se ob tem delajo napol fine – česa več povprečen Ljubljančan, ki misli, da je pica bolj nobel jed od govejega repa, tako ali tako ne prenese.

Tako lahko v tem mestu postane oštir vsak zmene, ki nima pojma niti o strežbi niti o kulinariki niti o kuhanju. Najpomembnejša je pač veščina obvladovanje blefiranja. In ko je taka prehranjevalnica, ki ne presega kakovosti malo boljše menze nabito polna, se stvari odvijajo po inerciji v slogu malomeščanskega navduševanja, zdaj nad rukolo, potem nad oranžnimi vini in zdaj nad burgerji in pivom.

Prejšnja objava Naslednja objava

14 komentarjev

 • Odgovori Seamus 1. 8. 2017 at 20:20

  Ruža.

 • Odgovori Anonimno 2. 8. 2017 at 8:39

  En teden prepozno si tole napisal.
  Teden nazaj smo bili. Pizza zelo dobra, ostalo zanič.

 • Odgovori Spam 2. 8. 2017 at 10:16

  Morda rahlo pretiravanje glede solate. Navedene so sestavine. Samo razmerje pa je stvar recepta.

 • Odgovori Matej Zalar 2. 8. 2017 at 10:43

  Daj no daj. Hočeš povedati, da težava ni v gostincu, ampak v meni, ker v solati nisem našel niti ene olive in sem tudi prepričan, da bo sploh ni bilo sira? Lepo te no prosim!

 • Odgovori Luka 2. 8. 2017 at 11:30

  V najlepšem mestu na svetu bi pričakoval, da mora oštir za pridobitev vseh dovoljenj biti še vsaj malo kolega z županom.

 • Odgovori Beki 2. 8. 2017 at 13:35

  Imam podobne izkušnje. Naju so nategnili celo pri pici; neka mornarska je imela gor cele tri gambere in nič ostalega. Neki njoki z žrebičkovimi trakci pa je bila celo obakrat okusna. Eno soboto pa je bilo vse zanič – verjetno je za vikend kakšen vajenec za chefa.

 • Odgovori Blaž 2. 8. 2017 at 19:06

  Zelo so se pokvarili…10, 15 let nazaj je bilo na čisto drugem nivoju

 • Odgovori filmoljub 3. 8. 2017 at 8:45

  Dvomim, da bom v Ljubljani v bližnji prihodnosti na pico šel še kam drugam kot v Verace. Samo upam, da bodo vztrajali pri enaki kakovosti in ponudbi.

 • Odgovori Matej Zalar 3. 8. 2017 at 10:23

  Bojim se, da bodo težko vztrajali. Zdaj je to že neke vrsta veriga na treh lokacijah. In do takih verig imam rahel odpor, tako kot do te norosti, da zdaj pa vsi rinemo v te picerije. Dogodek v mestu Gogi. Neki primitivci prvič dobijo dobro pico in se jim odpelje. Pa da se razumeva: pica je bila odlična.

 • Odgovori filmoljub 3. 8. 2017 at 13:40

  Na treh lokacijah? Nisem vedel. 😡 To je potem res že franšiza, tako kot recimo 7burger, ki je na celih dveh lokacijah (v Kamniku in Rečici ob Savinji). 🙄 Fakit.

 • Odgovori Matej Zalar 3. 8. 2017 at 13:46

  No, če prav vem, ni franšiza. Je pa veriga. In take stvari me resno razpizdijo. Vsak, ki mu uspe, bi potem rad še več pa še več in edini učinek je, da mora pasti kakovost, ker še vedno vse dela z istim številom, ki jim ni malo mar za kakovost, obenem so pa premajhni, da bi sploh lahko sprejeli neke standarde. Potem pač vsak malo hvata krivine.

  7burger se mi zdi pa sploh neverjetno smešna reč. Zadnjič sem celo odkolesaril tja, izključno zaradi burgerja, ki so mi ga opisovali celo kot najboljšega v Sloveniji. Takega dobim kjerkoli.

 • Odgovori filmoljub 3. 8. 2017 at 13:53

  V bistvu imaš verjetno prav, že sam sem ugotavljal, da so se skvarili. Ampak včasih je bil res boljši, zdaj pa ga Hood Burger nese brez težav. Jebiga, je bilo lepo, dokler je trajalo.

 • Odgovori Anonimno 3. 8. 2017 at 16:47

  7Burger je bolj na nivoju Horse burgerja. Nič posebnega. Poiskusita Staro fabrko v Domžalah, če še nista.

 • Odgovori Seamus 3. 8. 2017 at 16:48

  7burger je, kot si omenil – takšnega dobiš povsod. Pa prevečkrat sem čakal.

 • Komentiraj