Baby shower: praznujte oploditev v infantilnem slogu

Vse življenje se učimo. Tako sem lani prvič slišal za baby shower. Za fantovščinami in dekliščinami je to verjetno šele tretja najbolj stupidna oblika praznovanja življenjskih mejnikov, a nisem siguren, ker nisem prisostvoval še nobenemu. Če prav razumem, gre za prireditev, kjer se horda 25- do 35-letnih žensk vede, kot da so stare 15 let.

Baby shower, promocija potrošništva

Na Wikipediji piše, da to ni ekskluzivno anglosaksonski običaj, ampak nekakšno obliko praznovanja rojstva otroka še pred samim rojstvom že od nekdaj poznajo tudi druge kulture. Seveda pa so v Ameriki ta cirkus razvili do popolne absurdnosti. Na Slovenskem, kjer ljudstvo sicer goji nerazumno močan odpor do Združenih držav Amerike in celo do prve dame, ki je po rodu Slovenka, ženske to obliko praznovanja povzemajo v najbolj trapasti mogoči hiperpotrošniški obliki.

Kaj naj si mislim o zabavah odraslih žensk, ki prireditveni prostor okrasijo z infantilno dekoracijo, kot da še nerojeni otrok praznuje prvi rojstni dan? Nazadnje je Lisica za potrebe tega praznovanja čez celo mesto tovorila torto v velikosti večje gimnastične žoge, ki je bila izdelana iz … plenic. To darilo je veljalo 50 evrov. Mislim, da ni bilo užitno in da je šlo pravzaprav za kičasto zapakirane plenice.

Baby shower, promocija razploda

Ne vem kaj počno na teh zabavah in me, tudi kot vedoželjnega amaterskega raziskovalca družbenih fenomenov, niti ne zanima. Kaže, da druga drugo hujskajo k čim prejšnjemu in čim bolj plodnemu razplodu, kajti ženske pridejo domov čustveno iztirjene, kot da bi jih pitali z nekimi hormoni. Še nekaj dni prej sta se pogovarjala, da so pri teh letih otroci prehudo breme, ki bi zavrlo uresničitev kariernih ciljev in pokvarilo preveč poletnih dopustov. Zdaj, ko se je ob devetih zvečer – do uboge nosečnice so teden dni pred rokom vsaj toliko uvidevne, da se poslovijo ob zgledni uri – vrnila z baby showerja, pa cvili kot mačka in ubogemu moškemu obsesivno tlači roke pod gate, kot da je ubogi nesrečnik nič drugega kot stroj za razplod.

Pritisk je hujši samo, če ženska med specializacijo mesec dni dela v porodnišnici, kjer prisostvuje vsaj trem rojstvom dnevno. To se mi dogaja ta mesec.

Po svoje je šokantno, da se matere in potencialne matere vedejo, morda bolj odgovorno, ne pa tudi manj neumno kot moški ob proslavljanju rojstva otroka. Ko torej postanejo očetje … pardon, atiji. Infantilizacija staršev verjetno sovpada z obdobjem, ko smo ženskam z otrokom nehali govoriti matere, ampak so postale mamice. Kot da so donosile v dijaških letih in jim moramo finančno in moralno pomagati, da bodo zvozile. Ne znam si na primer predstavljati svoje mame, kako bi pred več kot tridesetimi leti pod kičastimi rožnatimi baloni, ki sporočajo B A B Y, cvilila ob odvijanju torte iz otroških plenic.

Prejšnja objava Naslednja objava

23 komentarjev

 • Odgovori Katarina 7. 3. 2018 at 20:35

  A see nisi ugotovil kaj je zdaj nova totalna neumnost….gender reveal party! Sploh si na znam predstavljati zakaj bi bilo to dobro.
  Baby shower je tko navadna zadeva 😉 in da ne bos slucajno zamudil…po zakljucku prve etape muk moras imeti pripravljen se push present

  Neumnosti so brezmejne

 • Odgovori De 7. 3. 2018 at 21:09

  Dejta si najt bolj normalne kolege, jst (pravzaprav oba) sem čist normalno preživel brez vseh teh kretenizmov.

  Priznam pa da sem zdej malo bolj dojemljiv in potrpežljiv za ukvarjanje s tujim potomstvom, kar se prej niti pod razno ni zgodilo.

 • Odgovori SH 8. 3. 2018 at 9:32

  Nisem še bila na taki zabavi in kolikor poznam svoje prijateljice, se tega nobena ne bo šla.
  Kot pa vidim na FB, je pa splošno stanje med nosečkami tako, da se vse začne od prve črtice na testu, do fotk UZ fotke, potem sledi še obvezno fotkanje nosečke v kakem čudovitem ambientu, kjer je bodoča mamica zavita v tančice subtilno skriva svoje prsi in ponosno kaže trebušček. In zraven stoji presrečni bodoči očka in izgleda nerodno. Ko se približuje srečni PDP, organizirajo še te podebiljene baby zabave in na dan presrečnega dogodka postajo na FB, Instagram in Snapchat še sveže fotke iz porodne sobe, kjer se srečka nosečka pretvori v presrečno doječko. Potem pa na FB med nebroj objavami šivilj, ki šivajo kjutkane mini kompletke za prihod iz porodnišnice, izberejo najlepšega, po možnosti takega z zajčjimi ušeski na kapici in gredo iz porodnišnice direkt k fotografu, ki fotka dojenčke v pocinkanih vedrih.

 • Odgovori Mirko 8. 3. 2018 at 9:53

  V okviru podebiljenja bi mogoče za darilo lahko dobila že potrjeno registracijo na Facebook skupini “srečne doječke” ali na med.over.net forumu Mamice. … ampak sem prepričan da spada to v naravni prehod iz skupine “srečne nosečke”, v forumu Mamice je pa večina že od prvih črtic na testerju dalje. Kakorkoli, upam da so poleg torte s plenicami uredile tudi bon za “profesionalno slikanje sončkov”.

 • Odgovori Mojster Miha 8. 3. 2018 at 10:32

  @SH, se pravi v stilu Kardashian showa, samo da naši to počnejo zastonj. Problem je, ker se takšnim na spletu še lahko izogneš v kolikor omejiš socialna omrežja, v realnem svetu se pa težje omejiš od (dolgoletnih) prijateljev, sploh ker so običajno do razploda čisto normalni.

 • Odgovori moje mnenje 8. 3. 2018 at 11:12

  Ali se kdaj vprašaš kako se ob tem tvojem pisanju počuti Lisica, ker jo primerjaš z mačko, ki se goni ipd? Si mogoče pomislill, da je njena želja po naraščaju čisto naraven hormonski pojav in ne posledica udejstvovanja raznih Baby showerjev, verjetno je v določenih letih in si želi s teboj ustvariti družino. Ne razumem kako lahko človek, ki je v neki ljubeči zvezi piše take prispevke, saj se mi zdijo ponižujoči.

 • Odgovori Ana Novak 8. 3. 2018 at 11:36

  @moje mnenje
  Verjetno iz istega razloga kot Kardashian klan. Zakaj bi sicer delil z javnostjo take intimne podrobnosti iz svojega odnosa?
  Ta prispevek je/bo zelo bran in denar, ki bo s tem pritekel, bo morda vlozen v narascaj. 🙂

 • Odgovori SH 8. 3. 2018 at 11:46

  @Moje mnenje, glede na Matejev nergaški karakter, bi rekla, da si je našel sebi podobno, ki ni užaljena ob vsaki njegovi cinični pripombi. Sklepam po sebi, seveda, imam podoben odnos s svojim moškim, kar pa ne pomeni, da ni ljubeč. Je – ampak po najino. Matej, želim ti, da ti ta objava prinese toliko denarcev, da spraviš potomca vsaj do faksa 🙂

 • Odgovori moje mnenje 8. 3. 2018 at 11:54

  se mi zdi, da je pri tem prispevku kar pošteno prestopljena meja med cinizmom ter nespoštovanjem in žaljenjem.
  V kolikor pa je ta prispevek napisan v želji po ustvarjanju dobička, mi je potem zgrešena vsa logika takoimenovanega “nergača”.

 • Odgovori jazsembog 8. 3. 2018 at 11:56

  Ženski je treba povedati kar ji gre. Direkt, brez dlake na jeziku, Kam pa bomo prišli z mehkužnimi dedci, brez odpornosti na razne štose moderne družbe. Naj zdaj moški pusti, da se v hiši dogaja vse živo zaradi ljubega miru? Matej je še preveč diplomatski.
  Kaj danes naj bi bil uspeh že razplod. Otroka je treba vzgojit z trdo roko, da bo začel delati pri 15 tih in in se naučil prevzemati odgovornost kot odrasel človek. Ne pa da bo hodil naokoli kot Mesec in pripovedal neke pravljice na televiziji pri 30tih in se špilal socialista

 • Odgovori Matej Zalar 8. 3. 2018 at 12:11

  @Katarina: Gender reveal party – noro, ne vem zakaj, ampak to mi deluje kot zabava pred rojstvom žrebeta. Push present? Fuck me. Prejšnje leto sem izvedel, da mora oče po rojstvu mami (se pravi mami njegovega otroka, ne svoji mami) kupiti uhane. To je tudi popoln nemisel, ampak tako je v zbanaliziranem svetu hiperpotrošništva.

  @DE: No ja, ne more vendar kar zamenjati kolegic! Ampak, saj veš … ko doma godrnjam, da je to vendar kretenizem, mi gospa sicer pritrjuje, a obenem razlaga, da gre pravzaprav za štos. Kot da bi sploh lahko šlo zares.

  @SH: Nikoli ne veš, nikoli ne veš. Lahko se ti zgodi … “SURPRISE!” Morda boš vsem povedala, da tega nočeš. Ampak bo ena vseeno vztrajala in privlekla na kup še ducat babnic. Ko se boš vrnila z joge za nosečke, bodo pa po stanovanju obešeni rožnati baloni. Ali pač modri, odvisno kaj je bilo ugotovljeno na gender reveal partyju.

  @Mojster Miha: Saj, to! Ljudje so čisto normalni, potem se jim pa čisto odpelje. Mogoče bom jaz začel pisati blog “srečnega očka”, v katerem bom pihal na dušo z zapisi o tem, da se mi zdijo strije blazno seksi, kako spoštujem čudež rojstva otroke in da častim maternico, pa da zaničujem moške, ki ne spoštujejo svojih žena vsaj toliko, da na internetu o njih ne bi pisali kot o mačkah, ki se gonijo. Na tak način bi res tudi kaj zaslužil.

  @Moje mnenje: Nekaj je sicer godrnjala, a ne preveč. Navsezdanje bo vsak, ki zna brati, lahko ugotovil, da v zvezi s cviležem nisem omenjal eksplicitno Lisice in da sem v zvezi s tem pisal v tretji osebi. Se pa zavedam, da večina res ni niti pismena, kaj šele, da bi posedovali smisel za humor, ki presega hihitanje ob obešanju rožnatih balončkov v obliki srčkov. Bolj preprosto si je nekaj misliti in se zgražati in pridigati in mi razlagati tisto, kar vem tudi sam.

  @Ana: Beri zgoraj.

 • Odgovori filmoljub 8. 3. 2018 at 13:00

  Meh, po mojih izkušnjah je recimo v skupini tovrstnih žensk (mamic ali pričakujočih ali nosečk ali prihodnjih mamic ali karkoli) pravzaprav zagotovo vsaj 7 normalnih, ki jim ni do podebiljenih ekscesov butalskega potrošništva — ampak kaj, ko je v Butalah prevlada idiotske manjšine že kar folklorna posebnost. Če se torej najdeta dve ali tri z manjšim čelnim režnjem in nagnjenostjo do tovrstnih traparij, je to običajno dovolj, da se dajo prepričati še vse druge prijateljice in se potem dogajajo te baby shower zabave.

 • Odgovori Mojster Miha 8. 3. 2018 at 13:06

  Sem potem edini, ki sem ob prvi omembi Gender reveal party-a v Katarininem komentarju najprej pomislil na “party” na katerem transspolna/nebinarna/ … oseba razkrije svoj spol?

 • Odgovori Jebobebo 8. 3. 2018 at 14:15

  Eh, babe… Lepo, da se še kdo na tem svetu strinja z mano… A pa ti veš, da eni celo služijo dinčke z organizacijo tovrstnih žurk? Mejdun, včasih je bil dovolj en kasetar pa čips, da smo imeli žurko…

 • Odgovori Ana Novak 8. 3. 2018 at 18:07

  @mojster miha
  Dokler nisem prebrala tvojega komentarja, sploh nisem pomislila na razkritje dojenckovega spola. 😀 Samo na transgender varianto.

 • Odgovori Matej Zalar 8. 3. 2018 at 20:38

  @Filmoljub: Absolutno, mar misliš, da se Lisici tole ne zdi bebavo? Če bi se ji zdelo super, si a) ne bi upal pisati o tem in b) bi verjetno raje ostal ledig.

  @Jebobebo: Oglas za organizacijo tovrstne zabave sem lani opazil v ZDA, in to, ne boš verjel: nad pisoarjem!!! Nisem vedel, da je to že prišlo tudi v Slovenijo.

 • Odgovori Špela 9. 3. 2018 at 22:58

  Sem malo brala komentarje in moram pristavit svoj piskerček … Kot pravi SH, nam različni mediji vsiljujejo tovrstno debilno potrošništvo še pred rojstvom otrok, še večje tarče pa postanemo, ko jih imamo.

  S partnerjem sva namreč starša 4-letniku in 2-letniku in z veseljem poročam, da se nam je vsemu naštetemu (kot tudi organiziranim tematskim rojstnodnevnim zabavam in podobnim neumnostim) dosedaj uspelo uspešno izogibati. Dejansko se nihče iz najine družbe ne gre tovrstnih bedastoč, tako da Matej, ni vse tako poneumljeno kot izgleda oz. bi nam radi prodali. In nič bat, otroke se še vedno da spočet, rodit in vzgajat tudi brez tega … 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 10. 3. 2018 at 13:15

  @Špela: Ne trdim, da je vse poneumljeno, so pa neumnosti daleč najbolj opazne. V zvezi z vzgojo otrok sem bil še kakšni dve leti nazaj precej pesimistično prepričan, da tem ubogim novorojenim ljudem v življenju na tem svetu res ne bo lahko. Zdaj sem prepričan, da bodo prišli skozi precej bolje kot moja generacija, pa ne mislim samo zaradi izgubljenih petih let, ko bi morali ustvariti največ, a smo zdaj v prevelikem deležu na istem kot pred desetimi leti. Dejansko se bodo laže znašli v tem svetu. Seveda, opazovali ga bodo skozi ekrane telefonov, na pamet ne bodo znali niti ene telefonske številke in ne bodo sposobni prebrati deset strani knjige naenkrat. Ampak … saj jim vendar ne bo treba!

  O tem sem že začel pisat, ampak mi će od začetka leta kronično zmanjkuje časa za vse, česar ne morem izbruhati na tipkovnico v pol ure.

 • Odgovori filmoljub 10. 3. 2018 at 13:41

  Je pa seveda treba vedeti tudi to, da se zarečenega kruha največ pojé. Ko postaneš starš, se ves raznežen in podebiljen kmalu zalotiš, da počneš stvari, ki so se ti včasih zdele nepredstavljive. 😎

 • Odgovori Tamara 13. 3. 2018 at 14:25

  Spet sem skoraj pljunila po tipkovnici.
  Nisem vedela, da bi morala dobit uhane od ocija. Ker jst sem naslednji dan dobila sod vina na dveh nogah.

 • Odgovori Matej Zalar 13. 3. 2018 at 19:24

  😆

 • Komentiraj