Back to the 80’s

Človek se zlahka zaljubi v lepote Bizeljskega …

Ampak ker sem malo čuden, so me bolj od vinskih kleti – od grajske na gradu Bizeljsko pa do moderne Isteničeve -, gradov in goric, navdušile malenkosti, ki Bizeljsko vračajo v osemdeseta leta prejšnjega stoletja. Trgovina na drobno Drugovič je sicer v Pišecah, pa vendar … kdaj ste nazadnje videli kaj takega? Ali pa majhno trgovino z jestvinami, ki stoji zraven, kjer je mogoče kupiti vse, kar nujno potrebujete – osnovna živila, vrv za sušenje perila, izvijač ali gate … česar nimajo v delikatesi, pa najdete v trgovini z raznovrstnim repromaterialom. In kje – razen v Pišecah – ste nazadnje videli vago z analogno skalo – tisto veliko, z vrtljivim kazalcem!

Jaz sem jo videl v Trgovini Babič – na Bizeljskem!

V neki podrtiji sva našla stare flaše švepsa.

Nekdanji bufet pod Bizeljskim gradom na ozemlju, ki pripada državi, a Ministrstvo za kulturo ne dovoli, da bi najemnik tam opravljal turistično dejavnost – bolje je, da vse skupaj propade, medtem ko zaposleni na ministrstvu ohranjajo službe … in visoke plače.

Sanitarije zraven zgornjega premičnega objekta.

In, seveda …

Prejšnja objava Naslednja objava

15 komentarjev

 • Odgovori laufar 30. 9. 2012 at 20:03

  Apetitlih ortopedski čevlji……….

 • Odgovori chef 30. 9. 2012 at 21:31

  Jaz sem že razmišljal, da bi za nostalgike odprl bife v slogu Meractorjevih pajzlov – malo pretemen, z rostrfaj šankom in seveda s kelnercami v ortopedskih čevljih. Samo danes težko prepričaš, da bi kakšna še kazala kosmate noge ali vsaj brke. Pa tudi ni več isto, kot je bilo, ker pred 10. ne smeš točiti alkohola.

 • Odgovori darja 1. 10. 2012 at 1:20

  Jaz takoj odpadem, ker nimam kosmatih nog. Res!
  Se kar sekiram, ker se vse frendice depilirajo, jaz pa nimam ta čas kaj počet.

  Kar se pa tiče točenja alkota pred 10.uro pa obvladam u nulo! Sem že napisala, da sem delala na morju kot kelnarca.

  Če še ne veš Chef, vprašaj Ireno – spet so moderni štikli v stilu ortopedskih čevljev!

  😀 A odpremo en bife?

 • Odgovori miran 1. 10. 2012 at 7:02

  Haha, domačinom se vse to čist normalno zdi. Sploh ne opazimo.

  Ampak tista zapuščena terasa pod lovskim domom je pa res svetovna. 🙂

 • Odgovori t-inca 1. 10. 2012 at 7:33

  Ja, takoimenovane “borosanke”, kot se tem čevljem učeno reče, so letos pravi modni hit, se jih dobi v vseh barvah in oblikah (poglej k ireni na blog, mislim, da jih je objavila).
  Kar ne pomeni, da kljub temu ne bi bile prave ubijalke strasti (skupaj z najlon dokolenkami in modrci kožne barve).

 • Odgovori chef 1. 10. 2012 at 8:37

  @darja: Kaj ti bo bife, če nimaš kosmatih nog?

  @miran: Pred poldrugim letom sem se klatil po Nemčiji, kjer smo v podobnem vinogradniškem paviljončku uničili narezek in razdrli dve flaši vina (če bi bili v Sloveniji, bi bile štiri) – zrihtano v nulo. Pri nas pa pač tako, kot je …

  Vam se zdi to normalno, pa saj tudi je … Ljubljančani si večinoma sploh ne predstavljajo, da živijo v enem od redkih vsaj približno razvitih območij v Sloveniji.

  @t-inca: Ja, ampak obvezno morajo biti noge kosmate, tako da najlonke fajn povaljajo kocine 🙂 Nazadnje sem nekaj takega videl pred tremi leti v Mercatorjevem bifeju na Šmartinski, nasproti Javnih skladišč, ampak ne vem, če še obstaja.

 • Odgovori miran 1. 10. 2012 at 8:58

  No, končno mi je ratalo najti podatek, kako se tistemu paviljončku reče. Lusthaus: http://www.bizeljsko.si/zanimivosti/lusthaus.html! Menda spada k beizeljskemu gradu.

  Aja, pa kot berem in gledam v reviji, ste hodili skoraj po istih luknjah kot jaz: http://miranamon.wordpress.com/2012/07/15/tura-st-24/.

 • Odgovori kekec 1. 10. 2012 at 12:23

  Ne reče se bife ampak bufet (napiše pa buffett).

 • Odgovori Mirko 1. 10. 2012 at 14:35

  Če je rosfraj šank pa kelnarca v borosankah je bife, buffette naj imajo pa Francozi.

 • Odgovori kekec 2. 10. 2012 at 10:18

  Nad vrati živilinih bufetov (gorenjska) v ’70 in ’80 je pisalo buffett (oranžno na temno modri podlagi). In še danes mi babica pravi kolk sem fejst fant ker ne hodim u bufet.

 • Odgovori rozina 2. 10. 2012 at 19:57

  Buffett ( ? ) smo že toliko prevzeli, da je sedaj pravilneje reči bife.

 • Odgovori chef 3. 10. 2012 at 9:22

  Samo na mojem blogu je mogoče, da se prerekate okoli popolnoma nepomembne zadeve. Včasih bom napisal bife, včasih pa buffet, kot se mi bo pač v nekem trenutku zazdelo.

 • Odgovori Simona Rebolj 3. 10. 2012 at 11:47

  @chef:

  Bila bi nepomebna zadeva, ja, če ne bi na blogu Irena Sirena ob zdaj na blogosu izpostavljenem zapisu Simpl Kidz … na moje presenečenje zapisal tale komentar:

  “Si me prehitela, sem se hotel že jaz razpizdit.

  V zadnjem času sicer ugotavljam, da se je slovenskim podjetjem najbolje izogibat. Če bi obstajala možnost, bi se takoj preselil na primer k nemškemu T-Mobile. Ne samo iz principa, ampak tudi zato, ker so ziher boljši in cenejši.”

  Na moje presnečenje zato, ker med vsemi tistimi avšami, ki se tam zbirajo, bojda nisi opazil, da gre za najbolj skomercializiran blog, ki uporablja vse možne trivialne prijeme, od krpic, posladkov, tračev in ugank, da bi pač v slogu komercialnih ciljev, da privabi čim več ljudi, magari in predvsem idiotov. No, in pri tem seveda ne skopari niti s takovrstnimi podlovenjenimi anglizmi. Že v seznamu kategorij beremo fejmus pipl, fešn obsešn in podobno. Priceless je izredno priljubljena beseda in še in še. Včasih zapisano angleško, včasih poslovenjeno. Kot paše. Buffet ali bife … whatever. Tukaj zgoraj je naslov Back to the 80’s in ne Povratek v osemdeseta leta … hehe …

  Skratka, totalen nonsens je, da se taki populisti, ki počnejo enako z enakim namenom, pritožujejo na komercialnimi oglaševalskimi prijemi, da bi bojda izpadli pametni, spoštljivi do jezika in posvečeni. Še večji dizaster in prajsles ekspiriens je pa to, da je pri avtorici v zlagani pozi ugajanja za vsako ceno, magari če izpadeš smešno prozoren hinavec, moj komentar seveda cenzuriran, odstranjen, neobjavljen.

  Skratka, strinjam se, da lahko pišejo, kakor komu kdaj zapaše, pač tisti, ki so visoko pismeni, imajo izpiljen slog in vedno nekaj zapišejo z razlogom tako, kot zapišejo. Tudi v slengu. Če je po občutku, gre za izostren občutek v takšnih primerih. Ampak ne moreš se pa razburjat v borbi za slovenski jezik in pravopisje tam, kjer temu ni tako in vladajo oglasi za fejmus pipl in fešn obsešn. Potem tudi Back to the 80’s, bufet, bife, in buffet izpadejo pomembna tema. Tudi če je v tem primeru res nepomembna.

 • Odgovori kekec 3. 10. 2012 at 14:51

  O fak, celo analizo smo fasali. A je luna v znamenju al ste kar tako mal na splošno mal retardirani? Napišem da se na gorenjskem reče bufet, ker tako reče moja stara mama in nazaj fašem kako je pravilno in kaj na to pravijo francozi. WTF? mislim W? T? F? kako se pa drugače kaj počutite?

 • Odgovori Simona Rebolj 4. 10. 2012 at 1:56

  @kekec:

  Hahahahaha … počutimo se krasno.

 • Komentiraj