Za bajsije bo poskrbela država

Ko sem hodil v malo šolo, je bilo po moji oceni na sto otrok predebelih mogoče pet do največ osem otrok. Če seveda niso bili bullyji, kar je bilo zelo verjetno, smo se iz njih norčevali. Moje opažanje, da je malih debeluščkov čedalje več, je podprto tudi z mnogimi raziskavami. Debeluhov je toliko, da se iz njih verjetno sploh ne delajo več norca, saj niso nič drugačni, nasprotno, povprečni so. Zadnjič sem sedel zraven mozoljastega, po mojem vsaj dvajset kilogramov pretežkega pubertetnika. Tudi mama je debela, ampak to je njen problem, njena odločitev, četudi nezavedna. Problematično je, da kaj takega narediš otroku. Ali psu, na primer. Meni bi bilo nerodno imeti tudi predebelega psa, kaj šele otroka. Ne zaradi debelosti same po sebi kot pojave, ampak ker je to očiten znak nepravilne vzgoje in slabe prehrane, zaradi katere bo imel otrok težave vse življenje. Ne samo zdravstvene. Konec koncev je dokazano, da lepi (torej glede na vzpostavljene kriterije lepote – če se z njimi strinjamo ali, ne, takšni pač so! – vitki) ljudje lažje krmarijo skozi življenje.

Ampak če je otrok tako srečen!

Seveda je srečen, saj vsi radi dobro jemo in pijemo! In očitno radi tudi permisivno vzgajamo otroke, ki jim vrhunec kulinarike predstavljajo McDonald’s, kokakola, čokolade in čips. Tukaj so potem še stare mame in očetje, ki jim, tudi na skrivaj, podarjajo sladkarije, ker se otrokom očitno ne znajo prikupiti na primernejši način. Tako je seveda najbolj preprosto. Isto počnejo s psi.

Pubertetni debeluh, o katerem govorim, je po eni uri postal žejen, zato je v naslednje pol ure do dna spraznil pollitrsko plastenko ledenega čaja. Zaužil je med 150 in 200 kalorijami, kar je recimo desetina potrebnega dnevnega vnosa oziroma količina, ki jo ob nizko intenzivni vadbi kot je hoja, porabimo šele po dvajsetih minutah. Zaradi njegovega videza domnevam, da mali seveda zaužije še marsikaj in prav je tako – ampak osnova zdravega življenja je, da se ne nalivaš s sladkanimi pijačami!

Primeri kot je zgornji dokazujejo, da so ljudje, ne samo Slovenci, marsikje je še huje, neosveščeni in da bi bilo določena živila s stališča varovanja zdravja najbolje kar prepovedat. Jaz res težko gledam te male debeluhe, ker je jasno, da so za prekomerno težo odgovorni predvsem starši.

Nič nimam proti trošarinam na tobak in na alkohol, zaradi mene lahko te trošarine tudi drastično dvignejo, saj je konec koncev nesprejemljivo, da so v Sloveniji alkoholne pijače cenejše od brezalkoholnih. Naravnost idiotsko pa je uvajati trošarine na sladkarije, sladke pijače, čips in drugo svinjarijo in pri tem mi je popolnoma vseeno, da imajo podobne rešitve menda tudi v nekaterih drugih državah. Seveda je res, da majhna konzumacija tobaka in alkoholnih pijač telesu ne škodi bistveno oziroma da imajo praktično vse sestavine vina – razen alkohol – na telo pozitivne učinke. Alkoholne pijače in tobačni izdelki vsebujejo tisto sestavino, ki je sama po sebi strup – kar sladkorji ali maščobe pač niso, saj so za delovanje telesa nujne.

Da bi v naši zafurani državi prilive iz trošarin usmerili v subvencioniranje zdrave prehrane, da bi po drugi strani ceneje kupovali sadje, zelenjavo, ekološko ali integrirano pridelane izdelke in, bognedaj, mleko iz mlekomatov, je utopično. Da bi naša država nagrajevala? Hohoho!

Minister Marušič sicer lahko natolcuje o programih, s katerimi bodo skrbeli za bolj zdravo življenje davkoplačevalcev, ampak tudi če misli zares, on ne bo več dolgo minister in konec koncev je ta obljuba meglena. Kolikor jaz poznam te lumpe, bodo verjetno natisnili nekaj plakatov s slogani v stilu »maščobe NE zelenjava DA« in izdali nekaj brošur, s katerimi se bomo kratkočasili v ambulantnih čakalnicah, ostalo bodo pa zapravili po principu slabih gospodarjev, pri čemer seveda ni nujno, da bodo zapravljali za zdravstvo.

Zanima me, kaj to pomeni za gostilničarje ali celo kmete z dopolnilno turistično dejavnostjo. Kdo in ali sploh bo dejansko finančno bremenjen zaradi trošarin na pečenice ali jabolčne štrudle ali breskove sokove domače pridelave? Absurd je v tem, da so mastne domače klobase ali sladki domači štrudli in sokovi brez dvoma bolj zdravi od živil s posnetimi maščobami in brez sladkorja, ki so uničena v procesu predelave. Koliko bo znašala trošarina na Coca Colo Zero, ki je menda brez sladkorja, a se verjetno vsi strinjamo, da je nezdrava svinjarija, ki v nekaj dneh razžre lakiran pleh.

Nerealno je domnevati, da gre pri uvajanju trošarin na tako imenovano nezdravo hrano za skrb za zdravstveno dobrobit državljanov. Trošarine na nekaj, kar je življenjska nuja, so še eden v vrsti ukrepov za zajebavanje davkoplačevalcev, ki debeli niso zato, ker je nezdrava hrana poceni, ampak zaradi neosveščenosti, lenobe ali hedonizma. Trošarine ne bodo zmanjšale števila debeluhov, kot trošarine ne zmanjšajo števila kadilcev in pijancev.

Da skokovito narašča število telebanov, ne skrbi nikogar.

Še najmanj politike.

Prejšnja objava Naslednja objava

60 komentarjev

 • Odgovori Stric Marč 21. 9. 2011 at 19:12

  Šef! Sva tudi midva telebana, ko preko bloga delima nasvete in vzgajava ljudstvo, ki tega noče.
  Ali pa gre za narcisoidnost v razkazovanju zagorele vitkosti?

 • Odgovori NuckinFuts 21. 9. 2011 at 20:43

  Em, mislim, da država financira zdravo prehranjevanje in to v zelo zgodnjem obdobju = šolstvo.

  Marsikatera izobraževalna ustanova je odstranila recimo avtomate s prigrizki ali pa zamenjala njih vsebino z “zdravimi” sokovi in čokoladicami tipa frutabela s semeni, rižem in podobno ptičjo hrano. To je pa več ali manj to.

  Aja, pa v dijaškem domu, kjer sem stanoval še nekaj let nazaj so iz zanič hrane prešli na zanič pusto hrano (resno, popolnoma brez okusa). Well done there!

 • Odgovori Peterc 21. 9. 2011 at 21:06

  Sam podpiram liberalno ureditev drzave, tako da se s tvojim mnenjem ne strinjam. Sem za ureditev, kjer debeli ljudje placajo drazje (ali dodatno) zdravstveno zavarovanje in/ali storitve. To, da bi morala debeluhe kontrolirati drzava, je pa idiotsko. Pomenilo bi vsaj dve novi drzavni instituciji, sto vec zaposlenih v javni upravi in nove davke samo zato.

 • Odgovori Nastja 21. 9. 2011 at 21:21

  Ko sem še hodila v osnovno šolo (8 let nazaj?!?!) se spomnim da so zadnji 2 leti, ko se je menjal ravnatelj, uvedli zdravo prehrano in je laufalo. Nato v srednji šoli prehranan i bila nikakor urejena, ob šoli je bial samo menza s sendviči. LAhko si imel topel obrok v dijaškem domu – ki pa je npr. za večerjo dijakom postregel sp ohanim sirom in pomfrijem!? Torej ne hvala. Ko sem končala srednjo šolo so uvedli to s toplo malico za dijake, ki je pa niso jedli, so šli raje plačat hamburgerje, hot doge in podobno, zato so to ukinili.
  Problem so starši in problem je njihov “izgovor” da nimajo veliko časa in potem skuhajo nekaj na hitro. Še vedno je rešitev da se hrana jemlje npr. iz osnovnih šol, kjer mora biti hrana po pravilih zdrave prehrane. Vem da je v naši osnovni šoli v kraju kjer živim hrana full okusna. Da ne govorim o pudingu! (pa smo pri sladkem hehe).

  In tudi ko sva s fantom računala kao “kolko je dražja zdrava prehrana”. Ja ni ne … ker si npr.od polnozrnatih testenin dalj časa sit in še manj jih poješ. ISto je s temnim kruhom ali če ga nadomestiš mogoče z riževimi vaflji. Ko potegneš črto veliko več zapraviš za junk hrano, ker jo moraš 3x več pojest da te nasiti in napolni z energijo, kot če ješ “zdravo” .

  Kmetom pa itak nič ne zavidam trenutnega položaja. Ata je zadnjič od enega kupil po smešni ceni domač krompir, ker ga drugače sploh več ne more prodat. Itak izpod cene.

 • Odgovori En odveč 21. 9. 2011 at 21:42

  @peterc: Ja pa alkoholiki naj tudi samo plačajo za zdravljene ali poškodbe med pijanostjo! Pa recimo poškodbe pri rekreaciji, itak si sam kriv! Ali infarkt, kdo ti je kriv da maš take gene!

 • Odgovori spookymulder 21. 9. 2011 at 21:56

  Sem za trošarine na sladkane pijače (torej ne na naravne sokove, temveč na tiste pijače, ki jim dodatno vmešajo glukozo ali fruktozo), če bi šel tako zbrani denar direktno nazaj v izobraževanje mladine o zdravi prehrani, oziroma še bolje direktno za implementacijo zdrave prehrane v vrtcih in šolah.

  Pri hrani pa tudi ne bi smelo biti preveč težko ločiti med industrijsko predelanimi in z ogljikovimi hidrati ter maščobami naphanimi živili in med živili naravne, domače oziroma eko predelave in s primernimi obdavčitvami tudi na tem področju vsaj malce stimulirati bolj zdravo prehrano.

  Predvsem zato, ker nimam tako dobrega mnenja o ljudeh, da bi se jih dalo zgolj z argumenti dalo prepričati, kaj je najbolje za njih, temveč je ponavadi potrebna neka stimulacija in ker živimo v veselem potrošniškem kapitalizmu, je na žalost denarna stimulacija verjetno še najbolj uspešna metoda.

 • Odgovori Sakir 22. 9. 2011 at 8:09

  Kakšna debelost zarad prenažiranja? To je vse posledica genov, ker nekateri so pa res podvrženi debelosti in tut ne morjo shujšat z dietam in vadbo. Žalostno je, da so se očitno v zadnjih 20. letih samo ti slabi genetiki reproduciral naokol. 😀

  Država bo z dajatvami samo izkoristila novo pipco v posušen proračun, briga njih za probleme debelosti. Bolj bojo ljudje debeli, več bojo mel od njih. Davke na požrešnost v raznih oblikah dajatev na nezdravo hrano, morda še kako dopolnilno zavarovanje zaradi debelosti in nezdravega načina življenja in konec koncev, celo življenje vplačane in neizplačane pokojnine, ker pač pokoja ne bodo doživeli zaradi prezgodne smrti.

  Konc koncev pa je vsak posameznik odgovoren za svojo dobrobit in laži je zavit mim Mc’Donaldsa, če nimaš potrebe po nekem prenažiranju, ker tvoje telo to “rabi” zaradi čiste navade, ker pač skrbiš za svoj izgled.

 • Odgovori lezo 22. 9. 2011 at 9:02

  To je sekanje vsepovprek in izogibanje edini fer rešitvi. Če hočem kadit, pit, se drogirat in biti debel je to moja osebna odločitev. S tem ne škodim nikomur in ne vem zakaj bi se kdorkoli smel v to vtikat. Ker pa je tako življenje bolj tvegano bi moral plačevati dražje zdravstveno zavarovanje. To je vse.

 • Odgovori ELA 22. 9. 2011 at 10:35

  Tudi sama to opažam, predvsem, ker imam doma otroka najstnika. Ne samo, da so otroci močnejše postave v večini, veliko jih je tudi nenormalno velikih. Moj 11-letni otrok je že davno prerasel mojo številko noge, pri tej starosti ni nič nenavadnega, če imajo punce št. noge 40 in več. Lahko rečem, da jemo dokaj zdravo, ne kupujemo sladkarij, sladkih pijač, salam…. Še vedno vsak dan kaj skuham, ne pogrejem, zares skuham, pazim, da je dovolj zelenjave itd, pa je moj otrok prej močen, kot suh Teram ga, da redno športa, a so tudi tam otroci vse prej kot suhi. Res, mi ni jasno, trenirajo po 3x, 4x na teden, pa imajo nekateri, vsaj za moje pojme, vsaj 10 kg preveč. Poleg tega jih ima vsaj 30 % takšno ali drugačno alergijo, ponavadi brez znanega vzroka. Iz mojih šolskih let se mogoče spomnim le enega alergika. Popolnoma se strinjam, da so za prekomerno težo otroka – in s tem za vse negativne posledice, ki jih to prinese – krivi neodgovorni starši. Verjamem pa, da mora biti še nekaj več kot samo hrana, ali jo to stres, voda, zrak… ne vem.

 • Odgovori karmen 22. 9. 2011 at 11:00

  Razmišljanje, da naj si debeli sami plačajo bolezni, povezane s tem, kadilci tudi, alkoholiki tudi,…. potem seveda tudi športniki – kdo bo plačeval poškodbe zaradi njihovih hobijev, pa če si prehitro vozil in pristal na urgenci.. tudi, pa če si po gozdu hodil in fasal okuženega klopa.. kaj pa delaš tam, pa kdo te sili, da živiš v okolju, z onesnaženim zrakom… Tako razmišljanje je ena sveta preproščina!

 • Odgovori Andreja 22. 9. 2011 at 11:35

  @karmen: res je, solidarnostni sistem mora bit. verjetno gre vsakemu ‘na živce’, ko se ‘njegov’ denar porablja za razne ekstremiste, bedake, neodgovorneže – name them. A hkrati ta sistem nam samim zagotavlja vsaj najnujnejšo (pa ne vedno zadostno) pomoč v primeru nesreč, nezgod, stiske.

  Pred meseci sem bila v McDonaldsu. Nekje ob 12h ali 1h popoldne. Počutila sem se kot na malici v osnovni šoli – polne mize čivkajočih 13-letnikov. Ampak verjamem, da je bila to izjema in ti otroci sicer vsak dan jedo zdravo malico. 🙂

 • Odgovori Sakir 22. 9. 2011 at 11:45

  @ karmen, v tujini je že praksa zavarovalnic, da ekstremnežem v športu dvigajo premije, ker je večja šansa za poškodbe v njihovih primerih.

  So riziki v početju, ki prinašajo užitke in posledice je pač potrebno sprejeti, ne pa prekladat odgovornosti z enga kupa na druzga….

 • Odgovori Jeln 22. 9. 2011 at 12:13

  @ sakir kaj misliš da naše zavarovalnice zaostajajo? Ker treniram judo spadam v skupino skoraj najbol rizičnih športov (skupina višje je naprimer samo še kak avtomobilski šport in pa padalstvo) in če se hočem zavarovat plačam ko žuti. Tko da ne mislt da pr nas tega ni. Ker pa treniram mulce pa tudi opažam porast debeluškov. Je pa zanimivo, al so debeli al pa ekstremno suhceni, da skor čez njih vidš… Sami ekstremi…

 • Odgovori tecnoba 22. 9. 2011 at 12:51

  čakte… govorite o različnih zadevah. eno je naš sistem z osnovnim zdravstvenim varstvom+obveznim dopolnilnim, kjer se načeloma vsi tretirajo enako, in ki ga načeloma plačujemo vsi ‘enako’ in eno so razna ‘življenska’ zavarovanja, ki razumljivo (lahko) upoštevajo vse dejavnike tveganja. Marsikje v tujini si tudi osnovno zavarovan preko privat/javne zavarovalnice, ki lahko upošteva vse odklone od normalnega. Kaj je boljše ali solidarnostni sistem kot ga imamo mi ali kaj bolj ‘privatnega’ bo seveda večni problem, zdi pa se mi, da bi tudi zagovorniki tega kdo naj koliko in kaj plačuje, na referendumu kar podprli trenutni sistem.

  Sicer pa mi je šefetov sestavek precej slab. Kot prvo je povprečni najstnik pri npr. 15, 3/4 časa, in najmanj od svojega 5 leta, hranjen pri ‘tujih’ ljudeh in ne pri starših. Starši imajo zelo malo vpliva na to kaj je, razen seveda, kadar je doma kjer poje največ večerjo in pri ‘tapopustljivejših’ še kakšen bombonček. Statistike seveda kažejo, da je debelosti pri otrocih preveč, zakaj pa je temu tako pa ni kakšnih pametnih odgovorov. Dejstvo je, da so nekateri otroci debeli zaradi genske zasnove, nekateri zaradi bolezni in že zaradi tega (kljub temu, da so seveda v manjšini) se mi zdi tole zmerjanje z debeluharji vsaj sporno (morda pa je spraznil le ta ledeni čaj). Sam sem mnenja, da je izredno veliko otrok preobsežnih zaradi kakovosti hrane in zaradi tega, ker bi se pretirano nažirali. Hormoni, s katerimi pitajo piščance in ostalo živad, gotovo ne vplivajo prav dobro na telo, zato prihaja tudi do tega kar je napisala @ela. Veliko je seveda tudi otrok, ki jejo relativno normalno in se popolnoma nič ne gibajo. povsem drugače lahko odrasel človek prilagaja porcione dnevni porabi, lahko jo prilagaja tudi psu (čeravno mi je tovrstna primerjava neokusna 🙂 ) pri otroku pa zaradi napisanih zadev in še česa to ne more biti vedno optimalno. Me prav zanima kako bo šefe lopnil po glavi svojega 11 letnega mulca, mu rekel, da je zavaljeno prase, ker ima nekaj kilogramov preveč in mu kljub temu, da je res lačen, šel lačen tudi spat. Lahko se temu reče sicer razvajanje morda permisivnost, ampak problem ni tako enostaven. Kot ni enostavna celotna problematika in trošarine so morda le košček, ki bi morda vseeno en malček prispeval k drugačnim prehranjevalnim navadam….

 • Odgovori tecnoba 22. 9. 2011 at 12:55

  pa ne ne in en mu pramalo :/

 • Odgovori nevenka 22. 9. 2011 at 13:48

  Seveda ne skrbi politikov, ki so pač le eni od njih. Kje pa še videl zaskrbljenega telebana.

  Letos sem se za spremembo malo klatila po morju.
  Večje groze pa še ne, moj čut za estetiko je prav trpel, pa me ne iztiri niti precej zanemarjen celulit. Ampak tolko zašpehancev, kot sem jih videla letos, jih nisem videla še nikoli v življenju. Naravnost ogabno in to v generaciji srednja leta, mlada leta, najstniška leta in otroci. Med tistimi, kjer je bilo to včasih najbolj običajno: razni trebušasti dedki in babice, jih je bilo še najmanj.
  Ženskam je trebuh visel sokraj do kolen. Skoraj vsi otroci so imeli noge na X, ker so imeli predelbela stegna za normalno hojo in kaj misliš kam so se najbolj vneto gibali: do sladoleda in nazaj. Nič žoga, badbinton, pinkponk, kaj šele plavanje.

  Je pa res, da država rešuje /tako kot jih seveda itak ne zna/ svoje probleme, ne ljudskih.
  Je pa hec, potem pa grem v trafiko, najmanj iz desetih revij zazevajo name shuševalne diete, že na naslovicah. Lepotni kriteriji so že skoraj čisto anoreksični – a ljudjem očitno dol visi za vse. Kratkotrajni užitki v ustih so nadomestili smisel življenja. A je dejstvo reven svet umira ali od podhranjenosti ali pa od debelosti. Čeprav je prvo slabše, je tudi drugo res.

 • Odgovori seamus 22. 9. 2011 at 14:18

  Men je prou noro gledat, kako je za kosilo vsem samoumevno zravn še pol litra kokakole. Je pa to vzgoja ja in pri nas sva zadovolnja, da sva se sladkanih sokov naveličala že veliko pred Zojo, tako da to zaenkrat ni problem. OK, problem bo počasi na obiskih. Si nisva še čisto na jasnem kaj naj tam narediva, da bo za otroka čim manj opazno in moteče, če ne bosta kot ostali s kozarcem ultra sladkega soka ali gazirane pijače. Zaenkrat naju rešujeta ta mali, k ne marata drugega kot vodo.

  In imamo pa tudi srečo z vrtcem, ki nekaj da na prehrano in mogoče bo tudi z njegovo pomočje lažje kakšno zadevo razložit.

 • Odgovori katarina 22. 9. 2011 at 15:01

  se popolnoma strinjam s tabo. problem pri mojem strinjanju je le ta, da imam dve hčeri, ki ju popolnoma enako vzgajam in hranim, pa je ena “suhica” druga pa buckica. 🙂 nekje v tretjem razredu se je razlezla in ima danes pri 165 cm 76 kg. pa ni debeluharica, nima trebuha ali kaj podobnega, cela je taka. kaj naj? ne čutim se krive niti odgovorne za to, nisem je nič drugače futrala kot mlajše, a je med njima evidentna razlika.
  preko nje spoznavam kako jeben je svet busckastih ljudi, ker jim non stop najedajo zakaj so taki kot so. se ji prav čudim, da še ni padla v depro.

 • Odgovori Hana 22. 9. 2011 at 20:09

  Poglej prehransko piramido. Zakaj je že dobro, da so ogljikovi hidrati na dnu piramide? Kruh, testenine, krompir. Ko bi rad med tekanjem po opravkih nekaj na hitro pojedel, imaš na voljo pekarno, pekarno, pekarno in pekarno. Bašemo se z ogljikovimi hidrati, ki jih NE potrebujemo. Tu je problem.

 • Odgovori nevenka 23. 9. 2011 at 5:37

  Saj to je narobe, če človek hrani oba otroka enako, če vidi, da sta otroka različna imata drugačen metabolizem, skoraj gotovo ralično pojesta in se različno gibljeta, torej imata različno mišično maso, ki je skoraj temeljna za določitev osnovnih energetskih potreb. Če so te prekoračene, se nabira špeh, tudi če se nabira enakomerno. Prehranjevanje je pa res nekaj najbolj individualnega. Osnovni so samo principi, neka načela kaj je bolje. Že različno delovanje ščitnice lahko povzroči veliko razliko v izgorevanju energije.
  V resnici so hormoni krivi za marsikaj, saj upravljajo celoten organizem, tudi psiho. Vplivajo direktno na izgorevanje in tudi na apetit in občutek sitosti. Ko se človek loti prehrane, mora najprej ugotoviti, kaj ga v resnici nasiti. Izbirati mora hrano, ki ga psihično zadovolji in ima nižji glikemični indeks. Vse diete, ali pa bolje rečeno, prehranski načini, ki morajo biti življenjsko stalni in ki temeljijo na velikem odpovedovanju, se ponavadi sesujejo in povzročajo jojo efekt.
  Torej je nujno hrano uravnotežiti po različnih kriterijih, ne samo kaloričnih.
  In čisto gotovo za otroka, ki se ne redi in je morebiti predroben, malce drugače kot za otroka, ki ima v naravi “oblikovanje zalog”.

 • Odgovori Inox 23. 9. 2011 at 6:51
  1. Hana,
   Haha, to je pa ena večjih neumnosti. Zakaj so OH na dnu prehrambene verige, zato ker predstavljajo večino energije oz potreb po energiji ki jih človek potrebuje za normalno delovanje. Brez OH bi te pobralo precej hitro. OHje pa delimo v dve skupini, kompleksne in enostavne. Kompleksnih naj bi bilo v prehrani več saj svojo “energijo” sproščajo dalj časa, enostavni so pa enaki šusu energije v žilo, hitro učinkujejo in hitro se porabijo….

  Torej, prehrambena veriga po kmečko, večji kot je delež v piramidi, sorazmerno velik oz majhen naj bo delež v prehrani, še bolj po kmečko, velika tablica z OH = Več OH v prehrani, mala tablica z maščobami = malo maščob v prehrani….

 • Odgovori En odveč 23. 9. 2011 at 9:41

  Gonje proti kokakoli, pomfriju, McDonaldsu in vsem tem junk foodu ne podpiram. S to hrano ni nič narobe. Jasno obstajajo večji kulinarični užitki kot McDonalds, ampak roko na srce tudi mekič kdaj zapaše! In ravno to je to zmernost in kdaj kaj zaužiješ. Kaj je narobe, če zeksam pol litra kokakole in kak snikers, če sem bil 3 ure na kolesu pa bom najbrž še nadaljnje tri? Verjamem, da bi ravno s kokakolo, pomfrijem in vsem sranjem povsem kvalitetno in zdravo živel. Sadje je res zdravo, ampak če poješ 4 pomaranče naenkrat to več ni.
  Zato tudi ne podpiram trošarin. Vsaka hrana je škodljiva, če jo je preveč. Razen riževih tablic, tist je itak stiropor. 🙂

  Geni ali pa posameznikov presnova sicer močno vplivajo, ampak da imaš pri 165cm 76k moraš veliko preveč pojesti! Tak človek se pač mora zavedati koliko lahko poje.

  To da so pa že mladi otroci višji od staršev je pa čisto relativno. Mamo sem prerastu že pri 11 letih, očeta pa pri 15. Mama je palček 🙂

  Pri tabornikih sicer ne vidim skoraj nobenega debelega otroka, ampak to je najbrž povezano z življenjskim slogom, socialnim statusom, starši, itd. Kar je drugi problem skrajnosti, da smo imeli že nekaj otrok s stalnimi poškodbami zaradi športa!

 • Odgovori Hana 23. 9. 2011 at 10:31

  Inox, prav imaš, bila sem premalo natančna. Vem, da so OH pomembni, vendar ne v tolikšni meri in takšni, kot kaže prehrambena piramida. Zelo dostopni (večina ponudbe) OH so tako ali tako samo enostavni OH. Bel kruh, recimo. V redkih pekarnah dobiš polnozrnat kruh (tisti, zares polnozrnat, ne fake). V naših porcijah je priloga (kruh, krompir, pšenične testenine) skoraj po pravilu večja od solate ali druge zelenjavne priloge.

  Povedati želim, da pojemo preveč enostavnih OH, ki jih naše telo ne rabi. Zato porast sladkorne bolezni in debelosti v zahodnem svetu.

 • Odgovori D.P. 23. 9. 2011 at 13:20

  Chef,po mojem kot si omenil, je glavni krivec za to permisivna vzgoja staršev do svojih otrok.Toda, če sami starši nadaljujeo svoj vzorec nepravega načina vzgoje od svojih staršev, potem kje se tukaj začaran krog konča?Kje se začne ta prvi rez? Mogoče pri tem, ko otrok dobi prva resnejša opozorila s strani zdravnikov…

 • Odgovori Janez 23. 9. 2011 at 13:22

  @katarina: Kot je že Nevenka napisala, ščitnica je velik faktor pri presnovi in mogoče ni odveč, da (upajmo popolnoma preventivno) preverite raven ščitničnih hormonov.

 • Odgovori Anonimno 23. 9. 2011 at 15:06

  @D.P.: popolnoma se strinjam s tvojim mnenjem. En primer gledam vsakodnevno v službi..sodelavka, ki je kar “okrogla” in je nenehno na dietah, ampak glej ga zlomka, nič se ji ne pozna..zakaj le ne, saj nič ne je, je njena razlaga..potem pa mene vpraša kako to da si ti tako suha (pa sem čist normalno grajena), ji le rečem primerjaj moje kosilo s tvojim..njeno je polno omak, prelivov, majonez inp “sranj” in potem reče ja če ne morem brez tega kosila pojest, v mojem jedilniku pa tega ni..v tem tudi tiči problem preobilnih ljudi – dodatki, prelivi, omake…in nacejanju s sladkimi pijačami..skozi celih 8 ur v službi pije le sladkani čaj, a jaz 2-3 litra vode..potem še reče jaz ne morem pit vodo..in je seveda vse te vzorce prenesla na hčerko, ki je zdaj v kritičnem obdobju (sredi osnovne šole) in potem reče: ja je že bajsika (njene besede) in mi jo je tako hudo gledat..v isti sapi pa pove, da je prejšnji večer punca od 10 let sama pojedla škatlo Domaćica piškotov! Ona pa ni nič naredila, da bi ji to preprečila..le reče otrok se mi smili, ker je bajsi…

  @tecnoba:”Sam sem mnenja, da je izredno veliko otrok preobsežnih zaradi kakovosti hrane in zaradi tega, ker bi se pretirano nažirali. ”
  S tem se popolnoma ne strinjam..saj tudi odrasli jemo to hrano pa se ne redimo tako, no vsaj tisti, ki pazimo kaj damo v usta! Tukaj gre spet za krivca kot da je omeni D.P. – vzgoja! Tudi če se hrane tiče, otroka je treba naučit kaj se je in kaj ne! Jaz kar živčen zlom doživim, ko vidim kako tašča svojim unučkam od 8 let (ki sta prav tako okrogle) zvečer ob 21h reče, kaj bosta jedle..seveda da so to palačinke in to z nutello in potem vsaka poje 4 ali 5, pri 8-ih letih, a jaz že po prvi čutim slabost od toliko cukra! In spet noben NIČ NE REČE! Pač je mnenje naj jesta, če imata rade..in to je potrebno spremenit.

  Bi se pa tukaj tudi vtaknila v to, da otroci današnjega časa (no vsaj večina) ne pozna več skakanja pred blokom, igric raznoraznih ZUNAJ! V naših blokih je polno mladih družin, a nobenega otroka zunaj..seveda da sedijo doma pred računalnikom in se redijo..
  Otroci so ratali nezainteresirani za kakršenkoli šport in telesno aktivnost..in to lahko povem iz prve roke, ker je kar nekaj mojih prijatelje športnih trenerjev in se vsi pritožujejo kako so otroci nezainteresirani, povrhu pa predvsem nesramni..v naših časih treniranj, če je trener rekel nekaj naredi si to brez besed naredi, čeprav s solzami v očem..po izkušnjah današnjih trenerjev te otrok pogleda, reče NE BOM, vstane in gre..in potem še zatoži staršem, ki te potem še naderejo..bil je primer, ko je ena deklica bila pretirano pretežka za ta šport in ko je trener staršem rekel, da bo pač morala shujšat, so mu gladko odbrusili: “sej je športnica, sej rabi bit močna!” In takšno je pač razmišljanje staršev, nekaterih, ki ga seveda prenesejo na otroka.

  @Chef: ne dotikaj se mi Coca-Cole :P…seveda da je nezdrava, ampak moram reči, da meni prav parkrat na mesec zapaše in si jo z užitkom privoščim :)…da ne govorim, da je najboljše zdravilo za boleč želodec..sprobala sem marsikatero zdravilo za probleme z želodcem..nič ne pomaga kot coca-cola..razžre vse 😀 😀 😀 Ampak seveda vse je v ZMERNOSTI!

 • Odgovori Simona Rebolj 23. 9. 2011 at 19:19

  “Alkoholne pijače in tobačni izdelki vsebujejo tisto sestavino, ki je sama po sebi strup – kar sladkorji ali maščobe pač niso, saj so za delovanje telesa nujne.”

  Ne, ni tako enostavno. Tudi večina sladkih in mastnih jedi je tako serviranih, da že same po sebi vsebujejo strup. In tudi alkoholne pijače in tobačni izdelki sami po sebi niso škodljivi, čeprav bojda vsebujejo tudi strup. Konzervansi, pesticidi itd. so pa sploh strup. In bolj boš zastrupljen in hitreje obolel, če boš žrl preveč maščobe, sladkarij in razne izdelke s trgovinskih polic, ki se nam zdijo popolnoma normalna prehrana, od konzerv ter pogrej in pojej pripravkov dalje, kot če boš kdaj pa kdaj s pravo mero zlil vase malo alkoholne pijače z nekaj strupa, sicer pa užival svežo in zdravo nemastno prehrano. Zlivanje strupa vase je pa itak lahko tudi koristno s pravo mero. Sprostitev ob kozarčku, dveh ali treh vina na vsake toliko dobro deluje na psiho, razbremeni telo stresa, ki je itak največji dandanašnji morilec ljudi. Enako velja za tobak. Ob zmernem uživanju, ki je seveda redkost pri uporabnikih, deluje pomirjujoče, koncentrira itd. Ob pretiravanju in zlorabi je pa nevaren tobak, alkohol, sladkor, maščobe itd.

  Skratka, ni črno belo. Trošarine se pa itak uvajajo za filanje blagajne in ne v prioriteti za poduk in boljše zdravje ljudi. To je pa dejstvo. In sploh plozat o zdravju ob taki prehrani, kot se danes z njo filamo, je nonsens in hipokrizija prve klase. V paketu z zahtevnostjo po abnormalno stresnem in hitrem življenju, pri čemer za zdravo hrano sploh poskrbet ne moreš. In ja, pa še predraga je za enormen odstotek ljudi.

  “Je pa zanimivo, al so debeli al pa ekstremno suhceni, da skor čez njih vidš… Sami ekstremi…”

  Ekstremi so zato, ker je prehrana in način življenja v osnovi ekstremen.

  Meni na primer je težko jasno, kako se folku uspe tako zredit, da so predebeli. Pa ne športam nadpovprečno, niti ne stradam. Moj najbolj reden šport je veliko pešačenja. Res je, da skoraj ne jem mesa. Občasno samo piščanca ali purana. Ampak prišlo je obdobje čepenja. Daljše. In v tem času sem se zredila za skoraj 4 kilograme. Zraven sem kar naprej zobala sladkarije, ker sem imela ob čepenju pač več priložnosti za to. Potem me je zadela neka okoliščina, da sem se morala odpovedat vsemu škodljivemu, kar je na razpolago. Na razpolago so bile samo sladkarije, kava in cigareti in nesveže pripravljena, pakirana hrana. Česa takega še nisem doživela. Take krize po cukru. Zdravstveno sem skoraj kolapsirala in v enem do dveh tednov shujšala na 44 kg. Ob tem, da sem jedla količinsko več kot prej. Potem je nastopila totalna presija, da jem najmanj petkrat na dan čim več. Takoimenovana zdrava hrana je iz mene naredila okostnjaka, pa posredno še psihiča. Z nažiranjem za moje pojme sem zdaj na srečnih 46. Nazaj počasi uvajam še cuker, ker sicer bi morala jesti kar naprej, na vsake dve uri, da se ne bi posušila do kosti.

  Skratka … dejstvo je, da smo različne genetike, tudi po obdobjih se človek kdaj hitreje, kdaj pa manj redi. Vendar je preprosto dejstvo, da se danes večinoma ljudje hranijo s samo svinjarijo, od katere so tudi odvisni, zato se hranijo za nameček s svinjarijo še preveč. Na srečo trgovcev. zdrava hrana je tako lahka, da se hudo namučiš, če se hočeš zredit. In še nekaj je … miselna dejavnost. Nikoli se ne omenja, da miselna dejavnost človeka jemlje, danes pa ljudje živijo kot biki na gmajni. Utrujeni od rutiniranega dela in papcanja, ni možganske telovadbe.

  Zato vidim take razlike v ekstremih med otroci predvsem v tem, da so debeluščki navlečeni na slabo hrano, suhci pa nekateri jedo bolj zdravo, a se nimajo dandanes časa hranit vsake tri ure, da ne bi bili posušeni do kosti, nekateri pa preprosto nimajo apetita do svinjarije in jo uporabljajo samo toliko, da se počutijo site. To sem počela v najstniških letih. Hrana kar v redu, ampak prevečkrat bi jo morala jesti, kot je bilo mogoče, zato sem vmes lakoto zapolnjevala z nekaj cukra. Da bi postala odvisna od hrane, mi pa ni uspelo, ker sem raje mislila na dober fuk, ki ga je bilo vedno premalo. Še danes.

 • Odgovori smoger 23. 9. 2011 at 20:17

  Živimo v nekem čudnem času, kjer se podcenjuje doma skuhana zdrava hrana. Malo mam v Sloveniji kuha. Kuha se samo še zato da se pohvali sosedom (glej družino Novak na popu). Ista stvar je s telesno aktivnostjo. Vse je padlo le na zunanjo fasado in kaj bodo sosedje rekli.

  Ljudje, kuhajte si vse sami od mesa do zelenjave. Vse se da…imejte čas za takšne stvari. Konec koncev to vnašate v svoje telo. Čim manj industrijsko predelane hrane. Tudi oreščkov se izogibajte (toksinov (npr.aflatoksini) se je zelo težko znebiti).

  Keč je da se otroku na začetku življenja ponudi raznoliko hrano…vso paleto okusov. Ne pa neke frutke in ostalo umazanijo.

 • Odgovori Simona Rebolj 23. 9. 2011 at 21:49

  “Ljudje, kuhajte si vse sami od mesa do zelenjave. Vse se da…imejte čas za takšne stvari.”

  Jah, kako? Časa večina nima. To so pridige v prazno. Če še tisto malo prostega časa, ki ga imajo ljudje, zapraviš za jebeno nakupovanje hrane in kuhanje, postaneš pa pač mogoče bolj zdrav debiloiden robot, ki hodi v službo, postori najnujnejše ostalo pa nakupuje hrano, kuha in je. Če resno mislite, da je to tako pomembno, zahtevajte temu primeren način življenja. Več prostega časa, da bi lahko počeli bolj pomembne stvari od zjebanosti in sesedenja pred tv. Res si ne želim živet med debili, ki morajo povprečno živet tak tempo, kot se zahteva danes, drobec prostega časa je pa zapravljen za kuhanje in športanje, da bi bili bolj zdravi. Za koga neki? Za butastega šefa v službi? Za predsednika vlade, predsednika Amerike, menedžersko lobotomično sociopatsko elito?

 • Odgovori seamus 23. 9. 2011 at 22:46

  @smoger – seveda jih malo kuha, če pa po ta novem kuhamo moški 8) . Itak ženske (baje) ne znajo kuhat oz. kuhajo drugače – prehranjevalno, moški pa kuhamo za užitek. OK, mogoče ja po to problem, ker gre tole razmišljanje iz roda v rod 😆 . In če je moški prelen kuha ženska.

 • Odgovori seamus 23. 9. 2011 at 22:48

  @simona – namesto poležavanja pred TVjem narediš kaj drugega in dobiš čas za kuho.

 • Odgovori chef 23. 9. 2011 at 23:12

  Ne bi vsakemu posebej odgovarjal.

  Sedem let nazaj sem pri višini 170 cm tehtal med 59 kg (v času sezone) in 62 kg (pozimi). Takrat sem bil telesno vrhunsko pripravljen. V nekaj letih službe sem se zanemaril in lani novembra dosegel maksimalno težo 77,5 kg. Počutil sem se obupno, tako zelo slabo, da sem moral nekaj spremenit. Zdaj imam okoli 72 kg, kar je po moji oceni še vedno 4 kg preveč, ampak kakovost življenja se mi je obrnila na bolje, čeprav požrem manj.

  V praksi občasno še vedno spijem pol litra kokakole na dušek, danes sem za kosilo uničil pohan sir, v povprečju enkrat mesečno sem v McDonald’s-u in tirkrat mesečno se bašem na turističnih kmetijah. Vse to je načeloma slabo.

  Imam pa nekaj, kar večini žal manjka: zdravo pamet. Vem kaj pomeni biti vrhunski športnik in kako zelo patetično je življenje, če si predebel.

  Nočem zmerjat tistih, ki so predebeli, ker mi je zanje pravzaparav zanje vseeno. Vem pa, da je mogoče v nekaj mesecih brez pretiranih težav shujšat za 5 kg in da je kakovost življenja potem bistveno boljša.

 • Odgovori katarina 24. 9. 2011 at 7:14

  eh. jaz sem imela 10 let nazaj 72 kg, danes jih imam 90. pa? še vedno nisem debela, ker imam 180 cm :))) in srečo, da se mi vsi kilogrami lepo porazdelijo. pa ne jem veliko, v bistvu ne žrem, temveč se prehranjujem nekako tko kot vsi gradbeni delavci. en velik masten šnicel za malico, pa tona pomfrija in majoneza. 🙂 hecam se. sem nekaj časa jedla samo zelenjavo, a sem bila popolnoma brez moči hodit 10 ur po gradbišču in se plaziv do sedmega štuka. sem pa v teh 10 letih ugotovila, da sem občutljiva na gluten in da razen perutnine res nič drugega ne smem jest. pa mlečni izdelki mi tudi absolutno ne pašejo. in sem prišla do jebene zelenjave, ki je pa res ne morem natepavat vsak dan, ker potrebujem hrano za fizično delo, ne pa za sedenje. ne vem več kaj naj sploh še jem. v vsakih hrani skoraj je gluten, ki me napihuje in jemlje moč, samo riž in zelenjava nista dovolj … sem popolonma brez ideje.
  shujšala pa ne bom, mi na kraj pameti ne pade, se čist dobro počutim s svojimi kilogrami. rada bi samo dosegla, da mi ni več slabo po hrani, da se ne napihujem kot žaba in da se počutim ok, ne pa da me je hrane strah.

 • Odgovori chef 24. 9. 2011 at 8:23

  Če se dobro počutiš v svoji koži in nimaš povišanega holesterola jaz ne vidim razloga, zakaj bi morala shujšat. Dejstvo pa je, da vsi pojemo preveč mesa, tudi jaz. Zato sem si včeraj privoščil pohan sir, hehe.

  Jaz sem se že pri 77 kg počutil zavaljenega, brez energije. Tudi zato, ker vem, kako je bilo, ko sem imel 15 kg manj. Zame bi bilo 65 do 68 kg idealno in danes mi manjka do tja samo še tri kilograme, hehe.

 • Odgovori nevenka 24. 9. 2011 at 8:47

  Katarina, za svojo višino si pretežka, ni stvar v estetiki, pač pa v tem, kakšno maso mora oskrbovati srce in v tem, kako so zamaščeni notranji organi, upam, da imaš vsaj maščobe v krvi v redu. Kot ženska sigurno nimaš pri tej teži toliko mišične mase, ker je to čisto nemogoče, torej gre za čisto navadnega špehija.

  Težava, ki jo opisuješ (ta občutek, da vsaka hrana škoduje in napihuje) je zelo verjetno povezna z diagnozo, ki se ji reče iritabilno črevo. Zadeva je zoprna, ni pa nevarna, a je pametno prej izključiti resnejše težave (celiakijo in podobno).
  Nekateri sicer za napihovanje vestno obsojajo glivico kandido, a je ta večinoma bolj nevarna le ljudem z zelo oslabljenim imunskim sistemom.
  Načeloma ljudje z iritabilnim črevesom ne morejo živeti po načelih zdrave prehrane. Običajno jim veliko bolj ustreza beljakovniska hrana, srednje količine dobro prežvečene in prehujane zelenjave, malo solate in zelo malo ogljikovih hidratov, ki v takih razmerah v črevesju z največjim veseljem vrejo in vrejo in napihujejo, da je joj. Če že, se tako hrano je čim bolj dopoldne in to brez kakšnih posebno pikantnih dodatkov (riž, testenine). Zanimivo je tudi to, da se človek pri teh težavah ne sme nikoli prenajesti, ker bo sicer imel težave, kar več dni zapored. In še to, da ni priporočljivo jesti prav veliko število obrokov, kar je pa sploh v nasprotju z doktrino, ki je razširjena. Pri tej težavi, se mora ena hrana do konca prebaviti in šele potem lahko ješ drugo brez skrbi, sicer bo spet napihovanje. Ni zdravo jesti umetnih sladil, ki tudi napihujejo in sploh ne preveč sadja /predvsem takega, ki vsebuje dosti pektina/ jagodičevje je dobro, ponavadi ne napihuje. (Ne)toleranca na gluten
  in mlečni sladkor sta v bistvu ločeni težavi, se pa radi pojavljata skupaj z itritabilnim črevesom.
  Pri tej bolezni pomaga rutinski način življenja, prehranjevanje ob uri in čim manj stresa.

  Včasih se ob gornjih težavah pojavlja še ena in to je spastično črevo (spazem je krč), to je po domače zooženo črevo in še razni kolitisi (tudi vnetne spremembe). Če skrb za uravnoteženo prehranjevanje ne izboljša stanja in se večkrat izmenjujejo driske z zaprtjem, je zelo pametno obiskati gastroeternologa.

  Pri tej težavi se namreč rad pojavi vedenjski vzorec prehranjevanja, ki pa ni zdrav. Ljudje se brez skrbni napokajo hrane zvečer, ko jim ni več treba nikamor in jim je malce vseeno, da so napihnjeni. Ta način prehranjevanja je res slab in redi. Ves napihnjen pa človek tudi spi slabše in ker nima dovolj počitka, hitro pomanjkanje energije nadomešča z napačno hrano. To pa spet redi.
  Zdravje in prehrano so zelo povezani, ljudje nismo enaki, zato je čisto brez veze pisati enake recepte za zdravo prehranjevanje vsem ljudem. To velja predvsem za vnete zagovornike vegetarjanstva, če nekaterim ustreza, je dobro, a naj nikar ne slijo vseh ljudi, ker nekateri ljudje take hrane ne prenesejo.

 • Odgovori nevenka 24. 9. 2011 at 8:57

  Chef, dobro počutje pri preveliki teži ni merilo.
  Tiha voda bregove dere…take vrste težava je to.
  Potem pa kar naekrat visok pritisk, aritmije, težave z dihanjem, obrabe sklepov, težave s hrbtenico, še hujše težave s prebavo, npr.: vnetje žolčnika in kamni itd…
  Normalna teža je zlata vredna, ko se začnejo nabirati leta.

 • Odgovori smoger 24. 9. 2011 at 9:07

  @Simona R: Ne vem…meni osebno je prehrana zelo pomebna zadeva. Glede kuhanja…treba je vadit in pol ti preide v rutino in stvari zelo hitro pripraviš. In vedno se mora najti čas za zdrav obed in športanje. Človek mora imeti sebe rad. Seveda v mejah normale. 🙂

  Nekje sem bral, da kvaliteta hrane v zgodnjem otroštvu celo vpliva na IQ osebe.

  @katarina: Nekoč so nekega kuharja vprašali kako naj se ljudje (zdravo) prehranjujejo….on je rekel:’ Ko v obedu najbolj uživate, takrat prenehajte jesti.’

  @seamus: ‘Itak ženske (baje) ne znajo kuhat oz. kuhajo drugače – prehranjevalno, moški pa kuhamo za užitek.’ Kot si že sam napisal…idealno je, da se partnerja dopolnjujeta. :mrgreen:

  Pa še…
  Jaz osebno bi že od nekje v začetku šolanja (mogoče kar v prvem razredu) uvedel predmet ‘ Prehrana in kuhanje’ in to bi bil obvezen predmet skozi celotno osnovno in srednjo šolo. Sprva (1-5) bolj iskustveni, pozneje pa teoretični in praktični. Da ne omenjam, da bi povečal število ur telovadbe. Dodal bi še en predmet…pa o tem raj kdaj drugič.

 • Odgovori katarina 24. 9. 2011 at 10:08

  nevenka: imam kar nekaj kolegic, ki so zelo suhe in imajo povišan holesterol. neverjamem, da je samo teža pogoj za to zvišanje, ker potem nevem zakaj ga imajo one. je pa res, da vse zelo dobro jejo, dobro pomeni mastno, jaz pa pač ne.
  ne razumem sicer kaj je zate idealna teža, ko sem jaz imela 65 kil sem bila živčna razvalina, ko pa sem se začela redit pa sem postala psihično uravnotežena. če se nekdo počuti ok kot suh se lahko pa drugi počuti ok kot okrogel. jaz nimam nobenih težav s svojo težo, vse delam norlano, grem stavit, da se veliko več gibam od tebe. tudi moja starejša hči se počuti ok, njega okolica se ne počuti fajn. mogoče zato, ker je polna, ker ima obline, ker je kaj videt pri njej. 🙂 ne vem, me niti ne zanima, pomembno je, da ona počuti ok. in ja, strašno nadležni so anoreksični suhci, ki s svojo nesrečo drugim grenijo življenja.

  pa še nekaj … pravijo, da je treba pojest 5 obrokov na dan. rers? če jaz jem pred 11 uro sem čist boga ves dan, tko da zajtrk pri meni sploh ne obstaja. zvečer pa tudi po 7 uri ne jem več, ker se spet ne počutim ok. torej tudi večerja odpada. pa sadje tudi ni na meniju, ker si ga moje telo – možgani – ne zaželi. je zelenjava, je kaka instant makaron zadeva in je piščanec. po moje bi morala ob taki hrani shujšat, pa ne. zakaj ne? ker je vse kar pijem – zalife, oaza, itd. sladkano in popijem ogromno, nenormalno sploh.

 • Odgovori nevenka 24. 9. 2011 at 12:53

  Glej Katarina, jaz sem napisala še nekaj drugega prej, pa je v moderaciji.

  Prevelika teža ni zdrava, pa če se trenutno še bolje počutiš, če si pa bila suha zaradi živčnosti in ne obratno, so pa težave bile drugje. Vzročne povezave je treba delati v pravem zaporedju. Čisto gotovo nisi bila živčna zato, ker si bila manj debela. V večini primerov je obratno. Drugi se pa zaradi živčnosti zredijo, ker se pomirjajo s sladkarijami. Vse je.
  A zadovoljstvo ob debelosti je redek pojav.
  Vsa lepotna industrija, ki temelji na nezadovoljstvu debelušk, bi propadla, če bi bil bolj pogost.

 • Odgovori katarina 24. 9. 2011 at 14:37

  nevenka, bila sem suha, ker je to kao ok, ker je samo to zdravo. pa ni. si kdaj slišala, da ima vsak človek svojo “delano” težo, ki je teža glede na njegovo konstitucijo, višino, itd. seveda, zate sem ob omembi 90 kg debela, ampak me še nikoli nisi videla v živo in sploh ne veš kako gledam, ap imam tako težo že kar nekaj let, tko da so me vsi blogerji, ki so me kdaj videli, videli s to kombinacijo 180/90.

  jaz se ne pomirjam s hrano, je pa to moja najbolj optimalna teža, četudi bi šla kak kg dol bi bilo enako. ko sem bila v 8 razredu sem imela 80 kg ob 180 cm in bilo mi je kul. po porodu sem shujšala na 65 in bila živčna bomba. ko sem se spet zredila na 80 kg je bilo ok.
  niti nikoli nisem hujšala tako kot se kao hujša. diete in paziti kaj daš v usta … najbrž sem edina ženska, ki ne da nič na to. niti ne telovadim, niti karkoli podobnega. sem kakršna sem. če je meni kul veš da mi je čist vseeno kaj si drugi mislijo.

  še vedno pa nisi napisala kaj je normalna teža. kaj je to? res me zanima. pa ne mi z razmerjem med višino in kilogrami.

 • Odgovori Simona Rebolj 24. 9. 2011 at 16:10

  Fora je v tem, da ni problem samo v holesterolu ali pritisku. To je samo nekaj, kar nabijajo piarovsko do onemoglosti mediji, ker je najbolj simpl. Niti seveda ne pomeni, da nimaš problemov tudi zaradi prehrane, če si suh in imaš nizek pritisk.

  Premalo pozornosti se polaga v detajle, s tem pa tudi v strupe, ki so podtaknjeni v prehrano kot detajli. Povsem enako kot kemija v cigarete, da bolj gori ali manj gori, ima boljši okus ali slabši itd. …. hehe …

  To, kar omenja Katarina, je pravzaprav največja pizdarija. Na primer povsod gluten. Kaj jesti? Povsod sladkor. Če si manj odporen na sladkor, kaj jesti? Še huje je, ko se ne ugotovi, kaj zaboga ti sploh zdeluje nek organ. Potem se začnejo floskule o avtoimnih občutljivostih itd., kar pomeni, ne vemo in ne znamo pomagat. Hočem reči, da se marsikomu lepega dne sesuje miren vsak dan, ker postane kot overdoze neodporen na neko sestavino in potem se začne pekel, ker v praksi, ne le teoretično, ugotoviš, da je zastrupljeno skoraj vse, kar se prodaja in nafilano z enimi in istimi sestavinami, tako da nimaš izbora.

  In, kot je rekla Katarina, osnova postaja muka. Samo še s tem se ukvarjaš, kaj boš pojedel. Tvoja potreba pa ni nič drugega kot to, da potrebuješ nekaj različnega, nekaj drugega in predvsem nekaj bolj zdravega. Zelo logično in preprosto, ampak potem postane jasno, s čim smo filani. In kako se praktično temu ne moreš izognit zaradi spremljajočega zahtevanega tempa življenja.

  In teh problemov je vedno več! So izvor bolezni in problemov, ki se ga ne omenja dovolj, ampak se naivno ljudstvo okrog prinaša s piarovskimi mantrami o škodljivem alkoholu, cigaretah … potem maščobe, zdaj je prišel v modo še sladkor in udrihanje.

  Naivnost press. Problem so konzervansi, pesticidi in nešteto drobnih sestavin, kemikalij, ki nas spremljajo dan na dan. Vsa hrana je zaenkurc in ne bi bilo treba, da je. Biznis nam je zrasel čez glavo. Mi pa še vedno tulimo o grdem alkoholu in drugih drogah. Pajade. Danes zbolevajo po tekočem traku ljudje, ki se trudijo kao zdravo živet in sploh ne vedo, kako so zadrogirani. Nimajo tudi časa in energije prisluhnit svojemu telesu, kaj mu škodi in kaj koristi. Te zadeve so namreč zelo individualne. In niti slučajno ni res, da bo nekdo zdrav samo zato, ker bo športal in jedel po nekih splošno veljavnih reglcih relativno zdravo. Žal.

  In to sem preizkusila tudi na lastni koži, ko se mi je nek problem, ki mu niso našli izvora, še podvojil v času, ko sem sprejela tretman zdrave prehrane in abstinenco od strupov. Nič ni pomagalo. Še salbše je bilo, ker je šlo za neko zelo specifično zadevo in mojemu organu se je v priemrjavi s tem fučkalo za vse kao strupe sicer (kava, cigareti, sladkor, maščob pa itak ne konzumiram veliko).

  Potem sem slišala celo modrost, da se je mogoče poslabšalo zaradi prevelikega stresa ob abstinenci … hahaha … Ja, to pa sigurno, zelo možno. Pa smo spet naokrog.

  Ljudje bi morali zahtevat popgoje za človeku dostojno in normalno življenje. V vseh ozirih. Tako pa padamo na floskule za kvazi zdravo življenje, kar gre v prid spet tistim, ki nam ga ravno uničujejo.

  @seamus:

  Ljudje večinoma ne obvisijo pred televizijo, ker bi lahko počeli še kaj drugega, ampak ravno zato, ker nič več ne zmorejo. Zato tudi na TV gledajo najbolj jalov, kvazi lahkoten program in začaran krog je tu. To se dogaja zaradi brezvoljnosti, preutrujenosti in preobremenjenosti. In seveda nič napotkov, kako živet, da bo bolj zanimivo in inspirativno. Od lažnivcev, ki reklamirajo samo rojevanje in kuhanje kot bistvo človekove uresničitve, že ne. Ko pa padeš na foro, je pa lahko že prepozno. Še psoebej ob službi, ki jo sovražiš in niti nisi kaj dosti sposoben zanjo. Govoriva torej o večini.

  marsikaj drugega danes večinoma še nekako zmorejo počet samo mladi, dokler se še ne ujamejo v past. Pa še ti so danes tako v pasti sodobne klime in divjanja, da padejo v depro in brezvoljnost, še preden so se sploh uspeli zajebat sami.

  Kakšno kuhanje neki. Saj ni nič narobe s tem, če nam kuhajo tisti, ki radi kuhajo, drugi pa počnemo kaj drugega za druge, kar njim ni v veselje. Problem je drugje.

 • Odgovori nevenka 24. 9. 2011 at 16:21

  Normalna teža je tista, pri kateri ima ženska od 18 – 20% maščobne mase, ostalo pa je mišična masa. Če ima maščobe bistveno več, je to zdravju škodljivo. Verjemi, da je zelo naporno cel dan, 24 ur dnevno prenašati cel žakelj cmenta, če ima človek toliko teže preveč.
  Katarina, pri normalni teži človek ni suh. Mišičast je in res se dobro počuti, bolje kot zamaščen. Suhota je ravno tako nezdrava, čeprav je manj na tapeti kot debelost.

 • Odgovori nevenka 24. 9. 2011 at 16:27

  Katarina, povišan holesterol je zelo pogosto stresnega izvora, povišan zaradi stresnih hormonov, ki močno vplivajo tudi na delovanje jeter. Zato, ga imajo tudi vitki ljudje.
  Jim pa fizična aktivnost zelo pomaga, pa ne fizično delo, ki je lahko spet napor in stres, ampak fizična sprostitev, razvedrilo.
  Poznam nekaj debeluščkov, ki nimajo povišanega holesterola, imajo pa hude težave s pritiskom.
  Visok pritisk na dolgi rok zelo poškoduje srčno mišico in povzroči prezgodnje srčno popuščanje.
  Po petdesetem letu se zadeve že resno pokažejo.

 • Odgovori nevenka 24. 9. 2011 at 16:48

  Aja, še to s starostjo se lahko delež maščobe nekoliko poviša, pa je še vedno normalno. Tam nekje do 25%. 18 – 20% je za mlade ženske.

 • Odgovori katarina 24. 9. 2011 at 17:32

  no evo, česa vse človek ne izve.
  simona: res je, nikoli se nisem toliko ukvarjala s hrano kot se zanje pol leta, ker mi je res po vsem slabo in se mi dogaja kot opisuje nevenka. pa nikoli nisem izbirala, jedla vse od kraja, le zajebavat se nisem pustila z 5 obroki na dan in veliko mlečnimi izdelki, ker mi od nekdaj to dvoje škoduje.

  nevenka, če sem zašpehana sem pač zašpehana. zaradi tega ne bom hujšala, prej je verjetno, da bom vrgla z jedilnika vse kar mi škoduje, kar pa je praktično vse razen riž in kuhana zelenjava – čeprav sem se do nedavna basala s surovo. groza me je ko pogledam svojo kuhinjo ki je popolnoma prazna, ker sploh ne vem kaj naj kupim, ker mi vse škoduje. od vsega kar je v kuhinji praktično pride v poštev samo riž. kaj naj naredim? in sumim, da ima moja starjša hči podobne težave, ker tudi ne je veliko, je pa taka kot sem opisala zgoraj. torej … jemo narobe in smo kot smo, ne-suhe, zašpehane, kakorkoli pač. glede na to da 10 ur na dan migam – hodim, plezam, tekam … mi ni jasno od kod ti kilogrami, ampak vsaj držim jih, kar je že nek uspeh. 🙂 se mi zdi.

 • Odgovori Simona Rebolj 24. 9. 2011 at 21:02

  Chef … offtopic … a je tebi mogoče jasno, zakaj ta iskalnik zgoraj “išči po blogih” preprosto ne dela več in ti turijo članke, ki z blogi nimajo veze. Če so ukinili še to praktično možnost, ne razumem, zakaj je potem ne odstranijo.

 • Odgovori nevenka 25. 9. 2011 at 5:50

  Jaz sem se že pritožila na blog, ki naj bi bil nam v pomoč, pa tudi tole zasipanje s spamom, da sploh ne najdeš živih komentarjev mi gre zelo nekam. Tako kot je sedaj naštimano, moraš imeti vse, kar bi prebiral v blogoroli, kar je seveda nesmisel. Potem klikaš po komentarjih, da bi kaj našel, pa rabiš dve uri, da se izkoplješ iz spama. Sorry, rada imam novost, a meni je stari blogos veliko bolj odgovarjal, tudi tagi so delovali, tisti v okvirčku, da si lahko iskal po temah itd…

 • Odgovori Simona Rebolj 25. 9. 2011 at 19:56

  Ja, … ki NAJ BI nam bil v pomoč je primerna formulacija.

  Predvsem je to zavajanje. Iskalnik za bloge je osnovna ponudba, ki ne more manjkat pri neamaterski spletni strani, ki nudi tudi bloge, ja, in pomeni, da lahko selektivno iščeš pač samo po blogih. Če obstaja, je totalno zavajanje, da ti ven meče nekaj drugega. In patetično izpade, da glava boli, češ, turijo neke druge prispevke s pomočjo izrinjanja blogov … hahaha … Pa kaj nam s tem sporočajo, da le z idejo, da iščeš po blogih, uspejo, da se sploh prikaže še kakšen naslov prispevka iz drugih plačanih logov pred bralca? Ja potem pa še ekstra ne pogledam nobenega, ker je jasno, da so zaen kurc.

 • Odgovori nevenka 25. 9. 2011 at 20:45

  Ja, uturili so nam stran, v kateri je blogos kot ena majhna pripomba, tako da sami sebe komaj najdemo. Morda nam sporočajo, da nas ne rabijo več…Človek se res počuti kot bi bil komu v napoto, ko nas nihče ne šmirgla.

 • Odgovori Simona Rebolj 26. 9. 2011 at 20:07

  @nevenka:

  Ne bi rekla, da izpade, kot bi bili v napoto, ampak izpade, kot da bi jim bili zelo koristni in da nas noro rabijo, da preko iskalnika za blog turijo druge stvari, za katere ni toliko interesa, da bi jih kaj dosti opazili. Tako izpade, če ne gre zgolj za tehnično napako. Kar se bo kmalu videlo, ker sem poslala kratek mejl z opozorilom. Tako da v napoto blogi Siolu definitivno niso, samo blogerji nimajo nič in vedno manj od tega, da so tako koristni … hehe …

 • Odgovori nevenka 27. 9. 2011 at 1:59

  Hja, lahko interpretiramo tudi tako, res je pa, da se bloger v takih razmerah res ne more počutiti dobro.

 • Odgovori nevenka 28. 9. 2011 at 12:24

  Joj, Chef, obeta se mi, da bom babysitter malemu kužku, mislim, da ima ene 7 mesecev.
  Nabrit je pa sto na uro.
  Pa nobenih praktičnih izkušenj nimam s psi.
  Vsaj ne celodnevnih. Same skrbi so me.

 • Odgovori Butec 29. 9. 2011 at 14:02

  @nevenka :In katera neodgovorna oseba vam bo zaupala kužka v varstvo ?

 • Odgovori lezo 29. 9. 2011 at 15:36

  @karmen, “Razmišljanje, da naj si debeli sami plačajo bolezni, povezane s tem, kadilci tudi, alkoholiki tudi…tako razmišljanje je ena sveta preproščina!”

  It’s so simple it just might work. Res hud argument, da je zadeva preveč preprosta. Samo v Sloveniji 🙂

 • Odgovori nevenka 29. 9. 2011 at 19:17

  @ 53, najbrž je zelo odgovorna, ker človeku,ki si s tem ne bi delal nobene skrbi, svoje živalice gotovo ne bi dala.
  Drugače me je pa v življenju že tudi kak veterinar za nasvet vprašal. Niso vsi ljudje butci.

 • Odgovori chef 30. 9. 2011 at 3:00

  @Simona: Jaz sem s Siolom, kar se portala tiče, opravil ob oblikovni prenovi. Mogoče je tale težava povezana tudi s tem.

  @nevenka: Važno, da ga imaš na povodcu, vse ostalo se da spucat 🙂

 • Odgovori nevenka 30. 9. 2011 at 5:27

  Ja, zunaj je res bolje, da je na povodcu, ker ima dosti terierčka v krvi, takim hitro kaj zadiši in jo ucvrejo, da jim je težko slediti.
  Drugač je to bolj majhen kužek, menda je samo enkrat na dan in to zvečer, čeprav mu ponudijo, pa ga hrana ne zanima preveč in zato menda zjutraj vse opravi, če ga pelješ ven.
  Drugače pa zelo priden, a je bila do sedaj vedno tudi lastnica poleg. Bojim se, da bi bil žalosten, da bi jokal in civilil, ko bi šla.
  Saj bova preselili in domače ležišče in igračke, na mojem vrtu bo imel vso svobodo, pa tudi na sprehod ga mislim peljati, tako da mislim, da bo ok. In imela ga bom samo čez vikend, ko bom pretežno doma, tako da…no, se sem že pomirila.
  Če bo treba pa kaj spucat, pač bom.
  Ne bo prvič 🙂

 • Odgovori nevenka 30. 9. 2011 at 5:34

  Kar se blogosa tiče, jaz pridno prijavljam težave, pač sem toliko odgovorna in mi običajno za bolj malo stvari take vrste, ko je potrebno vzdrževati nek nik kvalitativni nivo – dol visi.
  In menda so tole z iskalnikom popravili, vsaj v povezavi s iskanjem prek tagov. Spam komentarji se pa še vedno veselo vsipajo po manj anktivnih blogih in res mučno smetijo. Obljubili so vpogled v zadevo, a me čudi, da tega sami ne opazijo in to že toliko časa, pojma nimam kako administrirajo ta sistem, brez da bi sami videli, kaj je narobe. To mi gre rahlo v nos.
  Dokler smo imeli Pi.romana je bilo življenje lepše.

 • Odgovori motmom 4. 10. 2011 at 16:28

  Jp, če bodo uvedli davek za “ekstremne športnike” bi moral tudi za alkoholike, kadilce in debeluhe. Dejstvo je, da odžirajo sredstva za zdravstvo zaradi svoje razvade. Mlade pa itak tud v šoli bašejo z neprimerno prehrano. Letos je moj otrok presedlal na vegetarijanski jedilnik v šoli, saj doma dobi “potrebno” količino mesa. Ko vprašam kaj je bilo za kosilo, odgovori pomfit in pohan sir WTF???

 • Komentiraj