Barbiko za šporget!

Politični komentatorji se pridušajo, da je bila predvolilna kampanja dolgočasna. Ne mislim, da je to slabo. Politika naj bi bila resna reč in predsednik države resna osebnost, kar je v tem medijskem in socialno omreženem cirkusu čedalje teže ali celo nemogoče. K sreči države niso onesnažili z jumbo plakati – ali pa sem nanje že tako imun, da jih sploh ne opazim. Ni pa mi ušlo, da je Planet TV služil s plačljivim SMS-glasovanjem. Kdor za to plača 0,99 evra, v idealni nedemokratični ureditvi sploh ne bi smel imeti pravice do glasovanja. So lahko SMS-volivci še bolj neumni od splošnega volilnega telesa? Očitno. Na SMS-glasovanju je namreč zmagal Boris Popovič, in to z dobrimi petdesetimi odstotki.

Po svoje je žalostno, da te številke na volitvah ni dosegel Pahor, ki je bil glede na konkurenco vsem pahorizmom navkljub vseeno daleč najprimernejši kandidat, kar moremo, če že ne po Kučanovih in Janševih kritikah, sklepati že po pismu šopka vseprisotnih intelektualcev. Po drugi strani lahko Pahorjev slab rezultat vliva nekaj optimizma, da več kot polovice ljudi, ki se jim sploh ljubi na volišče, in ki so se pripravljeni celo opredeliti, vseeno ni mogoče nategniti na prvo žogo s pohodi, delovnimi akcijami in bebavimi fotografijami.

Če ne bi poznal slovenskega volilnega telesa, bi stavil, da Šarec ne more prepričati več kot pet volivcev od stotih. Vsakega četrtega je prepričal deloma zaradi ljudske retorike, deloma zato, ker je blizu Kučanovim fanom, deloma zato, ker je bil najpomembnejši Pahorjev nasprotnik, in po govoricah menda tudi zato, ker bi se radi Kamničani znebili župana.

Nekoliko nenavadni se mi zdijo komentarji, da je Andrej Šiško moralni zmagovalec volitev. Pacienti, kot je on, dosegajo v razvitih demokracijah bistveno boljše rezultate. Tudi Jelinčič Plemeniti je, resda iz bistveno boljšega izhodišča, kot že dobro znan branitelj slovenskih interesov, leta 2002 zbral 8,5 odstotka glasov, leta 2007 pa celo slabo petino – obakrat v bolj normalni konkurenci. Špekulacije, da lahko Šiško s svojo stranko naslednje leto stopi v parlament, so po mojem čista politična fantastika.

Je pa smešno, da je, po mojem sicer pričakovano, premagal Majo Makovec Brenčič. Pričakovano je z njo opravil tudi Popovič, nekoliko pa je po mojem razočarala Angelca Likovič. Očitno Slovenci nismo taki kmetavzarji, kot nas skuša prepričati salonska elita, razpizdena zaradi porazov na referendumih o družinski idili. Še sreča za Makovec Brenčičevo, da se je s samopromocijsko akcijo v bitko vključila Suzana Lara Krause. Da Cerar naklada o nekakšnem zadovoljstvu z uspešno predvolilno kampanjo, je še ena mala bizarnost novih obrazov v slovenskem političnem prostoru.

Na volišča bomo morali torej še enkrat, čeprav se že tokrat veliki večini ni ljubilo ali pa jim to zaradi slabe ponudbe ni bilo v interesu.  Vseeno se mi zdi, da je lahko v prvem krogu skoraj vsak, še tako zadrt klerikalec ali nacionalist ali feminist našel vsaj približno primernega kandidata. V drugem krogu bo teže. Slaba tretjina tistih, ki so včeraj glasovali, se bo morala odločiti za manjše zlo. Jaz na ta način ne glasujem več. Zlo je zlo in klovn je klovn, najsibo tisti, ki blefira, da je normalen, ali tisti, ki igra malo bolj uglajenega Serpentinška. V takih razmerah pa kot konformni državljan, ki se udeležuje vseh glasovanj, razen farsičnih referendumov, vedno volim za Ivana Krambergerja.

Šarec po mojem ima možnosti za zmago. A bi se moral verjetno preleviti v Serpentinška. »Barbiko je treba za šporget pr’vezat’!« Na tem terenu mu Pahor ne bi bil kos.

Prejšnja objava Naslednja objava

25 komentarjev

 • Odgovori Seamus 23. 10. 2017 at 19:39

  Lej, tist z znebimo se župana je dobra fora, k itak veš da ne more uspet. Samo sedaj pa ni več heca, očitno je cel Kamnik volil za to.

 • Odgovori filmoljub 23. 10. 2017 at 19:49

  Meni se Šarec s svojo retoriko itak zdi, kot da nenehno igra Serpentinška oz. nehote imitira pokojnega Drnovška, sploh ga ne morem jemati resno. Deluje nesproščeno in zaigrano, čeprav mogoče celo iskreno misli, kar reče. Govoriti zna Pahor bolje, kolikor seveda sploh pove kaj smiselnega in pametnega, čeprav mi gre na živce, da se poslužuje cenenega populizma in butalskih metafor na prvo žogo (recimo to, da “je maratonec in ne šprinter”, kar zadeva volilno kampanjo). Predsednikovanje bi osebno bolj privoščil Mikiju Šarcu, seveda pa ni nujno, da bi bil tudi v resnici boljši prezident. Najbrž ne. Skratka: kilava izbira, kakorkoli vzameš.

 • Odgovori Harlock 23. 10. 2017 at 21:48

  … ker je blizu Kučanovim fanom,,

  ???

 • Odgovori Matej Zalar 23. 10. 2017 at 21:55

  @Seamus: Ampak resno … župan je operativec in zakaj bi ga izvolili na najmanj pomembno slovensko politično funkcijo, če je lahko koristen v lokalnem okolju, ki se nas najbolj tiče?

  @Filmoljub: Jaz si Šarca pač ne znam predstavljati na “evropskem političnem parketu”, če sva že pri metaforah 🙂 Pravzaprav si ga ne predstavljam govoriti angleško. Kako se po angleško slišijo slovenske hillbillyjevske fraze?

  @Harloc: Kaj te čudi? Za koga misliš, da so volili Kučanovi fani? Za Makek Brenčičevo verjetno ne? Za Pahorja, ki je šinfal Kučanov klan, pa tudi ne.

  • Odgovori Harlock 23. 10. 2017 at 22:03

   Na ‘EU parketu’ (npr. EU parlament) je veliko ljudi (iz cele EU), ki tja ne spadajo in imajo nižji nivo izražananja/nastopanja od Šarca.

   • Odgovori Boki 23. 10. 2017 at 22:14

    Hja no, to je res, ampak npr. z grskimi neonacisti se pa res ni treba primerjat. Dajmo se z boljsimi primerjat.

    • Odgovori Harlock 23. 10. 2017 at 22:22

     Kakopak.

 • Odgovori Martin Stanič 23. 10. 2017 at 22:12

  Šarec lahko samo zmaga; če dobi drugi krog bo z vaškega betonerja rondojev preskočil na najvišjo politično funkcijo v državi, če izgubi pa ima par mesecev pred volitvami zalogo medijske prepoznavnosti in volilcev s katerimi lahko ustvari kvazi-razsvetljeni SLS. Vaško verzijo SMC, ki bo potem po poti Desusa obstajala zgolj na eni programski podlagi: neobhodljivo zlo pri sestavljanju koalicije.

  V obeh primerih je zanimivo, da se volilno telo očitno po Jankoviću, Bratuškovi, in Cerarju še ni nažrlo ljudi, ki imajo z nacionalno politiko in njenim manevriranjem izkušenj ravno toliko tednov kot traja kampanja (in podobno hitro tudi operativno kolapsirajo, ko volitve zmagajo). In da je social-kibuc-komunizem de facto stanje miselnosti in bivanja za večino, pogovarjamo pa se lahko samo o polit-komisarjih, ki bodo to miselnost (iz)živeli.

  Čakanje na rast politične veje klasičnih liberalcev brez prtljage javnega sektorja se nadaljuje.

  • Odgovori Harlock 23. 10. 2017 at 22:22

   Jaz recimo ne vidim nobene razlike med politkomisarjem Juge/USSR (npr.60.leta), Trumpom, Jobsom,…

  • Odgovori Boki 23. 10. 2017 at 23:23

   Haha dobro napisano, Martin:))

 • Odgovori Boki 23. 10. 2017 at 22:13

  Smesno mi je kako Pahorja sedaj hoce tista stara, ornk LDS-SD levica zahebat s tem da ga oznacujejo za SDS-ovega kandidata. Prav dosti boljsi od chemtrailovcev niso.

  Me pa cudi kako si v te clanku na Ljudmilo kar lepo pozabil. Odrezala se res ni dobro, ampak zanimivo se mi zdi, da se ti Pahor zdi boljsi kandidat od nje. No, saj je tudi Romana v redu, ampak o njej pa ze zaradi pripadnosti Jansi vem da noces reci prav veliko dobrega.

 • Odgovori Boki 23. 10. 2017 at 22:22

  O Sarcevi zmagi pa ne filozofirajte. Nima sans. Pahor je ze sedaj dobil vec kot 40%. Nikomur ne bo uspelo tako konkretno mobilizirati dela volilnega telesa, ki vceraj ni sel volit, da bi imel Sarec kakrsnekoli sanse. Se zlasti glede na to kako priljubljen je Pahor. Niti teoreticnih sans nima.

 • Odgovori laufar 23. 10. 2017 at 23:47

  Šarec ne da igra Serpentinška, on je Serpentinšek. Če pa hoče izpasti resen, pa igra Drnovška. Pa še nekaj, koliko je že visok Triglav? Jao, jao, ccc…

 • Odgovori Matej Zalar 24. 10. 2017 at 7:18

  @Marti Stanič: Odlično. In to, da lahko vsakič znova zmagujejo novi obrazi, je mogoče zato, ker tu vsi mislijo, da lahko vsi delajo vse. In še posebej se ustvarja mnenje, da je lahko tudi politik vsak bebec. In temu v Republiki Sloveniji niti ne moremo oporekati.

  @Boki: Preden sem obkrožil, sem dejansko pocincal, če ne bi izbral Tomčeve kot enega redkih res normalnih SDS-ovih kadrov. Ampak ne želim voliti za neko strateško izbranko, ki ji sploh ni bilo namenjeno zmagati, ampak je bila tam samo zato, da je bila. NSi me pa vsakič znova razočara. No, pravzaprav me razočarajo volivci. Saj menda ima stranka večji domet in v odsotnosti SLS bi morala briljirati.

  @Laufar: No, saj … zato pa pravim, da bi moral v napad po Serpentinškovo. Je pa res, da ne gre za to, da zdaj ne bi imel česa izgubiti. Gre za to, da se bo tudi na parlamentarnih volitvah profiliral kot nekakšen novi obraz, kot pripadnik nove generacije, kar je seveda smešno.

 • Odgovori Seamus 24. 10. 2017 at 8:31

  Aha, Šarec torej za predsednika ne sme zmagati, da bo lahko nov obraz na volitvah. Jao, to je šele alternativa.
  In ne mi, da je on kakršen koli operativec. Operativec, kot je on je pa res praktično vsak, da ne omenjam sluge Igorja Žavbija (bogate izkušnje za delo z ljudmi je pridobival z vodilnimi mesti v gostinskem podjetju).

 • Odgovori p 24. 10. 2017 at 9:26

  Šarec je igralec. Trenutno igra, relativno uspešno, vlogo župana. Verjetno bi tudi vlogo predsednika. Šarec brez maske je pa hudo zajebana in zelo determinirana persona. Če ne bo zmagal, si upam it stavit da bo na parlamentranih voltivah igral cerarja s prejšnjih in jankoviča s predprejšnjih volitev.

  • Odgovori Seamus 24. 10. 2017 at 15:37

   @P – kot sem napisal v enem komentarju pod eno drugo temo – meni je bilo to jasno, ko sem ga videl, kako nadira ubogega komunalca sredi ulice. Ker nisem up-to-date, se seveda nisem spomnil na telefon, da bi ga posnel in dal na youtube. Tudi ko sem se vračal, čez dve – tri minute, ko je tip še vedno kričal na tistega komunalca, mi ni kapnilo. Mi je žal.

 • Odgovori jazsembog 25. 10. 2017 at 9:56

  Sami ste si krivi! Jst nisem volil leta 90, ko je liberalec sirc dobil par odstotkov in je zmagal izvoljenec partije kucan. Nekje krozi posnetek, kjer sirc pove, razlozi zakaj so place v avstriji parkrat vecje kot v sloveniji, nakar mu kucan prebije, da to sploh ni pomembno. Torej tip se dela norca, folk ga pa izvoli.
  Eno poletje sem delal za 2,5 evra na uro, potem sem pa ze sel v tujino. Ce se pustis nategniti, te bodo pac nategnili. Tak, je da lahko slovenski narod nategne vsak ki ima pet minut casa In narod vedno pade na iste fore

  • Odgovori Anonimno 25. 10. 2017 at 10:47

   Plačo imaš pač takšno, kakršno ti trg presodi, da si jo zaslužiš. Ni Kučan kriv, če opravljaš delo z nizko dodano vrednostjo. Niti ti odhod v tujino kaj dosti ne pomaga, če si tudi tam na minimalcu, ker si nesposoben. Če misliš, da si zaslužiš več, lahko odpreš svojo firmo in služiš milijone.

   • Odgovori jazsembog 25. 10. 2017 at 21:15

    Pri 15 letih sem pa bil pa blazno usposobljen za delovno mesto z visoko dodano vrednostjo. Sem se pa vprasal zakaj imajo moji vrstniki v avstriji 7 evrov jst pa 2,5. Samo 50 km med nami. In mene je to takrat fejst zrlo. Ne, ni bilo nepomembno, kot je mogoce milanu, ki mu je partija porinla vse v rit, pa tebi tudi mogoce, kajne? In ne bos verjel, nasledjo leto, pri 16 sem ze delal v avstriji za njihovo minimalno 7,4 evra. In cez nekaj let sem imel na kitajsken 74 evrov na uro. In v koreji se vec. In ja imam firmo, placujem davke tuji drzavi, ne sloveniji, ker nisem vec rezident. Ti mi ne mores nic. Razumes? Lahko si glavni v svoji vasi, v svetu si nula.Pridi, pa se nauci kitajsko in se drkaj z kitajci, pa bos videl kaj je pravi trg. Smesno je, da situacijo v sloveniji sploh imenujes trg. Gre se za navadno krajo, kjer se jemlje produktivnim, da se podpira lenuhe vseh sort, taksne kot si ti. Jst sem vas prebral ze pri rosnih 15tih. In pridem v slovenijo, kdaj hcem, in recem kaj hcem, in to marsikoga zuli. Lahko bi se osebno izpostavil, in mi noben ne bi mogel nic. Minila so leta, ko mi je folk govoril suti ti.

   • Odgovori Boki 26. 10. 2017 at 15:11

    Kot je ze jazsembog povedal, Kucan in ljudje iz tega istega kroga so vecinoma krivi da trg ne funkcionira kot bi moral in si zaradi tega pac placan tako mizerno v primerjavi z avstrijci, tudi cetrt stoletja po padcu rezima, ki nas je primarno pahnil v zaostanek. No, lahko recemo, da Kucan ni kriv ampak ljudje, ki Kucanom se danes nasedajo in jih volijo in/ali niso sli na ulice in jih zvlekli nekam ter jim izbili iz glave da se iz ljudi se naprej delajo norca in jih izkoriscajo za svojo lastno korist.

    • Odgovori Anonimno 26. 10. 2017 at 22:45

     Ni Kučan kriv, da vzpostavljaš trg, kakršnega imaš. Imaš tisto, kar si zaslužiš.

    • Odgovori Matej Zalar 27. 10. 2017 at 6:37

     Dokler imaš dobro plačo, lahko v Sloveniji funkcioniraš čisto v redu, čeprav te država zaradi visoke plače kaznuje na vsakem koraku in celo pri otroku. Realnost se pokaže, ko greš za konec tedna v London.

 • Odgovori Matej Zalar 25. 10. 2017 at 21:38

  @Seamus: Saj ne pravim, da je sposoben operativec. Pravim samo, da funkcija župana zahteva nekakšno operativnost, funkcija predsednika je pa samo reprezentativna. Hodiš na proslave in se smehljaš. V Sloveniji pa še politično korektno moraliziraš, kot je to znal recimo Drnovšek, ko je ščitil kriminalce, ker so bili slučajno tudi marginalizirana manjšina.

  @P: Točno to se bo zgodilo. Saj je vsem jasno, da ne more premagati Pahorja. Je pa premagal vse ostale. SD in DeSUS sta se samo pošlepala na Pahorja, ki mu je za podporo teh dveh strank v bistvu malo mar.

 • Odgovori EMA 27. 10. 2017 at 16:18

  Matej, točno tako!

 • Komentiraj