Bergen 2017

Svetovno prvenstvo v Bergnu je bilo po lanski žalostinki v Katarju prava športna veselica in dokaz, da ta šport nima česa iskati v državah brez kolesarske tradicije, sploh, če gledalci dirke ne morejo ob progi spremljati že zato, ker ni zdravo nekaj ur stati pod puščavskim soncem.

Foto: Bjørn Erik Nesse/bergen2017.no

Še sreča, da sta Primož Roglič in Jan Tratnik na kronometru dosegla in presegla pričakovanja. Bežen pogled na uvrstitve reprezentantov na drugih dirkah ni atraktiven, a v tem športu lahko le vat moči premalo pomeni dvajset ali petdeset mest slabšo uvrstitev. Več smo pričakovali od mladincev, ki so menda dirkali slabo, čast pa je z devetim mestom na kronometru rešil Nik Čemažar. Za mišjo dlako je bojda priključek zamudila Karin Penko na dirki mladink. Med mlajšimi člani je nekaj metrov zmanjkalo Žigi Jermanu, Tadej Pogačar pa je bil dvajseti. Oba sta mlajša člana šele prvo leto. Urša Pintar je z 22. mestom dosegla najboljšo slovensko uvrstitev vseh časov, Polona Batagelj je bila 26. Rezultatom zato ne bi gledal v zobe.

Priznati moram, da sem si resno ogledal le člansko dirko. V glavnem, že s helikopterskih posnetkov je bilo videti, da se Slovenci peljejo pametno in na ugodnih pozicijah,  na koncu pa je tudi njim zmanjkal kakšen vat, da bi ostali v skupini. Morda bi bilo drugače, če Nizozemci ne bi podivjali že 90 kilometrov pred ciljem, ko je dirka verjetno postala en sam boj za obstanek. To se ni obrestovalo niti Nizozemcem, v prvi skupini je na koncu ostal samo Niki Terpstra, niti kolesarjem, kot je Michal Kwiatkowski, ki jim prav pride težka dirka. A odločilni klanec je bil prekratek, žal pa predolg za Luko Mezgeca.

In menda skoraj predolg za Petra Sagana. Bolj kot izjemna moč in vsestranskost me že od nekdaj preseneča njegov instinkt, sposobnost, da se vedno ob pravem času znajde na pravem mestu. Da mu to uspeva na pregovorno nepredvidljivih klasikah in svetovnih prvenstvih, kjer lahko zmaga skoraj kdorkoli, je toliko bolj osupljivo, sploh upoštevajoč povprečno – a brez dvoma stoodstotno predano –ekipo. Celo dirko ga sploh nismo opazili, a zadnji vzpon na Lososov hrib je Sagan menda začel med prvimi in do vrha ravno še obdržal priključek. Če se v ključnem trenutku ne bi pripeljal med prve, kar seveda sploh ni lahko, bi bil trideseti ali slabši. Sicer je imel potem nekaj sreče, da je skupina polovila vse samomorilce, pred zadnjim ovinkom pa je bil spet točno tam, kjer je moral biti – za Alexandrom Kristoffom, s katerim sta imela prestavo več od Michaela Matthewsa.

Dosti več pa žal nismo videli. Človek prihiti domov ravno, ko so Nizozemci začeli akcijo in gleda dirko dve uri, potem pa zadnjih pet kilometrov, ko se je dogajalo vse sorte, crkne slika, in vidiš samo še sliko statičnih kamer v zadnjem kilometru. Česa takega pa še ne! Julian Alaphilippe in Gianni Moscon niti nista presenetila, Vasilij Kirijenka tudi ne, dosti več pa nismo videli – če prav razumem, je na koncu dobro potegnil še Magnus Cort Nielsen, dosti več pa z naknadno objavljenega helikopterskega posnetka nisem razbral.

Saganov zvezdniški status je za moj okus že malo prenapihnjen, seveda ne po njegovi krivdi, a treba je priznati, da je največji kolesar zadnjih let. Večji od Valverdeja. Cavendisha. Kaj šele Chrisa Frooma. Letos se je že večkrat pokazalo, da je strah in trepet specialistov za klasike, ki, raje, kot na zmago, dirkajo proti Saganu. Tako je bil že večkrat žrtev svoje lastne premoči, a ne ob zgodovinski tretji zaporedni zmagi na svetovnem prvenstvu. Sreča za peloton, da bodo naslednje leto v Innsbrucku na odru za najboljše vendarle stali precej bolj vitki fantje.

Prejšnja objava Naslednja objava

5 komentarjev

 • Odgovori laufar 25. 9. 2017 at 20:43

  Ravno to mi je všeč, da zmaga desc ne pa okostnjak. Prenos pa katastrofa, kako se je to lahko zgodilo samih sebe polnim Norgesom?

 • Odgovori Matej Zalar 25. 9. 2017 at 21:12

  Ja, to je bila res sramota nad sramotami.

 • Odgovori Boki 25. 9. 2017 at 21:26

  ” Bolj kot izjemna moč in vsestranskost me že od nekdaj preseneča njegov instinkt, sposobnost, da se vedno ob pravem času znajde na pravem mestu.”

  Tako je, tudi mene to fascinira! Sicer nekaj k temu verjetno pripomorejo tudi njegove motoricne sposobnosti in jajca, da komolci po grupi ampak vseeno, takega filinga nima vsak, se zlasti pa ne tako zgodaj v karieri, kot on. Recimo, kaj takega bi pricakoval za dobrega kolesarja v zgodnjih 30.-ih.

  “Dosti več pa žal nismo videli.”

  Ja, moje mnenje je, da 200 km + dolge dirke brez popestritve v stilu makadama, kock, res kratkih in strmih klancev, itd. danasnjemu profesorskemu pristopu v profesionalnem kolesarstvu ne ustrezajo vec. Poglej Liege Bastogne Liege in povej mi, kdaj se je nazadnje dirka odlocila pred tistim sicer neugodnim klancom na Ans tik pred ciljem. Ali pa Amstel Gold Race, katero so nekako popestrili s tem, da cilja niso vec postavili na vrhu klanca. Da o valonski puscici niti ne govorim. Tako da jaz osebno od teh dirk sploh nimam vec nobenega pricakovanja in gledam najraje samo zadnjih 30 km, pa se to potem spoznam, da bi tud zadnjih 10 zadostovalo v vecini primerov. No ja, cesar v Bergnu niso izvedli, bodo pa naslednje leto v Inomostu!

 • Odgovori Boki 25. 9. 2017 at 21:32

  @laufar, matej: No, ne samo to. Norveska nacionalna televizija mu je za povrh se pripela slovensko zastavo, cesar mislim da na ostalih kanalih nismo videli. Res sem dobil obcutek, kot da je prvenstvo organizirano v kaksnem spanskem selu in ne na Norveskem.

 • Odgovori Matej Zalar 26. 9. 2017 at 11:39

  @Boki: Recimo manjše prsenečenje (ali pa tudi ne) je bilo kako zgodaj so navili tempo in beg ujeli praktično v nekaj kilometrih. Glede na to, da so v cilj prišli sprinterji, so verjetno navili še prepozno, ampak si prej najbrž nihče ni upal. In vprašanje je tudi ali bi jih prišlo kaj manj čez klanec, če bi začeli navijati že prej. Kdor je dober, je pač dober in tisti klanec preleti tudi večkrat.

  Sagan je sicer v prvi izjavi omenjal tudi prijatelje v grupi. Gotovo jih ima veliko in potem se tudi lažje preguziš v osprednje pelotona kadar ti pač paše.

  Glede zastave pa … no, vsi smo že to doživelio, tudi jaz … dvakrat 🙂

 • Komentiraj