Bezljanje po Goričkem

Izlet na Goričko se je zaradi sobotnega dežja sprvrgel v nedeljsko nočno moro, ko sem spet samo bezljal.

Po planu sem imel za Goričko dva dni časa, kot že rečeno, pa je vse pokarila nevihta, ki me je ujela pri Žički kartuziji, kamor sem šel samo nekaj preveriti. Ugotovil sem, da je samostan, ki so ga začeli graditi sredi 12. stoletja, jako zanimiv, še bolj kot šnopčki in žičke začimbe, ki jih prodajajo pred objektom. Turki obzidane kartuzije niso mogli osvojiti, nikjer pa ne piše, ali so se menihi branili kar sami. Vsak je živel v svoji majhni kamri in obdeloval rodovitno gredico, pogovarjali se pa praktično niso, zato si jih težko predstavljam v boju z janičarji. Cesar Jožef II. je potem v duhi razsvetljenstva najprej ukinil prav Žičko kartuzijo.

Ulilo se je pošteno in proti Mariboru sem po avtocesti, medtem ko so eni raje ustavili na odstavnem pasu, drugi pa mimo plavali po desni 150 na uro, vozil 60 kilometrov na uro. Pod nekim mestnim podvozom sem skoraj splaval še jaz in se nazadnje rešil v Europark, kjer sem slučajno srečal Robija in, končno, spoznal tudi Nastjo! Preden sem zaspal pri Hrvatovi domačiji, sem skočil še v Mursko Soboto na pivo k prijatelju Truplu. Zbudil sem se v grdo jutro, po zajtrku in jutranjem šnopsu, ki je bil šenki, pa se je počasi zjasnilo.

Goričko naj bi bila revna pokrajina, ampak videti je drugače, vsaj fasada. V Cankovi imajo celo infomat z internetom. Osrednji trg s parkom je urejen lepše kot marsikateri ljubljanski park:

Vožnja po valoviti pokrajini ni dolgočasna, kot bi si utegnili misliti.

Ledavsko jezero:

Kot rečeno, je zahodni del Goričkega ob avstrijski meji zelo lepo urejen. Če dobijo denar iz evropskih skladov, ga včasih uspešno iracionalno zagonijo in postavijo arhitekturno najmodernejšo osnovno šolo v Sloveniji. Žal svetlobo-odbojne plate dobro izpadejo le na ljubljanski Nami – če ne odpadejo – , ker se v njih zrcali podoba pošte. V Svetem Juriju pa se zrcali kr neki. In tista digitalna ura, ki predstavlja evropsko zastavo, je obupna.

V okolici Rogašovcev, kjer je tudi najvišja vzpetina na Goričkem, kraljujejo čebelarji. Pri Čebeljem gradiču:

V Kuzmi sem zamočil in se na Tromejnik podal z napačne, avstrijske smeri. Mejo sem prečkal vsaj petkrat, potem se je cesta povsem zožila, znak je zapovedal prepoved vožnje za motorna vozila, ampak poti nazaj ni bilo več. Kot pravi dec sem optimistično rinil naprej in tik pod vrhom naletel na zid. Tako rekoč. Prvič ni zneslo do vrha, po zalet sem moral še enkrat. Petvaljnik je rohnel, gume pa grabile samo na pol, ampak z zadnjimi močmi sva se privlekla do tristrane piramide, ki označuje tromejo med Slovenijo, Madžarsko in Avstrijo.

V vasi Grad stoji največji slovenski grad. Imenuje se Grad. Posebej zanimiva je kasneje zgrajena kapela z visokim baročnim zvonikom, ki sodi h gradu toliko kot tista šola ob cerkvi sv. Jurija. Žal je obnova gradu počasna, po drugi svetovni vojni so ga namreč pustili propadati, pri čemers o bili precej uspešni.

Leta 1934 sta v Ženavljah s stratoferičnim1 balonom pristala dva Belgijca. Vaščani so skoraj dol padli od začudenja in kasneje postavili pomnik “lebdeči priliki”. Precej grda zadeva, če mene vprašate.

Na vzhodu Goričkega je živelj pretežno madžarski, veliko je tudi protestantov. Evangeličanska cerkev na gričku nad Hodošem:

Selo je poleg Kobilja edina vas z večinskim slovenskim prebivalstvom. V Selu stoji največji kulturni zaklad Goričkega, bržkone pa kar celega Prekmurja: romanska rotunda sv. Nikolaja. Če boste imeli srečo, boste videli tudi znamenite slikarije v notranjosti.

Pot sem zaključil ob Bukovniškem jezeru pri Dobrovniku. Saj je lepo, ampak v energijske točke ne verjamem, poleg tega me moti dretje. Absolutno preveč je obiskano, umirjeno Ledavsko jezero mi je bilo bolj všeč.

Med potjo domov sem ugotovil, da so Prekmurci daleč najbolj obupni vozniki v Sloveniji. A se jim res nikamor ne mudi? Več pa v septembrski številki revije Avto-Dom. Malo bo še za počakat, ker tole je v bistvu ekskluziva, ki si jo lahko privoščim, ker poznam urednika.

 1. Karj, vraga je to? []
Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori teoo 27. 8. 2008 at 8:06

  čist preveč cerkev za eno tako jutranje branje.

 • Odgovori Nastja 27. 8. 2008 at 8:25

  Ej kaj se tiče Žičke kartuzije … smo imeli nedeljski izlet v Podčetrtek: Lekarna, samostan in cerkev v Olimju, Jelenji greben, Koča pri čarovnicah in seveda čokoladnico … Pa smo se še tukaj mimo peljali da bi si pogledali če smo že tam .. ampak CENA JE PA ODERUŠKA! 4 eur po osebi?

  Tako smo se odločili da si tega, vsaj tisti dan, ne bomo ogledali. Šli smo na wc in proti domu, še prej pa smo se stavili v pivnici. Za 4,6L piva smo dali 1 eur več kot bi dali za ogled Žičke kartuzije … nismo oklevali :p

  Drugače si pa tudi ti lep izlet “dol vdaro” 😉

 • Odgovori orhideja 27. 8. 2008 at 9:04

  “Med potjo domov sem ugotovil, da so Prekmurci daleč najbolj obupni vozniki v Sloveniji.” :mrgreen: se strinjam, popolnoma!

  drugače pa se sklanja poleg Kobilja in ne Kobiljega 😉

 • Odgovori Jan 27. 8. 2008 at 9:11

  Lepe slikce!

 • Odgovori Vizo 27. 8. 2008 at 9:44

  Hehe, ker glih poznaš urednika, ga dvakrat fajn v rit sun. Tko zame, za gušt 🙂

 • Odgovori chef 27. 8. 2008 at 9:56

  @teoo: Hoho, pa res. Tole sem delal opolnoči, pa je verjetno res malo nesorazmerno. Sicer je pa tako da imajo v teh krajih načeloma samo eno znamenitost – cerkev 😆 Me pa te zadeve kar fascinirajo, to že moram priznat.

  @Nastja: Meni se 4 evre ne zdi bohvekaj, ne ga no srat. Predlagam kakšen muzej v tujini! Mogoče kar London, haha.

  @Orhideja: Ja, s tem sklanjanjem je problem. Zato sem se v reviji kar izognil tej obliki, haha. Hvala.

  @Vizo: Jaz ga cele dneve gledam kako besno tipka. Smotan je za znoret in jih je že fasal.

 • Odgovori Matjaž 27. 8. 2008 at 10:11

  Obupni vozniki-ne vem v kakšnem smislu,če so počasni ok,konec konce pa kam bi se naj mudilo,saj v današnjem življenju je itak tok življenja mnogo prehiter zato lepo počasi in brez nervoze

 • Odgovori Matjaž 27. 8. 2008 at 10:15

  @Chef na Bukovniško jezero bi moral priti pred 15 leti,ko je bila totalna divjina,kjer smo standard za 1 maj taborili,nikjer žive duše,mi in žabe,ter ptice za glasbo. V današnjem času pa kot praviš totalno aut varjanta.Dosti lepih krajev je v Prekmurju še za pogledat,zato vabljeni ponovno

 • Odgovori Simon 27. 8. 2008 at 10:28

  Tako. Slučajno sem prebral tale “skvašeni” članek o Goričkem. Predlagam, da se tale gospod, ki je tole napisal, naj še večkrat vsede v avto in zapelje proučevat Goričko. Ja, prekmurci smo najbolj kulturni vozniki, zato pa smo za nekatere obupni. Na vzhodu Goričkega pa je seveda še veliko drugih vasi, v katerih se govori samo prekmurščina in ne tudi madžarščina. Lepo prosim, na vzhodu Goričkega so dvojezične vasi le tiste skrajno ležeče ob meji. Za fotografije pa kapo dol – lepe so.

 • Odgovori Bezljanje po Goričkem « MTB Slovenija 27. 8. 2008 at 10:30

  […] po Goričkem Published August 27, 2008 Slike & Ture Krajinski park Goričko – potopis in […]

 • Odgovori orhideja 27. 8. 2008 at 10:36

  Simon med biti kulturen in biti obupen je velika razlika.

 • Odgovori chef 27. 8. 2008 at 10:49

  Od vsega imam najraje lokalpatriote, ki mislijo, da bom samo zato ker so od tam, napisal petnajst strani dolg članek, da slučajno ne bodo užaljeni, ker nisem omenil njihove vasi.

  Sicer pa zame vožnja z 42 km/h v vasi, kjer je omejitev 70 km/h, kar je jasno označeno, eklatanten primer nekulturnosti in egoizma do tistih, ki smo pač vajeni hitrejšega tempa. In ko končno uspeš prehitet grupo štirih počasnežev, te čez tristo metrov čaka naslednja.

  V Prekmurju je hitrost med vasmi med 60 in 70 km/h, v mestih pa 40-50 km/h ne glede na izredne omejitve, ki so recimo 70 km/h skozi celo naselje.

  Jaz se sicer nisem pretirano grizel, ker sem bil tam pač v gosteh. Se mi pa tok življenja v Ljubljani nikoli ni zdel prehiter. Kvečjemu manjka ur v dnevu. Tu vidim tudi bistveno razliko v diskrepanci med razvitostjo osrednjega dela Slovenije in Prekmurja. Če delaš počasi, enostavno narediš manj.

  Ne rečem, da je več opravljenega dela ob vseh izgubljenih živcih nujno boljša rešitev. Jezi pa me, ko počasneži, ki se niso uspeli prilagodit hitrejšemu tempu družbe, cele dneva jamrajo kako da jim je hudo.

  Pa da ne bo kdo mislil, da imam Prekmurce za manj vredne. Nikakor. Prekmurje je lepo prav zaradi umirjenega stila življenja. Če moram zato vozit 60 km/h na uro kjer je omejitev 90, pa bom. Kaj pa čem?

 • Odgovori Suzana 27. 8. 2008 at 10:54

  Kaj čemo se zdaj kregat, Prekmurci se kregamo samo s svojimi sosedi :D… V glavnem ti je bilo všeč, tudi drugi pridite pogledat, ker ima ta naša lepa pokrajina poseben čar… Glede počasnih voznikov pa: kolko pa lahko po teh naših slabih cestah dirkamo? 🙂

 • Odgovori polona 27. 8. 2008 at 11:08

  Uf, Suzana, ti sploh ne veš kaj je kreganje…hehe 🙂

  Res lepe slikce chifi. 🙂
  Jaz bi “izi voznikom” dala kakih 40 km direkt v žilo, potem bi bilo ravno po omejitvah.
  Tudi na jugu naše meje imaš dosti takšnih biserov…

 • Odgovori Vidko 27. 8. 2008 at 13:59

  Vse lepo in prav, samo moti me pa una fotografija, kjer si na troji meji ne vem kako zaq hudiča ujel tisti moder drekec. Ker megastično ne paše zraven.

 • Odgovori majcha 27. 8. 2008 at 14:08

  @Nastja:
  za 4 EUR sicer že morda dobiš spodobno količino piva, vendar je učinek piva precej bolj kratkotrajen kot učinek kakšne zanimive reči, kar Žička kartuzija gotovo je.

 • Odgovori chef 27. 8. 2008 at 15:21

  @Suzana: Ceste so presenetljivo dobre! Ovinkaste, ampak odlične!

  @Vidko: Pač nimaš pojma. Who cares?

 • Odgovori Nastja 27. 8. 2008 at 15:42

  majcha – 🙂 sem si tisti dan ogledala ogromno, zapravili smo tudi okrog 100 eur za vse oglede in hrano, za mano je bil lep dan, če bom pa kdaj v prihodnje imela željo si to ogledat bom pa tudi šla. To smo se pač mimogrede ustavili, ker smo se ravno tam mimo peljali, kar je bilo pa v planu pa smo si ogledali.

  Kar se pa učinka tiče – kakor za koga. Tudi če bi si šli tole ogledat bi mi v sponminu bolj ostalo hranjenje srne, pa kako je moškega poleg naše mize lažji infarkt in sta ga mama (medicinska sestra) in en mlad zdravnik iz sosednje mize rešila (bilo je kar malo grozno, me je minil tek), prav tako okusne čokoladice in vonj po čokoladi v čokoladnici … kot sem rekla, tisti dan smo si veliko ogledali tako da se zdaj ne obremenjujem toliko, ker si nisem pogledala te Žičke kartuzije 😉

  Nasploh je bilo to poletje plodno z ogledi.

 • Odgovori Nastja 27. 8. 2008 at 15:45

  p.s: mogoče primerjava s pivom res ni bila najboljša, pa vendar … zdaj če smo si ali ne to ogledali se mi ne zdi takšna velika reč, da bi o nje zdaj morala v nedogled razpravljat

 • Odgovori mateja 27. 8. 2008 at 18:28

  iz glave: stratoSferični balon = balon, ki gre v višino do stratosfere 🙂

 • Odgovori Bzz 27. 8. 2008 at 20:02

  Nisem Prekmurec, celo sem od daleč stran, ampak opažam, da ko pridem v Prekmurje, kar je parkrat letno, mi prav godi takšna počasna vožnja kot jo navajaš. Mislim, da se k Prekmurju to kar podaja.

 • Odgovori pijanec 27. 8. 2008 at 20:09

  Med potjo domov sem ugotovil, da so Prekmurci daleč najbolj obupni vozniki v Sloveniji.

  Se strinjam. Tudi ceste imajo dobre oz. boljše kot drugod po Sloveniji. Hkrati pa imajo precej smrtnih nesreč, tako da kakšni kulturni vozniki niso. Verjetno je vzrok vseh teh nesreč ravno prepočasna vožnja. Pa da ne omenimo še njihove policije, ki prekaša vse ostale po neumnosti.

  drugi pa mimo plavali po desni 150 na uro, vozil z varno brzino 60 km/h.

  Avtocestna omejitev je postavljena tako oz. dejansko so vsi elementi ceste izračunani tako, da omogoča varno vožnjo s hitrostjo 120 km/h v vseh razmerah.

 • Odgovori Nastja 27. 8. 2008 at 21:22

  Nahjuši so Slovenjgračani! Redno jih srečujemo na cestah v našem kraju, ker se pač morajo tukaj mimo peljati do doma … pri njih se pa moraš res za glavo držat.

  Ne šmirglajo prometnih znakov, cestnih predpiso – nič. Ne bom pozabila, ko sem se peljala čez tračnice in seveda imaš prednost če pelješ čez njih, želim zaviti na desno proti šoli iz leve strani pa pridrvi nek Clio z SG registracijo. Če ne bi zavila na pločnik bi hudo trčla, pa še na mojo stran. Par min sem ptorebovala da sem prišla k sebi …

 • Odgovori chef 27. 8. 2008 at 22:23

  @Bzz: Meni je tudi pasalo ko sem se še vlačil med grički in sem imel ogromno časa. Potem bi pa malo pohitel domov, jebela.
  Sploh pa je zadrževanje kolone vozil prepovedano.

  @pijanec: Marsikdo me ima za malo norega ampak jaz si zadnjič nisem upal vozit hitreje kot 80 km/h! Če bi vedel, da je cesta prazna, bi seveda vozil hitreje, tako pa…

 • Odgovori Neprebujeni 29. 8. 2008 at 16:19

  Chef, ti pa znaš uživati življenje. Fotografiranje ti pa tudi gre.Pohvalno.

 • Odgovori tjasa 27. 5. 2010 at 15:06

  kul a ne

 • Komentiraj