Bil sem na Divjem zahodu (1996)

Ja, v šestem razredu sem očitno res preveč bral Karla Maya.

2. šolski spis
Bil sem na Divjem Zahodu
(Domišljijski spis)

Nenadoma sem se znašel v preriji. Zemlja se je močno tresla in mislil sem, da je potres. V daljavi sem videl oblak prahu. Zaslišalo se je topotanje. Stekel sem in se skril v globok jarek. Topotanje je bilo vse glasnejše in preko mene so pričele skakati živali. Spoznal sem jih, bila je velika čreda bizonov. Toda v Evropi ni bizonov. Samo v Ameriki so še. In tudi tam ni tako velikih čred, ker so bizone iztrebili. Končno so bili bizoni daleč spredaj in lahko sem splezal iz jarka. Narava je bila popolnoma spremenjena. Trave skorajda ni bilo več, zemlja pa je bila čisto preorana. Tedaj sem zaslišal topotanje kopit. Nisem se zmotil. Proti meni sta jezdila dva jezdeca. Bila sta zelo čudna.

Prvi je jezdil na visokem vrancu. Oblečen je bil v karirasto srajco in raztrgane hlače. Po obrazu je imel brazgotine, na glavi pa poveznjen širokokrajen klobuk, ki je bil čisto preluknjan. Za pasom mu je tičal velik nož, revolver n majhen tomahavk. Čez ramo mu je visela puška. Če bi se grdo izrazil, bi rekel, da je moč zanemarjen.

Za njim pa je jahal nižji mož, ki je bil gol do pasu. Noge so mu pokrivale rjave hlače z dolgimi resicami. Na nogah je imel mokasine. Črne lase je imel spete v čop. Za pasom sta mu, tako kot prjšnjemu jezdecu, visela tomahavk in nož. Tudi on je imel čez ramo obešeno puško. To bo gotovo Indijanec, sem pomislil, saj je imel pbronasto polt.

»Hoj,« je zavpil belec. »Da srečava tako daleč v preriji še kakšnega človeka!«

»Dober dan, kdo pa ste?« sem vprašal.

»Jack, kako se pišem, sem pa pozabil,« je odvrnil tujec. »Ti pa si, kakor vidim, novinec.«

»Da, kako pa je ime Indijancu?« sem vprašal

»Tole, dragi moj, je vrhovni poglavar Apačev iz rodu Meskalerov, Trije medvedi. Moj dobri znanec je. Prav dober dečko je.« Mi je povedal Jack.

»Me veseli, jaz sem pa Matej,« sem se predstavil. Indijanec je pokimal.

»Pojdi z nama, zate je tule nevarno. Apači so izkopali bojno sekiro. Vsak čas te lahko napade Komanč,« je rekel Jack.

Jaz pa nisem bil prepričan, da se to res dogaja. Uščipnil sem se v nogo … in se prebudil.«

»Preveč berem Karla Maya,« sem pomislil. »Ampak bilo je zanimivo.«

Izvirnik: Bil sem na Divjem zahodu

Prejšnja objava Naslednja objava

1 komentar

  • Odgovori Tilen G. 22. 3. 2015 at 20:02

    Vrhunsko, mladi moz! 🙂

  • Komentiraj