Blagoslovljen božič vam želi Nergač. Naj bo pa tudi vesel.

Tako imenovanemu decembru v Ljubljani sem se letos uspešno in v celoti izognil in niti slučajno se me ni dotaknila niti nakupovalna histerija. Če že, sem hodil v trgovino pet minut pred zaprtjem, v središče mesta pa sploh ne oziroma še preden so svetlobno onesnažili ulice z okrasjem, ki nima nobene zveze z adventom. Seveda so še marsikje advent zreducirali na zapravljanje, a ima vsaj malo krščanskega pridiha. Pri nas pa je videti, da gre za vse prej kot blagoslovljen božič.

Ne verjamete v Odrešenika, verjamete pa v chemtraile?

Po svoje je razumljivo, da v 21. stoletju čedalje manj ljudi verjame v brezmadežno spočetje nekega odrešenika, ki je navsezadnje še vstal od mrtvih. A je zato toliko bolj nenavadno, da ljudje verjamejo v chemtraile ali da se upirajo cepljenju, čemur ne oporeka več niti religija. Po svoje je tudi razumljivo, da so ljudje nehali častiti božje simbole, a je toliko bolj neverjetno, da po drugi strani množice malikujejo proizvode, kot je iPhone.

Noro je, da se izvržki te potrošniške družbe posmehujejo vernim ljudem, pri čemer je na Slovenskem še posebej močan že kar neverjeten odpor do krščanstva, sploh če to primerjamo z naklonjenostjo – pod pretvezo dušebrižniškega zagotavljanja enakopravnosti – do drugih religij. Z naklonjenostjo do drugačnih ni seveda nič narobe, a v primerjavi s krščanstvom imajo druge religije do splava, homoseksualnosti in enakopravnosti med spoloma še precej radikalnejša stališča.

Naj bo blagoslovljen božič!

Tudi meni se ne ljubi hoditi k maši, ker mi ne ustrezata niti termin niti duhamoren obred sam po sebi. Težko tudi verjamem, da je bila Marija devica. Ne bom pa se posmehoval tistim, ki v to verjamejo ali pa se o tem enostavno ne sprašujejo. Za zdravje naroda in zahodne civilizacije nasploh pa je zanikanje tradicije, ki izvira iz krščanstva, ne le iracionalno, ampak tudi škodljivo. Zato bi bilo dobro, če bi božič nekako normalno praznovali vsaj zaradi tradicije.

»Vesel božič« –  kakšno kurčevo voščilo je pravzaprav to?

Zato vam v imenu uredništva Nergača želim blagoslovljen božič!

Prejšnja objava Naslednja objava

11 komentarjev

 • Odgovori Urban 24. 12. 2017 at 17:08

  Blagoslovljen božič tudi tebi!

 • Odgovori Aleš 24. 12. 2017 at 18:30

  Blagoslovljen božič.

 • Odgovori Jaka Lumpic 24. 12. 2017 at 19:56

  Dej ugasn se

  • Odgovori Anonimno 24. 12. 2017 at 21:05

   dej hoj spat

 • Odgovori Matej Zalar 25. 12. 2017 at 11:22

  @Jaka Lumpič: Zakaj in čemu tako sovražno ob teh lepih prazničnih dneh?

 • Odgovori Stane Debevec 25. 12. 2017 at 14:22

  Dober dan g. Zalar,
  dan se spet daljša, dnevi bodo toplejši (če ne takoj, pa čez mesec dni) in zagazili bomo v Novo leto. Na začetku je vsako meni tako dolgo in veliko, potem ga pa kar zmanjka….načrtujem malo več hribov pa malo več kolesarskih kilometrov pa dolg kolesarski dopust pa več narejenega okoli hiše….same lepe reči.
  Prazniki so prilika, da vsaj malo pogledamo okoli sebe. Malo spremembe in malo oddiha.
  Če pa kdo kaj več nakupi, mu pa tudi ne zamerim. Ljudje smo po naravi potrošniki, nekdo potrebuje malo manj, kdo drug malo več. Kdo sem, da bi predpisoval, kaj kdo potrebuje?
  Srečno 2018 vsem.
  Pozdrav,
  Stane Debevec.

 • Odgovori filmoljub 25. 12. 2017 at 17:48

  Mirne ne-nergaške praznike ti želi zadrt pogan ateist. 😎

 • Odgovori Matej Zalar 26. 12. 2017 at 9:41

  @Stane Debevec: Kar naj kupujejo, samo ne brez nervoze. Januarja pa ne bodo kupovali, ker bo zmanjkalo.

  @Filmoljub: Mir je božji blagoslov!

 • Odgovori filmoljub 26. 12. 2017 at 11:31

  Prav, pa naj bo blagoslovljen. Glede tradicije, ki je ta dežela nikakor ne pozna (in za nekakšen “napredek” šteje nenehno brezglavo spreminjanje vsega), se kot nevernik absolutno strinjam.

 • Odgovori Seamus 26. 12. 2017 at 11:42

  Tudi tebi enako, pa srečno in zdravo 2018!

  Kako pa zaželiš za dan samostojnosti? Bi lahko tudi z blagoslovom?
  Ker nekaj bo potrebno izumiti, da nesrečna faca s slike, ki se še vedno ni sprijaznila s samostojnostojo, končno neha utrujati, ter razdirati Slovenijo:
  https://fototekamnzs.files.wordpress.com/2015/12/nb920_71_petje-zdravljice-po-neuradnem-izidu-plebiscita-lojze-peterle-dr-france-buar-in-milan-kuan-v-cankarjevem-domu-v-ljubljani-23-12-1990.jpg
  Prav žalostno je brati, koliko zanosa je bilo takrat, vendar ker na žalost nismo šli po češki varianti z lustracijo, bomo imeli probleme še desetletja.

 • Odgovori Matej Zalar 26. 12. 2017 at 19:52

  @Filmoljub: Seveda, saj sploh ne gre za vero! Sem pa prej nekje drugje prebral komentar na moj zapis, češ da krščanski prazniki izvirajo iz nekdanjih poganskih in da bi morali potemtakem slediti tradiciji poganov. To je seveda noro, ampak je tudi odgovor na vprašanje zakaj ne znamo praznovati normalno niti božiča … niti dneva samostojnosti. Tako pa tradicija pri nas sega samo kakih 75 let v preteklost pa še to se kregamo kakšne barve naj bi ta tradicija bila. Če bi vedeli od kod zares izhajamo, bi nam bilo za te prepire vseeno, ker bi narod temeljil na pomembnejših vrednotah.

  @Seamus: Če bi bili normalni, bi si zaželeli blagoslov tudi za dan samostojnosti in morda bi kar Pahor zaželel Sloveniji božjega blagoslova … si predstavljaš ta teater? Kako bi ljudje znoreli? Ločitev države in Cerkve pa skrb za užaljene budisti in muslimane … pa take fore.

 • Komentiraj