Bližnje srečanje: slon

Afriških slonov je v Južni Afriki veliko. Pravzaprav preveč. Za slabo Slovenijo veliko ozemlje Krugerjevega narodnega parka lahko sprejme okoli 8000 slonov, leta 2012 pa jih je bilo celo 16.900 – še pet let prej jih je bilo 5000 manj. Glavna težava je bojda v tem, da delajo škodo na drevju; z okli strgajo lubje, verjetno zato, da bi ga požrli, in kot piše v mojem dnevniku, naj bi eno samo drevo olupil v desetih minutah. Drevo propade in antilope, ki naj bi se pred plenilci skrivale pod njihovimi krošnjami, izgubijo svoje zatočišče. Težavo so najprej nameravali rešit z odstrelom, česar bi se verjetno marsikdo razveselil, a težava je v tem, da b se sloni priučili, da je človek njihov sovražnik.

01_Juzna_Afrika_0355

Slon se že tako včasih raztogoti brez očitnega razloga in bližnje srečanje s pet ali več tonami mesa s poldrugi do poltretji meter dolgimi okli, ki lahko tehtajo čez 40 kilogramov, ni vedno prijetno in brez nevarnosti.

02_Juzna_Afrika_0354

Zato so se redčenja slonje populacije lotili s širjenjem rezervata. Krugerjev narodni park se je povezal z mozambiškim Narodnim parkom Limpopo in Zimbabvejskim narodnim parkom Gonarezhou v Veliki čezmejni park Limpopo. Po teh krajih se lahko sloni brezskrbno klatijo na 35.000 kvadratnih kilometrov velikem zaščitenem ozemlju – oziroma, če prištejemo zasebne rezervate, ki mejijo na narodne parke, še nekoliko večjem. Zanimivo pa je, da slonom očitno najbolj ustreza okolje Krugerjevega narodnega parka, zato jih morajo kar naprej preseljevat.

03_Juzna_Afrika_0397

Dejansko smo – če primerjam s Kenijo – slone srečevali kar naprej.

04_Juzna_Afrika_0104

Tudi precej od blizu.

05_Juzna_Afrika_0529

Morda bi se jih celo naveličali, če lepega dne ne bi prišlo do zanimivega bližnjega srečanja. Ko slon stoji na cesti, ranger seveda nima druge možnosti, kot da ga počaka.

06_Juzna_Afrika_0220

Odraščajoči samec, težak morda tri tone in pol, ko je ocenil Nick, je bil precej vztrajen, potem pa se je podal po cesti točno proti nam. Ker smo mu bili na poti, je šel naokoli in meter ali dva od avta nekaj časa nezainteresirano smukal travo. Videti je bil nemiren in niti Nick ni bil več najbolj sproščen.

07_Juzna_Afrika_0221

Potem se je mrcina postavila za avto in se odločila za zastraševalno metodo: stresanje glave in plahutanje z ogromnimi ušesi.

08_Juzna_Afrika_022409_Juzna_Afrika_0225

Človekov obrambni protokol je v tem primeru povratno zastraševanje z vrtenjem motorja v visokih obratih, a to je pubertetnika očitno še bolj razkačilo, zato je sledil hiter umik v tretji prestavi, s hitrostjo okoli 40 kilometrov na uro. Slon je ob zmagoslavju dobil erekcijo in se še pošteno poscal na vse skupaj.

10_Juzna_Afrika_0229

Napeto dogajanje si lahko ogledate tudi v spodnjem – skrajno amaterskem – video posnetku, ki pa dobro prikaže napetost in navsezadnje celo paniko. Angležinja pa se je vmes skrila pod sedež!

Prejšnja objava Naslednja objava

2 komentarja

  • Odgovori Andrej Baraga 1. 5. 2015 at 20:38

    Ornk adrenalin, ni kaj. Dobro, da ni bil preveč vztrajen, a so kaj povedali, da bi kdaj morali kakšnega bolj napadalnega slona ustreliti?

  • Odgovori Matej Zalar 2. 5. 2015 at 15:49

    Tega ne vem, ampak streljajo res samo v skrajni sili. Pa še to včasih nad glave, zdaj pa menda kar naravnost med oči. Rangerja, s katerima sem o tem govorl, še nista streljala.

  • Komentiraj