Bog plodnosti brez penisa

Steen, utrdba ob reki Šeldi, je bila eden izmed treh srednjeveških vhodov v obzidani Antwerpen. Potem so jo uporabljali za zapor, še kasneje je bila kratek čas stanovanje, žaga in ribje skladišče, muzej pa od sredine 19. stoletja do leta 2008, ko so zbirke preselili v MAS. Zdaj v trdnjavi pripravljajo otroške delavnice, na dvorišču znotraj zidov, ki je precej bolj utesnjeno kot je videti, pa je poleti bar.

Antwerpen_DSC_1497

Relief nad vhodnimi vrati upodablja Seminija, nordijskega boga plodnosti. Ženske iz Antwerpna so se mu priporočale, ko so si želele otroke in šlo je tako daleč, da so si domačini pravili Seminijevi otroci. Te poganske šege cerkvi seveda niso bile po godu pa še relief je bil očitno za tedanje razmere preveč razvraten. V 16. stoletju so mu odsekali penis.

Antwerpen_DSC_1487

Nekaj podobnega sem pred časom zasledil tudi nad vhodnimi vrati v Ljubljani, a se za božjo voljo ne spomnim lokacije. Če ga primerjam s precej slabše ohranjenim iz Antwerpna, bi rekel da gre za istega boga, s tem da je ljubljanski še vedno opremljen z za razplod ključnim orodjem.

IMG_20140701_094152

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

Komentiraj