Častna straža

Če mislite, da je postavitev častne straže garde Slovenske vojske pred predsedniško palačo na dan državnosti nepotrebna neumnost, se lahko resno vprašate o svoji  narodni zavesti. Če hkrati mislite, da ni nič narobe s proslavljanjem dneva državnosti pod simboli, s katerimi je državne praznike slavila država, od katere smo se pred dvaindvajsetimi leti ločili, pa se lahko brez slabe vesti vprašate: “Smo se za to borili?”

Odgovoriti si moramo na vprašanje, kaj je v resnici maškarada:

a) častna straža garde Slovenske vojske pred predsedniško palačo (sodobnost)

b) partizanski borci na državnih proslavah (preteklost)

… in vedeli bomo, kaj si v resnici želimo.

Odpora dela javnosti in celo mnenjskih voditeljev proti častni straži pri svoji zdravi pameti ne morem razumeti drugače kot da si države pač ne zaslužimo. Kolikor toliko sprejemljiv je samo pacifističen argument, da se s tem poudarja militarizem, ampak, počakajte malo … to je enako kot da bi zaradi policista pred parlamentom ali predsednikovim domom trdili, da smo policijska država.

Enega najbolj bedastih argumentov sem že pred meseci prebral v enem od novičarskih mnenj v Dnevniku, pozabil sem že, kateri Niko i’Ništa ga je zapisal. Njegova trditev je bila, da zaradi častne straže Slovenci ne bomo nič bolj narodno zavedni. S tem se po svoje sicer strinjam, ampak problem ni v častni straži, temveč v Nikotih, ki se jim vse skupaj zdi brezveze. Zato predsedniki države živijo v navadnih stanovanjih, državljani pa med prazniki ne izobešamo zastave, čeprav bi jo po zakonu morali. Kako naj od naroda pričakujemo narodno zavest, če pa ob vsakem poskusu, da bi poudarili moč in velikost nacije, ljudje skorajda podivjajo in se navsezadnje še vprašajo:

Koliko nas bo to koštalo?

Razumem, da se ljudje v teh časih takoj vprašajo o ceni, mi je pa žal, da ob tem sploh ne razmišljajo.

Namreč, imamo vojsko, ki kar precej stane (ampak manj kot v drugih državah), med njimi pa je tudi Garda Slovenske vojske, za katero na spletni strani piše, da je “izurjena vojaška enota, ki opravlja naloge najvišjega vojaškega protokola, kot so slovesni postroji, straže in sprejemi.” Poleg protokolarnih nalog seveda izvajajo tudi vse naloge drugih enot, po domače povedano torej niso samo lepi, ampak tudi sposobni. Imamo torej toliko in toliko pripadnikov Garde, ki lahko danes: a) svirajo kurcu ali b) stojijo pred predsedniško palačo.

častna straža

Osebno raje vidim, da stojijo pred predsedniško palačo – za katero marsikdo pojma nima, kje sploh je.

Včeraj sem bil tam, ogledal sem si tudi prvo in drugo menjavo.

Precej pozornosti je sicer ukradla Pippa, mislim, pozornosti fotoreporterjev. Saj se ni zgodilo prvič.

Prejšnja objava Naslednja objava

78 komentarjev

 • Odgovori David 25. 6. 2013 at 18:11

  Točno. Krepiti je treba slovenske, ne pa jugoslovanske simbole. Jugoslavije ni več. Za jugoslavijo jočejo samo še slovenski fosili. Mislijo, da bo čaščenje zvezde prinesla lepo, lagodno življenje, kot so ga baje imeli nekoč v jugoslaviji. To se ne bo zgodilo. Imamo preveč pufov in premalo tistih, ki bi še lahko dajali.

 • Odgovori Tomaž Majer 25. 6. 2013 at 19:04

  rdeča zvezda je del naše zgodovine. bila je simbol upora proti okupatorju in boja za svobodo, ki je pomembno prispeval k formiranju naše državnosti, tako da ima v naši zgodovini ravno takšno legitimno mesto kot npr. krščanski križ. tudi v imenu krščanskega križa so bili storjeni zločini, povzročene krivice pa zaradi tega nobeden priseben človek ne zahteva, da se križe odstrani, ampak se raje poudarja njihov pozitiven pomen. ne vidim razloga, da bi se podobno počelo tudi z rdečo zvezdo, razen seveda če smo pacienti tipa janša, ki pač rabi nekega sovražnika, proti kateremu lahko usmerja svoje psihoze. zgodovina je pač takšna kot je.

  kar se tiče pa častne straže je pač tako, da je treba državnost graditi na vsebini, ne videzu. veliko več bi za to državo naredili, če bi namesto klovna in nesposobneža v predsedniško palačo pač izvolili nekoga, ki ga lahko spoštujemo. potem bi tudi častna straža imela svojo dodano vrednost, tako je pač bolj kot ne nepotreben cirkus.

 • Odgovori Kristjan 25. 6. 2013 at 20:32

  Odlična menjava straže! Brez komplikacij kot vidiš kje drugje po svetu. Taka racionalna se mi zdi.

 • Odgovori Tihi 25. 6. 2013 at 20:48

  A kdo mogoče ve ali bodo tudi ženske vojakinje imele častno stražo. S primerno opravo bi mogoče požele še precej več zanimanja

 • Odgovori chef 25. 6. 2013 at 21:24

  @Majer: Kolikor vem, je bila rdeča zvezda tudi simbol države, od katere smo se osamosvojili. In simbolj države, ki je Slovenijo leta 1991 napadla z vojsko. Vse ostalo je bebavo opravičevanje.

  Kar se pa tiče predsednika države – dokler ne bomo sposobni spoštovati funkcije oziroma institucije predsednika drćave – ne glede na to, ali tam sedi opica ali neopica – si suverene države ne zaslužimo. Kaj hočeš pravzaprav povedat? Da si častno stražo zasluži samo predsednik države, ki je všeč tebi?

  @Tihi: Glede pogoje ne vem, zakaj ne bi mogla biti pripadnica garde tudi ženska: pač mora biti dovolj visoka, nekosmata in brez tetovaž 🙂

 • Odgovori laufar 25. 6. 2013 at 21:28

  Težko da bodo tudi ženske stražile. Nekje sem prebral, da je pogoj višina 175 do 185cm, ter številka čevljev od 43 do 45. Menjava je v redu, zvezda je del naše zgodovine in je, vsaj za večino nas starejših, nepogrešljiva! V palači pa sedi legalno izvoljen predsednik brez kakšnih afer!

 • Odgovori chef 25. 6. 2013 at 22:10

  @laufar: Saj to je problem, da je za večino vas starejših nepogrešljiva! Jaz bi jo pa z veseljem pogrešil, ker imam poln kurac jebene simbolike, ki samo zavira normalen – demokratičen – razvoj države.

  Sem pa pravkar poslušal včerajšnji Pahorjev govor. Odlično! Sicer kup nakladanja, ampak točno to pričakujem od predsednika vseh državljanov. Prejšnji še zdaeč ni ustrezal tem kriterijem.

 • Odgovori Tomaž Majer 25. 6. 2013 at 22:19

  @chef,

  ja, bila je tudi simbol upora ameriških priseljencev v kaliforniji proti nadvladi mehičanov in to leta 1836. vsak lahko to interpretira tako kot hoče in če ga je volja s tem tudi manipulira, bistveno je pa seveda to, kaj ta zvezda pomeni tistim, ki ji dajejo pomen, ki ji ga dajejo. a ti res misliš, da želi kdo s tem poveličevati JLA, totalitarni režim? bodimo realni, na koncu koncev je leta 1990 za samostojno slovenijo volilo 95% volivcev. in te zvezde so tudi bile na proslavi, na kateri se je proslavljalo ravno to, da nismo več v YU in da nimamo več JLA. tako da nekdo si očitno predstavlja, da so tisti, ki se jim kolca po JLA in YU tako bedaki, da slavijo osamosvojitev slovenije. tako da absurd tistih, ki imajo s tem probleme, je seveda brezmejen.

  zanimivo je tudi to, da nobena od veteranskih organizacij, torej tudi predstavniki tistih, ki so prispevali glavni delež pri obrambi slovenije leta 1991 z rdečo zvezdo nima problemov, pa so prvi, ki bi lahko glede tega imeli kaj za povedat. seveda jim rdeča zvezda ne predstavlja problema, ker v njej vidijo simbol legitimnega partizanskega upora kot neke tradicije iz katere je potem vzniknil tudi tisti upor leta 1991. v obeh primerih se je šlo za obranitev domovine.

  zanimivo bi bilo tudi vedeti, kako potem legitimiraš vse te krščanske križe, s katerimi je slovenija posajena, če je pa neizpodbitno dejstvo, da je bil križ kot simbol krščanstva uporabljen tako za iztrebljanje celih narodov, križarskih vojn, inkvizicije in za ostala preganjanja krive vere itd. zakaj se v tem ne vidi simbola zla in se zahteva njihovo prepoved, če smo pač demokratična država, ki spoštuje čloekove pravice? ja, ker je večini jasno, da bi bila to podla manipulacija, tako da ne vem, zakaj je ista manipulacija z rdečo zvezdo kaj manj podla in brezpredmetna.

  glede predsednika države jaz nikomur ne vsiljujem osebnih preferenc. zdi se mi pa neverjetno butalsko, da se človeka, ki ga je 80% ljudi, ko je opravljal funkcijo predsednika vlade, imelo za nesposobneža in klovna, ki ne počne drugega kot naklada bedarije (spomni se tistega njegovega kmeta, s katerim bo on rešil vse probleme), potem se ga pa izvoli za predsednika. tega jaz ne bom nikoli razumel. a to za nagrado, ker je sloveniji ukradel 10 let razvoja? ok, človek pri tej naši revščini lahko reče, da pač boljše izbire ni bilo, ampak to samo kaže na to, da smo padli ne na dno, ampak pod njega.

 • Odgovori kruhinmleko 25. 6. 2013 at 22:22

  meni se zdi pravilno, da so fante poslali ven, upam samo, da jih temu primerno plačajo, ne pa nategujejo z koriščenjem nadur..

  ne vem pa zakaj se ljudje pritužujejo nad tem, da se jih postavi pred palačp, saj to je celoten namen te enote.

  se mi je zdelo da sem videl pipo na neki drugi fotki =p

 • Odgovori virenque 25. 6. 2013 at 23:25

  Večina slovencev si lastne države sploh ne zasluži. Za moje pojme smo eden najmanj narodnozavednih nacij. Z nami s lahko v Evropi kosajo samo še kaki belgijci, le da izraz belgijec ne pomeni nič, temveč si lahko ali valonec ali pa flamec (če ne kar nizozemec). Pa še v Belgiji vidiš na vsake toliko časa kakšno federalno zastavo, pri nas slovenske praktično v nobenem naselju, kjer je povprečna starost prebivalstva pod 70 let. Ali pa sem morda celo jaz samo nerazgledan ljubljančan, ki se ob državnih praznikih ne potepam po slovenskem podeželju? Pa četudi je temu tako, v ta namen sem na začetku uporabil izraz ˝večina˝.

  Slovenci bi morali biti še kako ponosni na to, da smo etnična skupina, ki ima to čast, da ima tudi svojo državo. Še zdaleč vsaka etnična skupina nima te časti. Ampak ne, nam to visi dol. Še vedno se soočamo z raznoraznimi prišleki, ki opevajo Titov režim, čeprav je bil Tito največji klavec slovenskega naroda v vsej zgodovini. In še vedno se pojavljajo ljudje, ki poveličujejo simbole, pod katerimi smo bili nedemokratično zatirani od leta 1945 pa tja vse do 1990, ko smo bili celo napadeni s strani oblasti, ki je delovala pod temi istimi simboli. Prvaki smo tudi v kategoriji diskreditacije in nepriznavanja zaslug vsem, ki so se za to domovino borili in nekateri celo padli. Peperko vs. Stane Rozman? Zame to sploh ni vprašanje, Peperku in ostalim teritorialcem verjetno tudi na misel ni prišlo, da bi se znesli na slovenskimi vojaki, ki so bili v 10 dnevni vojni še v vrstah okupatorske jugoslovanske vojske! In verjetno smo samo slovenci zmožni za prvega predsednika države izvoliti človeka, ki je še nekaj mesecev pred tem na glas izražal svoje mnenje, da moramo ostati del Jugoslavije. In nekaj teh fosilov je še pred kratkim sedelo v našem državnem zboru s kar precejšno podporo dela javnosti (Potrč: http://www.youtube.com/watch?v=2_0CmfwCYWA ). In koliko zastav je danes viselo na hišah in stanovanjskih blokih v vašen naselju?

  V teh pogledih smo svojevrstni. Jaz takega samorazkrajajočega in sadomazohističnega naroda ne poznam. Zakaj je temu tako? Mogoče zato, ker nam je bilo do sedaj vse prinešeno k riti in ker večina prebivalstva vseeno nikoli ni kaj veliko naredila za našo domovino, borili so se samo redki izbranci? Mogoče zato, ker so se že v 2. svetovni vojni nekateri zavzemali za demokratični model, pa so jih uspeli komunisti dotolčt in prevzeli NOB zase? Ne vem.

  Skratka, dejstvo je, da je veliko vprašanje, če si sploh zaslužimo lastno državo. Verjetno bi se ljudje kaj kmalu navadili živeti tudi pod avstrijci ali italijani. Navsezadnje nekoč nismo bili daleč od tega. Pa še šlo bi nam super, predstavljajte si, da bi imeli štandard avstrijske koroške, saj bi nas nekoč nekdo navadil discipline. Žal mi je, ko gledam, kam tone naša domovina, za katero sem vedno ponosno razglašal po svetu, na kakšen način smo si jo izpriborili.

 • Odgovori milan 25. 6. 2013 at 23:41

  Svirajo kurcu pred predsedniško palačo.

 • Odgovori Anonimno 26. 6. 2013 at 7:51

  Malo za hec, malo za res:
  Če nekoč ne bomo imeli več svoje države, sem veliko rajši pod avstrijci, kot pa pod Vatikanom!!
  Nisem starejša generacija, prej maljša in me zvezda kot zgodovinski simbol nič ne moti. Nisem veren, pa me križ ravno tako ne moti! Oboje je del naše zgodovine, ki jo nikakor ne moremo zaobiti in zanikati.

 • Odgovori Tihi 26. 6. 2013 at 8:23

  Ejga Chef, tud malo za hec, malo za res, kaj pa če bi to žensko gardo resno predlagali Pahorju, saj tega mislim še nikjer po svetu nimajo. To bi bila zagotovo še ena fajn turistična zanimivost. Če me spomin ne vara je žensko gardo imel Gadafi v svojih najboljših časih

 • Odgovori nono 26. 6. 2013 at 8:29

  zaradi t. i. ”anonimnežev”, Nikotov in majerjev ter njim podobnim, smo tam, kjer ni muh.
  Podobni so maltretirani ženski, ki ji je njen partner pral možgane in bil do nje nasilen, a se ga še zmeraj oklepa in oklepa in oklepa…
  ”Ker ima pa tako lepe modre oči!” reče v izgovor.
  Slovenci smo ene navadne curebure, brez hrbtenice, brez ponosa, brez samospoštovanja.
  Od vseh jugoslovanskih narodov smo EDINI, ki počnemo te reči z zvezdo & podobnim- in tio v lastno škodo.
  Poglejte samo Hrvate! kakšno moč ima njihovo domoljubje!
  Hrvaške šahovnice najdete na vsakem koraku, oni SO PONOSNI NA SVOJO DRŽAVO.
  Kaj pa mi?
  Mi pa se delamo, kot da je nimamo.
  Slovenijo imamo za en usran drek, v katerega smo padli in samo čakamo, da se bomo iz njega s pomočjo tako opevane zvezde izkobacali.
  Z drugmi besedami: hišo , v kateri živimo, ne le, da dopuiščamo, da ta propada, celo sami počnemo vse, da se spreminja v kup razvalin.
  Vidite, tako daleč so nas pripeljali razno razni anonimneži, majerji in Nikoti.

 • Odgovori Tomaž Majer 26. 6. 2013 at 9:17

  @nono,

  jaz bi rekel prej obratno. problem je, da jaz s tabo nimam problemov, ti jih imaš z mano in to samo zato, ker si prevelik ignorant in pod vplivom raznih ideologij, da bi sploh razumel to, o čemer jaz, oziroma ostali, ki z rdečo zvezdo nimamo težav, govorimo.

  sicer pa crvena (rdeča) zvezda je prispela v čatež. pričakujem, da se bojo razni nonoti, navdahnjeni s paranojo velikega vodje janše, temu uprli in ta simbol totalitarizma in komunizma čim prej izgnali iz slovenija. a smo demokratična država ali nismo! verjamem, da se v sloveniji najde tudi kak bedak te vrste.

 • Odgovori David 26. 6. 2013 at 9:30

  Nono, strinjam se s tabo. Vse kar se dogaja zadnjih 20 let je povrhu vsega posledica 50 let komunizma. Kadri, ki že 20 let pohabljajo narod in s škodljivimi ravnanji, sprejetih preko zakonov in načinom delovanja sodstva ne dovolijo, da bi mlada se demokracija in pravni red vzpostavila. Na račun privilegijev in “razuzdanega” življenja trpi cel narod. Brez osebnega ponosa je že človek invalid in ne more v sebi, kaj šele okoli sebe zgraditi nič zdravega. Kako naj narod brez narodnega ponosa potem deluje sebi v prid? Yugoslovane bi pa poprosil naj gredo na jug iskat to svojo yugoslavijo. Me zanima, kje jo bodo našli. Mogoče na Dedinjah, kjer se pačijo kot kakšni hobiti, Srbi se jim pa za hrbtom režijo, lej Slovence, kakšni cepci.

 • Odgovori polonika 26. 6. 2013 at 10:43

  Tako je!!!! Požgimo komuniste!!!!

  SMRT KOMONIZMU!!! SVOBODA JANŠATATU!!!!!!

  sieg heil 14/88

 • Odgovori prvafaca 26. 6. 2013 at 11:32

  morilec dreves…

 • Odgovori polonika 26. 6. 2013 at 12:05

  Tako je David, Nono!

  SMRT NARODU! SVOBODA JANŠATU!!!!
  sieg heil 14/88

  Es ist Zeit fur Reich! Wir mussen die Komunisten aussrotten!!

  GREMO VSI NA 3!!!

  JANŠA JANŠA JANŠA JANŠA JANŠA JANŠA JANŠA JANŠA

 • Odgovori David 26. 6. 2013 at 13:05

  Polonika. Ne vem kaksna oblika provokacije je to. Ampak Jansa ima tudi komunisticen nacin delovanja. Spada v krog ljudi o katerih govorim.

 • Odgovori Simona Rebolj 26. 6. 2013 at 14:53

  Se strinjam z zapisom. Nisem sicer naletela na pripombe v zvezi s častno stražo (verjetno spet bolj pametovanje na soc. omrežjih), ampak so v osnovi neutemeljene in še posebej smešne na naši grudi, kjer se ljudje pričkajo, katero borbo proti kateremu okupatorju bodo bolj, bodo ali ne bodo slavili. Žal v vsakem primeru ne gre za pričkanje okrog simbolov različnih ansamblov baletne predstave, s pomočjo katere bi ubranili teritorij in identiteto naroda, ampak za tisto najbolj primitivno obliko borbe, ki jo še danes simbolizira vojska.

  Kar se tiče simbolov, konkretneje rdeče zvezde, se je pa tudi tukaj pojavilo popolnoma zgrešeno izhodišče na temelju, kako si kdo nekaj predstavlja ali dojema. Kot bi klepetali o borovnicah, ki nekomu teknejo, drugemu pa morda zjebejo prebavo in podobno. Pa pojdimo na referendum, da bomo videli, katerih se bo nabralo več “za borovnice” ali “proti borovnicam”. To se dogaja zato, ker imajo politične stranke korist od tega, da mešajo meglo in ustvarjajo kaos, v katerem državljani pojma o pojmu nimajo, kaj in zakaj je pač res, na podlagi česar bi bil možen razumen konsenz. Tudi mediji počnejo enako. Gredo spraševat oglaševalca, kako dojema omenjene simbole, ki med drugim lahko predstavljajo tudi tržno blago. In seveda Bagola naklada o tem, kako mladi kupujejo razne torbice in majčke z omenjenimi simboli, na koncu pa pribije, da kakopak si oni pod tem niti slučajno ne predstavljajo tiranije. Pa saj to je za znoret! relevantno naj bi bilo, kako si neka skupina neozaveščenih in neizobraženih ljudi nekaj predstavlja. Manjka pojasnilo o irelevantnosti takšnih predstav, ki jih pač tržniki izkoriščajo za profit kot je tudi sicer neumnost najbolj profitabilna. In potem ankete po ulicah, kako si kdo kaj razlaga. Okej, narod idiotov, ki si pač po svoje malo razlaga različne stvari, pojme in pojave. V takšnih okoliščinah lahko zaradi mene državno proslavo kar ukinejo.

  Sicer pa … dejstvo je, da rdeča zvezda je sporen simbolj, ker je bil uporabljan in implementiran večnamensko. Zvezda simbolizira boj proti okupatorju, vendar simbolizira tudi nekdanjo državo in sam komunističen režim, ki si je v Jugi prisvojil zasluge z vidika NOB, ne glede na to, da vsi partizani pač še niso bili nujno profiterski partijci, udbovci, ovaduhi … In dejstvo je, da nas je JLA, pod katero smo se nekoč borili proti okupatorju, kasneje okupirala. In dejstvo je, da je ravno ta okupacija in borba proti JLA (s simbolom rdeče zvezde) ključen element osamostvojitve ter izstop iz Juge ( s simbolom rdeče zvezde) in ne NOB več desetletij pred tem!!!! Trobezljanje o tem, kako do osamosvojitve ne bi prišlo, če ne bi bilo partizanske zmage upora proti takratnemu okupatorju je vedeževalkam podobno šarlatanstvo, saj ne vemo, kaj in kako bi bilo, če bi bilo. NOB nima nikakršnih neposrednih zaslug za osamosvojitev Slovenije. Ne le to. Žal nas je napadla ravno JLA in nam preprečevala osamosvojitev, ki naj bi jo slavili v imenu državnosti danes! Slavimo osamosvojitev, zaboga!

  In Tomaž Majer, ni res, kar trdiš, kako veterani v boju za osamosvojitev nimajo nobenih problemov z rdečo zvezdo. Tudi zdaj si lahko videl posnetke teh bebavih anket naših poslušalcev in gledalcev, ki čestitajo in pozdravljajo, v katerih je veteran vzkliknil, da njemu pomeni zvezda na proslavi hudo osebno žalitev. In brez dvoma imaš prav, da obstajajo veterani, ki menijo nasprotno. Razklani so, tako kot ves narod, kar se je tudi pri burki okrog odlikovanja Ertlu lepo pokazalo, na primer. Tako na strani nekdanjih borcev, kot na strani aktualnih za osamosvojitev. Ponata je pa v tem, da je totalno nepomembno, kaj in kako kdo osebno čuti, ker je pomembno, kam v resnici nekaj spada in kako. Govorimo od državni proslavi, ki slavi samostojno državo!!! Ko omenjaš križe kot simboliko, imaš do neke mere prav, vendar zadevo ne umeščaš pravilno. Kje je pa kdo trdil, da bi morali na državni proslavi opletat s simbolom križa?!!! Nikakor! V sekularizirani družbi Cerkev nima kaj počet kot izpostavljena simbolika. Predstavniki verskih skupnosti imajo lahko častni protokolarni sedež v prvih vrstah, kar si lahko videl, da ga tudi imajo (RKC, pravislavci, muslimani …). In to je to. Cerkev lahko mašuje tudi na dan državnosti, če hoče, po svoje, in vsi ostali. Enako bi moralo veljat za zvezo borcev v imenu priznavanja NOB zaslug. Cerkev imajo svoje praznike. In enako je prav, da ima Slovenija praznik, ki slavi tudi neizpodbitne in neodtujljive zasluge NOB!!! In tam in takrat imajo praporščaki svoj moment zgodovinske razsežnosti. Nimajo pa kaj počet praporščaki z zvezdami v okviru častne postrojitve s prapori. Mi imamo zdaj svojo vojsko in veterane, ki so se borili za osamosvojitev. Žal ravno proti JLA.

  Kar povzroča zmedo, je izkoriščanje slabovestnih desnih politikantov s strani levih politikantov in obratno. Češ, Janša s svojimi feni ne priznavajo zaslug NOB. Kar žal drži. In nikakor ni prav. Vendar pa zato še nimajo prav, da bi morala bit rdeča zvezda legitimen izpostavljen častni simbol državne proslave od osamosvojitve dalje. Enako Janša nima prav, ki organizira svojo proslavo, kjer naj bi se povezano odvijala maša, v kolikor sem prav razumela prispevke, da se je tako dogajalo.

  Poanta je, skratka, v umevanju, kje, kdaj in zakaj je čemu mesto. Ne v tem, kar ti problematiziraš in primerjaš s simboli križev z vidika izbrisa na splošno. Ničesar ni treba izbrisat. Je pa pomembno, kam, kdaj, zakaj in kako kam sodi!

 • Odgovori Simona Rebolj 26. 6. 2013 at 14:56

  Popravek: Ne morem verjet, da se mi je enkrat zapisalo spet simbolj namesto simbol kot že večkrat prej, enako pa tudi chefu v komentarju. Ta beseda res ne prenese možganskih avtomatizmov.

 • Odgovori polonika 26. 6. 2013 at 15:23

  Tako je!!!

  ČAST IN SLAVA DOMOBRANCEM oz. LEGIONARJEM, muziko imajo pa zelo kulsko –

  http://www.youtube.com/watch?v=obejbMisV0o

  Mi legionarji, mi domobranci,
  mi se borimo za svojo zemljo;
  je pila kri pradedov,
  je pila znoj očetov,
  škropimo jo, še mi s srčno krvjo.
  Mi legionarji, mi domobranci,
  mi se borimo za svojo zemljo;
  stoletja je obstala, zdaj da bi propala,
  se uničila, za revolucijo.
  Mi legionarji, mi domobranci,
  mi se borimo za svojo zemljo;
  smo upe vanjo dali,
  se v domobrance zbrali,
  in zdaj jo s puško v roki branimo.
  Mi legionarji, mi domobranci,
  mi se borimo za svojo zemljo;
  strnimo se v enoto,
  v kamenito gmoto,
  sovrag ob njej razbil si bo glavo.

  SMRT KOMONIZMU!!! SVOBODA JANŠAATU!!

  DEJMO JIH BANDO KOMONISTIČNO!!!!

 • Odgovori chef 26. 6. 2013 at 16:39

  @Simona Rebolj: Bomo še začeli verjeti, da ne znaš prav napisat simbol 🙂 Seveda je točno tako, kot si napisala. Ne vem zakaj bi morali na državnoi proslavi slaviti boj proti fašizmu, če se pa samostojna Republika Slovenija sploh nikoli ni borila proti fašizmu. Pravzaprav še proti komunizmu ne, zato pa se je branila proti agresorski državi, ki je imela v svoji zastavi rdečo zvezdo. Taka simbolika na dan državnosti je, če že ne žaljiva, pa prav gotovo nepotrebna.

  Definitivno pa manj potrebna od častne straže, ki jo je Türk zavrnil samo zato, ker jo je predlagal minister, član stranke NSi. Hvala bogu, da je Pahor, kar koli si že o njem mislimo, dejansko predsednik vseh državljanov.

  @Tihi: Tole z žensko gardo se mi zdi izvrstna ideja!

 • Odgovori polonika 26. 6. 2013 at 17:19

  Bravo šef, ti si tapravi domobranc

 • Odgovori polonika 26. 6. 2013 at 17:41

  Pahorja smo že naštimal da pleše tko kot Janša piska. (ti ti ti ti ti ti moja rožica), zdej gremo pa naprej 🙂

 • Odgovori Tomaž Majer 26. 6. 2013 at 17:41

  @simona rebolj,

  “In Tomaž Majer, ni res, kar trdiš, kako veterani v boju za osamosvojitev nimajo nobenih problemov z rdečo zvezdo.”

  to sem jaz povzel in sklepal na osnovi prispevka rtvslo za dnevnik, kjer je novinarka enega izmed predstavnikov teh veteranov vojne za slovenijo, ki so na proslavi nastopali, direktno vprašala, če imajo z rdečo zvezdo kak problem. in odgovor je bil “ni bilo nobenih težav in tako je tudi pravilno”. na koncu koncev so vsi praporščaki nastopali skupaj. če bi kdo imel kaj proti temu, potem ga verjetno na proslavi ne bi bilo, tako kot ni bilo SDS. verjamem pa, da kakemu izmed članov teh veteranskih organizacij to ni bilo prav, ampak to je pač v demokraciji normalno.

  “Govorimo od državni proslavi, ki slavi samostojno državo!!!”

  točno to. sedaj mi pa odgovori, kateri bebci, ki baje slavijo in poveličujejo totalitarno YU in JLA in ne vem kaj še vse, bi bili tako veliki bebci, da bi prišli na proslavo, kjer se slavi nasprotje tistemu, kar naj bi oni poveličevali? če bi kdo od teh ljudi imel namen poveličevat totalitarno YU, potem bi to počel kvečjemu na trgu republike 25. maja ali pa 29. novembra. ti ljduje so vsi slavili in poveličevali samostojno in neodvisno slovenijo, s tistimi vrednotami, ki so jim pač pomembne in svete in ki so tudi del narodove zgodovine. a ni to bistvo demokracije? a sem jaz lahko zaveden slovenec samo tako, da poveličujem janšo in bavčarja, ne smem pa imeti pozitivnega odnosa do NOB? a leta 1941 pa slovenci nismo bili slovenci? tako da če nekdo pač rdečo zvezdo dojema kot simbol hudiča, naj jo pač tako dojema, drugi jo pač dojemamo kot simbol boja proti okupatorju, kot simbol boja za samostojno državo, ki se je pač na koncu v sklopu okoliščin udejanila 1991 in vsi smo veseli, da se je. skratka, to je tako otročje in nezrelo, kot če bi se nekdo, ki je baje zaveden slovenec, odločil, da ne bo nosil več zelenih spodnjic, ker so zelene spodnjice nosili tudi pripadniki JNA. ja, ok, naj pač izvolijo, če jih to tako žuli.

  “Ponata je pa v tem, da je totalno nepomembno, kaj in kako kdo osebno čuti, ker je pomembno, kam v resnici nekaj spada in kako.”

  se strinjam. in kam spada NOB? kdo so bili slovenski partizani? a niso bili slovenci? a slovenski narod takrat še ni obstajal? a ni bil njihov simbol rdeča zvezda? a to jaz samo čutim? a niso to neka zgodovinska dejstva, ampak samo neka domišljija določenih ljudi? a naj se temu simbolu, ki je za njih predstavljal nek legitimen in časten cilj, torej osvoboditev svoje domovine, preprosto odrečejo zato, ker ga je 45 let pozneje nosila neka JLA, ki z vrednotami NOB nima nobene veze?

  “Kje je pa kdo trdil, da bi morali na državni proslavi opletat s simbolom križa?”

  kaj hočeš reči, da bi morali na proslavi nastopati tudi praporščaki križarjev? šalo na stran, pri praporščakih gre za to, da predstavljajo neke vojaške enote, oborožena gibanja, ki so pač v določenem zgodovinskem obdobju tako ali drugače prispevale za narodovo stvar. tako imajo svoje praporščake tudi zveza društev general maister ali pa društvo za negovanje rodoljubnih tradicij tigr primorske.

  druga stvar je ta, da če bi obstajal smisel, da se simbol križa na proslavi izpostavi, ali bi moral zaradi tega imeti kdo kaj proti? krščanstvo je del naše zgodovine, a ne? je pač del naše zgodovinske in kulturne identitete, ne glede na to, da se je v imenu tega križa počelo marsikaj, kar je bilo zavrženega, tako kot je bilo zavrženo dejanje JLA.

  in če je nekaj iz vidika morale zavrženo, potem mora biti to zavrženo ne glede na to ali se to izpostavlja na neki proslavi ali ne. mislim, kaj hočeš reči, da so rdeče zvezde simbol totalitarizma in JLA samo takrat, ko gre za rdeče zvezde na praporjih zveze borcev na državni proslavi, če pa to isto rdečo zvezdo jaz obesim na svojo hišo je pa to kaj? okras namesto rož, ki ne sme nikogar motit?

  in isto velja s križem. če se pač odločimo, da je to simbol nekega zla ali ima potem kakšno vezo ali se ta simbol zla časti, izpostavlja na neki proslavi, enkrat na leto, ali pa vsak dan na vrhu tistih od 2887 cerkva v sloveniji? kakšna je to logika?

  “Enako bi moralo veljat za zvezo borcev v imenu priznavanja NOB zaslug.”

  in koliko je rok trajanja veteranov vojne za slovenijo? ko bo njihov prispevek za domovino postal tako nepomemben, da se ga ne bo vredno več spominjati in ga častiti in bojo postali njihovi praporščaki na državnih proslavah nezaželjeni, tako da si bojo pač morali zamisliti svoj zasebni žur? ko se bo rodil naslednji ivan janša, ki se bo odločil, da se je pač zgodovina slovenske državnosti začela, ne vem, leta 2051, ko bo izvedel svoj državni udar?

  skratka, slovenija in slovenci obstajamo od leta 1991, prej je bilo pa kaj? mislim, a ni prav, da če že slavimo svojo državnost, da jo slavimo vse do tja, dokler dejansko sega, kar zagotovo ni zgolj leto 1991. jaz v tem ne vidim nobenega problema. treba ja samo biti dovolj zrel in fer, da se pač loči med rdečo zvezdo kot simbolom NOB in rdečo zvezdo kot simbolom nekega totalitarnega režima. ker obstaja razlika in če obstaja razlika, potem je zavrženo, da se te razlike tudi ne upošteva in se s tem manipulira. tako, kot če bi se na tak način manipuliralo s križem ali čem drugim. to je tako, kot če bi vse nemce imeli za naciste zato, ker so nekateri nemci bili dejansko nacisti. spet, sprevržena logika, ki so jo v bivši YU celo prakticirali. v bivši YU je obstajal namreč kraj, v katerem so nemci med vojno izvedli masaker na civilnim prebivalstvom. in v tisto mesto je potem po vojni vsem nemcem bil vstop prepovedan. obstajala je celo tabla s takim napisom. se pravi nemec je nemec in rdeča zvezda je pač rdeča zvezda.

  “Mi imamo zdaj svojo vojsko in veterane, ki so se borili za osamosvojitev.”

  ja, čigava vojska so bili pa slovenski partizani, če ne slovenska? mislim, kdo ste tisti vi, ki imeta svojo vojsko in veterane? a ste padli iz vesolja leta 1991 na ozemlje slovenije ali pa priplezali iz kakšnega jajca? ali ste vseeno del naroda, ki tu biva in se za svoj obstoj tako ali drugače bori že več stoletij. gre za državo slovencev. tudi tistih redkih še živečih slovencev, ki so leta 1941 dali enako pomemben ali pa še večji prispevek k ohranjanju slovenskega naroda kot tisti slovenci, ki so to storili leta 1991. jaz spoštujem prispevek obojih in ostalih, ki so kakorkoli prispevali k temu, da smo se slovenci kot narod ohranili. ti in ostali pa kakor hočeš. tako da meni se zdi ne samo prav, ampak nujno, da se na dan samostojnost spomnimo na vse, ki so kakorkoli prispevali k temu, da smo slovenci do te samostojnosti sploh prišli. to ni proces, ki se zgodi v 10 dneh. na koncu koncev imamo himno, ki jo je nekdo napisal leta 1844 in ne 1991. kaj ima to zvezo z našo osamosvojitvijo? očitno veliko.

  tako da ta tvoja teza, da je slovenska samostojnost stvar leta 1991, me pač ne more prepričat, ker pač slovenci nismo od leta 1991 zgolj zato, ker smo takrat dobili svojo samostojno državo.

 • Odgovori Simona Rebolj 26. 6. 2013 at 18:00

  @chef:

  Ma, ja, ravno ta beseda je moja travma iz “blogerskega otroštva”. Lapsusi se itak dogajajo, ampak v enem zapisu, ki jih itak vedno še pokontroliram seveda, je pa kljub kontroli kar dvakrat ostal zapisan simbolj, tako da se je Nataša – salonitka pritožila in čast mi je reševalo le to, da je bilo enkrat ali dvakrat zapisano pravilno … hehe … In še vedno se mi zapisuje simbolj. Ta asociacija na bolj, pa v mojem primeru še rebolj, je iz te besede pri meni ustvaril cel podzavestni zaplet, iz kakršnega bi Freud verjetno znal spisat popularno pravljico. Tako da sem kar poskočila na stolu, ko sem isto zagledala v tvojem komentarju. Češ, uau, še nekdo trpi za istim sindromom … hehehe … In potem sem skoraj obnemela, da se mi je kljub tej veselici še minuto za tem še vseeno spet zgodilo. Noro.

  In ja, strinjam se s pohvalo Pahorja v tem primeru. Tako z govorom kot s to odločitvijo. Saj ne, da bi bil govor nadpovprečen, je bil pa vsaj korekten, kar je v našem (političnem) prostoru žal izjemen dosežek.

  @polonika:

  Tebe sem pa že stokrat hotela vprašat, če te za tvoj blog in komentatorski hobi plačuje Mladina, LDS ali kakšno podobno društvo? In kakšna je tarifa? So izplačila po znakih ali učinkovitosti … v kešu, naturalijah?

 • Odgovori Tomaž Majer 26. 6. 2013 at 18:00

  “Ne vem zakaj bi morali na državnoi proslavi slaviti boj proti fašizmu, če se pa samostojna Republika Slovenija sploh nikoli ni borila proti fašizmu.”

  preprosto. ker je to del naše državnotvornosti. slovenci nismo nastali in se osamosvojili v 10 dneh leta 1991. ker potem ne vem, zakaj bi morala slovenija imeti himno iz 19. stoletja. tudi mi ni jasno, zakaj zaboga praznujemo dogodke, ki so se zgodili pred 1991. slavimo primoža trubarja ali pa franceta prešerna, rudolfa maistra in podobne “junake”. kaj imajo ti veze z republiko slovenijo, ki takrat, ko sta ona živela, niti pod razno ni obstajala?

 • Odgovori Nataša 26. 6. 2013 at 18:26

  Madonca, Simona, čisto sem že pozabila na ta tvoj “simbolj”. 🙂 Se vidi, da že tisočletje nismo spile pira skupaj… 😉

 • Odgovori polonika 26. 6. 2013 at 18:35

  Simona, marš na Murgle, pa tam sprašuj te svinjarije, komunistka!!
  sieg heil 14/88

  Dejmo jih! Komunistične barabe!!!

  SMRT KOMUNIZMU!! SVOBODA JANŠATU!!!

 • Odgovori Zlatko Kovač 26. 6. 2013 at 21:39

  Bravo, Chef, bravo, Simona.

 • Odgovori Janč 26. 6. 2013 at 21:43

  Zaslužnih, da je naš narod eden redkih, ki naposled ima lastno državo, je veliko. Kataloncev je kakšnih 5x več, pa lahko o državi le sanjajo. Podobno Okcitanci (kdo? natanko tako.) Tudi Furlani na naši zahodni meji je nimajo. Še glavno mesto dežele (prej Videm) so s priključitvijo “Julijske krajine” izgubili.

  Najprej Trubar, ki nam je dal ime in skupni jezik. Brez njega bi se še danes (ali pa sploh ne) pogovarjali zgolj o Kranjcih, Štajercih, Korošcih. Popolnoma tako, kot Katalonci in Valenci, ki govorijo isti jezik (pod dvema imenoma), a skupnega imena nimajo.

  Potem Maister po I. svetovni vojni, ki nam je ohranil velik del spodnje Štajerske, vključno z 2. največjim mestom.

  Pa Madžari s svojo kratkotrajno boljševistično revolucijo (pa Prekmurci s svojo še krajšo) ravnotako po I. svetovni vojni, zaradi katere je Britanski imperij dovolil Jugoslaviji, da si priključi Prekmurje.

  Potem partizani, ki so velik del Primorske, ki je bila po I. svetovni vojni priključena Italiji in tako za bodočo Slovenijo za vse veke izgubljena, vrnili k matični “državi”.

  In seveda še tisoče drugih vmes.
  Še posebej pa gospodična Fortuna.

  Aktualno vprašanje sploh ni, ali rdeča zvezda ponazarja partizansko osvobodilno vojno ali JLA.
  Pravo vprašanje je, ali ponazarja osvobodilno vojno ali komunistično revolucijo.

  Zame Zveza borcev sama po sebi ni problematična.
  Mi je pa problematična, če jih vodi eden izmed vidnejših funkcionarjev starega režima (Kardeljev sekretar v času povojnih pobojev).
  Ker to mi pravi, da še vedno niso ločili osvobodilnega boja od revolucije, kar že dolgo trdijo.

  Ampak to je njihova stvar. Če želijo imeti takšnega predsednika, naj ga imajo. In če želijo imeti na prsih ali titovki pripeto rdečo zvezdo, pa naj jo imajo. Saj predstavniki krščanskih skuppnosti tudi verjetno niso prišli brez križca.

  Je pa diskutabilno, ali s praporji ali brez. In ker vemo, da jih brez ne bo, naj jih pač imajo.

  Namreč iz čisto praktičnega vidika je v dani situaciji barvna slepota še najbolj državotvorna, saj je bistveno manj slaba od prilivanja bencina na ogenj “levih” in “desnih” pajacev.

 • Odgovori Luka 26. 6. 2013 at 23:09

  Matej, kar se pa meni zdi zelo žalostno, je to, da ob svoji težnji, da izpadeš “neopredeljen”, pravzaprav zanikaš to, da so partizani ob trdem boju, prav tako kot naši vojaki leta 91′ poskrbeli zato, da smo lahko samostojni. Če vprašaš veterane, ali pa nob-borce, nimajo nobenih problemov, za kaj se je šlo.

  Ti pa v vsej svoji goreči želji po neopredeljenosti, zanikaš zgodovino in izpadeš kot brezjajčna pička.

 • Odgovori chef 26. 6. 2013 at 23:13

  @Luka: Ali imam pičko ali jajca, vedo samo tiste, ki so me doslej videle s spuščenimi hlačami. Ob tvojem bebavem komentarju pa se mi sama od sebe ponuja domneva, da tebi manjkajo predvsem možgani.

 • Odgovori Luka 26. 6. 2013 at 23:18

  Lep catch zato da si brezjajčna pička.

  Od možganov pa nebi. Ne pišem tule o častni straži, ali pa obleki premierke.

  Lep pozdrav.

 • Odgovori chef 26. 6. 2013 at 23:34

  Hehe… no, resnici na ljubo… mislim, da leta 1991 ni bilo nobene dileme glede simbolov.

 • Odgovori Luka 26. 6. 2013 at 23:40

  Matej, pravzaprav sram me je, da si Slovenec. Veš zakaj? Ne ker ščiješ enkrat na eno, enkrat pa na drugo stran plota. Zato, ker zanikaš zgodovino.
  Lahko ti samo želim, da si “nabaviš” eno konkretno službo v Argentini. Ali pa makar v Sloveniji. Ker a veš kaj: Kar bom jaz o tebi vedno povedal. Vsakomur: da si brezjajčna pička.

 • Odgovori Mirko 26. 6. 2013 at 23:48

  Zadnjič se bilo sicer na TV neka oddaja o simbolih slovenije – da leta ’91 še Zveza za vrednote NOB ni imela nič proti da se zvezda poslovi, tudi stari praporščaki so menda dobili nove prapore brez zvezd. Edini njihov pogoj ZZV NOB je bil da se ne vpelje simbolov, ki bi dišali po domobranstvu. No potem ko so se zadeve umirile pa je zapihal nov (star) veter … prapore so vrnili in zamenjali nazaj na “tradicionalne” ter se spet vrnili k čaščenju zvezde.

 • Odgovori spam 26. 6. 2013 at 23:49

  To je dober primer zakaj so partizani zločinci:

  Na prvem zasedanj AVNOJA (Antifašističnega sveta narodne osvoboditve Jugoslavije) novembra 1942 V Bihaću. Torej pred skoraj natanko 70 leti. Moša Pijade govori o metodah partizanskega vojskovanja (za prevzem oblasti) in čudno je, da si je upal pred udeleženci iz vse Jugoslavije povedati v čem je bistvo NOB.

  V dokumentu piše: »… zato je potrebna tolikšna množica brezdomcev, da bodo ti postali večina v državi. Zato moramo požigati. Streljali bomo in se umikali. Nemci nas ne bodo našli in bodo iz maščevalnosti požigali vasi. Po tem bodo vaščani, ki bodo ostali brez strehe sami prišli k nam in mi bomo na ta način postali gospodarji razmer. Tisti, ki nimajo ne hiše, ne zemlje, ne živali, se nam bodo hitro pridružili, ko jim obljubimo veliki rop. Težje bo s tistimi, ki imajo vsaj kakšno posest. Te bomo navezali nase s predavanji, gledališkimi predstavami in drugo propagando. Tako bomo postopoma obredli vse kraje. Vaščan, ki ima polja in živino, delavec, ki prejema plačo in ima kruh, je za nas brez vrednosti. Mi moramo iz njih narediti brezdomce, proletarce. Samo nesrečniki postanejo komunisti. Zato moramo ustvariti nesrečo in množice spraviti v obup. Mi smo smrtni sovražniki vsake blaginje, reda in miru…«

 • Odgovori Luka 27. 6. 2013 at 1:21

  Stari, jaz ne rabim brat tvojega sraja, da vidim, da si popolnoma opran.

  Sramota si. A veš agropop ko je prepeval samo milijon nas še živi?

  No, ti nisi del tega milijona. Priporočam ti, da se spakiraš čimprej v Argentino. Pa vzemi zraven še tvoje “šefe”.

  Ker prijatelj, ko te bom jaz dobil, da serješ to sranje, ti ne bo pomagal niti paravom.

 • Odgovori Luka 27. 6. 2013 at 1:45

  Meni je zelo čudno, saj sem videl nob-borce, in pa slo91 veterane, ki pravijo da nimajo nobenega problema z zvezdo oziroma čimerkoli. Vejo, za kaj so se borili.

  Naj temu samo pristavim to: kdor želi to spolitizirati, narediti iz tega problem (živjo matej. kaj je zdej janez) mislim da ima hudičev problem sam s sabo.

 • Odgovori darja 27. 6. 2013 at 1:59

  @Luka A se ti zavedaš, kaj pišeš?

  Če si približek moškemu, se boš čez dan opravičil Chefu in ga prosil, da zbriše tvoje izpade.

  In priznaj, da si bil zadet.

 • Odgovori chef 27. 6. 2013 at 5:03

  Neverjetno. Čedalje več norcev.

 • Odgovori Tomaž Majer 27. 6. 2013 at 6:19

  ja. imamo norce, ki enačijo rdeče zvezde vsepovprek. imamo norce, ki se jim očitno zdi, da pomeni to, da nek zbor zapoje pesem, v kateri se pojavi beseda očenaš, izvajanje bogoslužja, čeprav je besedilo napisal ivan cankar… sedaj nam manjka samo še tisti norec, ki se bo začel zgražat nad dejstvom, da ima slovenija enako zastavo kot rusija, s čimer naj bi slavili ruske zločine nad čečeni in ostala kršenja človekovih pravic te očitno ne preveč demokratične države ipd. da o tem, da se je slovenija pridružila EU, ki ima na zastavi rumene (zlate) zvezde, enako kot jih ima komunistična kitajska, niti ne govorim. skratka, ne častimo samo bivših totalitarnih sistemov, ampak celo sedanje.

 • Odgovori Tihi 27. 6. 2013 at 7:00

  Neverjetno, res, saj sploh ni važno o čem pišeš, debata skoraj zmeraj zaide v to delitveno sranje in zdaj samo čakam kdaj se bo to ideološko delitveno sranje preselilo na tvoj nov prispevek o Poreznu, kjer si vojno in povojno obdobje spet vsak po svoje tolmači.
  Edino ko pišeš o Afriki in ostalih tujih deželah imaš mir pred norci

 • Odgovori Tihi 27. 6. 2013 at 7:02

  Razen @prvafaca, ta je pa res kot UDBA “bilo kuda, prvafaca svuda”

 • Odgovori Luka 27. 6. 2013 at 9:09

  “Čedalje več norcev.”

  O ja.

  pa verjemi da nas bo še več. kar piši te tvoje “neopredeljene”-v prevodu brezjajčne prispevke
  enkrat smo prefukali domobrance, če bo treba jih bomo pa še drugič.

  Pofukan rak.

 • Odgovori tecnoba 27. 6. 2013 at 9:46

  “Hehe… no, resnici na ljubo… mislim, da leta 1991 ni bilo nobene dileme glede simbolov.”

  in je nebi bilo še danes, ko bi jih še malo bolj dobili po p***.

 • Odgovori tecnoba 27. 6. 2013 at 9:47

  ko bi jih, če bi jih ….

 • Odgovori chef 27. 6. 2013 at 17:09

  @tecnoba: Še kako res. Ko slišim argument o rumenih zvezdah na evropski zastavi, se lahko samo sočutno nasmehnem.

 • Odgovori Tomaž Majer 27. 6. 2013 at 18:52

  “Ko slišim argument o rumenih zvezdah na evropski zastavi, se lahko samo sočutno nasmehnem.”

  podobna reakcija, kot jo imam jaz ob argumentu z rdečimi zvezdami na pripadnikih JLA.

 • Odgovori Simona Rebolj 27. 6. 2013 at 21:47

  @Tomaž Majer:

  1. Ja, no, saj. Po dnevnikih so se nabrale različne izjave. Na popu na primer so našli tudi modela, ki je konkretno navdušeno oznanil, da mu zvezda predstavlja simbol skupne domovine (in ne NOB). Zato pa pravim, da je sklicevanje na tem anketarskem principu nesmiselno. In niso vsi praporščaki nastopali skupaj, čeprav so nastopali. Preverjeno dejstvo je, da se ne strinjajo vsi in pika. Tudi če ne bi nastopili, bi še vedno bilo dejstvi, da med njimi pač obstajajo tisti, ki sicer s simbolom rdeče zvezde na državni proslavi prolema nimajo. No, mene in meni podobnih pa to nič ne briga, ker je pomembno samo sporočilo in smisel, kar nosi pomemben vpliv na narodovo zavest in s tem povezane definicije, umevanje stvari. V to, kaj meni Tone in na drugi strani France, se ni relevantno spuščat. Še manj v to, ali enkrat France in Tone vseeno nastopita skupaj, enkrat pa eden ali oba bojkotirata nastop. Meni je vseeno, ali neka stranka bojkotira proslavo ali je ne. Če kontradiktornost, problem obstaja, je problem, in ostaja problem, ker zadeve niso ustrezno argumetirane, artikulirane in postavljene na svoje mesto tako, da vsebujejo nekosprejemljivo logiko. Mene tudi obči konsenz ne zadovoljuje samo po sebi, če je izkrivljen, zločinski, krivičen ali bebav. Ne fascinira me konsenz S. Koreje na primer. Niti fajt iz neutemeljenih razlogov. Zanima me, kaj je res in kaj nekaj prinaša ali simbolizira. V demokraciji je normalno in sprejemljivo, da se vsi ne strinjamo. Popolnoma nekaj drugega pa je, da določene zadeve dejansko niso razčiščene in so odvisne zgolj od obnašanje neke peščice. V tem primeru oblasti. Ko je na oblasti leva vlada, se svetijo zvezde, ko pride na oblast desna, jih pa ni, in bomo po možnosti kdaj fasali pa kakšne križe in maševanja. To tako ne gre in nima več veze z demokracijo, ampak z anarhijo, kjer pač uveljavlja svoje močnejša neumna drhal s svojimi poverjenci.

  2. “točno to. sedaj mi pa odgovori, kateri bebci, ki baje slavijo in poveličujejo totalitarno YU in JLA in ne vem kaj še vse, bi bili tako veliki bebci, da bi prišli na proslavo, kjer se slavi nasprotje tistemu, kar naj bi oni poveličevali? če bi kdo od teh ljudi imel namen poveličevat totalitarno YU, potem bi to počel kvečjemu na trgu republike 25. maja ali pa 29. novembra.”

  Veliko takih bebcev obstaja, ker gre za vrednote, ne pa zgolj za hipotetična popolna nasprotovanja Jugi ali Sloveniji. Jugoslavije ni več, zato celo fanatični jugonostalgiki drugega pač ne morejo kot slavit svojo državo, ki jim je ostala. Lahko pa slavijo jugoslovanske vrednote in menijo, da bi bila implementacija le teh v samostojno državo edino tisto “pravo” (kar v določenih primerih niti ni slabo, ampak pri teh fanatikih seveda ne gre za to). Prav gotovo ni užitek slavit neko neobstoječo nekdanjo državo nekega drugega dne, dislocirano. Poanta je ravno v tem, da se teži tam, kjer je mogoče težit in morda celo kaj doseči v tej smeri. Eno je spomenik, drugo pa praksa. Kdo meni, da so to bebci ali junaki večnega časa, niti ni pomembno, obstajajo pa in so konec koncev v trenutni krizi in upravičenem nezadovoljstvu z evropsko politiko še toliko bolj motivirani. Tudi osebno jih poznam. Eden izmed njih se je na primer celo začel dret pred nekaj leti na tej proslavi “Smrt fašizmu, svoboda narodu!”, seveda v majčki z rdečo zvezdo … hehehe … Moj prijatelj. Kaj č’š. Ne morem ti tukaj povedat vsega, kar poznam in sem spoznala od blizu v zvezi s temi problemi, ker nočem komunicirat na osebnem nivoju in primerih. Ker niti ni pomembno. So pa pomembna spoznanja. Eno izmed poant lahko vidiš tudi tukaj – komentatorja, ki žolčno chefu celo grozi v vznesenosti, mimogrede pa navrže mantro, da so partizani zaslužni za to, da je Slovenija danes samostojna. Jah, ne pa niso!!! Tega niti določeni ljudje, meni zelo blizu, nočejo dojet (in se niti ne trudijo), je pa dojela na primer moja babica, partizanka, ob kateri sem odraščala. Dojela je še pred osamosvojeno Slovenijo, ko je lahko spoznala, kako malo so vredne zasluge za partizanstvo v primerjavi s partijskimi nezaslužnimi profiterji in legaliziranimi kriminalci, pa če so bili partizani ali pa ne. Partizani so bili zaslužni za zmago proti tedanjemu okupatorju, pri čemer je bila samostojnost Slovenije daleč od plana. Ravno obratno. Pridobili smo kot republika suverenost, ki seveda v praksi ni bila tako svobodna in sanjska, da si ne bi želeli osamosvojitve, a ne. Dejstvo je, da so se za samostojno Slovenijo zavzeli predvsem tisti, ki niso želeli bit več del Jugoslavije oziroma v podrejeni poziciji t. i. velike Srbije in bili nasprotniki komunističnega režima (socialističnega ljubkovalno rečeno). To pa seveda partizanska poanta pod KPJ pač ni mogla bit. Verjetno bi statistično našteli manj partizanov, ki niso postali del partijskega marša kot obratno. Žal. Kljub temu pa menim, da so partizanske zasluge neizpodbitne in neizpodbitna vrednota … da ne bo pomote. Vendar pa hkrati menim, da bi se pravi partizan, ki se zaveda predvsem zaslug za svoj narod, moral tudi sam z veseljem odpovedat simbolu, ki je obeleževal tudi državo, v kateri smo bili kot narod druga violina, obeleževal diktatorski režim, ki je privilegiral ljudi brez zaslug, in obeleževal vojsko, ki nas je ob poskusu pridobitve polne suverenosti in s tem svoje države napadla! Vendar je kaj takšnega težko pričakovat, a ne?

  “a sem jaz lahko zaveden slovenec samo tako, da poveličujem janšo in bavčarja, ne smem pa imeti pozitivnega odnosa do NOB?”

  Težko bi rekla, da je zaveden Slovenec nekdo, ki poveličuje Bavčarja in niti ne vidim razloga za poveličevanje Janše, čeprav mu priznavam zasluge za osamosvojitev, ki in zgolj kakor mu pritičejo. In hkrati želim, da bi pri tem ostalo in ne bi nadaljeval kot politik nikoli. Janša je na lepi poti, da si pokvari ugled na primerljivem nivoju Titu, le v drugačnih okoliščinah in le zaradi tega v bolj soft obliki. Prav gotovo torej menim, da tudi nima nobene zveze z zavednim Slovencem poveličevanje Tita na primer. Pa se dogaja. In to spet v imenu NOB. Kako prefrigano, a ne. In hinavsko je, da sploh sprašuješ o pozitivnem odnosu do NOB, na kar sem že odgovorila, da menim, da ne le, da ni problem, ampak celo neizpodbitna vrednota. Zakaj torej sprašuješ in poudarjaš ene in iste stvari, ki so že dorečene? Vsiljuješ nekaj, kar ni problem, in kar sogovornik ne problematizira.
  “a leta 1941 pa slovenci nismo bili slovenci?”

  Ja, smo bili. Ampak brez svoje države. Pa leta 1945 še vedno.

  “… drugi jo pač dojemamo kot simbol boja proti okupatorju, kot simbol boja za samostojno državo, ki se je pač na koncu v sklopu okoliščin udejanila 1991 in vsi smo veseli, da se je.”

  Jah, ne, ne, ne in ne … Takšno posploševanje je pač krivično. Vi, drugi, kdor koli mišljeno že ste, lahko simbol rdeče zvezde dojemate tudi kot oznanjenje vstaje reptilov, vendar pa definitivno ne more bit simbol boja za samostojno državo z vidika Slovenije. Borili smo se proti okupatorju za suverenost in pristali kot relativno suverena molzna krava pod drugo državo. In potem kar usekaš površno počez s stavkom “ki se je pač na koncu v sklopu okoliščin udejanila 1991”. Nič Pač! Noben Pač sklop okoliščin ni bil! Bil je zelo konkreten upor določene skupine Slovencev izpod jugoslovanske oblasti in sistematičnega krčenja svobode, blagostanja in pravic na strani Slovencev. Bil je konkreten upor beograjski politiki, ki je bila središče države z jasnimi apetiti centralizacije, v kateri smo živeli kot drugorazredna republika. In posledično je sledil konkreten upor zelo mogočni JLA, naša neobstoječa vojska pa je skakala v kratkih hlačkah. To niso nič Pač neke okoliščine. Ne se hecat! Teh okoliščin nam pač ni prineslo vreme. Bili so konkretni borci za osamostvojitev. In to s partizanstvom ni imelo zveze pač. Me veseli, da so tudi prenekateri nekdanji partizani podprli te “okoliščine”. A se raje ne bi preštevali, a ne? Zrelost pomeni čim bolj natančno razumevanje realnosti in resnice. In zelene spodnjice nimajo s simboliko rdeče zvezde pač nič skupnega, čeprav je dejstvo, da marsikdo tudi kakšne skodelice ne more uporabljat, če je čustveno prizadet, ker mu je s to skodelico nekdo ranil hišnega ljubljenčka. Pustimo to. Vsi vemo, kaj simbolizira rdeča zvezda še danes po svetu. In primerjave kitajske zastave in rumene zvezdice na zastavi EU so totalno neumestne. Kdor je zrel, se lahko izobrazi, kaj 12 rumenih zvezdic na modri podlagi (zvezdice na modrem nebu) simbolizira in kaj poudarjena zvezda na rdeči podlagi ali rdeča zvezda itd.. Konteksti brez dvoma so pomembni in pametni ljudje jih lahko razumejo. Vendar pa je žal rdeča zvezda v kontekstu praporjev res povezana z režimom in je bil simbol Jugoslavije. Ne moreš je izločit, ker je sam režim takrat implementiral NOB simboliko v državo in režim. V bistvu je hecno, ker bi človek pričakoval, da bodo sami partizani že enkrat za ubranitev svojega dostojanstva zahtevali simboliko, ki jih ne bo absolutno in neposredno povezovala s politiko tistega časa. Zakaj neki se to ne zgodi? Se je že skoraj, kot je poudaril eden izmed komentatorjev, pa se je spet začelo. Pač aktivna skupina, ki se bori za pravico do poveličevanja režima in nekdanje države v paketu z NOB. Jebi ga. In to pa je problem, ja. In ko omenjaš ravno zvezo društev general maister ali pa društvo za negovanje rodoljubnih tradicij tigr primorske. Oboji imajo krasen logo! Nobene rdeče zvezde nikjer. Torej?!!! Se da, če se hoče. Vprašanje je, zakaj, zaboga, se večinoma noče. Saj odgovori so znani in ti niso v ponos partizanstvu. Njim je v ponos nekaj povsem drugega.

  “se strinjam. in kam spada NOB? kdo so bili slovenski partizani? a niso bili slovenci? a slovenski narod takrat še ni obstajal? a ni bil njihov simbol rdeča zvezda? a to jaz samo čutim? a niso to neka zgodovinska dejstva, ampak samo neka domišljija določenih ljudi? a naj se temu simbolu, ki je za njih predstavljal nek legitimen in časten cilj, torej osvoboditev svoje domovine, preprosto odrečejo zato, ker ga je 45 let pozneje nosila neka JLA, ki z vrednotami NOB nima nobene veze?”

  Na to so moje replike že zgoraj. Večinoma. Takrat partizani še niso mogli, vsaj vsi ne, vedet, kako se jih namerava uporabit in zlorabit simbolično v prihodnosti. In ne, ta simbol ni neka JLA nosila čez 45 let, ki bojda nima nobene veze z NOB. To je bil simbol Jugoslavije in JLA, kamor so hodili služit obvezno vojsko tudi naši starši. In JLA, ki nas je kasneje, ko smo se želeli osamosvojit, pač napadla. Lep kos zgodovine si kar po potrebi skril za vogal.

  “druga stvar je ta, da če bi obstajal smisel, da se simbol križa na proslavi izpostavi, ali bi moral zaradi tega imeti kdo kaj proti? krščanstvo je del naše zgodovine, a ne?”

  Neverjetno. Kronični negodovalec proti kleru in oznanjevalec velike grožnje religije in s tem povezanih fanatizmov za družbo bi bil pripravljen tolerirat celo simbol RKC na državni proslavi, da bi se le svetila tudi rdeča zvezda …. hehe … Imaš pa povsem prav, da je zadeva primerljiva z vidika čaščenja le možne pozitivne plati pomena za naš narod v zgodovini. V tem mislu med križem in rdečo zvezdo ter s tem povezanimi ideološkimi fantazmami razlike ni. In ja, jaz menim, da bi morali imet marsikaj proti, ker danes živimo in slavimo sekularizirano družbo, pri čemer naj bi bila verska pripadnost stvar zasebnega in nikakor del simbolike na skupnem državnem nivoju. Lahko toleriram spet praznik, pa vendar težko Marijino vnebovzetje na primer, ki je preveč eksplicitno. A še takšni nasprotniki RKC nimajo nič protio, da je le dela prost dan, a ne. Ne zaznam nikakršnega utemeljenega smisla, da bi se na državni proslavi danes svetil križ. In imela bi veliko proti. Seveda pa v imenu demokracije in zgodovinskega pomena nimam nič proti, da so cerkveni dostojanstveniki posebej vabljeni na prireditev, da nosijo okoli lastnih vratov svoje simbole, kakor jih vrednotijo in jim služijo, da imajo v cerkvah slavitev tudi državi na čast in čemur koli jih je volja, kakor nimam nič proti, da dobijo na proslavi svoj protokolarni sedežni red tudi predstavniki borcev NOB, zaradi mene lahko tudi s Titovkami na glavi. Ne pa v okviru častne postrojitve. Ravno zato, ker gre za vojsko, ki je danes pač slovenska s svojimi simboli. Koliko vojsk pa ima naša država? Se bo oglasil še kdo iz zgodovine? Bo kakšen potomec preminulih prednikov zaropotal?

  “mislim, kaj hočeš reči, da so rdeče zvezde simbol totalitarizma in JLA samo takrat, ko gre za rdeče zvezde na praporjih zveze borcev na državni proslavi, če pa to isto rdečo zvezdo jaz obesim na svojo hišo je pa to kaj? okras namesto rož, ki ne sme nikogar motit?”
  Ja, ne vem, kaj pomeni, če ti to obesiš na svojo bajto 1 julija. Lahko pojasniš sosedom, pa se boste zmenili ali pa stepli. Ko sem kot najstnica jaz neko obdobje nosila križ na rinki v ušesu, je bil to na primer akt svobode nasproti prisvojitvi križa kot simbola s strani Cerkve. Kot pravica do nošenja simbola, čeprav ne pripadam nobeni religiji. Kot znak svojega “boga”. Kolegi v diskoteki so razumeli … hehehehe … za ostale pa ne vem. Danes se mi seveda zdi ta filozofija pomanjkljiva in vsaj v enem delu nespametno paradoksalna in površna, ampak še vedno precej bolj natančna od tistih, ki danes naokrog skačejo v majčkah z rdečo zvezdo z namenom provociranja v imenu domnevne zaščite NOB vrednot. Đizs krajst!

  “in koliko je rok trajanja veteranov vojne za slovenijo? ko bo njihov prispevek za domovino postal tako nepomemben, da se ga ne bo vredno več spominjati in ga častiti in bojo postali njihovi praporščaki na državnih proslavah nezaželjeni, tako da si bojo pač morali zamisliti svoj zasebni žur?”

  Pomembne spremembe so rok trajanje za vse v posameznikovem ali kolektivnem življenju, kar pa ne pomeni lobotomije in izbris spomina. Saj tudi bivšega partnerja ni treba v imenu spoštivanja povabit k skušnemu življenju z novim partnerjem, pa se mogoče še poročit v troje, da se ne bi počutil zapostavljenega. Da ne slaviš in ne predstavljaš bivšega partnerja naokrog kot enakovredno aktualnega sedanjemu, pa še ne pomeni, da ga ignoriraš. Lahko se z njim dobivaš na kavici, si prijatelj, mu pomagaš v stiski in ga kdaj kot bivšega pohvališ v družbi, če je kaj za pohvalit. Tudi fotk ni treba kurit.
  Ne vem pa, kaj misliš z zasebnim žurom? Osebno sem v primeru NOB-jevcev podprla poseben državni praznik s temu primernimi slovesnostmi, ki se tudi predvajajo preko medijev, v kolikor se jih komu ne ljubi udeležit. Praznik velja seveda za vse in se ga tudi vsi zavedajo, če ne zaradi drugega, pa zato, ker je dela prost dan. Meni se to ne zdi zgolj zaseben žur.

  “ko se bo rodil naslednji ivan janša, ki se bo odločil, da se je pač zgodovina slovenske državnosti začela, ne vem, leta 2051, ko bo izvedel svoj državni udar?”

  Kaj pa vem. Mogoče se še marsikaj zgodi. Mogoče nam razpade država na dva dela. Kaže že tako, kot bi si tega želeli. Da na primer razpade na domobransko in komunistično. In ja, v takem primeru bi vsaka nova država spet povzela nove simbole, veterani za današnjo samostojno Slovenijo bi postali del zgodovine, državi bi dobili svoje nove heroje, borce in podpornike. Ena država bi morda implementirala v svoje državne simbole celo rdečo zvezdo nazaj, drugi pa bi morda povzdignili križ, domobrance in kaj s tem v povezavi. Mogoče kaj tretjega. Jaz bi najraje živela v tretji državi, torej bi bila spet nesrečna, kar se tiče občutkov domovinske pripadnosti, ker ravno na nekaj tretjega od nikoder nič ne kaže. Žal.

  “to je tako, kot če bi vse nemce imeli za naciste zato, ker so nekateri nemci bili dejansko nacisti.”

  Ne, ni tako. To je tako, kot če bi Nemci opletali naokrog s kljukastim križem, pri tem pa cvilili in pričakovali, da se jih ne enači z nacisti, ker oni to niso. Ker so oni samo Nemci, patrioti, ki ljubijo svojo državo in narod. In potem bi se tristo let pričkali, kako ločit Nemce, ki zlo ne mislijo, od nacistov.
  “mislim, kdo ste tisti vi, ki imeta svojo vojsko in veterane?”
  To smi mi, Slovenci in drugi slovenski državljani, ne le na svoji zemlji, ampak s svojo državo. Kdo ste pa vi, ki ne veste, kdo smo mi? Hvala za smeh.

  “jaz spoštujem prispevek obojih in ostalih, ki so kakorkoli prispevali k temu, da smo se slovenci kot narod ohranili.”

  Ja, ja, jaz enako. In obup se mi zdi, da je praznik Trubarju v poklon tako marginalen, da verjetno večina sploh ne ve, kdaj se je letos obeleževal na primer. Česa takega ne privoščim NOB-jevcem oziroma nam, ki imamo zaradi takšnega odnosa resne težave z identiteto. Res ne. Ne mislim pa, da bi morali na vsaki državni proslavi častit Trubarja. Različno. odvisno od scenarija. Zaradi mene lahko na kakšni državni proslavi prepevajo tudi Kombinatke. Kdaj drugič pa kakšna predstavica Trubarju na čast itd. Ni problema. Vendar pa rdeča zvezda ali križ kot stalno simbolično obeležje državne proslave … Ne, to pa ne. Vsak primer iz svojega razloga ne. Protokolarno mora bit jasno izpostavljena ena vojska – slovenska vojska, en grb, ena zastava. Pika! Zgolj kot formalen oris države, kakršno imamo in poznamo danes. Ni treba še Karantanijo strpat zraven.

 • Odgovori Simona Rebolj 27. 6. 2013 at 21:50

  @polonika:

  Hvala. Imaš prav. Nekoč smo imeli v Murglah super zabave. Takšne včasih pogrešam.

  Sicer si pa še kar duhovita.

  @Nataša:

  Viš, se pa spomniš, tako, kot sem se jaz. Sem tukaj. Če gora pride kam v bližino, sem za kakšno brozgo. Z veseljem.

 • Odgovori Simona Rebolj 27. 6. 2013 at 21:50

  Chefe, prosim za pomoč, ker sem spet v moderaciji s traktatom na kvadrat.

 • Odgovori Janč 27. 6. 2013 at 22:49

  Tomaž Majer, tvoj point mi je všeč.

  V bistvu je kompromis preprost. Jaz bi pravilnik državnih proslav takole zastavil:

  “Vnos simbolov, ki predstavljajo totalitarne in avtokratske ideje in režime, ni dovoljen.

  Vnos simbolov Republike Slovenije, boja za samostojnost, narodno osvobodilnega boja
  in drugih bojev, ki so pripomogli k ohranitvi in emancipaciji naroda
  ter pripomogli k stvaritvi samostojne države, je dobrodošel.

  Za scenografijo predstave uporaba ambivalentnih simbolov ni dovoljena.”

  Kdo bo morda vprašal, kako pa ločiti, kdaj je določen simbol v eni ali drugi vlogi.

  Če ga nosijo pripadniki organizacije, ki se deklarira kot zveza veteranov in simpatizerjev NOB, potem je to simbol NOB.

  Če ga nosi veteranska organizacija agresorjev na RS, potem je to simbol JNA.

  Če ga pa nosijo pripadniki komunistične stranke ali društva, gre za simbol komunizma.

  Brez strpnosti namreč ne bo šlo. Vsaj veliki večini državljanov v korist ne.

 • Odgovori Brane 27. 6. 2013 at 23:07

  Kok ste vsi otrocji

 • Odgovori Janč 28. 6. 2013 at 1:05

  Simona, ne strinjam se zgolj v dveh točkah:

  • da RS ni posledica NOB

  • da je bila SRS drugorazredna republika in molzna krava

  Verjetno se strinjamo, da brez predhodnega obstoja Socialistične republike Slovenije, in njene ustavne pravice do samoodločbe, do samostojnosti ne bi prišlo.

  Ergo, RS je tudi posledica NOB.

  Težko bi trdili, da je bila SRS drugorazredna republika, bi pa definitivno to postala pod Miloševićem. Treba se je pač zavedati, da je bil drugi najpomembnejši človek v državi Slovenec Kardelj, pa tudi prvi, Broz, ni bil Srb ampak kot vemo pol Hrvat pol Slovenec. Tudi Kidrič, Dolanc in podobni patroni so bili Slovenci. In v SRS je bil uradni jezik (!) zgolj in samoslovenski (za razliko od Katalonije, recimo). V JLA je bilo pa drugače, a to je druga zgodba.

  To o molzni kravi je pa bolj ali manj mit, kakršnega gojijo trenutno nekateri Nemci. A dejstvo je, da je mnogo razvitejša Slovenija od skupnega zaprtega trga tudi precej profitirala, ne zgolj odvajala denar za razvoj manj razvitih republik.

  O Zvezi borcev pa mislim, če se prav spomnim, da jih je moj ded, partizan in taboriščnik (v nemškem in pozneje komunističnem taborišču), včasih v šali imenoval “borci za privilegije”. In glede na to, koliko prejemnikov borčevskih pokojnin, rojenih po ali med vojno, imamo v RS, ni veliko falil.

 • Odgovori Tomaž Majer 28. 6. 2013 at 1:32

  simona rebolj,

  “Ko je na oblasti leva vlada, se svetijo zvezde, ko pride na oblast desna, jih pa ni, in bomo po možnosti kdaj fasali pa kakšne križe in maševanja.”

  osamosvojitev se je zgodila leta 1991. do lanskega leta z rdečo zvezdo na državnih proslavah praktično ni imel noben kakšnega bistvenega problema. niti janša ne. potem se je pa psihopatu v glavi naredil mehurček in posledice so tu. verjetno se mu je stanovnik zameril s kako izjavo in psihopat je pač odreagiral psihopatu primerno. brez tega mehurčka se danes o tem ne bi pogovarjali, ker se dejansko nimamo o čem.

  “mimogrede pa navrže mantro, da so partizani zaslužni za to, da je Slovenija danes samostojna.”

  kar je seveda mimogrede celo dejstvo. niso edini in seveda ne zaslužni direktno, imajo pa zagotovo pomembne zasluge tudi v tej smeri. če ne drugega v tem smislu, da morda bi slovenija danes bila samostojna tudi brez njih, ampak morda brez kakega dela, ki ji danes pripada, recimo primorske. vojni poraženci ozemlja ne pridobivajo, ampak zgubljajo, za zmagovalce pa velja obratno.

  sicer pa se ne gre zgolj za to, kdo je za kaj zaslužen in kdo ni, ampak za pojem državnotvornosti. zanimivo je to, da si vsaka normalna država prizadeva, da bi imela njihova državnotvornost čim starejši izvor, samo mi slovenci moramo biti spet nekaj posebnega in se pretvarjat, da obstajamo pač od leta 1991. tem praporščakom bi potrebno dati še kak karantanski simbol, ne pa da zganjamo zgodovinske izbrise na osnovi političnih zdrah.

  “Partizani so bili zaslužni za zmago proti tedanjemu okupatorju, pri čemer je bila samostojnost Slovenije daleč od plana.”

  ja, in če te zmage ne bi bilo? kaj bi ti leta 1991 osamosvajala? kaj bi ti leta 1991 osamosvajala, če bi se recimo slovenski primorci, ki so leta 1920 bili priključeni italiji odločili, da je pač to kul in da je biti slovenec itak brez veze, tako kot so se recimo odločili koroški slovenci? kaj bi ti osamosvajala, če v teh dolgih stoletij slovenci ne bi ohranjali svoje narodne identite, pa čeprav niso imeli v planu kakšne samostojnosti? tako da jaz pač te stvari ne jemljem za samoumevne. tudi tvoja stara mama s tvojim rojstvom nima nič, saj te je rodila njena hčerka, ampak a bi danes ti bila tu, če tvoje mame tvoja stara mama ne bi rodila? tako da ne ti, ne slovenija ni pač prilezla iz nekega jajca tako, mimogrede in po naključju. ne vem, zakaj bi se morali potem pretvarjati, kot da je.

  “da bi se pravi partizan, ki se zaveda predvsem zaslug za svoj narod, moral tudi sam z veseljem odpovedat simbolu, ki je obeleževal tudi državo, v kateri smo bili kot narod druga violina,”

  ja, in to bi imelo ravno toliko smisla, kot če bi se pravi kristjan odpovedal križu kot simbolu svoje vere zato, ker je ta obeleževal tudi etnična čiščenja v srednji ameriki.

  “in obeleževal vojsko, ki nas je ob poskusu pridobitve polne suverenosti in s tem svoje države napadla!”

  napadla nas je JLA, ne rdeča zvezda, še posebej ne tista rdeča zvezda, ki je veljala za simbol upora proti okupatorju, tako da upam, da je ta razlika jasna. tako da če se imamo čemu odrekat, potem je to JLA in tisti JLA, ki nas je napadla, ne rdeči zvezdi. jaz ne razumem, kako se lahko izpostavlja videz nečesa, če je pa tu bistven pomen in vsebina.

  “Takšno posploševanje je pač krivično.”

  ja, to, da se nekomu pripisuje čaščenje totalitarnih simbolov, čeprav časti upor slovenskega naroda proti nekomu, katerega namen je bil ta slovenski narod uničiti, pa ni krivično? in to na osnovi videza.

  “vendar pa definitivno ne more bit simbol boja za samostojno državo z vidika Slovenije.”

  če simbolizira boj slovencev izpod nadvlade tujega naroda, potem ne more biti nič drugega kot ravno to.

  “Borili smo se proti okupatorju za suverenost in pristali kot relativno suverena molzna krava pod drugo državo.”

  ja, kot federativna republika, z možnostjo samoodločbe, ki je bila zapisana v ustavi SFRJ in katero smo tudi izkoristili za to, da smo se na koncu koncev osamosvojili. se pravi, veliko bolj ugodno izhodišče od tega, kot če bi leta 1945 končali kot dežela tretjega rajha, se ti ne zdi?

  “Bil je zelo konkreten upor določene skupine Slovencev izpod jugoslovanske oblasti in sistematičnega krčenja svobode, blagostanja in pravic na strani Slovencev.”

  bil je sklop okoliščin, začenjši s padcem berlinskega zidu, nadaljevan s tem, da so se tudi v KPS v osemdesetih začeli pomisleki glede beograda, tako da so se že med takratno slovensko oblastjo začele pojavljati ideje o neki novi formi, v kateri bo slovenija manj odvisna od beograda itd. tako da ni naključje, da se je osamosvojitev zgodila leta 1991 in ne recimo 1971 ali pa 1981, ko je bil marsikateri “osamosvojitelj” še zagrizen komunist.

  “Vsi vemo, kaj simbolizira rdeča zvezda še danes po svetu.”

  očitno ne. vprašajte tiste, ki so jo nosili.

  “In primerjave kitajske zastave in rumene zvezdice na zastavi EU so totalno neumestne.”

  ravno toliko neumestne kot je primerjava rdečih zvezd na praporjih NOB z tistimi na uniformah JLA leta 1991.

  “Konteksti brez dvoma so pomembni in pametni ljudje jih lahko razumejo.”

  saj sem tudi sam na to stavil, ampak očitno sem se uštel. v tem primeru očitno konteksti ne štejejo. rdeča zveza je pač rdeča zvezda. za nekatere.

  “Vendar pa je žal rdeča zvezda v kontekstu praporjev res povezana z režimom in je bil simbol Jugoslavije.”

  ja, tako kot so rumene zvezde simbol kitajske. svastika pa nacistične nemčije. mi imamo pa rusko zastavo.

  “Ne moreš je izločit, ker je sam režim takrat implementiral NOB simboliko v državo in režim.”

  ja, in? a zaradi tega je potem NOB zločinska organizacija?

  “da bodo sami partizani že enkrat za ubranitev svojega dostojanstva zahtevali simboliko, ki jih ne bo absolutno in neposredno povezovala s politiko tistega časa.”

  in kaj jim ti predlagaš? da se pretvarjajo, da so med vojno namesto rdečih zvezd nosili zelene kvadrate?

  “Oboji imajo krasen logo! Nobene rdeče zvezde nikjer.”

  a si vprašala zakaj? verjetno zato, ker je nikoli niti niso imeli. tako da se jim je tudi ni bilo treba odreči.

  “Takrat partizani še niso mogli, vsaj vsi ne, vedet, kako se jih namerava uporabit in zlorabit simbolično v prihodnosti.”

  ja, in zato, ker so bili zlorabljeni jim za kazen še naložimo, da se odrečejo svojim simbolom?

  “To je bil simbol Jugoslavije in JLA, kamor so hodili služit obvezno vojsko tudi naši starši.”

  ja, vidiš. in zakaj so hodili služit? ker je bila JLA naša vojska. tvoja, moja, od vseh nas. ali pa so bili naši starši morda agresorji slovenije? ja, očitno. vse ki so služili tej agresorski JLA je pač treba zapret. to so vojni zločinci! druga varianta je pa seveda ta, da uporabimo malo zdrave pameti in začnemo ločevati seme od plevela.

  “To je tako, kot če bi Nemci opletali naokrog s kljukastim križem, pri tem pa cvilili in pričakovali, da se jih ne enači z nacisti, ker oni to niso.”

  ravno to počnejo hindujci. pa jim pojdi pamet solit, če te je volja.

 • Odgovori Tomaž Majer 28. 6. 2013 at 1:37

  janč,

  še bolj preprosto je. noben kompromis ni potreben, ker nobeden ne časti totalitarnih simbolov in problema sploh ni. problem so si izmislili pač tisti, ki imajo veselje v tej smeri halucinirat.

 • Odgovori Luka 28. 6. 2013 at 2:02

  Brane, bi se kar strinjal. Ampak kaj, ko to sam avtor prispevka prosi.

  Če bi bil jaz na njegovem mestu, naprimer ne bi pisal tako butastih prispevkov.

  Zdaj smo pa tam: ko bi, če bi, kdaj bi.

  No, 1945 smo SLOVENCI premagali NEMCE. in ne vidim razloga za fašistično propagando /oz omogočanje le te, v letu 2013.

 • Odgovori Luka 28. 6. 2013 at 2:16

  Malček me je sram zate, Matej in tudi zate Simona. Resno.

  Človek bi mislil da inteligenca pogojuje zdravo pamet.

  zgleda, da ne v vseh primerih )

 • Odgovori filmoljub 28. 6. 2013 at 7:32

  In former Yugoslavia the red star was not considered a communist symbol, as were the hammer and sickle; but as a symbol of resistance against fascist and Nazi occupation and their ethnic policies instead. The red star was worn by Tito’s partisans as an identification symbol, regardless of their worldview including people with a religious background.Wikipedia

 • Odgovori filmoljub 28. 6. 2013 at 7:44

  p.s. Rdeča zvezda me osebno ne moti, tako kot me ne moti krščanski križ (čeprav sem izpričan ateist). Se mi zdi, da bi bilo bolje, če še koga ta simbol ne bi motil.

 • Odgovori chef 28. 6. 2013 at 12:25

  @filmoljub: Še enkrat: ne moti me rdeča zvezda kot simbol komunistične revolucije, ampak rdeča zvezda kot simbol države, iz katere smo leta 1991 bežali. Pravzaprav me niti simbol sam po sebi ne moti, ker ne dam kaj preveč na te bolj ali manj arbitrarne fore. Moti me, da ena politična struja ta simbol izkorišča za potrebe svoje politične afirmacije. Nikoli se ne bom mogel strinjati s stališčem, da je samo Janša tisti, ki v tej državi seje razkol. Brez dvoma je eden od krivcev, nikakor pa ni edini.

  Še nikdar si nisem ogledal nobene hrvaške državne proslave, vendar mislim, da se tam rdeče zvezde ne pojavljajo, čeprav je – po argumentaciji mnogih – tudi Hrvate pred fašizmom in nenazadnje pred kolaboranti, rešila prav združba, ki je za simbol izbrala rdečo zvezdo.

  Je pa res, da so Hrvati narodno zavedni približno stokrat bolj kot Slovenci, ki so svojo samostojno državo dejansko dobili šele leta 1991.

 • Odgovori filmoljub 28. 6. 2013 at 13:15

  @Chef: Saj tisti moj “če še koga” v bistvu ni letel nate, mogoče je bilo samo videti tako. 😎 Hotel sem povedati nekaj drugega. Ali so tisti, ki okrog nosijo rdeče zvezde (iz kakršnegakoli razloga oz. ne glede na kontekst) — ali pa križe ali slike ata Smrka ali zaradi mene fotografije svoje mame — vsaj približno tako žaljivi do kogarkoli, kot je to (do vseh Slovencev) bil tisti, ki je vse slovenske demonstrante pavšalno označil najprej za “zombije”, potem pa za “leve fašiste”?

 • Odgovori Olna 29. 6. 2013 at 11:06

  Ne glede na resnice, izmišljotine, primitivizme, humor, zmerjanja in vse ostalo, kar je bilo objavljeno (ali izpljuvano) zgoraj, je dejstvo, da se iz česarkoli da narediti problem, če to nekdo hoče.

  Zanesljivo drži, da nekje do lani nihče ni imel omembe vrednega problema z rdečo zvezdo, potem pa se je Velikemu vodji zazdelo,da rabi še malo zdrahe, in je ukrepal.

  Btw., je kdo v celoti prebral tukajšnje izdelke Simone Rebol? (Rebol za kompenzacijo tistega simbolj). Jaz nisem, ker bi zato morala porabiti preveč svojega življenja. Upam, da nisem česa veličastnega zamudila. 😯

 • Odgovori Simona Rebolj 29. 6. 2013 at 22:22

  Tomaž Majer:

  “osamosvojitev se je zgodila leta 1991. do lanskega leta z rdečo zvezdo na državnih proslavah praktično ni imel noben kakšnega bistvenega problema. niti janša ne.”

  Seveda so bili problemi. Kar naprej. Tako se zdi Grilcu, ker mu takšne izjave, ki jih mediji neselektivno objavljajo pač po želji, brez pojasnil, prav pridejo. Tako kot je dejstvo, da tudi Janši v različnih trenutkih bolj ali manj prav pride ustvarit halo. Prisoten je pa vedno. Tako da ključna razlika letos je le v tem, da je Janša organiziral svojo proslavo, ki se je začela z mašo za domovino. Zdaj sem preverila, da je bila maša res v okviru proslave. Janša pač ne razume, zakaj je prišlo do sekularizacije in v čem je poanta. Ti pa razumeš, ampak bi v zameno za rdečo zvezdo “prodal” svoje razumevanje in bil pripravljen tolerirat tudi častno izpostavljene križe in morda tudi mašo po potrebi. Osebno imam pa na voljo čašo argumentov, da bi bilo najbolj korektno in v dobro vseh, da so protokolarno na državni proslavi izpostavljeni le slovenska zastava, grb in himna (kar seveda ne izključuje slavljenj in poklonov na državni rani ob drugih priložnostih, niti v sklopu scenarija izpostavljanja marsičesa, vsako leto kaj drugega).

  Treba je razumet, da so na primer letos na prireditvi za svobodo, za kruh s tržaškim zborom v paketu (Stožice) plapolale tudi jugoslovanske zastave. Lahko si prepričan, da je bil prenos koncerta opremljen s pritožbami. In vendar imajo slavitelji nob zaslug tudi argument, da se je takrat pač to dogajalo v okviru druge države, ki je bila prav tako naša. In zastava z zvezdo je, kakršna pač je. Mar bomo zanikali, da smo nekoč bili Jugoslovani? (na potnih listih smo bili Jugoslovani!!!) In mar nimajo ljudje pravico spoštovat bivšo državo, eh, samo zato, ker v njej ni bilo vse popolno? In potem se usuje plaz naštevanja, kaj je bilo dobrega in celo boljšega od danes. Skratka, nobenega ločevanja nob od slavljenja bivše države v resnici ni, ker dejansko so zadeve neločeno povezane. Konec koncev je šlo tudi za komunistično revolucijo. Zato je okrog tega prisotna ena sama hinavščina. In zato menim, da je zelo pomembno, kako in kam umeščamo določene zadeve. Osebno na primer se mi tudi plapolanje jugo zastav ob takšni priložnosti v imenu partizanskega boja ne zdi sporno. Tako pač je bilo in na to smo takrat Slovenci pristali! V tem okviru je zanimivo le, ali se partizani v tem vidiku delijo. In kako? (zgolj retorično vprašanje seveda) Na državni ravni slavljenja pa seveda te zadeve niso in ne smejo bit tako simplificirane in mešanje simbolov nekdanje države in nekdanjega režima z današnjimi nima kaj počet v istem kotlu, ker smo se pač slučajno ravno temu v imenu samostojnosti uprli.

  “verjetno se mu je stanovnik zameril s kako izjavo in psihopat je pač odreagiral psihopatu primerno. brez tega mehurčka se danes o tem ne bi pogovarjali, ker se dejansko nimamo o čem.”

  O psihopatih na tak način raje ne bi razpravljala. Osebno pa vem, da so na obeh straneh. Vendar o zadevah, ki so povezane z informacijami in zgodbami na osebni ravni klepetam le na kavi s prijatelji oziroma zasebno. Bi ti pa privoščila kakšen klepet z omenjenimi veličinami na drugem bregu Janše. Do besede v vsakem primeru ne bi prišel. Če bi se strinjal, bi lahko le kimal, če se s čim ne bi, pa bi doživel le veliko kričanja o stokrat slišanihih floskulah. Janša bi namesto kričanja verjetno prej obrnil hrbet (njega osebno doživet nisem imela priložnosti, tako da le sklepam). Redki so na obeh straneh, ki so zmožni prisebnega in korektnega dialoga, ampak obstajajo. Na obeh straneh. Vendar so v obeh primerih izrinjeni na rob, da lahko versko fanatični kričači in ignoranti iz naše dežele ustvarjajo deželo kaotično anarhistične drhali. Korist ima peščica politično kvazimenedžerskih falotov na obeh bregovih. Mi pa temu primerno moralno, kulturno, intelektualno in gospodarsko stagnirajočo državo in družbo, ki je vedno bolj pripravljena, da se vrne v najbolj ranljive hlapčevske vode.

  “kar je seveda mimogrede celo dejstvo. niso edini in seveda ne zaslužni direktno”

  Ja. Torej ne gre za absolutno dejstvo, ker niso edini in ker niso zaslužni direktno. Zaslužni so le hipotetično indirektno.

  “če ne drugega v tem smislu, da morda bi slovenija danes bila samostojna tudi brez njih, ampak morda brez kakega dela, ki ji danes pripada, recimo primorske. vojni poraženci ozemlja ne pridobivajo, ampak zgubljajo, za zmagovalce pa velja obratno.”

  Ja, seveda. Teritorialne zmage in izgube se skozi zgodovino spreminjajo. Kako daleč bomo šli? In seveda, še enkrat in še stokrat očitno, ne zanikam dobrobiti in neodtujljive vrednote obrambe in ohranitve ozemlja ter s tem povezanih zaslug partizanstva. Seveda so lahko branili nekaj, kaj je bilo pridobljenega in ohranjenega že od prej. Žal se v nekaterih zadevah še vedno pričkamo s Hrvaško, pa ne zato, ker smo bili popolnoma suvereni in samostojni, a ne, in žal smo kaj že izgubili, precej manj pridobili. Trst pač ni naš. Itd. Itd. To nima nobene neposredne veze z osamosvojitvijo na podlagi obstoječega ozemlja republike, kakor se je skozi zgodovino dogajalo. Srbi so pa kasneje izgubili Kosovo. Skratka, marsikaj se dogaja. Kaj bi porekel, v kolikor bi se vojna v Sloveniji iz desetdnevne razplamtela in bi padale glave, ozemlje bi se ravnalo z zemljo?!! a bi v tem primeru bil zmožen tudi izkazovat tako malo razumevanja za averzijo do simbolov nekdanje države in predvsem vojske??? Misliš, da bi lahko tako razumevajoče in tolerantno zlival pozitivna čustva v imenu zgodovine v Bosni? Še na Hrvaškem ne! Prosto po domače bi lahko rekli, da so naši partizanski potomci (vključno z mojo malenkostjo) bili premalo tepeni, da bi se zresnili in razumeli poanto vzgojnega nauka. Nasilje v družini se je pač dogajalo bolj radikalno sosedom, mi smo jo pa odnesli z zaušnico, pa premoremo več razumevanja in ljubezni do pozitivnih plati medalje naših dedkov in babic, ki brez dvoma obstajajo, vendar obstajajo tudi utemeljene kritike in posledično je vzpostavitev jasne ločnice med dobrim in zlim nujna za vzpostavitev pravičnega in razumnega epiloga. Ja, tudi in predvsem na simbolični ravni. Toliko o pojmu državotvornosti.

  “zanimivo je to, da si vsaka normalna država prizadeva, da bi imela njihova državnotvornost čim starejši izvor, samo mi slovenci moramo biti spet nekaj posebnega in se pretvarjat, da obstajamo pač od leta 1991.”

  Seveda so zanimive razlike med narodi in državami, kar tvori kontekste umevanja in opredeljevanja stvari! Nemčija si tudi ne prizadeva, da bi v imenu čim starejšega izvora enako tretirali vrednote nekdanje vzhodne Nemčije. In še polno razlik je. Lahko gremo do skandinavskih vikingov in tudi s te perspektive razlagamo današnje blagostajne in interesantno ustoličenje demokracije. In še in še. Slovenci nismo nič posebnega s svojimi posebnostmi! Samo sprejet in razumet jih moramo. Nič se nam ni treba pretvarjat, da obstajamo od leta 1991. Predvsem se je zgrešeno pretvarjat, da nimamo samostojne lastne države šele od leta 91′. In ja, v mladosti države s tega vidika smo nekaj posebnega. Mlada država smo in precej starejši narod, ki je dolgo bil različne bitke hlapčevanja in potujčevanja v poskusih čim boljšega od slabšega preživetja.

  “kaj bi ti leta 1991 osamosvajala, če bi se recimo slovenski primorci, ki so leta 1920 bili priključeni italiji odločili, da je pač to kul in da je biti slovenec itak brez veze, tako kot so se recimo odločili koroški slovenci?”

  Ne vem. Vprašaj kakšno jasnovidko. Za nekaj evrov ti bo drzno podala samozavesten odgovor. Moj je pa enak kot sem ti ga podala na tvoj hipotetični izziv ob morebitnem državnem udaru v bodočnosti in morebitni novi državi, jaz sem dodala še fantazijski del o dveh mikro državah. O tem, zakaj se je neki skupini ljudi zdelo nekaj kul, drugi pa ne, je lahko zanimivo in poučno kramljanje, v kolikor je namen vseh predvsem spoznavni in solucijski. Takšna vprašanja, ki jih ljudje zlorabljajo večinoma predvsem za očitke in verbalno tekmo užaljenih ali napadalnih, ne da bi jih v resnici kaj zanimalo, mene zanimajo zelo. Zato sem si naivno obetala tudi kakšno zanimivo debato na Mrkaićevo nekdanjo provokacijo, češ, kaj imamo od svojega jezika, ki ga google sploh ne zazna, medtem ko je nemščine polno … hehe … No, pa se ni zgodilo s strani intelektualcev v poduk vsem pač nič. Očitno ne vemo, za kaj sploh kaj hočemo, kaj šele častimo.

  “kaj bi ti osamosvajala, če v teh dolgih stoletij slovenci ne bi ohranjali svoje narodne identite, pa čeprav niso imeli v planu kakšne samostojnosti?”

  Mogoče kaj, mogoče kaj drugega, mogoče nič. Kolikor pa vem, je bil plan samostojnosti prisoten od nekdaj, kar je povsem normalno, le izvedljiv se nam dolgo ni zdel pri tehtanju mej verjetnosti, kar se sposobnosti preživetja tiče. Dolgo smo čakali na najugodnejši treutek pač. Nepresenetljiva usoda majhnega naroda. In še enkrat ali stotič. Nikjer nisem govorila o pozabi, izbrisu ali zanikanju česar koli v zgodovini. Ravno nasprotno. In to sem tudi argumentirala in celo opisala način, ki se mi zdi primeren za ohranjanje in zavedanje zgodovinskih pomenov. Ne znaš brat ali namerno kar naprej ignoriraš ene in iste detajle v mojih komentarjih.

  “tudi tvoja stara mama s tvojim rojstvom nima nič, saj te je rodila njena hčerka, ampak a bi danes ti bila tu, če tvoje mame tvoja stara mama ne bi rodila? tako da ne ti, ne slovenija ni pač prilezla iz nekega jajca tako, mimogrede in po naključju. ne vem, zakaj bi se morali potem pretvarjati, kot da je.”

  Ja, s takimi ganljivimi opombami je mene težko fascinirat. Pustimo ob strani, da “biti tu” samo po sebi meni ne pomeni nič in da se ob pomisleku o “ne biti tu”, ker nisi bil izvaljen iz jajca, ne začnejo kapljat solze. Ampak dajmo se raje spomnit, kakšna družina smo. Obstajajo homogene družine z vsaj relativno složno in nekomplicirano preteklostjo. Babica rodi hčero, jo ima rada, jo spodbuja, hči ali sin podedujeta družinsko dediščino in s povezovanjem z novo družino živijo bolj ali manj srečno do konca svojih dni. Obstajajo pa tudi družine, v katerih se odnosi prekleto zakomplicirajo. Babica rodi hčero, ji nudi določeno mejo blagostanja, da lahko živi in se razvija, vendar le pod njenimi pogoji in predstavami o koristi za družino. Nekaj časa je hči relativno zadovoljna. Potem pa gleda naokrog in vidi, da nekateri sinovi in hčere živijo bolj samostojno in spoštovano življenje od nje. In zato hoče svojo pot. Ne, ne bo kmetica, kot so mati djali in upajo, ampak bi raje študirala, in ne bo živela v družinski bajti ali si zgradila prizidek na skupni zemlji, ampak bi raje živela s svojim partnerjem in otrokom na primer v mestu. Ker sta babica in dedek zaradi te nezaslišane neubogljivosti, v kateri vidita padec profita pri bajti, pobesnjena, ne samo, da hči ne dobi niti centa v pomoč, ampak se večkrat razplamti celo nasilje in hči faše kakšno buško, psovko, grožnje itd. Dokaj uspešno se ubrani, ampak v tej družini seveda nikoli ni več tako, kot je bilo. Ima pa ta hči še en problemček. Postavila se je na noge, osamosvojila, ustvarila novo družino, vendar ima brata, ki je starše ubogal, ker preprosto ni imel nikakršnih drugačnih ambicij, kot so mu bile predložene, niti ni imel želje po samostojnem in suverenem življenju. In on se sicer formalno ne strinja s tem, da sta dedek in babica v neki fazi tako okrutno ravnala, realno mu gre pa kakopak sestra na kurac in seveda brezprizivno ceni vse, kar je on imel od staršev kot privilegiran in ritolizniški član družine. Vsako novo leto hodi zato sestri težit, ker spravo s starši pogojuje s priznanjem o temni plati medalje, kako nehvaležna mrha je, ker bojda ne razume, kako tudi ona ne bi bila to, kar je, če ji ne bi starša nudila, kar in kolikor sta pač ji in bi bila na primer sirota. Kako, zaboga, bi sploh lahko šla od hiše in kam, če ne bi bilo nobene hiše, če ne bi hodila v šolo in če bi jo na primer ukradli cigani ali kaj podobnega (tako so nekoč strašili otroke, če niso ubogali namreč, da bi bolj z veseljem za prazen drek spoštovali starši, če si spoštovanja pač niso zaslužili). In brat se bo do konca življenjadelal butca in se spraševal, zakaj sestra preproste ne pogleda le s pozitivne plati, kaj vse sta njena starša v življenju dosegla in si izborila, da sta lahko oba preživela (pustimo, kaj se je dogajalo potem, a ne). Naj bo vesela, da bosta starša prinesla vnukom čokolado in pripovedovala zgodbice o svoji težki zgodovini borbe za kruh, ki je omogočila, da se hči zdaj lahko spakuje osamosvojena, medtem ko je brat, priliznjenec, seveda zgradil že palačo, nakupil tri traktorje itd. na ozemlju, kjer je sicer nekoč pobirala krompir tudi sestra, medtem ko je planirala zli načrt po neodvisnem in samostojnem življenju na drugačen način in bila zaradi tega tepena in opljuvana. Seveda zaslug konkretno za svoje samostojno življenje in pridobitve noče delit s starši, čeprav je pripravljena izkazat hvaležnost za vse, kar so ji omogočili pred tem. Pa vendar kasneje niso upoštevali in spoštovali njene vizije in so jo na preživetvenem nivoju radikalno ovirali, ji skušali življenje otežit! A razumeš, o kakšni družini govorimo in s tem povezanimi tegobami interpretacij, ki so pravzaprav tegobe jasnih definicij in ločevanja posameznega časa, kraja in s tem povezanih dosežkov v dobrem in v zlu. Ne gre torej za pretvarjanje, od kod je nekdo prišel in kje je nekoč bil, ampak gre za problem pretvarjanja, da je bilo ves čas vse v redu v družini in da se nihče nikomur nima za kaj opravičit, kaj šele razumet, da si določenih zaslug enakovredno prilaščat ne more zaradi določenih zaslug v preteklosti v drugih okoliščinah. Če se od metafor preselim h konkretnemu, obstaja tudi precej razlik med partizani. Jaz imam na primer v familiji pravo partizanko (seveda pokojna), ki je bila poročena (in kasneje ločena) s partizanom, kasneje tipičnim vojnim dobičkarjem, partijskim nezaslužnim profiterjem in maltretatorjem. Oseba, ki je brez zaslug prilezla daleč po funkciji in gmotni situiranosti. Pa ga nekateri tipični slovenski hlapci še danes hvalijo, koliko je bojda naredil za tisto občino kot župan kakopak. In kaj je naredil? Ljudi je silil, da so garali praktično zastonj, zasluge za vse pripisal sebi in popokal obilo denarja. To se pri verskih fanatikih pač da. Garajo zate, potem pa še spomenik postavijo navadnemu puhloglavemu, objestnemu in tatinskemu diktatorju. Za nekatere je bilo partizanstvo pač sredstvo za naskok privilegijev in uveljavljanje ambicij brez zaslužnosti, za druge pa to, kar naj bi borba proti okupatorju bila, z vizijo o pošteni in svobodni deželi naroda. Zato tudi med partizani rdeča zvezda žal ne pomeni enako. Ker je preveč grdega pomenila v podaljšanem ringu dogajanja. Seks se pač ne konča takrat, ko le enemu ali pa obema pride. Daleč od tega!

  “ja, in to bi imelo ravno toliko smisla, kot če bi se pravi kristjan odpovedal križu kot simbolu svoje vere zato, ker je ta obeleževal tudi etnična čiščenja v srednji ameriki.”

  V demokratični deželi ni religija sekularizirana kar tako … Bodi zaenkrat dovolj. Čeprav primerjava ni najbolj posrečena, ampak recimo … Moje mnenje o čaščenju križa na državni ravni itak poznaš. Ti si pripravljen na kompromise oziroma kupčije za rdečo zvezdo. Mene boli čošak.

  “napadla nas je JLA, ne rdeča zvezda, še posebej ne tista rdeča zvezda, ki je veljala za simbol upora proti okupatorju, tako da upam, da je ta razlika jasna.”

  Ne, v tem primeru ni jasna. In v tem je problem. Zakaj ni jasna, sem pojasnila. Tudi zato, ker žal partizani sami, predvsem tista večina, ki je kasneje z veseljem služila tudi partiji in s tem povezanimi privilegiji, ne zaznavajo ločevanja in ne vidijo razloga za to. Še najmanj pa tisti, ki še danes mahajo z jugo zastavami v imenu nob, o čemer sem malo nazaj klepetala. Samo po sebi s tem niti ni nujno kaj narobe. Ampak, kot praviš, nehajmo se že pretvarjat, zaboga. Na eni strani se priroma na državno proslavo s praporji in zvezdo ter vrešči, da je to izključno znak nob, a ne mine niti dan, ko že ob drugi priložnosti, kjer si je to mogoče z manj upora privoščit, le med ideološko sebi enekimi, pa v imenu upora plapolajo še zastave z zvezdo in vse, kar je spadalo tudi pod JLA, češ, pač takrat smo služili tej vojski in jo spoštujemo. Nehajmo se že pretvarjat, no, in si nalijmo čistega vina, kako je in kaj v resnici kdo misli, ter na podlagi tega dogovorimo konsenz. To velja tudi za desne s svojimi potuhnjenimi signalizacijami, ki sumljivo kažejo na poskuse rehabilitacije domobranstva kot vrednote, da poskus dviga veljave Cerkvi na državnem nivoju niti ne omenjam. Ja, sem za. Nejajmo se pretvarjat.

  “ja, kot federativna republika, z možnostjo samoodločbe, ki je bila zapisana v ustavi SFRJ in katero smo tudi izkoristili za to, da smo se na koncu koncev osamosvojili. se pravi, veliko bolj ugodno izhodišče od tega, kot če bi leta 1945 končali kot dežela tretjega rajha, se ti ne zdi?”

  Zelo verjetno bolj ugodno izhodišče, ja. Še najbolj ugodno izhodišče je bilo pa predvsem to, da nismo zaradi osamosvojitve doživeli klanja, primerljivega s tretjim rajhom, kot so ga nekatere naše sosede, pri čemer samoodločba pač ni imela nič. Se ti ne zdi?

  “tako da ni naključje, da se je osamosvojitev zgodila leta 1991 in ne recimo 1971 ali pa 1981, ko je bil marsikateri “osamosvojitelj” še zagrizen komunist.”
  Ja, kot ni naključje, kdaj se je zgodil tretji rajh in zakaj. Marsikaj se je že veliko let prej dogajalo. S takšnega vidika pogleda pač nič ni naključje. Jaz pa ne govorim o naključjih, ampak o tem, da so nekateri šli v to in se izpostavili za ta cilj, drugi pa pač ne. Jebi ga! Relativiziranje in posploševanje je pač hinavsko.

  “ravno toliko neumestne kot je primerjava rdečih zvezd na praporjih NOB z tistimi na uniformah JLA leta 1991.”

  Ne, niti slučajno niso ravno toliko neumestne.

  “ja, in? a zaradi tega je potem NOB zločinska organizacija?”

  Partizani bi se morali temu upret. A se večina ni. In še danes se jasno ne izjasni ter s tem ne loči od zločinske organizacije. A to ti ni jasno, al’ kaj?

  “a si vprašala zakaj? verjetno zato, ker je nikoli niti niso imeli. tako da se jim je tudi ni bilo treba odreči.”

  Ja … hahaha … Bravo, torej se da, a ne. Zakaj se je spornemu simbolu tako prekleto težko odreči. Morda zato, ker se komu ne zdi sporen, a ne.

  “ja, in zato, ker so bili zlorabljeni jim za kazen še naložimo, da se odrečejo svojim simbolom?”

  Niso bili vsi zlorabljeni. Večina jih je z veseljem šla z režimom vkup, novim ambicijam naproti. Žal! Partizani, ki se s tega vidika niso prodali režimu, in sem jih jaz spoznala, jim je bilo do tega simbola manj kot meni do najnovejšega hita Britney Spears. So si pa želeli ustrezne počastitve in spoštovanja do upornikov okupatorju, ki se niso borili za diktatorsko, skorumpirano in klientelistično deželo, ampak za svobodno, suvereno in pošteno. Za njih je bila zvezda zapackana. In v tem si tudi partizani niso bili enotni. Kako neki bi bilo drugače, a ne.

  “ja, vidiš. in zakaj so hodili služit? ker je bila JLA naša vojska. tvoja, moja, od vseh nas. ali pa so bili naši starši morda agresorji slovenije?”

  Vidiš, tega ne razumeš. Niso ji vsi z veseljem služili in niso hoteli vsi na služenje obveznega vojaškega roka v tujo državo!!!! Kar je seveda pomenilo zgolj tujo republiko, češ, naša država je pa Jugoslavija. V vojsko, kjer je bilo tudi med drugim jasno, kakšen jezik se govori itd. Nekateri naši starši so se zaradi tega počutili, kot da so siljeni v agresorstvo, ja. In dogajali so se upori služenje vojske v imenu pacifizma itd. Klinc. Ni bilo tako simpl in apetiti po osamosvojitvi se pač niso zgodili kar tako.

 • Odgovori Simona Rebolj 29. 6. 2013 at 22:40

  @janč:

  Nič ni mit. Kam je pa prosperirala? Ravno zato, ker nismo mogli tako prosperirat, čeprav smo imeli dobro mnenje o sebi, tudi s strani sosed, smo se želeli osamosvojit. Mit je bil predvsem to, da bodo Slovenci sposobni izločit gnila jajca, se navadit na drugačno mentaliteto, kar se pogojev za prosperiranje tiče, in bo prosperirala. Potem se je pa pokazalo, kdo je balkanec in zakaj perspektivni ne morejo prosperirat.

  @Olna:

  Odvisno, kako veličasten je tvoj smisel življenja. Upam, da si namesto tega vsaj nalupila krompir.

 • Odgovori Tomaž Majer 30. 6. 2013 at 8:22

  @simona,

  prvič: nedosledno se mi zdi to razmišljanje v smislu. tu gre za neke totalitarne simbole, ki so v nasprotju z vrednotami osamosvojitve itd., tako da prisotnost teh simbolov na neki x proslavi ni primerna, ampak ok, ti simboli se pa lahko pojavijo na y proslavi, ki je tudi državna in tam z njimi ni nobenega problema, tudi če gre za simbole, ki baje poveličujejo totalitarizem, tita, bivšo YU in JNA. tu ni logike. ali so ti simboli sporni na vsaki državni proslavi ali pa na nobeni.

  drugič: če hočemo bit picajzli, potem se bomo vprašali. kaj pa imajo TO in ostala veteranska združenja iz naslova vojne za slovenijo veze z dnevom državnosti? saj si dneva državnosti nismo priborili s pomočo TO, milice itd., ampak je tu šlo za izključno zaslugo političnega delovanja takratne slovenske oblasti in vseh civilnih združenj, ki so pri tem soodelovali, od pisateljev dalje in seveda državljanov, ki so pač na referendumu o samostojnosti odločili tako kot so. vojna in vse ostalo je prišlo kasneje. tako da ne vem, zakaj naj bi se potem tudi ti veteranski praporščaki tam pojavljaji, ker nimajo nobene direktne zveze, če že moramo njih slavit, pač ustvarimo nek nov državni praznik, torej kaj v smislu dan upora proti JNA ali dan spomina na vojno za slovenijo ali kaj v tej smeri.

  tretjič: mislim, da je bistveno to, da se razčisti ali se gre tu res za časščenje in poveličevanje totalitarnih simbolov ali pač ne. skratka, bistvena je vsebina. ali je namen teh praporščakov NOB res slaviti, poveličevati bivši režim, JNA itd. ali ne. če ne, potem jim tega ne gre podtikati zgolj zaradi nekih vizualnih podobnosti in jim jemati pravice do vrednot, ki so legitimne in državnotvorne. to je politična manipulacija. ker potem, lepo te prosim, je čas, da začne nekdo protestirat proti temu, da slovenija slavi rusko zastavo. tu se nimamo kaj sprenevedat. če praporščaki NOB poveličujejo totalitarni režim, potem slovenska država poveličuje rusko federacijo.

 • Odgovori vogtar 30. 6. 2013 at 21:30

  Iz zgornje debate je razvidno, zakaj smo Slovenci na robu izginotja… pred skoraj 500 leti je Trubar prvič zapisal besedo Slovenec v pomenu naroda, od takrat je propadlo kar nekaj močnejših in takrat razvitejših narodov, Slovenci so se obdržali. … in sedaj nas čaka zaton zaradi idiotizmov 20. stoletja… žalostno….

 • Odgovori Simona Rebolj 30. 6. 2013 at 22:05

  @Tomaž Majer:

  1. Je logika. Državna proslava je namenjena vsem in vsem nam je zagotovo skupna država. Medtem ko so vere in ideologije stvar skupin, ki imajo pač pravico izražati svoje poglede v imenu enakopravnosti, demokracije, blabla. Imajo torej pravico do svojega mesta v prostoru. V kolikor se določene simbole lahko časti, ne da bi proti komur koli hujskal ali gonil sovražno nastrojenost, okej, ne gre za kršenje pravic drugega, ampak za svobodo do izražanja, mišljenja … blabla. S tega vidika so avtomatsko deprivilegirani simboli, ki jih skupine lahko slavijo predvsem ali celo le na vsebinskem kontekstu sovražnosti.

  Lahko bi imela z drugega zornega kota smisel tudi tvoja teza, ki je nastala v sili, da se na državnem nivoju za vse, pač slavi in povabi s svojimi simboli vse, ki to želijo. Pa bi na častnem mestu mahali z zvezdami, grbi, križi, podobami Trubarja …, ampak potem bi se začelo v imenu enakopravnosti lahko razpravljat, mar niso tudi druge religije enakopraven del družbe, pa vsa društva od nove revoje dalje … hehe … skratka, res gneča v eni izmed najmanjših držav na svetu. Zato osebno menim, da je precej bolj preudarno omejit državno proslavo vseh za vse na zgolj osnove, vezano na državo kot tako, z možnostmi umeščanja različnih tematik v sam scenarij in s skrbjo za raznolikost in uravnoteženost skozi leta. Ostala slavljenja zgodivinske razsežnosti se da pa ustrezno častit skozi leta z drugimi prazniki, pri čemer je na primer nob jasno tako tudi poimenovan in temu primerno izpeljan z vidika osrednje prireditve. Medtem ko prireditve “off the records” so pa spet nekaj drugega. In gre zgolj za osebno pravico do izražanja. Z medijskega vidika pa je seveda pomembno, kaj iz tega potegnejo, če že pokrivajo zadevo. Tukaj se ponavadi zatakne, ker mediji radi zasedejo prostor najnižjega populističnega nivoja in o čem, kar bi potrebovalo kakšno vprašanje ali komentar hinavsko zgolj poročajo (propagirajo, provocirajo, idiotizirajo), o tistem, kar bi bilo dobro le poročat, pa popametujejo, po možnosti na način, da gredo nekega najbolj bebavega sprehajca v imenu ankete spraševat, a njemu tud’ kej s čopiča teče. No, ampak to je že na nas, da razumemo, kdaj je umestna zahteva po kakovostnih medijih in kaj to sploh pomeni, kdaj je pa neko dogajanje samo po sebi sporno ali v bistvu ni, bi pa radi kaj več ali kaj določenega izvedeli o zadevi. Konec koncev tudi o mahalcih z jugo zastavami še nikoli nismo izvedeli javno nič omembe vrednega, da bi lahko sploh presodili, za kaj v bistvu gre in jasno definirali, kje je konflikt v umevanju stvari. Meni je kar jasno, ker sem se imela priložnost pogovarjat na nekem nivoju z nekaj ljudmi iz te skupine, sicer se pa skrivajo in pokažejo zgolj kot mahalci z zastavo, kadar se počutijo na varnem med sebi enakimi. Med sebi enakimi pa ponavadi ni treba nič pametnega ali argumentiranega povedat o svojih prelestnih mišljenjih, ki jim nihče ne zastavi nikakršnega izziva, a ne.

  1. Ja, no, obstajajo veterani, ki so celo izgubili življenje. Vojna ni bila bohve kaj z vidika trajanja in številčnosti žrtev na srečo, ampak ubranitev samostojne Slovenije in pripravljenost na to je pa vendarle bila. Sicer ima TO za nas predvsem vrednost, da se je formirala. Vojska je vedno simbol države. Zaenkrat še, ker se še vojskujemo kot živali. Niti ne gre nujno za kakšne zasluge. Vojska je sama po sebi simbol države s teritorialnega aspekta, ki je pač najbolj osnoven, s svojimi simboli in uniformami v paketu. Lahko imajo torej tudi le toliko zaslug kot zastava ali grb. Nič. In to je v bistvu dobra novica, ker pomeni, da narod ni produciral ali kasiral vojne, ki bi žrla svoje otroke. Vojska, paradoksalno, je najbolj nesporna, če ni zaslužna za nič. V trenutku, ko je za kaj zaslužna, so sigurno na tapeti tudi spornosti, večje ali manjše. Vojna pač ni igra pravičnih, moralnih, značajsko brilijantnih, inteligentnih, duhovno vzvišenih. Če se takšni znajdejo v njej, potegnejo brez dvoma kratko ali pa doživijo vsaj globoko razočaranje nad animalnim aspektom življenja.

  2. Se strinjam. To bi bilo res bistveno. In ko se je kdaj pa kdaj zgodil poskus, se je vnel prepir med tisto manjšino partizanov in/ali njihovih potomcev, ki priložnosti niso izkoristili za kasnejši partijsko ovaduški profiterski marš in tistimi, ki so in radi na posebnih zabavah enako z veseljem mahajo z zastavami, razobešajo slike omiljenega velikega vidje itd. … hehehe … Res pa je, da so ti zastopniki vrednot nob, ki so v manjšini, javno precej bolj tiho in neslišni. Malo hinavsko predvsem zato, ker jim seveda ne tekne Janšistična alternativa. Niso za nikamor. Niti za k zvezdi, niti za h križu, kaj šele k domobrancem. In ravno ti so najbolj relevantni. Kot ponavadi pri nas. Za nikamor v naši deželi nasploh niso najbolj pozornosti vredni ljudje.

  In popolnoma se strinjam s tvojo opazko o zastavi. Katastrofalna je. seveda si ne želimo pričkanj za oslovo senco še na tem področju, glede na to, da smo kolektivno neinteligenten in zdraharsko primitiven narod, ki se ne zna o ničemer najbolj preprosto zmenit na nekem nivoju podobno, kot smo si zbrali skrajno zgrešeno zastavo, s kakršno se lahko identificira prej Rusija, ja. Zgrešeno tudi piarovsko. Vsake tri mesece bi se morala na novo naučit vrstni red barv, da bi si zapomnila ta zmazek, ki ga identificira le zgolj spodoben grb. In zakaj? Zato da spet nismo nič posebnega, ampak v tem primeru pač kot Rusi, ja. Porazno neinteligentna in brez omembe vredne slovenske identitete je naša zastava. In v tem se strinjam, da bi na podoben način lahko problematiziral ta naš simbol Rusije, pardon, Slovenije.

 • Odgovori Inox 2. 7. 2013 at 16:41

  20 let zvezda ni bila problem na državnih proslavah, nato se pa Janša spomni, da je zvezda simbol okupatorske vojske iz leta 1991…no pa ima narod novo kost za glodat.

  Sedaj pa dejansko za svoje težave krivimo geometrijsko obliko in da je to glavni problem naše države v letu 2013?

  Bravo fantje…dobra logika.

 • Odgovori Cilazil 10. 7. 2013 at 20:59

  Prebral sem prve komentarje, potem pa zzzzzzzzz….

 • Komentiraj