Čefurji in klerikalci – vsi zabiti, vsi enakopravni

Domišljijski spis Tomaža Majerja sem dobil na mail že dan pred afero. Ker se je predolgo pismo že začelo brez repa in glave, ga nisem prebral. Seveda pa je nemogoče pričakovati, da ga ne bi prebrali dežurni sovražniki Janeza Janše, stranke SDS in vseh, ki volijo to stranko (ali katero koli drugo iz pomladne koalicije). Občutek imam, da liberalni watch dogi spletno stran www.sds.si in Twitter profil Janeza Janše ali Vinka Gorenaka spremljajo dosti bolj zavzeto kot volivci desnice, ki po prepričanju levičarjev komaj znajo brati, po navodila za volitve pa hodijo k maši. V nekaj minutah je bil Twitter poln zgroženih opazk in zdelo se je, da bi Tomaža Majerja najraje poslali v celico na obisk k Andersu Breiviku. Potem si je nekdo spomnil trenirke, ki so postale najbolj priljubljen kos oblačila tudi pri tistih, ki so se še včeraj delali norca iz šuškavic. Nisem šel volit v trenirki, ker nosim trenirko samo doma in sem ter tja med sprehajanjem psa.

Včeraj je na Prešernovem trgu potekal nekakšen (menda neprijavljen) shod proti nestrpnosti, ki so se ga udeležili borci za pravico, seveda oblečeni v trenirke. Razočaral me je Janković, ki se je protesta udeležil v zategli klasični obleki. Mene tam ni bilo, ker nisem imel časa, sem pa šel zato delat v trenirki:

Čefur, čefur, kdo je čefur?

Še sreča, da je Magnifico komad napisal, ko še skoraj nihče ni poznal sovražnega govora. Pravzaprav ima srečo, da je Jankovićev podpornik, kajti če bi bil Janšev, besedilo ne bi bilo razumljeno kot parodija, ampak kot sovražni govor.

Da smo si na jasnem: prosti spis Tomaža Majerja ni parodija, ker ni smešen. Verjetno ima elemente sovražnega govora in ga je treba jemat resno – ampak resno tudi v smislu obtožb, da je nekdo na teh volitvah domnevno goljufal – javnomnenjske raziskave so sicer bulšit, ampak preobrat tik pred zdajci je sumljiv tudi meni. Nikogar ne obtožujem, ker za to nimam nobenih dokazov. Poudarjam, voljo obupanega in pred Janšo prestrašenega ljudstva spoštujem in če smo si skuhali ribljo čorbo na Jankovićev način, jo bomo pač pojedli – če je še tako pokvarjena. Upam pa, da se bodo organi pregona obtožb o goljufanju pri volitvah lotili enako resno kot iskanja zaenkrat anonimnega primitivca.

Ničvreden prosti spis Tomaža Majerja bi ostal neopažen – kar ni nujno slabo – če dežurni paranoiki ne bi zagnali vika in krika. Besedilo, ki je pravzaprav samoironija, secirajo bolj natančno kot srednješolske profesorice Kosovelove pesmi, češ kaj vse je hotel Majer povedat in katere elemente da njegov pamfletek vsebuje: rasizem, fašizem … nikomur pa ne pride na misel, da je to predvsem debilizem! Kot če dvanajstletnik nariše svastiko na šolsko pročelje, potem se pa zganja cirkus okoli neonacizma, čeprav paglavec o tem nima pojma in je samo izzival.

Sovražni govor je v tem primeru dejstvo, kot je dejstvo, da takega zapisa neka resna stranka ne bi smela objaviti, zato je Janša soodgovoren in ga nima Žiga Turk kaj branit. V nečem pa se s Turkom vseeno strinjam. Kaj pravzaprav piše Majer (in kar marsikdo tudi v resnici verjame)?

Tomaž Majer ima volivce Zorana Jankovića (čefurje) za zabite ovce, ki volijo po navodilih nekih srbskih klanov. Da nosijo trenirke, je še najmanj pomembno.

Pa poglejmo, kaj si povprečen liberalni volivec misli o volivcih stranke NSi:

Levičarji imajo volivce stranke NSi (klerikalce) za zabite ovce, ki volijo po navodilih vaških župnikov. (In to tudi oznanjajo po sredstvih javnega obveščanja!) Da pridejo na volitve s kravatami in volivke oblečene v kostime, je še najmanj pomembno.

V čem je razlika med zmerjanjem čefurjev in klerikalcev, jaz ne vem, ker nisem univ.dipl. FDV-log.

Sem pa prepričan, da bi mi znal marsikateri bolj izobražen komentator pojasniti, da je sovražni govor do določene etnične skupine bolj sovražen od sovražnega govora do določene verske skupine.

Prejšnja objava Naslednja objava

32 komentarjev

 • Odgovori jana 13. 12. 2011 at 18:14

  Kaj pa tiste parodije kjer je Jansa prikazan kot Hitler? Men je to dosti huje. To ni v nasprotju z zakonom? Mi pa osebno ni vsec ne Jansa in ne Jankovic. Se opravicujem, ker ni stresic. Pisem na mobi, pa ne vem kje so..

 • Odgovori j.j. 13. 12. 2011 at 18:18

  Kaj pa če ima Mikstone prav?

 • Odgovori Sakir 13. 12. 2011 at 18:24

  Četrt hrvata, bivši slovenski skinhead, ateist, s šuškavci na fitnesu, volilc desnice. Pa se pejt, če se hočeš. :mrgreen:
  Kar je pa nekdo od vodilnih v SDS pod majerjem napisu, je pa tut mene zbodl, pa ne zarad ozkoglednosti in kvazi sovražnga govora, ampak zato, ker se je spustu na enako nizko raven, kot nasprotni pol.

 • Odgovori M. 13. 12. 2011 at 18:28

  Zame je omenjeni prosti spis problematičen zato, ker kaže na resno socialno patologija vodje neke politično pomembne stranke; pomembne v smislu, da ima številnčo volilno telo. Srž problema vidim po eni strani v tem, kar je zapisala Spomenka Hribar: “V vsakem primeru gre za sovražni govor, jaz to imenujem socialna patologija. To so fundamentalizmi, ki so navzoči v vsaki družbi, ampak v Sloveniji so še bolj poglobljeni in sovražni, žal … Po drugi strani pa je to tudi posledica, da ena od strank oziroma njen prvak očitno ne more preboleti volilnega poraza. Janez Janša je prepričan, gre za neke vrste poseben narcisizem, da ima prav, da ima v zakupu resnico, če mu to ne gre dobro od rok, potem so krivi drugi, sovražniki.”

  Problematičnost diskurza je torej v tem, ker je zadaj resna patologija; človek pač ne more imeti v zakupu resnice, anede. Po drugi strani pa se mi zdi še bolj zaskrbljujoče to, da je JJ javno povedal, da imajo do mnenja pravico tako Tomaž kot Zoran in Danilo; pri čemer je zelo na dlani, da je Tomaž fiktivna oseba, ergo na raven izmisleka postavlja tudi ostala dva. To ni ok. To zelo ni ok!

  Jaz sicer razumem, kaj ti želiš s temle povedati, ampak ti gledaš na reč z osebnega stališča. Tudi prav. Onkraj lastne riti pa so tovrstne stvari izjemno nedržavotvorne, podpihujejo sovraštvo in nestrpnost. Tko je.

  Aja, btw – jaz vse življenje volim in bom volila SD. Živim pa s človekom, ki je vselej volil to ali ono desničarsko stranko. Pa s tem ne jaz ne on nimava problemov.

 • Odgovori Dixi 13. 12. 2011 at 19:08

  Se strinjam z zapisanim.

  Objaveljen tekst na spletni strani SDS je debilizem prve vrste in hkrati dokaz, zakaj bo SDS težko dobila kdaj širšo podporo na volitvah.

  Amapak reakcija tega levičarskega mainstreama in njihovih elit ( mnenjski vodilteji, del novinarjev, razne institucije, nevladne organizacije in bla bla bla – dežurni paranoiki ) je debelizem povsem enake vrste. Meni osebno vedno bolj preseda ta levičarska kvazi superiornost.

  Debata o trenirkah bi se morala zaključiti v dveh stavkih, ne pa da država na pol obstoji zaradi tega. Zdaj si bodo pa levičarji in desničarji drug drugemu očitali sovražen in fašistoiden ( oh my god ). Get over and grow up….

  Malo več veselja do življenja prosim no…..

 • Odgovori anka 13. 12. 2011 at 19:34

  Najbolj nestrpni in sovražni so mediji, ki tako natolcujejo in napenjajo in delajo afero in v ljudeh vzbujajo dodatno sovraštvo in mržnjo. Katastrofa od medijev, ki jih imamo. Na nacionalki se je novinarka s senzacionalnim glasom oglašala izpred Prešerna, da je v trenerkah tu več 100 ljudi, (več 100 je zame 800), zadaj smo pa videli par trenerkarjev, ki so se v zadregi prestavljali. Kako jih ni sram tako poročat. Kot da smo vsi bebci. Drugače pa se meni zdi zapis zelo neprimeren in nič več.
  Čudim se, da še tebe ni Musarjeva prijela za jajca, saj si ti o oblačilnih navadah mladcev iz Fužin že veliko pisal v svojih prispevkih. Mogoče bi ji kakšen levičar malo namignil…, zdaj ko o zokiju nimajo kaj presežnega napisati.

 • Odgovori chef 13. 12. 2011 at 19:57

  @j.j.: Ne izključujem, da ima prav. Janša je škodljivec, zato ga tudi nisem volil. Dvomim pa, da je bolj škodljiv od Jankovića. Namreč, preobrat na volitvah se mi zdi enako neverjeten kot se mi zdi neverjetno, da je nekdo volitve kupil.

  @M.: A strah pred konzervativizmom pa ni družbena patologija? Ni nujno vsak konzervativec homofob, ksenofob in pedofil.Pa jih vseeno kar vse po vrsti zmerjajo z debili, in to samo zato, ker tako izpadeta Ljudmila Novak in Primc.

  @Dixi: Debate v takih primerih sploh ne bi smelo biti: ovadbi bi morala slediti uradna preiskava s sledečimi sankcijami zoper odgovorne. Fertik, no big deal. Dogaja se pa to, o čemer piše @anka. Nekaj kekcev se je obleklo v trenirke, nekaj časa so paradirali po mestu in šli na pir.

  Zame ni to nič manj debilno od tistega teksta.

 • Odgovori poštar 13. 12. 2011 at 19:59

  citiram chefa: “Besedilo, ki je pravzaprav samoironija …”

  samoironija? lahko tole malo bolj pojasniš?

  jaz bi rekel, da je sds zadnja stranka na planetu, ki bi premogla samoironijo…

  meni se zdi zanimivo nekaj drugega: kot so poročali mediji so v Sloveniji štirje Tomaži Majerji. Vse naj bi preverili in nihče naj ne bi spisal tega besedila, definitivno pa tudi na vrhniški izpostavi sds ni nobenega Majerja. Mikstone na svojem blogu celo trdi da gre za tekst, ki naj bi ga napisal sam JJ, češ da so priimki, ki vsebujejo besedico “maj,” njegov prstni odtis …
  Ampak sds, sodeč po zapisu, ki se je na njihovi strani pojavil danes, še vedno vztraja pri Majerju. Omenjajo T. Majerja in njegovo pravico do mnenja, ipd. To se zdi meni najbolj bolano, to vztrajanje pri tem, da je to mnenje Tomaža Majerja, čeprav gre očitno za fiktivno osebo. “Mi vendar nimamo nič s tem, saj to je vendar Tomaž Majer, kar njega vprašajte.” bebci lol

 • Odgovori M. 13. 12. 2011 at 20:17

  @chef: Daj konkretne primere. Tu govorimo o konkretnem besedilu, paberkovanja v tri krasne, kaj pravi ta ali oni, pa se ne grem. Če bi obstajal antiklerikalni/antikonzervativističen homofoben tekst, bi ga ravno tako obsodila, bodi brez skrbi. Pa ga pač ni ali ga samo jaz nisem zasledila, zato te prosim za razsvetljenje in mi ga linkaj. Tenkju!

  Ko so zaradi obiska papeža leta dvapatri zaprli pol LJ, sem šla prvič in edinkrat na ulice, ker mi zaradi enega tega ali onega pač ne bodo kratili osnovnih človekovih pravic. Je bilo tako, da je bil to senjor papež; in takisto bi ravnala, če bi se to zgodilo zaradi koga drugega. Shod v trenirkah ni bil samo shod v trenirkah; ti v tem ne vidiš problema, jaz pa ga. In jaz te razumem, da ti v tem ne vidiš problema in te ne drkam v glavo, da stvari napak razumeš. Ti pa mene drkaš v glavo, da so trenirkarji kekci. In isto si počel v debati o trenirkah v CD. V tem si isti kot JJ – imaš v zakupu resnico :-). Kao, hehe ;-).

  JJ je bolnik, zaradi katerega bo najebala ne samo SDS, ampak desna politična opcija sploh. Vsaka družba rabi desnico. In levico. In sredino. Ljudje smo pač različni, tudi v vrednotah. Sicer nisem za institucionaliziranje norcev; nisem pa tudi za to, da ljudje z izrazito patološko motnjo zasedajo mesta moči. Zato imamo regulative v obliki informacijske pooblaščenke in varuha človekovih pravic. In policije in sodstva. Če stroka reče (Ziherl), da ima človek probleme, tega ne reče zaradi političnega nestrinjanja, ampak je to strokovno mnenje. Saj zaradi patoloških primerkov je šel v franže LDS, ampak to je druga debata.

 • Odgovori poštar 13. 12. 2011 at 20:32

  @M:
  ne – JJ je bolnik, zaradi katerega ne bo najebala samo desnica, ampak mi vsi. cela država. eni in drugi. pravzaprav že jebemo.

 • Odgovori Marjetica 13. 12. 2011 at 20:35

  Na tvoj zadnji odstavek si jaz sebi odgovorim tako: Majerjev zapis kot oblika sovražnega govora implicira, da so nam Drugi vzeli nekaj, kar je NAŠEGA (s sleparijo, z našo preveliko dobroto in zaupanjem, ko smo jim dajali državljanstva) etc. V tem smislu se nobeno levičarsko namigovanje na voljenje po farških navodilih ne more primerjat – taka opozorila so opozorila o nefer tekmi, Majer pa primarno opozarja na tujost določenega dela državljanov. V tem smislu je tak diskurz nevaren: ustvarja namreč občutek nekakšne “okupacije”, na okupacijo pa se običajno reagira (čeprav model k reakciji zares ne poziva).

  Kar se mene tiče, bi – če resno obstajajo indici o kupovanju glasov – morali delovati legalistično, ne pa hujskaško. Prav zato, ker domnev o kupovanju glasov niso PRIJAVILI Policiji in ker po vsej tej bruki še kar vztrajajo pri branjenju abotnega teksta, preprosto ne verjamem, da je pri tistih očitkih o zlorabah volilnih imenikov šlo za kaj več kot rekla-kazala, morda tudi iz zlobnih nagibov. Če pa je kdo imel občutek, da je na volitvah več “trenirkarjev” kot običajno, to ni noben razlog za kakršnokoli bentenje. Pri nas je neposredno po maši tudi gužva na volišču. Pa kaj? Je pa res škoda, da o teh “telefonistih” in “trumah” čefurjev na voliščih ne obstaja niti en sam samcat fotografski dokaz. Saj bi se dalo, ne?

  Kaže, da si v SDS demokracijo predstavljajo tako, da spodbijamo in spodjedamo veljavne demokratične odločitve, dokler se ne bo narod demokratično odločil za eno in edino pravo opcijo. Fak, to je kot prve volitve, ki se jih spomnim – še v času komunizma, ko je bil za neko funkcijo en sam kandidat. To je glavni problem: SDS ne prenese demokracije.

 • Odgovori Ina 13. 12. 2011 at 22:09

  Resno ljudje? Sploh M in poštar – toliko o sovražnem govoru, a? Katastrofa koliko energije ljudje porabijo/porabite za eno temo, medtem pa resnim temam – kot je npr. sestava koalicije, sploh ne namenite besede. Žalostno, res.

 • Odgovori Jaka 13. 12. 2011 at 22:38

  Veš draga Ina, pa še kako je resna tema, če to pride iz ust človeka, ki ga slepo podpira 30% populacije. Včeraj so bile na tapeti samske neoplojene ženske, danes trenirkarji, jutri pa mogoče ine? Zanimivo pa je tvoje razmišljanje o porabi energije za sestavo koalicije – bi rad vedel kako naj vložim svojo energijo, da jo bodo le sestavili? Bom svečko prižgal na okenski polici. Pa lep pozdrav! Jaka

 • Odgovori Mimi 13. 12. 2011 at 22:56

  @M. in poštar
  sem po očetu čefur in volil v trenirki. Prebral sem tudi SDS spis in v njem ne najdem niti malo sovražnega govora. So samo demografska dejstva z malce pretiravanja v opisu novih državljanov. Še več priznava jih za državljane in pravilno ugotavlja njihov pomen v razdrobljenem političnem prostoru.

  Nor je odziv medijev in državnih inštitucij, ki so šele včeraj na odmevih priznale, da sovražnega govora v dokumentu res ni in noro je neprestano obmetavanje JJ z bolnikom in norcem, ki bo vse porušil. V 20ih letih je bil revež na oblasti le 4 leta pri čemer je bilo to edino obdobje, ko smo bili državljani razbremenjeni neumnosti levih vlad (še pomnite tovariši nalepk pri registraciji, nemogočih Mramor Ropovih davčnih zakonov, avtocestne gradnje, najvišjih davkov na plače celo davka na plače, izpolnjevanja dohodninske napovedi, …). Vse te idiotizme je vlada, ki jo je vodil splošno prepoznani bolnik in norec brez pomoči samooklicanih strokovnjakov iz raznoraznih družboslovnih fakultet, odpravila, poenostavila in znižala davke in dejansko povprečnemu Slovencu olajšala življenje.

  Ne liberalni in levi Slovenec raje izbere koncentrat sranja, ki ga spremljamo zadjih 20 let. Ki pa se mu poleg tega še sanja ne kako naj vodi državo.

 • Odgovori M. 13. 12. 2011 at 22:56

  Belgija je bila brez 541 dni; toliko časa je tekoče posle opravljala vlada v odstopu. In v tem času celo uspešno predsedovala EU. Tako da, Ina, če ne bo vlade, je pač ne bo. Na čelu belgijske vlade je po več kot 30 letih prvi francosko govoreči premier in prvi socialist. Če tudi mi potrebujemo tako globoke spremembe, se bodo zgodile. Nekatere stvari se morajo očistiti in skanalizirati. Enkrat za vselej. Škoda je le, da se to počne na tako nekultivirani ravni, kot je trenirkaski pamflet. In v tej luči je pač epohalno pomemben in ta trenutek najbolj resna tema. Brez da se to končno uredi, in pod to mislim mentalnozdravstveni profil velikega vodje, je nesmiselno sestavljati koalicijo in vlado. Kot je točno na tem blogu enkrat že zapisal maršnadrini, dokler bo on sral, slovenski politični prostor nima osnovne higiene. In, ne, to ni sovražni govor, ker zadeva enega samega bolnega človeka (tako diagnosticiranega na podlagi empirije) in ne stigmatizira in marginalizira neke družbene skupine (na podlagi izmišljotin).

 • Odgovori crni 13. 12. 2011 at 23:20

  Nimam pojma kak sn sem sploh zaluto ampak dajmo se že počasi resno pogovarjat. Naš dejanski problem je “profit”. Vse se vrti okoli tega, ljudje bi pa radi organizirali relativno pravično družbo. Zakaj je profit pod navednicami – ker dejansko ne obstaja. Ko so vsi sodelujoči pošteno plačani in ko je sanirano okolje profita ni. J***** vas trenirke!

 • Odgovori chef 14. 12. 2011 at 0:00

  @M.: Joj, ta tvoja fundamentalna stališča!

 • Odgovori seamus 14. 12. 2011 at 8:47

  hahaha, tole ste mel pa žurko za tale fotosešn!!!

 • Odgovori Zmago1 14. 12. 2011 at 8:54

  Ej CHEF preveč se sekiraš, rezultat je tvoja bosa glava,…..

 • Odgovori internazionale 14. 12. 2011 at 9:34

  Vsem tistim, ki politizirajo z zapisom tegale Majerja:

  Don’t argue with idiots. They’ll drag you down to their level and beat you…

  Se strinjam z Chefom. Tole je čisti debilizem. Debilizem tistega, ki je to spisal, debilizem tistega, ki je to objavil in debilizem tistih, ki takšno sporočilo jemljejo resno.

  nekdo pač intimno ali manj intimno ne mara prisljencev, za nekoga so izvensodni poboji drugorazredna tema ali jama kjer so reveži zasuti še dovolj prostorni in za pofilat, za nekatere je sprejemljiva vsakršnja gonja proti cerkvi, za nekaterega je nesporno povišanje davkov in stroškov življenja ob nižanju plač, za nekatere pa to, da pes laja ponoči.

  Parafraziram Pahorja: “so what”.

  Kot da nimamo drugega za počet, zasebno in politično gledano.

 • Odgovori chef 14. 12. 2011 at 9:37

  @seamus: V bistvu je kolega Vizo rekel, naj pridem v trenirki (za delo pozno v večer itak ne bi prišel v kavbojkah). Sem mu rekel, da ni šans, da preseže mojo opravo. In je ni, hehe.

  @internazionale: Izvrsten komentar.

 • Odgovori seamus 14. 12. 2011 at 11:08

  @chef – a številka je 6 al 9 😆 , ker tkole bi akcija zihr padla.

 • Odgovori Feri Naf 14. 12. 2011 at 11:34

  @internazionale
  Chef je to sicer (bolj mimogrede) omenil, ampak dejstvo, da je bil Majer objavljen na strankini strani nikakor ni zanemarljivo, ker je to medij, ki ima dokaj močan vpliv na velik del populacije. Sporoča, da je tak način javnega izražanja OK. Pa ni … no vsaj jaz si ne želim, da bi bil.
  Od SD ali pa celo od PS ne boš nikoli javno slišal, da so volilci NSi cerkvene ovce z opranimi možgani pa čeprav si mogoče privat kdo to v resnici misli. Ker se vsaj delajo, da so kulturni …

  @chef
  Glede medijskega odziva. Novinarji so itak poden. Raje so padli na te trenirke in 90% časa posvetili temu, namesto da bi ugotovili, kdo je Tomaž Majer in razkrili sprenevedanja in laži SDS.

 • Odgovori tde 14. 12. 2011 at 12:56

  Zdaj se je spet razgalilo, kakšna dvojna merila uporabljajo levosučni “intelektualci”.

 • Odgovori LM 14. 12. 2011 at 14:15

  Ko gledam prvo fotografijo mi nekaj ni jasno: si obkrožil 6 ali 9? 🙂

 • Odgovori ufajdiga 14. 12. 2011 at 15:08

  Fak, kam smo mi prišli…

  Več kot to pa se mi zdi brez predmetno komentirat, ker bom takoj kler, čefur, trenirkar, ….

 • Odgovori TINI 14. 12. 2011 at 17:45

  Janša je car!

 • Odgovori jure 14. 12. 2011 at 21:00

  ta zapis se ni pojavil kar tja v en dan … pomni!

 • Odgovori chef 14. 12. 2011 at 23:05

  Hahaha. Ček diz aut!

 • Odgovori nevenka 15. 12. 2011 at 9:42

  Sam mal izzivanje najbrž ne bi obstalo na SDS strani?
  Upam, da si opazil, da so SDS agitatorji pred volitvami sistematično obdelovali internetne medije, ker so ugotovili, da je to dosti manj sporno kot brezplačniki. Meni je bil popojnoma jasen njihov koncept, zato mi objava spornega zapisa ni demokratično naključje. In me avtor zato sploh ne zanima, ker ga nima smisla iskati in preganjati sploh.

  Je pa res, da je bila izvolitev Jankoviča tako presenečenje, da se človek res vpraša, če je bilo res presenečenje.
  Vendar, če to ne bi bilo, bi SDS objavila že vse kaj drugega od omenjenega spornega zapisa.

 • Odgovori chef 15. 12. 2011 at 16:43

  Že marsikje je marsikdo kupil volitve, ampak o tem se je spraševat podobno brezveze kot iskati Tomaža Majerja.

 • Odgovori Obiskovalec 28. 12. 2011 at 18:19

  Trenirka mu pristoji 🙂
  http://cdn1.siol.net/sn/img/11/341/634588518266399941_fotodneva.jpg

 • Komentiraj