Centromerkur

Eden najbolj zanimivih še živih reliktov socialistične preteklosti v Ljubljani se bohoti v samem osrčju prestolnice, na severnem delu Prešernovega trga. Čeprav je daleč najbolj bedna v celem mestu, mi je bila veleblagovnica Centromerkur všeč že od nekdaj. Medtem ko je sodobni trgovini tržna ekonomija koristila, se zdi, da Centromerkur prav zaradi tega propada.

centromerkur.JPG

Centromerkur je dal leta 1902 postaviti trgovec Feliks Urbanc, kot dokazuje napis na vrhu pročelja, pa je bila dograjena že naslednje leto. Kaj se je s stavbo dogajalo kasneje, sicer ne vem in teh podatkov nikjer ne najdem, si pa lahko mislimo: v začetku je trgovina cvetela predvsem na račun petičnih meščanov, po drugi svetovni vojni pa je bila tarča nacionalizacije, katere pečat (žal) nosi še danes. Po osamosvojitvi so imeli celo jebo s privatizacijo in od takrat je trgovina prepuščena v nemilost turbokapitalizma. Pred kratkim se je govorilo, da bo tudi dokončno propadel, a trgovina čudežno životari dalje.

Ko vstopimo in se razgledamo, imamo občutek, da se v zadnjih 30 letih ni spremenilo popolnoma nič. Oprostite, nekatere stvari so tudi novejše, npr. tale na pisalni stroj napisan pildek. Pozorni bodite na letnico (fotografirano 27.1.2007):

02 Leto 1994

Spodaj pa še tole:

03 Cenik knofov

Že en mesec imamo novo valuto, pa še vedno niso zamenjali! No, kot lahko izračunamo, tudi cen niso spremenili (dvignili).

Da tu cene ne sledijo inflacijskim pritiskom in ostalim ekonomskim tegobam, sem sicer ugotovil na primeru japank De Fonseca, ki sem jih pred tremi leti kupil za 1800 tolarjev, jih v dveh letih uničil in lani našel identične za povsem isto ceno. Najbrž jih bom dobil tudi leta 2020, plačal bom pa 1800 SIT (7,51 EUR).

Poglejte, kako so tule izkoristili prostor in uspeli v luknjo hkrati umestiti pisarno, kabino za pomerjanje oblek in še tekoče stopnice, ki seveda delujejo!

04 Tekoče stopnice

Poseben užitek se je povzpeti po umetelnem glavnem stopnišču, ki daje notranjosti stavbe glavni pečat. Lesene stopnice tako fino škripajo, da kar vidim prelestne gospodične, ki so pred sto leti kupovale tisto, kar se je takrat pač kupovalo. Klobuke, podvezice, štrumpantlne, volno, kozmetiko in podobno.

05 Stopnišče

Kako naj torej ne bom navdušen nad trgovino, ki nudi vpogled v čas, ko so odraščali naši starši! Obenem začutim Ljubljano zgodnjega 20. stoletja in hkrati sivih socialističnih časov. Roba v trgovini je sicer novejša, ne bomo pa našli tako modernih zadev, kot je npr. USB ključ.cŠele pred kratkim je propadel oddelek z živili, v katerem je bila izbira komaj kaj slabša kot v času, ko so neprestano zategovali pasove. Pa vam povem, da sem skočil po piksno coca cole raje kot v plastični Muller nekaj sto metrov više po Čopovi.

Propadanje Centromerkurja je po mojem ena od največjih katastrof, ki se dogajajo v ljubljanskem mestnem središču in žalostno je, da se o tem sploh ne govori! Propadu prepuščamo prvo ljubljansko veleblagovnico in edinstven arhitekturni spomenik. Med predvolilno tekmo niso Urbančeve hiše niti omenili! Poglejte si sramotno rjavo tablo nad glavnim vhodom.

06 Centromerku

Po eni strani je fletno, da je mogoče v tej trgovini dobiti knofe za 10 SIT takorekoč na kile, pa volno, sukanec in podobne stvari, ki jih kupujejo samo še stare mame. Če nam odpade knof na leviskah, nimamo druge možnosti, kot da kupimo nove hlače. Naj v enem delu še naprej prodajajo starinsko šaro, nujno pa bo treba dopolniti program z modo, parfumerijo oz. drogerijo in podobnimi stvarmi, ki jih kupujejo razvajeni meščani. Pleskanje, zamenjava osvetljave in popravilo razmajanih omaric je seveda predpogoj.

Zaenkrat se turisti na Prešernovem trgu ozirajo samo v smeri Frančiškanske cerkve, Tromostovja in Primičeve Julije na Wolfovi. Zato naj Slovenska turistična organizacija poskrbi, da se bo za Urbančevo hišo vedelo, da je bila prva veleblagovnica najbrž ne le v Ljubljani, ampak na Kranjskem. Tako bodo tudi turisti radevolje zavili še v Centromerkur in tam najbrž pustili nekaj denarja. Morda nas Janković preseneti z ureditvijo tega problema v naslednjem mandatu! Res bi trgovina s tem izgubila del šarma socialističnih časov, kar pa je še vedno bolje, kot da počasi propade.

Prejšnja objava Naslednja objava

29 komentarjev

 • Odgovori Mato 30. 1. 2007 at 7:32

  Potencial za ljubljanski Harrod’s … 🙂

 • Odgovori chef 30. 1. 2007 at 7:41

  Nekaj takega sem imel v mislih, ja 😉

 • Odgovori irena 30. 1. 2007 at 8:23

  Lani sem v Delu brala, da naj bi se za tole stavbo zanimal Magistrat Int., da bi notri naredil še en mestni Emporium. Problem je v tem, ker pri prenovi seveda ne smejo pipat glavnega stopnišča ipd.
  Po eni strani upam, da se bo le kaj zgodilo v tej smeri, po drugi strani mi je pa Centromerkur tko simpatičen, ker se je notri kar čas ustavil …
  Nisem vedela, da so zaprli kotiček z živili, tam si vedno lahko najhitreje kupil kakšno malenkost, ker preprosto nikoli ni bilo vrste. 🙂 Kaj pa je sedaj tam zadaj?
  Volno in gumbe pa drugače prodajajo tudi v Nami in Maxiju (no, vsaj za volno sem ziher), samo je verjetno manjša izbira. Eno dobro staro pozamentarijo bi rabili, pa bi bilo …

 • Odgovori Dare 30. 1. 2007 at 9:05

  Se strinjam z nekaterimi komentarji. Naj Centromerkur postane ugledni ljubljanski Harrods. Potenciala je zagotovo dovolj.

  Občina naj da sedanjemu lastniku ultimat ali pa mu vzame celo nepremičnino in jo da v najem ali pa kar proda kakemu tajkunu, morda celo samemu Al Fayedu. Ta bi sigurno poskrbel za to, da bi se v veleblagovnico vrnil blišč in tista čarobnost starega dela Ljubljane.

  Vsi tisti, ki smo bili v londonskem Harrodsu, vemo, kako zanimive so take očarljive stavbe, tudi za turiste.

  Jaz osebno bi dal celo nepremičnino Al Fayedu za 0,99 €. Naj jo zrihta, zaposli in usposobi trgovce, prifura svoj tržni sistem, itd. Kaj to ne bi ruknilo Ljubljano na tapeto svetovnega turizma. Pomoje bi. Jaz vem, da bi raje mulce peljal h Božičku v Centromerkur kot pa v kakega City Parka, al kam že…če pa tam dobim še “krafne” za 10 SIT, kaj češ lepšega…!

  Na žalost pa pri nas ne damo svojega in tujega nočemo. Mogoče pa Zoki kej spremeni. Pa bo spet afera…

 • Odgovori barbiblond 30. 1. 2007 at 9:16

  Prav, da mora ostat takšen. Nisem za emporium, prej za harrods. Meni sicer vleče na kakšno res dobro knjigarno. Brez papirnice.

 • Odgovori chef 30. 1. 2007 at 9:17

  @irena: tam je zdaj nagravžno nametana šara… škoda, da nisem fotografiral. V glavnem, trgovina je v tako slabem stanju, da se jim itak ne ljubi pospravit.

  @Dare: bi bilo lepo to, ja. Ampak prvi problem morda še vedno ostaja kupna moč, drugi problem pa je BTC in vse manj pravih Ljubljančanov, ki bi živeli s starim mestnim jedrom.

  @Johnny: hvala za link, tole sem spregledal.

 • Odgovori Dare 30. 1. 2007 at 9:27

  Sicer pa očitno dileme ni. Tam bo stal novi Emporium.

  Lahko bi bila pa tudi stanovanja. Ehhh, ko bi bil jaz milijarder…kupil stavbo, obnovil v prvotno stanje, razdelil sobane v garsonjere in jih dal socialno šibkim. Z vsem bliščem, vratarjem, v centru, s pogledom na grad…

  Kaj čem, sanjač!?? Samo, fora bi pa bila…

 • Odgovori ervinator 30. 1. 2007 at 9:35

  Janković bo naredil: nič. In pokradel: ogromno.

 • Odgovori irena 30. 1. 2007 at 9:39

  Ja, zato je bil verjetno Mercator tako uspešen, ker je Jankovič tko zelo kradel.

  @barbiblond: jst bi vsaj v pritličju in prvem nadstropju coffeshop knjigarno, ampak poudarek na knjigarni. 🙂

 • Odgovori chef 30. 1. 2007 at 16:29

  Dejansko je vse, kar se je zgodilo med Jankovićem županovanjem dražja parkirnina in uvedba plačevanja parkirnine po celem Tivoliju 😛

  Coffeshop knjigarna? Bilo bi lepo, če bi jo Ljubljana imela, ampak se bojim, da bi bila zaradi “Kolosej folka” najbrž bolj ali manj prazna 🙁

 • Odgovori Marko Crnkovič 30. 1. 2007 at 18:42

  Še boljši kot Harrod’s bi bil Harvey Nichols!

 • Odgovori Fotr 30. 1. 2007 at 21:27

  Who the f. is Harvey Nichols ?
  (a ga zaslužim imet v LJ, če ga niti po imenu ne poznam?)

 • Odgovori chef 31. 1. 2007 at 6:50

  Tole: http://www.harveynichols.com/output/Page1.asp

  Nobel. Potem se pa čudiš, da te imajo za snoba 😀

 • Odgovori ervinator 31. 1. 2007 at 11:01

  Irena: to, da je bil Mercator uspešen, ni noben argument za to, da Janković ni kradel. Pa saj tega nisi nisi trdila, kajneda? 🙂

 • Odgovori agent 31. 1. 2007 at 13:32

  Centromerkur… dobro, da si me sploh spomnil, da ta zadeva obstaja. Ob prvi priliki bom stopil v notranjost in se prepustil nostalgiji. Za Centromerkur sem prvič slišal od stvojih staršev šele nekaj let nazaj. In v kakšnem kontekstu? Zdelo se vam bo smešno vsem skupaj. Namreč, ko sem okraševal božično smrečico… Med obeski imam tudi nekaj pajacev, ki imajo res že častitljivo starost in jih ni mogoče nikjer več kupiti, menda pa so bili kupljeni konec sedemdesetih let v Centromerkurju.

 • Odgovori chef 31. 1. 2007 at 17:30

  Te obeske gotovo še vedno prodajajo 😀

 • Odgovori Grampy 31. 1. 2007 at 19:39

  Ne vem zakaj, ampak od Marka Crnkoviča bi bolj pričakoval, da bo predlagal Galerie Lafayette: http://www.galerieslafayette.com/magasin/home.do?f=votre_magasin&magasinid=39

 • Odgovori heni 2. 2. 2007 at 8:03

  Priznam v Centromerkurju nisem bil že vrsto let. Včasih pa……..kot mulc večkrat na teden, tudi v NAMI, Supermarketu na AJDOVŠČINI, pa kasneje v Maxiju, pa malo manj v blagovnici ASTRA za Bežigradom. Ja, to so bili cajti, ki se jih z nostalgijo spominjam – najbolj sem užival ko sem se vozil z tekočimi stopnicami.

 • Odgovori chef 2. 2. 2007 at 18:10

  Točno, Astra je še ena taka na pol odpisana trgovina…

 • Odgovori ambala 17. 2. 2007 at 20:19

  Js pa v Centromerkur nisem šel več, odkar sem pred leti in leti tam ob tričert na osem hotu kupit kravato, oz sem jo samo gledal in me je v plašču že oblečena in na odhod pripravljena prodajalka nadirala, da naj vendarle pohitim. Kjub temu, da je bil odpiralni čas do osmih. No, pa sem žnaral do osem in pet potem pa šel ven…

  Upam, da trgovino čimprej skenslajo v obliki kot je in naredijo nekaj centru mesta primerno. Arhitekturno je pa biser fin de siecla!

 • Odgovori Baltazar 13. 3. 2007 at 14:20

  Ali ima kdo kaj podatkov o Feliksu Urbancu? N.pr. rojen kdaj,kje ,očetovo ime ipd.

 • Odgovori Karmen 29. 10. 2009 at 20:20

  Le kdo je rekel, da bodo stavbo le renovirali, ravno danes sem videla, da so v stavbi porušeni stropi in so ostale od stavbe le zunanje lupinice. Kar je zelo žalostno. Sprašujem se, kako je to mogoče??? Kaj pa kulturna dediščina? In vrednost stare stavbe.

 • Odgovori chef 30. 10. 2009 at 18:45

  Karmen, bom jutri malo pošnofal, ko bom v mestu. Morda bodo spet nazaj postavili, če ne, je šel župan pač še enkrat mimo vseh načel. Ne bi bilo prvič.

 • Odgovori Nergač » Moderna Ljubljana. Res? 4. 8. 2010 at 6:27

  […] hiše, kjer da bomo od septembra naprej zapravljali v Emporiumu. Kolikor mi je po svoje žal, da je Centromerkur, ena od zadnjih trdnjav socialistične ponudbe, propadel, je seveda jasno, da lahko bajta preživi […]

 • Odgovori NoMercy 4. 8. 2010 at 10:03

  bajta brez spodobne ceste in parkirišča naj bi bila kao eminentna štacuna???
  Halo – še Maxi, ki ima vse to, pa še ljudi s spodobnimi in rednimi plačami je v qurcu 🙁

  Žal je ta hiša lahko samo zavetišče, javna kuhinja, prenočišče za klošarje … v skrajnem primeru kakšna vladna agencija za “gubljenje vremena i pravljenje magle” – pač za meščane, ki samo hodijo v službo in med šihtom na tržnico 😛

 • Odgovori Nergač » O japankah 8. 8. 2010 at 9:59

  […] ki me hkrati še nikoli niso žulile, iz tvrdke De Fonseca. Prve sem kupil pred mnogimi leti v Centromerkurju za male pare. Kaki dve leti za tem, še preden sem utegnil prve uničiti, sem kupil identične, […]

 • Odgovori Nergač » Brez skrbi … 8. 4. 2012 at 18:01

  […] se vsi spomnimo Centromerkurja? Meni je resnično žal, da je dobra stara trgovina, kjer so prodajali vse, tudi knofe, cvirn in […]

 • Odgovori Katera je tista skrivnost, ki jo niste kot otrok povedali svojim staršem? Moja je ... - Never 2 late 4 u 14. 11. 2019 at 17:23

  […] da mu nekaj pokaže? In smo šle sošolke (tri smo bile) po šoli v Centromerkur (Ljubljana). No, tule je opisan tale takrat še socialistični Centromerkur. In prav takega se ga spomnim še danes. […]

 • Komentiraj