Čevlji so slabi in plače nizke, a vojne zaloge so dobre

Poznam nekaj vojakov, ki so vsi po vrsti v zavidljivo dobri formi, pa tudi sicer z njimi raje ne bi zobal češenj. Smo pa lahko pod zapisom o propadli vojaški vaji na Počku prebrali neprijeten komentar v zvezi s pripravljenostjo profesionalnih pripadnikov Slovenske vojske.

Pošvedrana vojska

Vojaški sindikat, ki mu je populistično pritegnil del politike, je sramotno pripravljenost bataljonske bojne skupine – ki sploh ni sposobna za boj – izkoristil za problematiziranje prenizkih plač in slabe opreme na primeru fotografij pošvedranih škornjev. Slovenska vojska naj ne bi imela niti za obutev, tako da vojakom bojda prsti zmrzujejo, kot da bi se borili v Dražgošah leta 1942.

Navsezadnje nismo izvedeli kakšen tip škornjev je kupil nabavni. Tudi nismo izvedeli kakšne so bile dejanske posledice domnevnih ozeblin. Ker v resnici nikogar ni zanimalo. Ker je bilo v resnici vsem vseeno. Ker je bil verjetno vse skupaj larifari, resnica pa verjetno tudi ni samo ena. Zanimivo bi bilo tudi izvedeti, kakšna je fizična pripravljenost slabo motiviranih slovenskih vojakov. Zadnjič sem v Odmevih (3:05) ujel junaka, ki si ga res ne bi želel vleči za seboj.

Sašo je na Twitterju komentiral, da gre za vojne zaloge.

Prejšnja objava Naslednja objava

12 komentarjev

 • Odgovori Seamus 10. 3. 2018 at 20:57

  😆 Private Pyle
  https://www.youtube.com/watch?v=kxalkMk7cTM

  Nisem mogu, da ne bi…

 • Odgovori Matej Zalar 10. 3. 2018 at 22:07

  😆 Worthless piece of shit 😆

  Ne vem kako da se jaz nisem spomnil na tega prašička 🙂 Sem hotel pravkar zavrteti The Shape of Water, ampak zdaj me mika, da bi si spet pogledal Full Metal Jacket, haha.

 • Odgovori Meta 11. 3. 2018 at 10:37

  Oho, to pa je čast, da te Nergač citira oz. omeni.

  Da ne bo pomote, tudi jaz imam kolega – vojaka, ki je odličen rekreativni tekač, tako da niti slučajno ne trdim, da so vsi vojaki v slabi formi.
  Dejstvo pa je, da vojake iz mariborske vojašnice večkrat srečujem na stadionu in… no, saj sem že napisala – ena velika žalost.

 • Odgovori Matej Zalar 11. 3. 2018 at 20:17

  Citiral sem te zato, da sem se zavaroval pred nadležnim pizdenjem užaljenih anonimnih vojakov, ki bi mi oponašali vse sorte 🙂

 • Odgovori Spam 11. 3. 2018 at 22:28

  V SV imamo precej kadra, ki močno prekaša debelost vojaka na posnetku.

 • Odgovori jazsembog 11. 3. 2018 at 23:53

  Po mojem spominu je hrana po vojašnicah precej dobra, tak da mu ne gre zameriti:)

  Tudi čevlji niso bili slabi. Sem pa pri 18tih takrat spoznal, da so slovenci dost težki po karakterju, precej leni in nadvse iznajdljivi pri varanju sistema ( 101 razlog za lažne bolniške)

 • Odgovori kekec 12. 3. 2018 at 12:36

  Hrana je taka kot v bolnišnicah, šolah in ostalih zavodih, torej kupljena preko javnih naročil, kjer je edino merilo cena, torej, strežejo totalen shit, nižje ne gre. Je pa na kuharju potem v kaj in kako mu uspe vse skupaj zakamuflirat da je kolikortoliko užitno in prebavljivo.

 • Odgovori Matej Zalar 12. 3. 2018 at 14:33

  Kaj pa vem, vprašanje, če je res tako zanič … kolikor se spomnim bolnišnične hrane, res ni presežek, recimo da ni ravno okusna, nikakor pa ne bi rekel, da je zanič. Verjetno je hrana take, če selotiš priprave na zdrav način, torej brez soli, sladkorja itd. Skratka, je za preživet.

  Zaporniki se denimo tudi pritožujejo zaradi slabe menaže, na kar bo klasičen desničar zarjovel “še predobro hrano jim dajo, prekletim barabam pokvarjenim, če mene vprašate, bi dobili suh kruh in vodo”. Resnica je verjetno nekje vmes in če nekdo sedi dvajset let, se bo verjetno slejkoprej naveličal enih in istih receptov.Po drugi strani pa iz prve roke vem, da isto hrano, ki jo kuhajo zapornikom, občasno jedo tudi pazniki, deloma verjetno zato, ker je prikladno, deloma zato, ker je poceni, deloma pa zato, ker verjetno le ni tako zanič.

 • Odgovori Spam 12. 3. 2018 at 18:25

  Kolega se je kar nekaj let nazaj znašel na Povšetovi (uklonilno). Povedal je, da je hrana bila odlična. Dunjaskih, kot jih je jedel notri, naj ne bi dobil v nobeni ljubljanski gostilni. Droge po drugi strani pa tudi kolikor hočeš in to brez skrivanja.

 • Odgovori Matej Zalar 13. 3. 2018 at 19:25

  Imenitno! Kako pa to rešiš v službi? Neplačan dopust ali kako drugače?

 • Odgovori Od nekod 6. 4. 2018 at 12:22

  Ne poznam treninga navadnih vojakov, pehote so pa za dolocene skupine predpisane kar ornk norme, ki jih navaden clovek ne vidi vsak dan. Zmogljivosti se preverja enkrat letno in je treba vse leto drzati dobro bazo. Ravno sem opravil svoj tedenski 20km “pohod” v popolni opremi, škornji, oprtnik, čelada, avtomatsko orožje in ruzak težak 40% telesne teže. V 2h in 33min. Malo čez normo. 10k v isti opremi vendar nekaj lazjim ruzakom prelaufas na dober dan pod 1h, nikoli več kot 1h 5min. Boljse od povprecja LJ maratona!

  Zato mi gre govorjenje čez vojsko malce v nos. In ne, ne bo ti treba nositi padlega vojaka tako kot tega reveža zgoraj. To naredimo mi in tale frajer sploh ni težak. Tega dam pod roko, če karikiram. So situacije, ko po urah hoje z zgoraj omenjeno opremo, ukaže ranjenega vojaka in si potem trije razdelimo in nosimo njega in njegovo opremo nazaj.. cca. 80-90kg skupne teže na ramenih posameznika. Vleče se nikogar, niti trupla.

  Meni gre tudi marsikaj na jetra in bi lahko nergal pa se mi enostavno ne da, ker imam dosti drugih problemov. Na hitro, napudrane gospodicne oblecene po zadnji modi z 200eur adidaskami in selfiji med tekom. Gospodici ne zaostajajo dosti, vsi obvezno s flaso energijske pijace v roki, madona noben ne zdrzi vec kot 10min brez vode in proteinskih barov? Najbrz se to prenese v kasnejsa leta s flasami pira, ki jih ne morejo vec nadzirati. Totalno pomehkuzena nacija postajamo.

  Srecen trening vsem in cimvec uzitka.

 • Odgovori Od nekod 6. 4. 2018 at 12:25

  Ne delam v slovenski vojski, da ne bo pomote drugace, jih pa spostujem in verjamem, da riba smrdi pri glavi.

 • Komentiraj