Cinque Terre – Riomaggiore

Izhodišči za izlet v Cinque Terre sta La Spezia in dosti lepši Levanto. Idealen čas za izlete v te kraje je zgodnja, ampak res zgodnja pomlad, malo manj idealno je tudi pozno jeseni ali pozimi. Julija je nevzdržno zaradi vročine, avgusta pa mora biti še huje, ker je več turistov. Več italijanskih turistov. Pričakoval sem, da bomo neznansko trpeli, čeprav nismo načrtovali pohodniškega izleta, ampak sprehode po petih majhnih mestecih. Na voljo sta dve možnosti: barka po precej zasoljeni ceni ali vlak. Ker nisem ljubitelj morja in ladjic, se mi je zdel vlak – tudi zaradi psa – boljša opcija.

Cinque Terre

Ampak najprej je bilo treba kupiti nagobčnik. Čeprav je bila Neva še hecen majhen kuža, so italijanski birokrati neizprosni. Ampak nič ne dé, v Levantu na eni ulici dobiš vse, tudi smešno poceni nagobčnik, ki to sploh ni. Še zdaj ne vem, kako se ga obrne, da je prav, ker ga nikoli ni nosila na gobcu, ampak sem ji ga obesil okoli vratu. Zakonom, odlokom in uredbam je bilo tako zadoščeno. Vlaki so točni in dosti bolj udobni, kot so videti.

Vlak, Cinque Terre

Riomaggiore, predorKdor gre v Cinque Terre z avtom, je po mojem nor. Zračne razdalje od Levanta do prvega mesta je za kake štiri kilometre, po obupno ovinkasti cesti pa dvanajst kilometrov in ogromno višinskih metrov. Vlak pripelje iz Levanta v La Spezio v nekaj minutah, klima v vagonih je vrhunska, kot je nisem doživel prej v štirih dneh in tudi kasneje ne, vse dokler se nisem vrnil na rodno grudo. V Riomaggioreju, najbolj jugovzhodnem izmed petih mest, je postaja kar nenavadna in do mesta moraš skozi prijetno prepišen predor. Na drugi strani je desno pristanišče, ki je gotovo vredno ogleda – morda celo edina ogleda vredna stvar v Riomaggioreju, a do tja nismo prišli, ker smo bili preleni.

Glede na to, da v Sloveniji skoraj nihče nima pojma, kaj in kje so Cinque Terre, me je pisana druščina turistov, največ je bilo Američanov, malo presenetila. Da bo jasno: Cinque Terre (pet dežel) je italijanski narodni park v Liguriji pod Unescovo zaščito. Ime je dobil po petih mestecih, ki so zrasla v petih, nekoč skoraj nedostopnih dolinah: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore. Verjetno se sprašujete kaj jih je pičilo, da so v časih, ko drugega kot konja, voza in ladij niso poznali, sploh naselili strme doline. Prvi razlog so rodovitna pobočja, kjer so gojili začimbe, sadje in pridelovali vino. To danes prodajajo za mastne denarce.

Trgovina, Riomaggiore

Drugi razlog je, da v Liguriji drugam kot v vukojebino ne moreš postaviti ničesar. To sem ugotovil šele čez dva, tri dni, ko smo po avtocesti ob obali potovali proti Genovi in naprej, v Francijo. Cesta je sestavljena izključno iz viaduktov in predorov – drugega kot ozkih dolin in strmih pobočij sploh ni. Posledično je tudi v teh mestih ne samo malo prostora, ampak so nekatere ulice ekstremno strme.

Riomaggiore

Prvi pogled na Riomaggiore me je razočaral. Pričakoval sem več.

Riomaggiore

V vročini je bil že kratek vzpon do cerkve peklenska muka.

Riomaggiore, cerkev

Toliko vrat glede na velikost cerkve do zdaj še nisem videl. Dvojna stranska vrata:

dvojna stranska vrata

Še više, pri nekakšni utrdbi ali gradu mi je pot tako zalival oči, da nisem niti poskusil fotografirati. Intuicija mi je govorila, da bo gor gotovo krčma, kjer bi lahko kupil pol litra vode za osem evrov … a je ni bilo. Pravzaprav me turistična intuicija ni pustila na cedilu – zgoraj je lokal, a je bil zaprt! Šele spodaj je nekaj predragih barov, ki so opremljeni z zanimivim obvestili.

No feet on chairs

To me spominja na smučišča na avstrijskem Koroškem, kjer samo v slovenščini piše: »V koči prepovedano jesti s seboj prinešeno hrano.« V Cinque Terrah je mrgoli ameriških turistov. A to ni največja težava. To je destinacija, kjer me poleti ne bodo več videli, razen če mi plačajo nočitve in dnevnice po 50 evrov. Verjetno je imenitno pohajati od mesta do mesta v toplem pomladanskem vremenu, ko celo uspe kakšna dobra panoramska fotografija. In ko bom tam naslednjič, bom gotovo plačal za izlet z ladjo. Med zidovi namreč mesto ni nič posebnega, če si že bil v Sieni, San Gimignanu ali v Gradežu. Z morja pa je mesto videti tako.

Vseeno ni zmanjkalo volje, da bi si tistega dne na hitro ogledali še Vernazzo in Monterosso al Mare in naslednji dan preostali dve mesti. Ker sem narobe štel postaje, smo Vernazzo zgrešili in izstopili v Monterossu, ki je pustil dosti boljši vtis. Ampak glavni zaplet po italijansko šele sledi.

Prejšnja objava Naslednja objava

17 komentarjev

 • Odgovori buba švabe 25. 8. 2010 at 18:44

  No evo, priznam, da nisem imel pojma, kje in kaj to je, čeprav sem že milijonkrat slišal. In ja, neverjetno kje vse se je folk spravil zidat mesta… 😮

 • Odgovori cccc 25. 8. 2010 at 19:53

  Bil sem v Cinque Terre in si ogledal vseh pet mest. Prekrasno. Močno svetujem ogled.

 • Odgovori Daniel 25. 8. 2010 at 20:04

  Bil že dvakrat v CT, drugič celo na tedenskem dopustu in moram reči da užival mnogo bolj kot bi nekje na Hrvaškem ali kje drugje. Sploh ker lahko z lahkoto in to za zmerno ceno dobiš apartma s prekrasnim razgledom tik nad morjem. Zelooo priporočam.

 • Odgovori Peter 25. 8. 2010 at 20:15

  Bil tam v začetku julija. Eden tistih norcev, ki sem dve mesti obiskal celo z avtomobilom. Sicer pa precej naporen treking od Monterossa do Vernazze in bolj romantičen od Riomaggiore do Corniglie (tudi po Via dell Amore). Vsekakor odličen dopust, raznolik, zanimiv, aktiven. Seveda je vlak najbolj primerna opcija za prevoze, a peš CT veliko bolj doživiš. PRIPOROČAM.

 • Odgovori Jani 25. 8. 2010 at 20:22

  Zelo priporočljivo za jesen ali pomlad. Avto pustiš v Genovi ali v Rapallu (kaj je že to “rapalska meja”) in uživaš peš, z vlakom….. Samo, da te ne pohodi kdo od japonskih ali ameriških turistov. Z ženo priporočava!

 • Odgovori Uroš 25. 8. 2010 at 22:49

  Tista slika Manarole ni iz morja. Samo par 10 metrov po treking potki moraš iti… 😉 vsekakor pa CT najbolje doživiš peš (ob ne prevročem vremenu). Tudi iz morja mora biti lepo.

 • Odgovori ana 26. 8. 2010 at 0:17

  Bila pred petimi leti, septembra. V eno smer z ladjico, v drugo z vlakom. Gužva je bila tudi takrat – najbolj natrpana je Vernazza, tako da naj vama ne bo žal, da sta jo izpustila. Najmanj oblegana pa je Corniglia, ki mi je bila (tudi zato) najbolj všeč.

 • Odgovori fetalij 26. 8. 2010 at 8:59

  sori, nisem prebral prispevka – samo uletel sem da ti povem, da ti kar malo zavidam, da se kušuješ s SLO Miss Universe… ni čudno da si se hotel ubit s skokom iz aviona, ko je bla v tujini na tekmovanju…

  http://img.rtvslo.si/up/upload/2010/08/25/64720349foto2.jpg

  :mrgreen:

 • Odgovori Marjetka 26. 8. 2010 at 14:20

  Zanimivo, mi smo bili tam skoraj v istem času, kot vi, začeli pa smo v Riomaggiore in šli gor proti Monterossu. Ker smo norci 😉 smo šli seveda peš, saj je le dobrih pet ur hoje. Smo se pa zato nazaj grede peljali kot turisti, z ladjo namreč 🙂

 • Odgovori chef 26. 8. 2010 at 19:51

  @Daniel: Jaz sem v tujini znova in znova presenečen nad ugodnimi cenami nastanitev.

  @Jani: Genova je pa vendarle malo daleč, ej. Jaz mislim, da se imaš lahko v Cinque Terrah dobro vsaj en teden, še dodatna dva dneva ali tri bi pa zapravil v Genovi in seveda bi se vmes ustavil tudi v Rapallu. Je pa po celi ligurijski obali v hribih nad morjem cel kup skrivnostnih vasic.

  @Fetalij: Dobra je, res, ampak link, ki si ga dal, ne dela in zdaj ljudje ne bodo videli dokaza.

  @Marjetka: Hudo!

 • Odgovori fetalij 27. 8. 2010 at 19:21

  ahhh, suckerji… enivej, tip na sliki je bil isti ti (s hrbta) hehe

 • Odgovori laufar 28. 8. 2010 at 7:45

  http://img.rtvslo.si/zabava/druzabna-kronika/foto-najlepsa-slovenska-vesoljka-prispela-domov/237725
  Evo ga, dokaz! Samo, sem se že ustrašu, da je res, baba je obupna, temu primernega ima tud tipa……..haha

 • Odgovori chef 28. 8. 2010 at 10:11

  Ampak nimaš kaj, dec je dober!

 • Odgovori Nergač » Cinque Terre – domov z raznašalcem pic 30. 8. 2010 at 18:01

  […] ob 18:00 ob 18:00 pod Natezalnica, Potopisi, miks Še zdaj mi ni jasno, kako sem uspel na poti iz Riomaggioreja zgrešiti železniško postajo v Vernazzi. Obtičali smo tkrej v Monterossu, zadnji (ali prvi) od […]

 • Odgovori » Dolce Vita, Vita in vendar se vrti 24. 9. 2010 at 19:20

  […] čaka vita – pravzaprav kar Dolce Vita in Bella Italia.  Program agencije jih obljublja pet na en mah , sindikat (svoj živi dan še nisem bila članica nobenega) pa prispeva sendvič ter […]

 • Odgovori Brigita 13. 10. 2010 at 23:52

  Krasno. Eni so se minuli teden tam še vedno veselo sončili in kopali (precej dolga peščena plaža v Monterosso). Meni se je zdel izlet v oktobru ravno pravšenj. Tista pot ljubezni je pa tudi zanimiva. Za ladjico do Monterosso, 2 vožnji z vlakom od 1. do 5. vasice in ter nato od 4. do La Spezie z vlakom ter hojo po poti ljubezni (od vasice 5. do 4., ca. 1 km hoje; jp pot je potrebno plačati) smo plačali ca. 60 eur/os.

 • Odgovori Ina 6. 7. 2016 at 13:42

  Pozdravljeni,

  mene pa zanima ali je ta dnevna kartica za vlak iz La Spezie do Cinque Terre 16€ v obe smeri..ali samo za eno smer?!Prosim za Info!Hvala!

 • Komentiraj