Črno-bel izlet v Istro

V petek zvečer me je presenetil model iz Belgije, ki sem ga prejšnje leto spoznal na neki konferenci. Ko smo sklenili nekakšno Facebook prijateljstvo, smo bili po mojem precej okajeni. Ker nimam tako imenovanega fejsiča, sem mu očitno dal telefonsko številko. Ta Belgijec me torej v petek pokliče, razloži, da je v Ljubljani in da bi bilo fajn, če greva skupaj na izlet v Istro. Ker sem ravno nameraval pohajkovati po okolici Buj, sem si mislil, zakaj pa ne, tako da sva v soboto zjutraj skočila na tartufe.

Zimski izlet v Istro

Istra se mi je lani kar priljubila. Na morju me najbolj privlači notranjost, zaledje. Toliko bolj to velja v Istri, na višku sezone še posebej. Poznam jo skoraj na pamet, pa se mi še vedno uspe izgubiti, sploh v Grožnjanu, ki je ob nekoliko bolj opuščenih Balah moje najljubše istrsko mestece. V Motovunu je turistov že preveč. Tokrat ne bom dolgovezil, ampak pripenjam nekaj fotografij. Prvič objavljam črno-belo, ker mislim, da tako najbolj paše zimski Istri. Že tako se nimam za kaj prida fotografa, pri tej tehniki pa se mi zdi, da zaradi odsotnosti barv še bolj do izraza pride kompozicija. Ne vem pa niti, če so fotografije svetlobno ustrezne. Konstruktivna kritika je seveda dobrodošla. Pri tej prvi me je zjebal avto na pomolu, ampak nisem mogel, da je ne bi objavil.

Ovce pod Brtoniglo so mi bile všeč, ker so se pasle pod vinsko trto.

ovce

Buje

Buje

Pričakoval sem, da so trg pred cerkvijo po arheološkem izkopavanju končno uredili. Ga še niso, je pa res, da zaključujejo s tlakovci. Lepo bo. Cerkveno pročelje z vhodnim portalom ostaja surovo.

Tudi Završje je simpatična vasica, v čisti vukojebini. Nimajo niti gostilne niti kavarne, zato pa dve veliki in eno manjšo cerkev, četrta je malo višje na hribu in pripada še manjšemu zaselku, ter cel kup ruševin. Tole je zadnja stran kaštela.

kaštel

To spodaj pa ostrešje neke bajte.

ostrešje

Eden od dveh vhodov v stari del mesta je na levi, na desni pa zid v Grožnjanu, kamor sva nekako našla pot takoj za tem. Tam se vseeno malo slabo znajdem, sopotnik pa je verjetno prvič v življenju držal zemljevid v roki. Fant že vse življenje brusi podplate po mestnih pločnikih. Izlet v Istro je bil zanj kot če bi jaz obtičal v Bengaziju.

Grožnjanzid

Grožnjan je seveda čudovit.

Grožnjan

Tudi, ko so domala vse galerije, teh kar mrgoli, zaprte. Tik preden sva šla, se je ena le odprla.

Galerija v Grožnjanu Ulica v Grožnjanu lampa okno v Grožnjanu

Všeč so mi grobi tlaki. Tukaj si mimogrede zviješ gleženj.

tlak

Muca je prišla mimo slučajno …

mačka v Grožnjanu

… psa sem pa ujel za las.

Pes v Grožnjanu

Sredozemsko gostoljubje

Pintur je super konoba. Preprosta, a hrana je dobra. Še posebej prija poleti, ko na terasi pod kostanji umirjeno srebaš bevando. Pozimi je zaprto. Sranje, kajti gostu sem obljubil tartufe. Vseeno sem vstopil, že zaradi prebavnih motenj. Domači so ravno čakali kosilo. Gazda pravi, da potencialne lačne goste vseeno oceni in če so mu všeč, jih postreže. Italijana ni postregel. Všeč mi je to sredozemsko gostoljubje! Mama je skuhala fuže s precej močno tartufato, ki me je popolnoma zadovoljila. Vino je bolj tako-tako, za bevando.

fuži

Murphy: ko te najbolj privije, nabašeš na gostilno, kjer imajo izključno čučevac!

Prejšnja objava Naslednja objava

8 komentarjev

 • Odgovori Chemfusion 27. 2. 2011 at 20:38

  Uh, človeka kar prime, da bi popakiral fotoaprat in šel. Brez posebnega cilja. 🙂
  Fotki z mačko in pesom zmagata.

 • Odgovori buba švabe 28. 2. 2011 at 9:53

  Ljuštno. 🙂

  Konstruktivna kritika? Za ČB uporabljaj channel mixer, ne navadne desaturacije in navijanja kontrastov. Treba je pazit na detajle v temnih in svetlih delih. Pa še bolj kot to, kaj prikažeš, je pomembno to, kar izpustiš, se pravi to, česar ni na fotki. Je treba bit pozoren na detajle, na ozadje, na robove, da ni kaj porezano. Pri kompoziciji išči točke, linije in ploskve. ČB fotko je težje naredit kot barvno. Par jih imaš fajnih. 🙂

 • Odgovori teoo 28. 2. 2011 at 10:17

  Grožnjan je super. Moj foter je z Istre, tako da jo tudi jaz poznam “na pamet”:)

  Kar se tiče fotk, pa za čb upoštevaj bubašvabatove nasvete, potem pa še za “bokeh” pogooglaj.
  Na vseh fotkah imaš ful veliko globinsko ostrino. V nekaterih primerih je manjša precej učinkovitejša, ker poudari slikan predmet, ospredje in ozadje pa sta potem neizrazita/zamegljena. Ne vem kak objektiv imaš, ampak poskusi čim bolj našponat zaslonko.

 • Odgovori Janez 28. 2. 2011 at 11:50

  Vem da načeloma to ni tvoja primarna naloga, ampak svojega tujega gosta bi lahko zapeljal po “našem” delu Istre.

  Taki tlaki so fajn, zlizani od stoletij. Mogoče še bolj so mi všeč ti. mačje glave (pogosti npr. v Furlaniji). Obe sorti sta pa odličen filter za ošpičene dame.

 • Odgovori buba švabe 28. 2. 2011 at 12:20

  Aha, da se navežem še na to, kar je teoo napisal. Iz exif podatkov ugibam, da imaš objektiv Sigma 17-70/2.8-4.5 (lahko, da se motim, ampak niti ni važno), vidim pa, da dosti uporabljaš 17mm in zelo zaprte blende (f/8 do f/16). To je v redu za tu in tam kakšno fotko, ampak kot pravi teoo, je velikokrat bolje, če blendo čim bolj odpreš, tam proti f/2.8.

  Še bolj se to pozna, če uporabljaš malo daljše goriščnice. S tem objektivom, ki ga imaš ti, to ne pride toliko do izraza, ker imaš samo f/4.5 pri 70mm, tako da mogoče bi se splačalo razmislit o kakem f/2.8 objektivu in tudi o kakem teleobjektivu. Recimo Tamron 17-50/2.8 je precej poceni, pri teleobjektivih imata pa tako Sigma kot Tamron 70-200/2.8 v tem rangu še dokaj razumno ceno. Ali pa bi celo kakšnega fiksnega. Recimo 35/1.8, 50/1.8 ali 85/2.8 so vsi zelo poceni in odlični.

  To je sicer čisto osebna preferenca, ampak jaz recimo precej nerad uporabljam široke objektive (razen, če ne gre drugače). Pri daljših goriščnicah si avtomatično veliko bolj fokusiran na to, da iščeš dobro perspektivo, dobro kompozicijo, da najdeš in izluščiš zanimive detajle. Še posebej pa to velja, če imaš fiksen objektiv.

  Skratka dobro je oboje in široke panorame in od ozadja izločeni detajli. Samo toliko. 🙂

 • Odgovori daft 28. 2. 2011 at 16:06

  In kaj je rekel Belgijec?

 • Odgovori Dajana 28. 2. 2011 at 16:45

  Sem vedela, da je Grožnjan, pa nisem brala teksta. 😉

 • Odgovori chef 1. 3. 2011 at 12:42

  Ko sem fotografiral, sploh nisem imel namena objavit ČB fotk. Jaz sicer večinoma delam s širokimi koti in veliko globinsko ostrino, je pa res, da bi se lahko večkrat poslužil tudi manjše globinske ostrine, sploh v teh ozkih ulicah, ki so načeloma nezanimive in mora objekt dejansko priti v ospredje.

  Sicer tudi jaz mislim, da sta mačka in pes najboljša. Pes je sploh uspel nekako taskole “u, fak, pes, tole moram dobit not” – čez pol sekunde je bil mali že izven kadra 🙂

  @Janez: Jaz sem moral v hrvaško Istro, zato sem ga pač odvlekel tja.

  @daft: Saj pravim, zanj je bilo to kot da bi jaz odpotoval v Etiopijo. Ampak mu je bilo všeč. Je pa zoprn za znoret in komaj je izkašljal tistih 16 kun za kofe. Menda so Belgijci res vohrni k svina 🙂

 • Komentiraj