Čuvaj

Od selitve skoraj v središče mesta vsako soboto nakupujeva na tržnici. Počasi bova morala kupiti tisti nakupovalni voziček za upokojence. Danes je pri branjevki naštevala in naštevala, kupila je skoraj vse vrste zelenjave, in pri tem sploh ni pomislila na logistiko. Cekar bo pač nosil moški.

Najprej sem razmišljal, da bi si kupil nahrbtnik, s katerim v mestu ne bi bil videti kot šolarček ali kot tisti praktiki, ki nosijo pohodniške sandale – in pohodniške nahrbtnike – tudi za urbani vsakdan. Ampak glede na količine v nahrbtniku ne bi bilo dovolj prostora, tako da bi na koncu nosil breme in na ramenih in v rokah. Zato bom že pri 35 letih videti kot upokojenec.

Ob nakupih na tržnici me vedno presenetijo cene. Komaj sem nosil, svinjska ribica in rebrca so kakovostna, zelenjava izvrstna, vse skupaj pa je stalo komaj okroglih sedemnajst evrov.

Danes sva ugotovila, da je mogoče sredi Ljubljane kupiti tudi začimbe. Na Trubarjevi. Cekar je medtem čuvala Pippa. Komu bom pa zaupal, če ne psu? Lepo vzgojena psica se ni svinjine niti dotaknila.

Pippa čuva cekar

Mogoče bi pa kupil kar voziček na njeni levi?

Prejšnja objava Naslednja objava

18 komentarjev

 • Odgovori spam 7. 10. 2018 at 6:39

  Ojoj! Si me nategnil o količini, raznovrsnosti in ceni. Ko sem videl tale cekarček za dve solatki pa mi je bilo vse jasno.

  Zapis, ki se bere, kot 300 gramska čokolada a v resnici je samo Kinder jajček. 🙂

 • Odgovori Anonimno 7. 10. 2018 at 9:19

  Kot nosač nimaš teh skrbi, ampak kot kupec sem vedno v dilemi, pri kom kupiti, da boš za tiste dodatne evre dobil boljšo kakovost, kot je npr. v Hoferju. In da ni pripeljana z veletržnice Matulji ali katere druge. Ker zelenjava na tržnici je (večinoma) kar dražja od tiste v trgovinah.
  Za buče hokaido imajo npr. ceno 2 €/kg, na eko delu celo 4 €/kg, pa močno dvomim, da so zrasle v kaj drugačnih pogojih kot tiste iz H. po 0,79 €/kg (poreklo Slo.).

  Hiša začimb pa mislim, da si zasluži posebno objavo.

 • Odgovori Anonimno 7. 10. 2018 at 11:29

  Ampak res, no, jaz sem tudi mislila, koliko je robe, pa vidim, da ni ravno velik cekar.
  Sicer pa za dva res ne potrebuješ veliko, tudi če sta dobra jedca.

 • Odgovori BIČ 7. 10. 2018 at 15:09

  Kako pa Pippa izpade carsko. Pa to moraš imet rad tako žival/co, tudi če doma kaj oslini in spusti prdec.

 • Odgovori Anonimno 7. 10. 2018 at 15:52

  Zakaj Pippa, saj lahko po slovensko – Pipa?!?

 • Odgovori Matej Zalar 7. 10. 2018 at 22:10

  No, cekar izpade manjši, kot je v resnici … v ceno so pa vštete še suhe mesnine.
  Seveda je roba na tržnici dražja kot v Hoferju, vseeno pa dvomim, da kmet vozi robo od daleč. Že nekaj časa kupujeva stročji fižol, ki je tako dober, da se pač ne more primerjati z ničemer v supermarketih. Ko v računico dodam izkušnjo nakupovanja na tržnici v primerjavi z blejanjem v Sparu … no, recimo, da mi na kraj pameti ne pade, da bi se z avtom vozil v nek trgovski center in tam parkiral in prelagal robo s polive v voziček, iz vozička na trak, s traku v voziček, iz vozička v prtljažnik …

  @Bič: Slinjenje in poprdevanje ni nič v primerjavi s smrčanjem. Zadnjih nekaj mesecev dejansko ne spim.

  @Anonimno: Ker se izgovori vse tri črke p.

 • Odgovori Robert 8. 10. 2018 at 11:53

  No, potem pa svizec zavije čokolado in ugotoviš, da ‘domača’ zelenjava, ki jo kupuješ, sploh ni domača.

  • Odgovori Anonimno 8. 10. 2018 at 12:37

   Se tolažijo tisti, ki kupujejo v Hoferju in Lidlu ;). Če veš pri kom kupuješ, dobiš tudi točen podatek ne samo od kje je solata, temveč tudi kdaj je odrezana.

   • Odgovori Rado 10. 10. 2018 at 12:26

    Sem pri enem mesarju, ki ga sicer poznam, pri enem kosu mesa iskal podatek o roku trajnosti (ni bilo označeno). Sem se potem
    prijateljsko hudoval. Pa mi je odvrnil: “Povej kakšen datum hočeš, bom takoj napisal”.

 • Odgovori Robert 8. 10. 2018 at 13:03

  Ja, seveda! In potem svizec še drugič zavije čokolado.
  Lokalni kmet me je povabil k sebi, da si sam izberem domačo zelenjavo, ki sem jo želel kupiti v lokalnem okolišu, 500 metrov od domačih vrat. Sredi novembra mi je ponujal svežo cvetačo in svež brokoli.
  “Imamo rastlinjake tam zadaj, vse nam zraste doma”, dokler ga žena, ki je domača v agronomiji, ni postavila na laž in je priznal, da vozi iz Italije.
  Če želiš biti 100% prepričan, da kupuješ domače, pojdi na tržnici k najbolj ubogi ženici, ki na svoji stojnici ponuja 3 solate, 8 strokov česna in tri krmežljave korenčke.
  Šele takrat boš lahko prepričan, da si dobil res domače in res naravno pridelano.
  Vse ostalo je laž.

 • Odgovori Anonimno 8. 10. 2018 at 16:36

  Robert, deloma se strinjam. Vendar v mojem primeru vedno vem, kje je pridelano. Je pa res, da je nategunov povsod dovolj.

 • Odgovori Matej Zalar 8. 10. 2018 at 16:59

  No, za začetek lahko največ narediš s tem, da kupuješ zelenjavo, aktualno v določenem letnem času.

 • Odgovori NatasaPr 9. 10. 2018 at 19:36

  Strinjam se s tem, da je Pippa carica. In se strinjam s komentatorji, ki so malo skeptični glede vse zelenjave na tržnici. Ne rečem, da ni poštenih mamc, ampak tiste, ki se jim stojnice šibijo o ogromno robe in so tam prav vsako soboto, najbrž doma nimajo solatnih plantaž. Vem za eno gospo, ki je včasih prodajala na tej tržnici. S sabo je vzela tri domače solate, vse umazane od zemlje, ostalo je pa kupila na veletržnici. Potem je bila vsa njena solata na štantu domača.

 • Odgovori Anja 10. 10. 2018 at 11:22

  Sezonska zelenjava, lokalnega pridelovalca. Sredi zime kupiš skisano zelje in repo, vloženo zelenjavo. Saj sveže resda ni, kakšne jesenske buče še dobro prezimijo. Jaz imam sicer vrt in nekaj prostora v skrinji namenim tudi zelenjavi, ki je ne morem sproti pojest, je pa treba vakuumsko pakirat (in vrečko k sreči lahko večkrat uporabiš). Ja bokserji imajo to nesrečo potlačenega gobca, čeprav včasih ni bil tako drastično. Še huje je pri mopsih in francoskih buldogih. Živa žalost. Do te mere, da ni več kvalitete življenja. Redki odgovorni vzreditelji se s kombinacijami trudijo popravit zdravstveno stanje pasem. sicer verjetno (vsaj upam) pri Pippi ni tako hudo ampak pri enih pasmah je res poraz https://www.kmz.si/sl/blog/12-clanki/37-brahicefalicni-sindrom-pri-psih

 • Odgovori Rado 10. 10. 2018 at 12:59

  Ne morem verjet, da si se odločil za tržnico. Le kdo bo zdaj kupoval ceneno in poceni robo v Lidlu? Ali pa si vendarle sprevidel makroekonomske učinke prometa z domačo robo?

 • Odgovori Matej Zalar 11. 10. 2018 at 9:21

  Nikoli nisem spregledal učinkov prometa z domačo robo, nasprotno: če le morem, kupujem slovenske izdelke, a ne za vsako za ceno, temveč samo, če so vsaj enako kakovostni. Za hrano to večinoma velja. Za marsikaj drugega pa ne nujno.

 • Odgovori Rado 11. 10. 2018 at 10:25

  Imam znanko, ki ima precej radikalno stališče pri nakupu sveže zelenjave in sadja. 90 % kupuje blago brez brez črtne kode. Črtna koda je zanjo simbol degeneriranosti sadja in zelenjave.

 • Odgovori Disguy 11. 10. 2018 at 21:18

  Čuvajka?

 • Komentiraj