Cvetna nedelja ob binkoštih

KaščaNajlepše so umirjene vožnje v umirjeni družbi z odmorom za kavo in torto. Ali z odmorom na loških zvitkih, kot denimo to soboto, ko sva kolesarila skupaj z Lisico.

Sem ter tja pa me popade nora zamisel, da bi malo dirkal. Ampak … proti komu? Naj tekmujem z ljudmi, ki vsak teden dirkajo na 5-kilometrskih krogih ali na komaj kaj daljših kronometrih in so eksplozivni kot petarde v rokah neprevidnega pubertetnika? Naj dirkam v konkurenci z ljudmi, ki trenirajo z merilniki moči in ki vadbo analizirajo s pomočjo zapletenih grafov? Ki delajo intervale? Ki morda dirkajo na Daleron? Ki na Stravi svoje vožnje opisujejo v šifrah, na primer 1h INT II + 5 × LP (3) + 1h INT 1? Naj z ramo ob rami šprintam z ljudmi, ki gredo domov po – mojem – prvem pivu? Nazadnje me je navdušila zloženka za Maraton treh občin. Ker tam bi pa mogoče … klanci mi kar ustrezajo … pa tiste špičke …

V oranžno polje

Že naslednji dan sem na klancih privijal v območju nad laktatnim pragom in tam celo vztrajal, ko je že vsak del telesa kričal, da ima dovolj tega sranja. Domov sem šel po prvem pivu. V nedeljo pa sem si šel ogledat traso razpisanega maratona. Po pravici povedano ne toliko zato, ker bi si res želel voziti, ampak sem ugotovil, da je speljan po še neznanih mi cestah, ki bi jih bilo lepo videti. Poleg tega si ob taki vremenski napovedi nisem želel daleč od doma, tako da sem se izletu v alpski svet raje izognil.

Če si že ogledujem progo, sem si rekel, bom na klancih črpalko priganjal v oranžno polje. Mogoče 3. junija res ne bom imel pametnejšega dela kot trpeti v tretji grupi in v tem primeru prav pride nekaj hitrih kilometrov. Začel sem silovito in doma me je precej presenetilo, da sem na Šmarje-Sap ob neugodnem vetru in z nekaj rezerve dosegel 22. najhitrejši čas Strave. Letelo je tudi na Čušperk in v Hočevje. Počutil sem se olimpijsko kot že dolgo ne in si mislil, da bi morda moral dejansko začeti trenirati, da bi napredoval, da bi premikal meje, ne pa da izgubljam čas in se po šest ali sedem ur skupaj vozim z ves čas enakim tempom.

Konec zabave

Po spustu v Krko pa me je tako zvilo, da sem se moral ustaviti. Seneni nahod ali pač neka alergija. Saj jemljem tablete, a pred resnimi vožnjami se jim izogibam, ker me preveč uspavajo. Kaj takega se mi pa še ni pripetilo. Oči so pekle, nos je pekel, v minuti ali dveh sem kihnil dvajsetkrat ali štiridesetkrat, teklo je iz nosu in iz oči, nekaj časa sploh nisem videl. Razpad sistema. »Look at Matež Zejler, Sean, it looks like the party’s over for him,« bi vpil Carlton Kirby, če bi sliko moje nesreče prenašali v živo.

Na Korinj, kjer sem bil prvič, sem si želel pohoditi na polno, tako pa sem klanec prevozil v agoniji in skozi nos spihal še kakšen liter sluzi. Tam mi je bilo jasno, da je igre dejansko konec, a težji del je bil k sreči za menoj, sledil pa je najlepši del maratona. Trasa je čudovita, sploh od Muljave do Radohove vasi še preveč, da bi tam divjali. Samo trave in cvetja je preveč, če mene vprašate …

trave

Čas tudi za torto

torta StudenecV bolj zmernem tempu je bilo kljub vsemu kar prijetno, čeprav so mi oči gorele in je iz nosu smrkelj tekel povsem nenadzorovano. Že prej sem imel traso namen podaljšati še čez Pance in morda proti Jančam, a je ravno tam deževalo, poleg tega pa vse skupaj niti ni imelo smisla … pa sem šel raje na ravnino in čez Ljubljansko barje, uživati orkanski veter, ki je zdaj končno pihnil v rit. Že nekaj časa si želim preizkusiti nov asfalt med Tomišljem in Jezerom. Asfalt je dober.

A še prej sem si na Igu privoščil klasičen kolesarjev obrok. Malček kofeina in sladkorja po štirih urah kolesarjenja vedno prav pride. Doma sem še ujel zadnjo uro Gira. 150 kilometrov je ob koncih tedna ravno prav, da ima človek še kaj od dneva. Zvečer sem bil celo sposoben napisati članek.

Zdaj imam vsaj izgovor: alergijo. Tudi Chaves jo ima in se vozi po Giru v avtobusu. Aru pa nima niti izgovora. Kdor plačuje tega pajka, se je res lepo zaklal. In plačeval ga bo še dve sezoni. Takšnega nesposobneža, ki je še videti skoraj tako grozno kot Froome, so sposobni med zvezde kovati samo Italijani.

Trasa: Ljubljana–Grosuplje–Čušperk–Zdenska vas–Predstruge–Videm–Mala vas–Hočevje–Krka–Veliki Korinj–Zagradec–Muljava––Škoflje–Breg pri Temenici–Temenica–Šentpavel na Dolenjskem–Šentvid pri Stični–Ivančna Gorica–Višnja Gora–Peščenik–Velika Loka–Veliko Mlačevo–Grosuplje–Škofljica–Ig–Podpeč–Podplešivica–Brezovica–Ljubljana
Razdalja: 155 km
Višinska razlika: 1700 m
Čas vožnje: 5 ur
Skupni čas: 5 ur in 47 minut
Maksimalna hitrost: 67,3 km/h
STRAVA

Graf Maraton 3 občin in še malo

Prejšnja objava Naslednja objava

23 komentarjev

 • Odgovori Jani 21. 5. 2018 at 19:47

  Mislm..!
  Aruja so dobil pr st.mladincih…
  Giro je dolgcajt.Djankiji

  Tablete?…Aritmija bo pa zate kolateralna škoda…

  Enkrat sm naletel na Gospoda na vrhu Grmade ,ki je opazoval moje naprezanje do vrha..in me povpraša : gospod ,a vi tekmujete ..zivite od športa?
  Ne ..sem odvrnil.
  In.. zakaj se potem tako naprezate? Mi reče…!?

 • Odgovori Matej Zalar 21. 5. 2018 at 23:13

  Kaj se ima pa Gospod na vrhu Grmade za vtikati v nekoga, ki se napreza? Take pametnjakoviče imam najraje. Zakaj je pa on gor rinil? Tudi njemu ne bi bilo treba, mar bi doma okopaval okoli vrta in počel kaj koristnega. Ne pa da moram o teh njegovih kmetavzarskih modrostih prebirati zdaj še na svojem lastnem blogu, vključno s pametovanjem o aritmiji in podobnem šitu.

 • Odgovori miran 22. 5. 2018 at 10:15

  No, končno en zapis, s katerim se lahko vsaj delno identificiram. Mislim to v zvezi z alergijo, ne tisto, da je 150km ravno prav. 😀 Pri meni je zanimivo, da dokler sem zunaj in aktiven, je vse dokaj OK (edino sled sluzi puščam za sabo, ker mi nonstop teče), takoj ko se ustavim, se pa začne trpljenje in potem rabim še par dni, da pridem spet k sebi. Katere tablete pa ješ, da pomagajo? Ker jaz sem sprobal že vse živo, pa ne opazim bistvene razlike med tem, če kaj vzamem ali ne. V vsakem primeru sem pečen.

 • Odgovori Boki 22. 5. 2018 at 10:46

  @Jani, Matej: podobni komentarji ponavadi padejo na hribi.net, ces da je skoraj prepovedano, da se v hribe hodi hitro in da se v hribih mora uzivati, hoditi pocasi in predajati naravi. Seveda si tudi sam o tem mislim svoje ampak kaj pa ljudi briga, kako drugi hodijo v hribe. Ce nekomu pase hitro hodit, pa naj.

  • Odgovori Anonimno 22. 5. 2018 at 10:59

   Isto pravi moj foter (da je treba počas in uživat), ko gre v nedeljo na izlet. Le s to razliko, da je on v avtu in ovira vse živo na cesti 😉
   Mogoče pa pravijo to zato, ker ne zmorejo hitreje?

  • Odgovori Anonimno 22. 5. 2018 at 13:37

   Lej..moj dodr prjatu in še boljši kolesar je zaradi dirkanja v hribih..umrl na Grintovcu Pa ne da bi paničaril, pač se zgodi..je pa to slaba šola!

   • Odgovori Jani 22. 5. 2018 at 15:32

    Še to Boki..ni ga čez lep gorski tek..kakšni maratoni neki?! 😉 1000 višincev na uro in si zmagal! 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 22. 5. 2018 at 11:50

  Glede hitre hoje … vedno je nekdo preveč pameten in misli, da bi morali nekaj delati drugače, potem pa še predava … ali trobi … Zadnjič recimo nekomu z avtom, ki naju je dohitel, ni bilo všeč kako se s frendom voziva. Trobil je in zganjal cirkus … ko je vendarle prehitel, sem ugotovil, da so za njim še štirje avtomobili – ki ga gotovo niso dohiteli v tistih treh sekundah kolikor je moral voziti za nama. In ta opičjak bo rekel, da promet ovirajo kolesarji. Potrgal bi ušesa takim … sploh zato, ker dobro vem, da bi za 75 odstotki takšnih pametnjakovičev lahko oboleval tudi jaz, če bi slučajno šel na izlet z avtom in ne s kolesom. Ampak jaz seveda ne bi trobil, kot ne bi težil nekomu, ki teče v hribe. Tudi jaz sem že tekel. Sem pa tudi hodil počasi. In kljub temu prehitel večino.

  @Miran: Jemljem Aerius. Večinoma sicer pozabim vzeti, dejansko pa bistvene razlike ne opazim niti jaz, razen, da se dejansko počutim preveč umirjeno. Pri tem menda ni čisto jasno ali se tako počutim zaradi tablet ali zaradi alergije same po sebi. Sem pa pred dvema letoma, ko sem dejansko postal alergičen, enkrat vzel Claritin, in takrat nisem mogel pulza dvigniti niti na 160, čeprav sem bil spočit. Grozno.

  Zdaj me žre kako bi šele letelo, če ne bi imel tega sranja … morda se mi je zato lani odprlo šele kasneje, poleti. Če bi imel čas, bi se zatekel v imunoterapijo, ker to je res zoprno. Težko si pa odgovorim na vprašanje koliko je pri meni sploh hudo – ali imam res zelo blage reakcije ali pa so grozne, a jih samo bolje prenašam od večine.

 • Odgovori Anonimno 22. 5. 2018 at 13:55

  Matej, ti potem vzameš tableto in si cool…? Pa če bi našel kako drugo rešitev, morda?
  Preveč resno vzameš kak zapis..se pa ljudje učimo, meni je dal Gospod misliti! 😉
  Z leti sem ugotovil da zna bit rekreacija bolj škodljiva kot koristna, če jo izvajaš z ihto.
  Ni pa lepšega ko vidiš grupo mladincev ki letijo po kajakaški ene 45 😉
  Vse ob svojem času… je rekel moj Starata 😉

 • Odgovori Jani 22. 5. 2018 at 13:56

  Uff..Jani sagt.. 😉

 • Odgovori Matej Zalar 22. 5. 2018 at 15:58

  Ne da vzamem kateregakoli komentatorja resno, samo prija mi ga nadreti. Najraje od vseh imam pa pametnjakoviče, ki vedo več od zdravnikov.

 • Odgovori Jani 22. 5. 2018 at 18:46

  Preveč energije imaš, nerganje je samo posledica pri tebi. Modrosti ne pridobiš z zanikanjem ampak s sprejemanjem drgačnosti.Če sem mal cinika si drznem radovedno vprašati: zakaj pa potem ne dirkaš s kolesom , mlad si, znanje imaš časa na pretek in če bi bil dober bi še zasluzil? Točno to sem ti hotel v drugi obliki namigniti na zaćetku, le da je bila opazka Gospoda tedaj namenjena meni.
  Nejasen sem bil mogoče..malce tezje strnem misli na mobiju kot na compu, sori! 🙂

 • Odgovori Seamus 22. 5. 2018 at 23:24

  Jaz imam občutek, da mi je pomagala bolj kvalitetna prehrana (naj se sliši še tako trapasto), ker drugega vzroka ne najdem. Ne, da nisem več alergičen, samo bistveno manj težav imam. Praktično se mi na leto zgodi, da sem ene 14dni malo bolj švoh, potem je pa dobro. Ne glede na to al jem tablete al ne. In to na nivoju sluzi, oči in pljuč. Pa ni se zgodilo z danes na jutri, samo sedaj že kakšne tri ali štiri leta opažam ta trend.

  • Odgovori jani 23. 5. 2018 at 10:56

   Neverjetno ane, kako malo pozornosti posvečamo bistvenim stvarem v življenju kot so hrana, voda , zrak in spanje. Na veliko srečo enih , ki zaradi naše nespameti zelo (dobro?) bogato živijo . Alergije so posledica, vzroke moramo najti pri sebi,onesnaženju takem ali drugačnem… tablete so zato da prikrijejo probleme. 🙂 Da o stranskih učinkih raje nebi razpredal…

 • Odgovori filmoljub 23. 5. 2018 at 8:11

  Neverjetno, koliko nas je alergikov (ali seneni nahod ali karkoli). Meni sicer že tabletka ali dve Claritina dnevno precej pomaga (in situacija v ozračju je zdaj tudi že precej blažja), ampak se še zdaj ne morem sprijazniti s to nadležno zadevo, ki se pri popolnoma zdravem človeku pojavi kar čez noč — en dan nimaš nikakršnih težav, naslednji pa te peče sluznica ter iz nosu in očes cediš telesne sokove. Za popizdit. 😕

 • Odgovori Matej Zalar 24. 5. 2018 at 8:08

  @Jani: Če prav razumem, si ti prvi začel pametovati. Oziroma tisti stric, ki si ga srečal na hribu.

  @Seamus, @Filmoljub: No, meni se je pojavilo čez noč. Jem pa enako svinjarijo kot sem jo že nekoč, no, kvečjemu malo bolje. Menda pa enako iznenada zadeva lahko tudi odide.

  • Odgovori Jani 24. 5. 2018 at 16:54

   Ti pa romantika…nkol ne boš meu DeRose… 😉
   Sej ta stric je lahko tudi simbolika! Zavedanje, mogoče?

 • Odgovori Seamus 24. 5. 2018 at 12:40

  @Matej – govorim o tegobah. Alergija se je tudi pri meni pojavila praktično čez noč. In še ni izginila.

 • Odgovori Anonimno 24. 5. 2018 at 14:45

  a si fotko mal popravil, al maš dejansko tako popeglano faco? 😉

 • Odgovori Bostjan Cafuta 24. 5. 2018 at 21:55

  No še jaz bom malo pomagal pri alergiji….. Tudi jaz sem jo dobil par let nazaj….. Meni se je spalo po vseh tabletah razen po aeriusu. Ce ni hudo jih pac jemljem eno na dan…. Ce pa grem na kaksno turo pa vzamem eno zjutraj in eno zvecer….. Pa kapljice zaditen za oci in je kul in pomaga…. Je pa res da vsak organizem deluje drugacno in vsakemu ne primejo tablete enako kot nekomu drugemu…… Pac probaj vzet dve na dan pa bos vido….

  Lp, Bostjan

 • Odgovori Jazsembog 25. 5. 2018 at 0:50

  Tortica, ekspreso in cola nekje bogu za hrbtom, v simpaticnem majhnem slovenskem kraju… In kako lepo je slisati slovensko besedo – od kelnarce ki te ogovori v lokalni govorici. Cista romantika. Kako cloveku dosadi vso to kapitalisticno komercialno sranje in komaj caka da gre domov med svoje, da se sede v kafic in zabluzi dve urci.

 • Odgovori Jani 28. 5. 2018 at 14:20

  Darjo Corteze bi ti povedal svoje… Maarija!

 • Odgovori Jani 28. 5. 2018 at 14:23

  Velja Boštjanu.. to zadnje.

 • Komentiraj