Dan v Bratislavi

Prejšnji teden sva s Fotrom odpotovala v Bratislavo, on službeno, jaz pa sem, združujoč prijetno s koristnim, prvič obiskal slovaško prestolnico in obenem pridobil1 informacije o možnosti prenočevanja za avtodome.

Bratislava

Bratislava je bližje kot bi si utegnili misliti, od Ljubljane je oddaljena slabih petsto kilometrov oziroma slabih pet ur. Odpotovala sva v torek popoldne in v bližini Dunaja ob avtocesti prespala v hotelu, ki je za večerjo nudil vrhunsko ogaben vineršnicel s hladnim in polsurovim pomfrijem. Bržkone so vse skupaj spekli ob sedmih, ko se večerja začne, in isto hrano ponujali do desetih. Zajtrk je bil okusnejši in nekaj minut čez devet zjutraj sva se znašla v centru Bratislave. Kar peš sem jo mahnil v središče z žicami trolejbusa in tramvaja prepredenega mesta.

Wires

Moskvič v športni izvedbi.

Moskvič

Ker sem se zaradi slabo sprintanega zemljevida – kupljenega na bencinski črpalki sem gentlemensko, predvsem pa brezglavo pustil Fotru – nemudoma izgubil, sem si za orientacijsko točko izbral grad. Ko sem ga fotografiral prvič, je bilo še oblačno. Razjasnilo se je šele, ko sem se spustil dobršen del poti po griču navzdol. A sem se žrtvoval in se vrnil.

Bratislava Castle

Razgled z gradu:

Bratislava

Na desni strani konkatedrala Svetega Martina:

Katedrala Svetega Martina

Tako orientiran sem končno vstopil v Staré Mesto in skozi Mihaelova vrata

Michael's Gate, Bratislava

… končno našel Klobucnicko ulico s turistično-informativnim centrom. Dame so me v manirah socialistične šole najprej pošiljale od ene do druge, žal pa nobena od njih še nikdar ni slišala za avtodom, zato sem opravil bore malo. Preden bi jih spravil v še slabšo voljo, sem se pobral na prosto med priložnostno postavljene štante, ki so, razen, da so bistveno bolj estetski, na moč podobni ljubljanskemu božičnemu semnju. Ogromno mastne hrane in neuporabne šare, kajpak. Najbolj prešerno so razpoloženi na Glavnem trgu, pred Staro radnico:

Old Town Hall, Bratislava

Stari del mesta je zgledno urejen in ko sem naslednji dan kolovratil po Ljubljani, mi je postalo hudo nerodno. Kava z mlekom je sicer dražja kot v Ljubljani, približno evro in pol vas bo koštala, je pa res, da je postrežba enkrat bolj prijazna in trikrat hitrejša. Slovaško narodno gledališče:

Slovak National Theater

Staro mestno jedro je lepo, to je res, toda streljaj od prelepega pročelja Slovenske filharmonije …

Slovenska filharmonija

…se nahaja takšna ambulanta:

Ambulanta

Firbec me je pregnal do nekoliko oddaljene Modre cerkve. Pričakoval sem nekaj temno modrega.

Blue Church, Bratislava

V petih urah sem na hitro videl praktično vse, kar je treba videti. Bratislava šteje približno pol milijona prebivalcev in center brez težav prehodimo. Če bi imel več časa, bi si ogledal še kakšen muzej.

Nový Most povezuje Petržalko in ostali del mesta.

Novy Most, Bratislava

S Fotrom sva po vzhodnjaško na silo šparala nekaj evrov cestnine, ki bi jih bila plačala, če bi se v Bratislavo in nazaj napotila po novozgrajeni avtocesti. Edini efekt te neumnosti sta bila izgubljeni čas in krajši prepir ali ima prav GPS, zemljevid, Fotr ali jaz.

Prišel sem do spoznanja, da imamo s Slovaki bistveno več skupnega, kot si upamo priznati. Ne govorim o skoraj identičnem jeziku, kot tudi ne o dejstvu, da se imajo Slovaki za slovenski narod. Govorim o zarukanosti, ki jo je moč srečati na vsakem koraku. Da cenik na parkirišču oblublja ceno dvajset kron za uro parkiranja, zavaljeni inkasant pa po dveh urah nonšalantno zahteva devetdeset kron, je mogoče le v državah z druge strani železne zavese. Ugotavljam, da slovenska zarukanost ni unikum, kot tudi ne posledica visokih orografskih pregrad, ampak normalna drža postsocialističnega človeka, ki je več kot štirideset let špilal pridnega delavca, danes pa se v svetu, kjer dejansko štejeta pridnost in sposobnost, ne znajde, zato zavistno obrekuje uspešne vrstnike, ali zganja gonjo proti vse,. ki zaslužijo veliko.

 1. Oziroma nisem pridobil, čeprav sem poskušal. []
Prejšnja objava Naslednja objava

24 komentarjev

 • Odgovori roko 10. 12. 2007 at 9:03

  Hihi, sem bil za novo leto tam, zanimivo je, da se bolnišnica imenuje nemočnica.
  Bratislava rules!

 • Odgovori Jaka 10. 12. 2007 at 11:50

  Si slučajno zasledil, koliko stane pivo?

 • Odgovori saily 10. 12. 2007 at 14:21

  zabavno… enkrat bi jo pogledala, ampak nekako mi izgleda tako kot budimpešta, nad katero nisem bila ravno navdušena… 🙂

 • Odgovori chef 10. 12. 2007 at 14:28

  @roko: Ja, nemočnica, pa bog pomahej 🙂

  @Jaka: pravzaprav je neverjetno, ampak nisem, ker me je cel dan zeblo kot psa. Kot psa. Domnevam, da je nekaj takega kot v Ljubljani, prej več kot manj. Tudi stanovanja so menda draga kot pri nas. Prestolnice v tranziciji, ha.

  @saily: Lepa je, lepa, ampak nič posebnega. Isto bi seveda mislil o Ljubljani, če ne bi bil ravno njen rezident 🙂

 • Odgovori Nina 10. 12. 2007 at 15:39

  Bila tam približno 3 leta nazaj (poleti), zelo sliči na Ljubljano. Simpatično mi je bilo predvsem staro mestno jedro. Sicer pa skozi teče Donava. 😉

 • Odgovori one too many 10. 12. 2007 at 16:33

  Letos sem bil spet na Slovaškem spet v hribih. Moram reči, da so se v ene petih letih zelo pokvarili. Prvič so bili vsi prijazni do nas tujcev, letos pa sem imel občutek kot, da nas hočejo nategniti na vsakem koraku. Dejansko so nam v nekem hostlu pred nosom vzeli tablico s ceno, jo prečtrali in ceno zvišali za nekaj evrov (sicer pa je bila cena v kronah).
  Res da smo bili v hribih (Tatre), kjer je verjetno ceneje kot v Bratislavi, je bila cena piva (samo) 1€. Pivo je na vlaku stalo enako.

 • Odgovori homerun 10. 12. 2007 at 17:12

  Kako se že imenuje Bratislava za novo leto? Partyslava?

 • Odgovori chef 10. 12. 2007 at 18:20

  @one too many: Saj to je hec. Tudi če te nategnejo, je še vedno smešno poceni, tipu pa rešiš eksistencialni problem.

 • Odgovori CX20RE 10. 12. 2007 at 18:47

  Kaki moskvič, tole je Tatra T613, čisti italjanski dizajn :). Skupaj s še bolj legendarnimi predhodnicami T603, T600 Tatraplan in T77 je veljala za najboljše vozilo vzhodnega bloka, stvar ima 3.5l zračno hlajeni V8 v riti. Načrti za T77 so pa Ferdinandu P. padli v pralni stroj, da so malo skupaj zlezli, potem jih je pa prodal nekemu Adolfu H. kot koncept ljudskega vozila.

 • Odgovori tomo 10. 12. 2007 at 19:12

  Najbrž se spominjaš kaj imajo slovaški kolesarji napisano na reprezentančnih dresih –> Slovenci. 🙂 Sicer sem pa sam prišel do podobnega spoznanja v Rusiji. Več imamo skupnega, bolj smo si podobni, z Rusi, kot z Avstrijci ali Italijani.

 • Odgovori chef 10. 12. 2007 at 21:12

  @CX20RE: ups, seveda je Tatra. Hvala za popravek, bom spedenal!

  @tomo: Tako je. Bolj razviti smo samo zato, ker so nekdaj nad nami izvajali šibkejši režim.

 • Odgovori marta 10. 12. 2007 at 21:18

  ja ravno vceraj sem bila v Bratislavi pa smo pili pivko, ki je bil 0.80 eur. Full pocen proti nasim cenam

 • Odgovori miran 10. 12. 2007 at 21:29

  Vsak let smo tam na squash turnirjih. Z domačini smo kar prijatli. Dober hotel že za 18 EUR, za varovanje avta pa po 3 EUR na noč (za avto brez zajtrka). Pije se več kot pri nas, na žalost pa postaja vse preveč evropska prestolnica (trgovski centri, avto centri), star del pa je že premajhen za množice turistov. Hlapci (fantje), ahoj.

 • Odgovori mare 10. 12. 2007 at 23:18

  Kolikor jaz vem za avtocesto od meje do Bratislave itak ne rabiš kupovat vinjete?

 • Odgovori chef 11. 12. 2007 at 0:29

  Seveda ne! Saj to je najhuje od vsega.

 • Odgovori Nergač » » Šlamparija 11. 12. 2007 at 7:30

  […] Nergač Nisem tako tečen, kot si mislite « Dan v Bratislavi […]

 • Odgovori danaja 11. 12. 2007 at 15:00

  Tukaj so moji vtisi z Bratislave
  http://danaja.blog.siol.net/2007/05/31/sprehod-po-bratislavi/

  Vprašanje za blondinke sem v postu zastavila malo širše…..le katera reka deli Bratislavo, Budimpešto in Dunaj?
  😉

 • Odgovori kata 11. 12. 2007 at 19:22

  Ja, šalterji in uradniška ustrežljivost pa je v vzhodnem bloku še vedno katastrofa. Meni se je v nekem boguzaledzima mestecu v Litvi zgodilo podobno: pet usluzbencev je delalo na banki, stranki pa sva bili samo dve. Vseeno je bilo potrebno čakati debelo uro, preden sem prišla na vrsto- pa še to po posredovanju bahavega in radbibil pomembnega vratarja…

 • Odgovori 1tastar 15. 12. 2007 at 16:14

  Če pa v lužo čofne s supergami, pošprica tebe – kavalirja!

 • Odgovori vasijav 16. 12. 2007 at 16:10

  bratislava je res super…

 • Odgovori Irenca 21. 12. 2007 at 8:27

  Konkatedrala je sostolna cerkev, kar pomeni, da gre za katedralo ali škofovsko središče, ki je to postala ob že obstoječi katedrali. “Sokatedrala” nekako.

  (Razloženo, na zelo banalen način, ne vem, nisem verna in se ne ravno spoznam na te zadeve)

 • Odgovori chef 21. 12. 2007 at 21:40

  Oho, hvala, zdaj vem nekaj več, pa še v Wikipedio ni bilo treba pokukat 🙂

 • Odgovori Nergač » Študentski proletariat 17. 3. 2010 at 2:54

  […] v bistvu nihč ne spomni. Potem organizirajo nekakšne na pol brezplačne tečaje in potovanja v Partyslavo ali podobne traparije, ki s študijem nimajo skoraj nobene zveze. Res pa je, da menda sem ter tja […]

 • Odgovori renata suman 13. 12. 2017 at 19:36

  se že veselim bratislave tam bom čez dva dni lp

 • Komentiraj