Dan v Hasseltu

Gostitelju sem prinesel nekaj steklenic slovenskega piva. Do večera bom imel v Hasseltu nekaj ur časa, več kot dovolj, da najdem primeren darilni žakeljček, sem si mislil. Kakšna zmota! Te stvari v Belgiji očitno ne obstajajo. Ne da ne bi vedeli kaj to je, prodajalke v knjigarnah, trgovinah s pohištvom, trafikah, trgovinah s kramo, špecerijah in trgovinah z darili so me uslužno pošiljale od lokacije do lokacije in v otroški trgovini bi lahko kupil vrečko z motivi, ki pač navdušujejo infante, a opravka sem imel s človekom v poznih petdesetih letih. Navsezadnje sem našel za silo primerno pičkasto vrečko.

01_Hasselt_DSC_5934

Za Hasselt, glavno mesto province Limburg, bržkone še niste slišali. Velik je za približno dva Kranja in za promet zaprto mestno središče znotraj notranjega cestnega obroča je kar simpatično. Kdor želi, se lahko povzpne na zvonik katedrale sv. Kvintina, za kar mi je navsezadnje zmanjkalo živcev.

02_Hasselt_DSC_5907

Med spomeniki se kar naprej pojavljata motiva vojakov oziroma spominskih plošč na padle v prvi svetovni vojni in krav.

03_Hasselt_DSC_591104_Hasselt_DSC_5906

V Belgiji ni težko dobit dobrega kruha.

05_Hasselt_DSC_5910

Rdeča opeka.

06_Hasselt_DSC_5927

Stara mestna hiša je precej skromna.

07_Hasselt_DSC_5926

Kar simpatično za videt, za živet pa po mojem niti ne.

08_Hasselt_DSC_5919

Ob severovzhodnem delu notranjega obroča je ogromen trg, ki spominja na trge, kakršne so gradili totalitarni režimi. Na trge, ki to pravzaprav niso. Na primer trg pred parlamentom v Tirani ali ljubljanski Trg revolucije, za katerega sem čedalje bolj prepričan, da bi svojemu namenu še najbolje služil kot parkirišče. Na Kolonel Dusartplein je bila še med prvo svetovno vojno kasarna, potem pa so jo porušili in ohranili samo nekaj zidovja. Na trgu je ob torkih in petkih tržnica, ob sobotah bolšjak, septembra velika tržnica, pozimi pa božična vasica z drsališčem. Jaz sem bil tam aprila, v četrtek, ko se ni dogajalo čisto nič.

09_Hasselt_DSC_5915

Lahko bi skočil še do Japonskega vrta, a se mi ni ljubilo. Ko zdaj gledam fotografije, vidim, da sem zamočil, ker je res pošastno lepo. Ampak še bolj lepo je sedet sredi glavnega trga s Tripel Karmelietom na mizi. Točno tukaj.

10_Hasselt_DSC_5938

Prejšnja objava Naslednja objava

4 komentarji

 • Odgovori katarina 4. 5. 2015 at 8:11

  tkole k si okol ovinka bi se lahk pofočkal 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 4. 5. 2015 at 8:42

  Me moraš najprej povabit, hehe. Saj sem kar naprej sestankoval s prijatelji 🙂 Z enim v Maastrichtu in z dvema v Bruslju.

 • Odgovori katarina 4. 5. 2015 at 18:02

  ja, sem vidla, da si bil v bxl tudi…autoworld je tko 200m stran od mene 😉 imej v mislih naslednjič…invitation stands 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 4. 5. 2015 at 19:21

  Jebelacesta, saj vsi tam živite 🙂

  OK, naslednjič javim.

 • Komentiraj