Decembrska histerija, ne pa veseli december

Zdaj mi bodo spet očitali, da sem klišejski ali da celo rušim ugled najlepšega mesta na svetu. Ampak decembrsko vzdušje mi gre tako pošastno na živce, da sem se središču Ljubljane, z izjemo enkratnega zgodnje jutranjega nakupovanja, lani uspešno izognil. Letos žal ni šlo. To ni decembrsko vzdušje, to je decembrska histerija.

Enološko-kulinarični samomor

Niti na pamet mi več ne pade, da bi postaval v gneči med božičnimi stojnicami. Kaj šele, da bi tvegal enološko-kulinarični samomor s kuhanim vinom za poldrugi evro ali smrdljivo klobasico s kečapom, ob tem pa na vse strani pozdravljal bežne znance, ki bi me vztrajno spraševali, kje bom za Silvestrovo ali celo kako to, da še nisem poročen. Na Petkovškovem nabrežju na izredne razmere opozarja le z dreves bingljajoč svetleči kič. Tam lahko v miru spiješ pivo, podobno, kot smo ga spili novembra in ga bomo tudi januarja, v mesecih, ko Slovenci zlovoljno čemijo doma in se pritožujejo čez cel svet. Decembrska histerija izzveni v januarsko depresijo.

Ampak za preboj do Petkovškovega nabrežja moram prečkati cono posiljene zabave, ki se je udeležuje isto zlovoljno ljudstvo, nategnjeno, da se mora decembra srečevati in se delati, da je vse v najlepšem redu, ker je Ljubljana okrašena. Novo leto bodo sicer praznovali doma, pravijo, ker da jim to najbolj ustreza, v resnici pa zato, ker nimajo denarja.

Ne božično, ampak decembrsko vzdušje

Ljudsko smo to dogajanje poimenovali veseli december in jasno je, da tovrstna zabava z božičem ali adventom nima popolnoma nobene zveze. Res so ta lep krščanski praznik razvrednotili povsod po svetu, vendar ima drugod vsaj pridih prazničnosti. Četudi to pomeni neutrudno preigravanje oguljenih pesmi, ki jih menda neutrudno vrtijo tudi na komercialnih postajah v podalpsko-jadranskem zakotju. Po mojem v krščanskem delu Evrope ne najdemo mesta, kjer bi bilo decembrsko vzdušje tako odvratno ne-božično kot v Ljubljani. In skrbi me, da gre samo še na slabše.

V Ljubljani sem, ko gre za masovne zabave v središču mesta, vajen že vsega hudega. Toda po precej kulturnem vzdušju na Kongresnem trgu, kjer je bilo celo opaziti kakovostno ponudbo, vredno domnevno najlepšega mesta na svetu, sem do Prešernovega trga prišel docela raztogoten in utrjen v prepričanju, da si božiča sploh ne zaslužimo.

Decembrska histerija je perverzija

Da po celem Prešernovem trgu odmevajo balkanske pesmi, ki se mešajo z zvokom harmonike z nedoločljivega konca, je delna posledica nedoumljivega odpora do božiča. Vsako leto zasledim nekaj užaljenih komentarjev ponosnih ateistov, ki menijo, da je božič zanje povsem nepomemben praznik. Da ne postavljajo jaslic. Da od dobrih mož priznavajo le Dedka Mraza. In da samo tepci verjamejo v brezmadežno spočetje. Njihova poza me zanima še manj kot njih adventni čas, a se mi zdi toliko bolj nerazumljivo kaj sploh praznujejo? Zaključek leta s fešto, ki se začne 3. decembra in bi jo najraje raztegnili še do 2. januarja, pa jim je država dvodnevni novoletni praznik odvzela?

Glede na število Slovencev, ki živijo nedostojno, je praznovanje nekakšnega veselega decembra na način, kot to počnemo pri nas, popolna perverzija brez vsake sporočilne vrednosti. Celo decembrska razsvetljava je že zdavnaj izgubila koncept. Nekdo ne razume rekla manj je več, zato z bolj ali manj domiselnimi izgovori o takšnih in drugačnih inštalacijah vsako leto samo dodajo še nekaj več lučk. Ljubljansko praznično razsvetljavo imam za ogledalo slovenske narcisoidnosti, o kateri se v zadnjem času govori čedalje bolj pogosto. Že izjava, da živimo v najlepšem mestu na svetu, je narcisoidna prav toliko kot Janković sam v trenutku, ko ljubljansko občestvo razsvetli z nekaj kilometri žarnic.

Narcisoidni blef

Pozabite na diskretnost! Pozabite na skromnost! Decembrska histerija je kul. Mi smo najlepši in najbolj razsvetljeni in najbolj pisani in za božič najbolj glasni. Da gre za nič drugega kot narcisoidni blef, dokazuje ljudsko navdušenje nad cenenim kuhanim vinom in smrdljivimi klobasicami. Siromaku še vojska ne more vzeti, in vzeti mu ne more niti prebrisani gostinec, ki vino skuha tako, da v krop zameša nekaj žlic instantnega vina v prahu in sladkorja, obubožani potrošniki pa to svinjarijo kupujejo na kupone. Veseli december je višek bede recesijske Slovenije. Nižajo nam plače, ampak pili ga bomo vseeno, pa čeprav je zanič! Tisti, ki si ne morejo privoščiti niti te svinjarije, so seveda pozabljeni, odrinjeni stran.

Prejšnja objava Naslednja objava

21 komentarjev

 • Odgovori Natasa 9. 12. 2014 at 19:35

  Matej, dej prlet na Dunaj za vikend. Christkindlmarktov celo morje, sem ravno prejsnji teden kupila res lepe rocno izdelane jaslice. Ceprav kaj pa tukaj v Punsch in Glühwein zamesajo pa res nimam pojma.

 • Odgovori Matej Zalar 9. 12. 2014 at 20:47

  Ej, daj povabi me enkrat, ko ne bo božičnih tržnic 🙂

  Kaja zamešajo v vino? Je zanič ali OK? Jaz ga bom enkrat skuhal sam doma, v oštarijah več ne mislim tvegat.

 • Odgovori Simon 9. 12. 2014 at 22:01

  Ni kaj tokrat se s šefom popolnoma strinjam. Veselo decemberska vulgo-plebejska histerija gre tudi meni na jetra in se ji skušam kolikor se le da izogniti.

 • Odgovori Indigo5 9. 12. 2014 at 22:14

  v Ljubljani sem samo samo za eno stojnico 100% da uporabljajo pravo vino za kuhančka. večinoma pa je to poceni zvarek za velik zaslužek. Sem bila pa v Zagrebu in jih moram pohvaliti, da je res lepo praznično mesto. Ima več tematskih trgov (za zaljubljence, za družine…) imajo tudi lep oder, kjer zbor poje božične pesmi, postavili so tudi montažno drsališče, skratka res lepo praznično vzdušje, ki ga pri nas žal ne čutim.

 • Odgovori Seamus 9. 12. 2014 at 23:08

  In potem se gre Slovenec delat nor ca iz Hrvatov…
  Mi se nimamo pravice delat norca iz nikogar, ozirroma bolje bi bilo, da se ne bi, ker še vsak iz katerega smo se delal norca nas je prehitel.

 • Odgovori Rado K. 9. 12. 2014 at 23:24

  La kako si lahko tako zlovoljen,vzvišen?
  Vzemi vendar svet okoli sebe z malo tolerance. Pojdi še enkrat na trg. Ogovori koga, komuniciraj. Ne verjamem, da so ljudje na teh trgih kaj dosti slabši od tebe. Iskalci sreče so, kot mi vsi.
  In smrdljivih klobas ti seveda ni treba jesti. Pogodi se prodajalcem. Reci mu, da mu plačaš dvojno, vendar da hočeš odlično klobaso. Poskusi, včasih rata.
  🙂

 • Odgovori Matej Zalar 10. 12. 2014 at 9:12

  @Seamus: Avstrijce imenujemo jodlarj. Italijane makaronarji. Hrvate Hrčki. Gotovo bi našli kaj podobno debilnega tudi za Madžare, pa so seveda predaleč. Seveda je marsikje marsikaj slabše kot v Ljubljani, ampak v nobenem, res v nobenem mestu pa še nisem doživel takšne provincialne zadrtosti in parvenijske primitivnosti kot jo moram vsak dan spremljati v Ljubljani. Od tega, kako so ljudje oblečeni naprej, o vedenju pa raje sploh ne bi. Vsakega, ki malo izstopa iz povprečja podpovprečnosti ali o tem celo nekaj napiše, seveda takoj označijo vsaj za snoba.

 • Odgovori filmoljub 10. 12. 2014 at 13:20

  https://www.youtube.com/watch?v=KXUOCP2ZGo4

 • Odgovori Feri Naf 10. 12. 2014 at 14:01

  OK, vsaj v BTC ti ni blo treba it …

 • Odgovori Aleš2 10. 12. 2014 at 18:28

  Oh Rado… Potem nam lahko servirajo vse najslabše, ampak – saj nam tega ni treba konzumirati, kje je problem, kaj? Servirajo politične floskule – pa saj nam jih ni treba poslušati. Damjan Murko? Nič narobe, če te moti, ga ne poslušaj… Ne voli SDS-a, če ti ni všeč. Brati tvoje komentarje – ni nam jih treba, če nam niso všeč. Posilstvo? Obrni se stran, če ti ni všeč. Zanič hrana in pijača? Ja pojdi si potem domov kuhat…

  Skratka, servirajte nam največje govno, bomo pač z veliko mero tolerance kot modri ljudje pogledali stran in težava je rešena.

  Mislim, da je bil Matejev point drugačen, kot si ga dojel. Nenavadno.

 • Odgovori Matej Zalar 10. 12. 2014 at 19:28

  Sem, kjer smo in kjer nočemo biti, nas je pripeljala točno toleranca: toleranca do nesposobnežev, bebcev in barab.

 • Odgovori Virenque 10. 12. 2014 at 19:32

  Bozicne trznice so top!! Neki najboljsga! Bonn, Dusseldorf, Hannover so to sezono odkljukani! Super je bilo! No, ljubljanska je pa tudi v redu, le cara nima tok kot nemske bozicne trznice. Je pa zato odprta z zamikom in ne samo v casu adventa, tako da lahko kaksnega kuhancka spijemo tudi med Bozicem in novim letom.

  Bi bil pa ti lih za skp z ne-katoliskimi nizozemci za simfat cez bozicne trznice 😀

 • Odgovori Virenque 11. 12. 2014 at 0:41

  No, sem pa sedal prebral celotno objavo in se seveda moram strinjati s pripombami glede glasbe na Presernovem trgu ter preseravanja za razsvetljavo, kot da je to prva prioriteta sicer mesta, ki se ima za “zelenega”. Sam se ponavadi tega dela stojnic izogibam in se raje zadrzujem na Bregu. Tam je bolj prijetno in umirjeno.

 • Odgovori Najini teki 11. 12. 2014 at 14:27

  Chef, tvoje nerganje je mnogokrat v resnici dobrodošel glas razuma, silno redek pri nas! Hvala! Ob tem zapisu sem kar ponosna na naš provincialni kraj, kjer na praznike opozarja edino okrašena smrekca na glavnem trgu, prednovoletni dogodki pa so tako pretanjeno načrtovani, da nobenega še nikoli nisem videla.
  In Rado, tvoj komentar tako lepo potrdi Chefovo pisanje! To je to. Tudi tebi hvala!

 • Odgovori Nota 11. 12. 2014 at 18:05

  Lučke – preveč jih je.
  Stojnice s kičem – preveč jih je.
  Stojnice z zanič hrano in zanič kuhanim vinom – preveč jih je.

  Domače pravo kuhano vino je pa zakon in mora bit vsaj dvakrat v decembru. 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 11. 12. 2014 at 18:50

  @Virenque: Bil sem na kar nekaj germanskih tržnicah in vedno precej zadovoljen. Kar se pa Ljubljane tiče … no, saj ti si najboljši primer. Ko prideš domov, si več na Bledu kot v LJ. V mestu, kjer dve tretjini volivcev, ki volijo, voli Jankovića, dosti višjega nivoja ne moreš pričakovat.

  @Najini teki: Biti glas razuma pri nas pomeni biti zaničevan.

  @Nota: Vidiš, letos mi ga ni treba nikomur skuhat, hehe.

 • Odgovori Rado K. 11. 12. 2014 at 19:38

  Najini teki,

  kolebam nad tem, ali naj vse, ki družno kritizirate novoletno ponudbo, imam za avantgardo, ki nam kažete pravo pot in nam dajete vzor,
  ali pa ste zgolj nikoli zadovoljni nezadovoljneži, ki vam nikoli ni nič prav. Le tisto, kar ste videli na razvitem zahodu je za vas komaj dovolj dobro.

  A tehnica se mi vendarle nagiba k temu, da ste zgolj tečnobe.
  Vse klobase namreč niso smrdljive in tudi vsak kuhanček ni zanič. Vsi vi, ki imate evropske plače, imate možnost izbire. Privoščiti si to v kakšnem boljšem lokalu in vreči vse to natakarju v obraz, če ni ustrezne kvalitete, vsaj dobra četrtina Slovencev, če sploh lahko gre od doma, bo zadovoljna nad prav tisto klobaso, nad katero vihate svoje nosove.

  Slovenska hrana.
  Ne le zelje s klobaso, potica in mrežna pečenka,
  tudi burek, ražnjiči in čevapčiči so moja, slovenska hrana.

  Glasba.
  Svet umetnosti ne priznava meja.
  Daniela in Petar Grašo sta ušesom prav tako blagoglasna, čeprav sta z juga. Kot je blagoglasna visoka kultura iz zahoda, ki jo poslušamo v operi in filharmoniji z germanskimi avtorji, Mozart, Beethoven in Wagner. Nisem še slišal da bi kdo vihal nos nad Malo nočno glasbo, zgolj iz razloga, ker je germanska.

  Ergo,
  normalni smrtniki bomo torej čisto dobro shajali s ponudbo, ki je. Avantgarda pa boste uživali in zadovoljevali svoje visoke zahteve na prednovoletnem Dunaju, v Benetkah, ali na kakšni eksotični destinaciji.

 • Odgovori Matej Zalar 12. 12. 2014 at 9:33

  Šalehar je spet zadle s primero:

  “Jaz jo vidim kot petnajst let starega opla s spojlerji in zatemnjenimi stekli. Ona ni mesto meščanov, temveč bivše mesto, prearanžirano za okus vaščanov. Turistična atrakcija, ki na decembrsko erupcijo kiča privabi okoliške vasi in mesta.”

  Ljubljana je po mojem čisto simpatična, ampak ni več narejena za Ljubljančane. In ni težava v tem, da je narejena za turiste, oni so meščanstvu komplementarna skupina, s svojo kulturo mesto bogatijo in brez njih bi bilo v Ljubljani pa res grozno. Težava je v nižanju ponudbe – ki ji seveda ne sledi tudi nižanje, cen, a to je že druga zgodb -, ob tem pa naj bi to po @Radovem mnenju celo tolerirali, tako kot smo tolerirali ropanje države (in mesta).

 • Odgovori Najini teki 12. 12. 2014 at 10:16

  @Chef, že res, zaničevan. Ampak zagotovo ne od vseh.

  @Rado, ha, ha, avantgarda! Me zanima, če bi ti tudi kaki Zillertaler Schürzenjägri enako blagoglasno zveneli kot Danijela. Ne moreš biti z vsakim kičem zadovoljen, no. Če si lahko do mene in Chefa kritičen, poskusi vsaj za hip sneti roza očala tudi ob Jankovićevih izlivih za rajo.

 • Odgovori Matej Zalar 12. 12. 2014 at 11:36

  @Najini teki: Kako malo je v tej zahojeni državi treba, da te proglasijo za avantgardo, kaj?

 • Odgovori Najini teki 12. 12. 2014 at 14:45

  @ Chef, kajne, kar strmim! Prav nekaj novega zame!

 • Komentiraj