Defekt. Dež. Gnoj. Kolesarska romantika.

Decembra in januarja sem se na kolo usedel samo izjemoma. Malo zato, da se ga ne bi najedel prezgodaj v sezoni. Malo zato, ker kolesarjenje pozimi res ni prijetno. Malo zaradi prekratkega dne. Malo pa zato, ker se ukvarjamo z obnovo stanovanja. Dela vzamejo presenetljivo veliko časa, čeprav sam ne naredim praktično ničesar. Dovolj je že, da je treba zjutraj odklepati in klepetati z mojstri za radiatorje in okna in parket in pohištvo in keramiko in sem ter tja sredi dne skočiti na lokacijo in si ogledovati neke razpoke ter se ob tem delati blazno pametnega.

Včeraj sem končno poslal vse skupaj k vragu in se usedel na kolo, prvič po 11. februarju in šele četrtič letos. Zato me je tolikanj bolj presenetilo, da sploh ni šlo slabo, čeprav je še tisti del zime, ko ni nikoli prav – ali je prevroče ali pa prehladno. Italijan z novo italijansko opremo se ni izkazal nič slabše od visokih pričakovanj.

Pinarello Gan

Pozabil sem že kako lepo se je voziti po asfaltu. Grevlanje je sem ter tja kar simpatičen način za preživljanje prostega časa, a se ne more primerjati z gladko vožnjo po asfaltu – če je asfalt seveda gladek. Malo sem že pozabil kako lahkotno se peljejo lahka kolesa. Že res, da so specialke za jurja čisto simpatične in da jih imam kot – vsaj načelni – zagovornik skromnosti rad, ampak če bi se moral odločati med poceni keramiko in poceni kolesom, bi vseeno raje varčeval pri ploščicah.

KaskPri gradu Strmol sem dobil defekt.

Vedno dobim defekt tam, kjer je kolesarski promet najgostejši. Vsak drugi me je poznal. In je moral: »Kaj je, Zalar, a drkaš? Dajmo, dajmo, vem da znaš.« Sem pa vsaj drkal z dobrim razgledom na grad.

Tudi deževalo je. Nekje v bližini Domžal.

Ah, kolesarska romantika! Skoraj neslišno šumenje verige … zvok Campagnolovih ročk … kokakola med kantami na bencinski črpalki … užitek, ko zapiha v hrbet … smrad po gnoju … zavetrje za traktorjem, ki vozi gnoj … pa tisti zadrti obrazi kolesarjev, kot da se gremo blazno resen šport … Doma sem se po dobrih treh urah počutil izpopolnjenega.

Prejšnja objava Naslednja objava

5 komentarjev

 • Odgovori aljo 28. 3. 2018 at 7:11

  S to zadnjo sliko bi lahko po novem strašili otroke 🙂 Včasih so govorili: “Če ne boš priden te bodo vzeli cigani.”

 • Odgovori filmoljub 28. 3. 2018 at 7:41

  Po obliki si podoben nekakšnemu robotskemu penisu z brado. 😀

 • Odgovori Matej Zalar 28. 3. 2018 at 9:18

  Fotografija je rezultat teh idiotskih softverskih rešitev umetne inteligence. Nekakšen “beauty face” program 🙂

 • Odgovori Seamus 28. 3. 2018 at 10:12

  Kar se mene tiče je to dokaz, da AI še ne deluje, ker drugače bi ti šel računalnik k vragu (programski paket bi storil samomor). en hudo 😈 smily

 • Komentiraj