Dioklecijanov Split

“Ma jebenti prekleto vohrnost,” sem se drl v gajbi, ko sem krožil po Splitu, ker sem šparal pri nekaj kunah, kolikor je koštalo parkirišče. Čez pet minut sem bil vohrnosti principielno že hvaležen, saj sva v drugo na široki Ulici Domovinskog rata pred centrom kot naročeno našla brezplačno mesto.

01 Split

Kar na lepem sva s tako silo priletela v Dioklecijanovo palačo, da mi je vzelo sapo . Proti vsem pričakovanjem kar na lepem postavati med 1700 let starimi zidovi ni kar tako. Število turistov sicer presega Mostar, toda ker je Split bistveno večje mesto, se vsaj porazdelijo, v času kosila pa so izginili.

02 Palaca

Gaius Aurelius Valerius Diokletianus je bil ne samo rimski imperator, ampak tudi veliki reformator. Kot nama je povedala prodajalka spominkov, pravnica, zgodovinarka in učiteljica v eni besedi, je imel prste vmes tudi pri formiranju rimskega prava. Po vseh reformah in vojnah je Dioklecijan zbolel, se pobral in upokojen preselil v Split, kjer so mu počasi zgradili fantastično palačo, ki se je v veliki meri ohranila do danes.

03 Dioklecijan

Najbolj so me presenetile kleti. Voda je v palačo dotekala po akveduktih, odtekala pa po kanalizacijskem sistemu, ki je bil po padcu rimskega imperija za več stoletij pozabljen, srednjeveški prebivalci so svinjarijo zlivali kar skozi okno, za smrtonosne epidemije pa krivili čarovnice in grešnike. To so nekdanje vodovodne cevi:

04 Cevi

Zajeten kos lesa je glede na starost videti kar dobro:

05 Tram

Prijetno hladno je bilo pod zemljo, kjer je Dioklecijan nekdaj hranil živež, danes pa je na glavnem hodniku tržnica spominkov, od katerih so nekateri povsem prebavljivi. Kupil sem majhno sliko. Planiram, da jo bom, kasneje pa še nekaj njej podobnih, obesil v predsobo, če se mi bo to res kdaj ljubilo, bomo pa videli. Še bolj veselo kot razvajena damica bogatunskega starega fotra sem zapravljal na semnju z domačimi dalmatinskimi izdelki. Seveda nisem mogel mimo piva, kupil sem tudi nekaj žajf pa sir v olju in podobno. Še sreča, da mi je bankomat ven metal kune, da sem si vse to lahko privoščil. Dejansko sem užival v nakupovanju. Dajte mi 1700 let staro klet, kakovostne izdelke in nekaj fletnih hostes, pa vam pustim pol plače.

06 Klet

Nekoč je palača segala prav do morja, potem pa si je nek Žid, skoraj zagotovo iz ekonomskih vzgibov, zamislil gradnjo nasipa, kjer je danes riva, klasična drseča promenada, po kateri si ne bi upal hoditi v dežju.

07 Riva

Fletno je bilo posedati v krčmi nad rivo. Ozek, vsaj dvajset metrov dolg balkonček s pogledom na morje. Kava je v takem okolju boljša že po difoltu.

08 Balkoncek

Dioklecijan ni prebavljal kristijanov, tako je na primer nekomu izrezal jezik, rušil cerkve in poskrbel za razcvet katakomb. Ko so Split zasedli kristijani, so na mestu Dioklecijanovega svetišča rimskim bogovom verjetno nalašč postavili cerkev. Danes na tem mestu stoji katedrala s 60 metrov visokim zvonikom, Stopnicah niso za vrtoglave. Tudi jaz sem grabil ograjo.

09 Katedrala 10 Stenge

Razgled z vrha ni nič posebnega, všeč pa mi je bila dekoracija trgovine Croata, kjer prodajajo …

11 Croata

Lačna kot bogomoljki po seksu sva se zapeljala v Trogir, kjer sem se na parkirišču uspel prešvercati med osebne avtomobile, s čimer sem prihranil kar 42 kun! Parkiranje za osebna vozila stane 6 kun, za avtodome pa, kar malo smešno se mi zdi, 20. Še en dokaz, da se splača potrpeti v manjši kibli!

12 Trogir

Od trenutka stilske preobrazbe so se začeli Dalmatinci z menoj pogovarjati po angleško.

13 Anglez

V Trogiru so najcenejše oštarije na rivi, kjer bi imela lep pogled na Pershinga. Midva sva raje poiskalaboljšo restavracijo, Alka se imenuje, in si privoščila svežo škarpeno. Natakar je v dobrih časih1 delal na Brdu, med olimpijado pa v Sarajevu, povedal, da je potrebno pojesti tudi glavo. Samo Švaba je lahko tako nemaren, da si ob vrhunski morski ponudbi sredi Dalmacije naroči vineršnicl mit pomes und einen špeci. Med štirimi zasedenimi omizji sva samo midva jedla špecijaliteto, ostali so se pa mastili z billig svinjarijo iz friteze. Obup!

Potem pa, žal, samo še opeko na gas in domov. Tokrat na poti proti Novemu mestu nisem zbil nobene lisice, zato pa povozil dve do tri žabe in se za las izognil gromozanskemu zajcu. Povsod je lepo in marsikje lepše kot doma!

 1. Časi Dolanca. []
Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori deklina 27. 5. 2008 at 7:52

  Lička na ribi so sicer dobra, ne vem pa, če so vredna tistega truda, ki ga porabiš, da jih dobiš ven. 😀
  Slikice so pa lepe. Jaz bi tuuuud!! 😀

 • Odgovori seamus 27. 5. 2008 at 9:16

  Fino 😀
  Škoda, ker si Šibenik in Zadar na poti nazaj izpustil. Pa drugič 😉

 • Odgovori Darja 27. 5. 2008 at 10:00

  Tole je pa čudovit opis, s čudovitimi fotografijami. krasno. Zdaj me je pa zamikalo, da bi šla… Nekam… Kar kam…

 • Odgovori tomo 27. 5. 2008 at 11:07

  Hudo. To Dioklecijanovo palačo sem si samo enkrat na hitro pogledal in je bila kar impresivna zadeva. Mislim, da bi v Slovenijo bolje pasala 🙂

 • Odgovori dr. Onyx 27. 5. 2008 at 11:23

  V Splitu na kakšnem večjem trgu na glas zavpij ŠIMEEEE in preštej, koliko ljudi se bo obrnilo. 🙂

 • Odgovori chef 27. 5. 2008 at 17:44

  @deklina: Niti sekundo nama ni vzelo, da sva jih ven dobila! So nama ribo že prej razsuli, ko je prišla na krožnik, je izgledala, kot da bi ji v riti petardo razgonil!

  @seamus: Drugič!

  @Darja: Jaz sem bil danes spet na izletu… ampak teli službeni izleti, haha… v bistvu furam turizem, ampak sto na uro, tako da je užitek na koncu samo polovičen.

  @tomo: brez dvoma!

  @Onyx: mene je mikalo, da bi se drl STIPEEEE!

 • Odgovori Luka 27. 5. 2008 at 19:20

  Mah … sej dol so lepi kraji kaj.

 • Odgovori Nordstar 29. 5. 2008 at 0:04

  Nekam na hitro si ti opravil tole turo. Ampak izgleda, da si to imel v planu. Si pač nezahteven turist.

 • Odgovori chef 29. 5. 2008 at 0:47

  Hehe, Nordstar, nasprotno, zelo zahteven turist sem, a žal sva imela oba probleme s časom, izlet pa je bil tudi službene narave.

 • Odgovori todi 29. 5. 2008 at 10:01

  Ho,ho,ho…. odlična stilska preobrazba, vredna nemškega ali celo češkega turista !!!

  Samo res – ti Nemci in Avstrijci imajo bistveno višje dohodke od nas, pa hodijo na Hrvaško šparat. Slovenec si pa v gostilni privošči kot gospod, potem pa Hrvati pravijo, da je od Slovencev najmanj profita !

 • Odgovori chef 29. 5. 2008 at 11:52

  Po mojem problem ni toliko v šparanju kot v pomanjkanju okusa! In potem to rečem jaz, s štumfi do kolen, haha.

 • Komentiraj