Döner kebab ni več kar je bil. Driska pa ostaja.

Zares okusen döner kebab, ki ga človek dejansko poje z užitkom in ne zaradi pomanjkanja časa, pozne ure ali pijanosti, sem doslej jedel le v Carigradu. Meso je bilo pečeno na žaru, z ogljem, ki ga zložijo na poličke ob kebabu. Predstavljam si tudi, da mesa niso zamrznili že pred petnajstimi leti: v Carigradu sem več dni jedel na ulici, tudi v skrajno zanikrnih lokalih, a prebavnih težav nisem imel. Na zahodu pa … v zadnjih letih skoraj vedno.

Prebavni trakt na preizkušnji

Nisem prehranski purist, ampak v Sloveniji sem döner kebab v zadnjih treh letih jedel morda enkrat. Odkar sem dvakrat dobil epsko diarejo, zaradi katere sem enkrat skoraj zamudil letalo, drugič pa skoraj obležal, zaupam samo še globalnim ponudnikom prehranskih smeti. Ne ker bi verjel, da je njihova hrana kaj boljša od smeti, ampak zaradi internih standardov kakovosti, ki jim zaupam bolj kot standardom imigrantov s sumljivimi dobaviteljskimi verigami.

A zadnjič sem, kmalu po tem, ko je histerija zaradi poljskega mesa dosegla višek – zdaj pa pozornost medijev in zaskrbljenost javnosti enako hitro upada –, pozno zvečer na hitro skočil na kebab prav tja, kamor sem se zaklel, da ne bom šel nikoli več. Saj so dobri ljudje, poštenjaki, ampak preveč imam rad svoj prebavni trakt-

Tri evre trideset za döner kebab, diareja inclusive

Ko sem goveji kebab že naročil in je fant začel brkljati po kuhinji, sem ugotovil, da sploh nimajo döner kebaba, če besedi razumemo dobesedno kot vrteče meso. Ni več tega … Čeprav niso kupovali mesa pri iznajdljivem dobavitelju, od afere dalje ne boste več jedli dönerja, ampak za tri evre in trideset centov dobite kruh z zelenjavo, pekoćim, omakami in nekaj kosi na hitro popečenega govejega mesa.

Postopek je precej dolgotrajnejši in novost nima več okusa po kebabu, je pa kar okusna, da ne rečem okusnejša kot tradicionalni kebab na evropski način, ki je po vsej Evropi identičen, povsod enako preslan, da bi zakrili, kako je to meso pravzaprav nagnusno.

Naslednji večer me je napelo … in ko sem prišel do školjke, je steklo.

Prejšnja objava Naslednja objava

13 komentarjev

 • Odgovori Anonimno 13. 3. 2019 at 18:45

  Če rad bolj tekoče serješ, je bolje udarit kakšen segedin.

 • Odgovori Winston Wolf 13. 3. 2019 at 19:28

  Tozadevno se spominjam lastnega miselnega vzorca tam izpred 15 ali 20-ih let…
  …kako smo se norca delali iz “butastih” Američanov, ki kamorkoli pridejo, najraje zavijejo na “nekaj pojest” v McDonalds, ter jih naprimer “naš” originalni, vrhunski, najboljši na svetu… …street food (vse vrste bureka, kebab itd..) niti ne gane kaj veliko, oz. so do njega večinoma previdni.
  .
  Človek, OK vsaj moški, z leti definitivno postajamo modrejši :-).

 • Odgovori Bič 13. 3. 2019 at 20:32

  Kaj vse predela naše telo.
  Včasih se pogovarjamo, kaj je največji telesni užitek v lajfu. Večina reče orgazem.
  Resnično pa odleže, če te šraufa in prideš pravi čas do stranišča nekje med folkom.

 • Odgovori Primož 13. 3. 2019 at 20:47

  Če si drisko skasiral šele naslednji večer, je bilo krivo kaj drugega, ne kebab…

 • Odgovori Danijel 13. 3. 2019 at 22:03

  Hitra hrana – hitro noter, hitro ven 🙂
  Alterativa je pa kranjska klobasa v žepu in mogoče v prt zavit kos polente… in strok česna. Tako so včasih šli po svetu 🙂

 • Odgovori Jazsembog 14. 3. 2019 at 1:02

  Ob vsej hitri prehrani mislim, da je McDonald’s najboljša izbira. Plačujejo račune in davke, pa še študentje dobijo 4 evre.
  Dajte se malo ceniti. Pred letom sem šiptarja napizdil ker ni dal računa in ga prijavil inšpekciji.
  Najboljše, da nas vsak južnak, ki prečka Kolpo, začne drkati na vsakem koraku.
  Dajte se ceniti.

 • Odgovori Andrej Šterman 14. 3. 2019 at 9:35

  Jaz sem res dober kebab jedel na dveh mestih v Berlinu. Pri obeh so bili na palici zrezki, ne pa “mleta masa živalskega izvora”, kot je navada sicer. En je bil telečji, en pa goveji, pri tem drugem je meso bilo mehko kot iz dobrega golaža, lepo začinjeno in zapečeno. En je stal tri evre, drugi pa menda tri pa pol. No, odkar sem potem po pol leta prišel nazaj v Ljubljano, tu kebaba več niti enkrat nisem jedel, čeprav bi mi kdaj takšen dober zares pasal. 🙂

  Drugače pa če smo pri ljubljanski gostinski ponudbi (Chef, če se ti zdi, da to ne sodi sem, mirne volje pobriši komentar), sem pred kratkim naredil spletni kulinarični vodič (pač neke vrste blog) po Ljubljani, namenjen predvsem turistom – v bistvu sem prav prek podobne strani v Berlinu izvedel za ta dva dobra kebaba in še za marsikaj, Ljubljana pa česa takega ni imela in se mi je zdelo prav škoda. Najdete ga na http://www.foodljie.com, če koga zanima. 🙂

 • Odgovori NIHČE 14. 3. 2019 at 14:47

  Moram priznati, da sem večkrat jedel kebab pri Stari cerkvi na Celovški cesti in težav (HITRO NOT – HITRO VEN 🙂 ) ni bilo. Smo pa imeli neprijetno situacijo v Berlinu 4 mesece nazaj, ko je hčerka po zaužitju kebaba postala vsa zatekla v obraz in ustnice (ALERGIJSKA REAKCIJA). Na srečo se je čez nekaj ur vse skupaj umirilo. Vsi smo vedeli, da meso v kebabu ni ravno prve klase ampak da dejansko vstavljajo takšno sranje, je vsaj mene presenetilo.

 • Odgovori Matej Zalar 14. 3. 2019 at 18:56

  @Winston Wolf: Nasploh vedno privzdignem obrvi, ko se ljudje delajo norca iz Amerikancev. Poznajo jih pa večinoma s televizije. Kot da bi živel na Marsu in se posmehoval slovenskemu narodu na podlagi butcev, ki nastopajo v reality šovih. McDonald’s je svinjarija, ampk se vsaj ne boš zastrupil kratkoročno.

  @Bič: No, to. Tudi o škodljivosti kokakole nas prepričujejo s tem, da jo polivajo po raznih predmetih, ki se kar stopijo ali zgnijejo. Ti pa vse to predelaš b.p. in če nisi ravno zavaljen v kavč, se niti zrediš ne. Če te boli želodec zaradi kebaba, je pa kokakola tako ali tako najboljši medikament.

  @Primož: Močno dvomim, ker sem vmes jedel izključno preverjeno, da ne rečem domačo hrano.

  @Danijel: Tako. Včasih kolesarim s človekom, ki ima v žepu ajdove žgance. Leti kot avion. Dobesedno na žgance.

  @Jazsembog: Haha, točno, študent dobi štiri evre … tisti šiptar s piko na faci pa dela v Nobel bureku že dvajset let nonstop.

  @Andrej Šterman: Odlično!

  @Nihče: Jaz trdim, da meso nikjer ni tako zanič kot pri izbranih ponudnikih kebaba.

 • Odgovori Anti Šipteraj 14. 3. 2019 at 22:13

  Že kake 3 leta ne jem kebaba iz preprostega razloga:
  Nočem podpirati šiptarjev, ki ga prodajajo.
  Hočem da se vsi vrnejo v Albanijo, tam pa naj zaradi mene v popečene žemlje filajo dva meseca na soncu uležane krave.

  Ob celotnem dogajanju z tumorji in salmonelo da ne omenjamo tega bisera:
  https://www.24ur.com/novice/svet/v-slovenskem-kombiju-nasli-600-kilogramov-pokvarjenega-kebaba.html

  Se tako samo smejim.

 • Odgovori Anja 19. 3. 2019 at 9:19

  Dobrodošel v svet staranja. 🙂 Očitno ti neka sestavina ne ustreza. Lahko se kot Scherlock Holmes lotiš odkrivanja sestavin in izločevanja…Zna bit, da so krive omake oziroma sestavina v njih. Kebap jem izredno redko, zdaj me je pa minilo. Ta “moj” priročen ponudnik je jemal od tistega nelegalnega izvora. Bemusunce! Zdaj sem sicer videla (ker dela v isti stavbi), da ima plakate-veterinarsko pregledano, SLO poreklo. Me ne mika, niti malo. Če bom še kdaj jedla kebap, to sigurno ne bo pri tem “kekcu”. Jamra, da mu je padel promet. Normalno, a je bilo treba jemat pri sumljivem izvoru.

 • Odgovori Matej Zalar 19. 3. 2019 at 9:56

  Saj ni vedel, da je meso sumljivega izvora. Pač je kupoval poceni, v klavnico pa tudi ni šel pogledat.

  Potem je pa tako. Slovenec se bo na Hood Burger spravljal, ker koštajo žemlja, omaka, nekaj zelenjave in faširanega mesa 5 evrov. Ko dobijo podobne sestavine za 3 evre pri šiptarju, se pa čudijo, da je bilo meso pokvarjeno.

 • Odgovori viri – hitra hrana 13. 1. 2020 at 8:05

  […] Döner kebab ni več kar je bil. Driska pa ostaja. […]

 • Komentiraj