Dovolj leporečenja: debil je pač debil

Berem, da je nekdanji ustavni sodnik in sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice na Facebooku napisal, da imajo birokratke, ki v tej državi sedijo v pisarnah in prekladajo papirje, debilne in debele obraze, da gre za birokratske šalabajzarje in da v Franciji nimajo takih debilov, če pa bi jih imeli, bi že organizirali revolucijo.

Ta, ze četrti pozar, nevarnih snovi s Sloveniji terja, da gredo ljudje na ulice. Debilni in debeli obrazi birokratk, ki…

Objavil/a Boštjan M. Zupančič dne 22. julij 2017

Povedal je torej tisto, kar si misli večina, od varilcev in snažilk pa do zdravnikov in pravnikov1, a mediji in hinavci, bolj kot to, da ima Boštjan M. Zupančič popolnoma prav, problematizirajo besednjak. Presenetil je tudi mene, a sem si mislil točno to, kar je, kot sem prebral kasneje, Boštjan M. Zupančič izjavil za Dnevnik: »Edini človek v Sloveniji, katerega beseda nekaj zaleže in ki lahko nekaj takega reče, sem verjetno jaz. Če bi nekdo tretji kaj takega napisal na Facebooku, bi se smejali.«

Točno tako.

Pred časom sem je v zvezi z birokrati napisal: »Ob debilno sprenevedavih frisih piflarskih parazitov brez vsakega stika z realnostjo …« A moje malenkosti nihče ne bo vzel resno. Nergač itak vedno pizdi.2 Tako kot na svojih bolj ali manj odprtih Facebook profilih bolj ali manj opazno pizdijo tudi varilci in snažilke in zdravniki in pravniki, a jih nihče ne jemlje resno, čeprav imajo prav, ker vedo, kaj je prav.

Vsak povprečno socializiran, pa čeprav podpovprečno inteligenten človek bo razumel, da je rubež nepremičnine zaradi nekaj deset evrov dolga nesorazmeren in nepravičen ukrep. Da je Republika Slovenija kršila 1. člen prvega protokola Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki govori o zaščiti pravice do lastnine, je odločilo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice.

A tega niso razumeli zaposleni v birokratskem aparatu, ki so v zadevi Vaskrsić trmasto ščitili pravice upnika (podjetja) tako, da so očitno in grobo kršili človekove pravice dolžnika (posameznika) in s tem prizadeli celo družino. Kako naj birokrate, ki so odločali v tej zadevi po črki zakona, označimo drugače kot za šalabajzarje in debile? Račun za to tako rekoč nepopravljivo napako bo plačala država. 85 tisoč evrov. Lahko si v slogu medijskega populizma izračunate koliko minimalnih plač ali šolskih malic bi lahko plačali za ta denar. Dejstvo pa je, da so debili, ki jih plačujemo, zapravili naš denar.

Ministrstvo za pravosodje zdaj pripravlja predlog novele zakona o izvršbi in zavarovanju, s katerim naj bi preprečevali takšne primere – in to kljub temu, da bi jih lahko po načelu pravičnosti preprečevali z zdravo pametjo. Seveda pa tega ni mogoče pričakovati od debilov.

Žal ne moremo pričakovati niti, da bomo kaj dosegli z leporečenjem. Sprememb ne sprožijo niti oddaje, ki razkrivajo korupcijo, ali intervjuji, ki razkrivajo, da udbomafija ni mit. Kaj šele da bi pomagal vljudni angažma avtoritet kova Boštjan M. Zupančič. Eden najbolj izkušenih in najbolj razgledanih ustavnopravnih strokovnjakov je, tako kot tudi mnogi drugi ustavni pravniki, redno opozarjal na težave in napake slovenske pravne države, a brez učinka, ki bi presegel ploskanje nekaj posameznikov, torej brez bistveno večjega učinka, kot ga imam s svojim skromnim blogom na primer jaz, ki tem avtoritetam intelektualno ne sežem niti do pasu. In točno to je tudi najbolj žalostno – da je v resnici mnenje strokovnjakov v praksi pomembno prav toliko kot mnenje kateregakoli bolj ali manj anonimnega in bolj ali manj pametnega in razgledanega internetnega in socialno omreženega bevskača. Razlika je le v tem, da bevskanje slehernika nima prav nobenega učinka, bevskanje bolje slišanih pa ima za posledico metanje polen pod noge, kar se bojda dogaja tudi Zupančiču.

Seveda je žalostno, a za razmere vsesplošnega debilizma 21. stoletja tudi normalno, da je največ pozornosti vzbudil takrat, ko so mu popustili ventili. Toda težava ni v tem, da je sicer uglajeni gospod, ki je preveč inteligenten in razgledan, da bi se skrival za politično korektnostjo, nekaj povedal robato, kot se za Slovana tudi spodobi. Težava je v tem, da o zadevi spet razpravljamo na napačnem koncu.

Tako kot takrat, ko je nekdo v bolnišnici ustrelil zdravnika in policista.

Kakorkoli. Že zdavnaj bi morali nehati leporečiti. Če že ni korektno nekoga ozmerjati z debilom, pa bi morali vsaj naravnost povedati, da so nesposobni, neumni in – po besedah vsaj enega cenjenega ustavnega pravnika – menda v mnogih primerih tudi hudobni in morali bi jih tudi, ne nujno javno,  poimensko izpostaviti, potem pa tudi terjati odgovornost – a ne v histerični maniri slovenskih medijev, ampak tudi dejansko in s končnimi posledicami.

 1. Toplo priporočam klik. []
 2. Pa še naš ni. []
Prejšnja objava Naslednja objava

13 komentarjev

 • Odgovori lenivec 27. 7. 2017 at 20:12

  Tale “pravnikova” zgodbica je zelo dvomljiva. Tele bučke krožijo po elektronski pošti že najmanj pol leta…

 • Odgovori Boki 27. 7. 2017 at 22:22

  Ja, dejansko zgleda “fake” za takega strokovnjaka. Bilo bi dobro, da bi se ravno strokovnjak takega tipa oglasil v normalnem jeziku ampak zelo ostro!

 • Odgovori Spam 27. 7. 2017 at 22:53

  Oglasil se je v ostrem jeziku, ki ga debili celo razumejo.

 • Odgovori Stane Debevec 28. 7. 2017 at 7:12

  Dobro jutro,

  tale objava g. Zupančiča je za uglednega intelektualca malce čudno sestavljena in napisana. jaz bi pričakoval malo lepše urejen in normalno napisan odstavek.
  Ne razumem, kaj je narobe, če nekomu po nekaj letih ignoriranja obveznosti zarubijo hišo? Saj je vse razen dolga dobil nakazano na svoj račun. Če pa se smatra, da obveznosti ni potrebno poravnati, potem ne vem, zakaj jaz plačujem račune za vodo in elektriko?

  Lep dopust.

  Pozdrav Stane.

 • Odgovori Matej Zalar 28. 7. 2017 at 10:13

  @Lenivec: Teh zgodbic je malo morje. Tudi jaz ne bi verjel, če ga ne bi poznal.

  @Boki: Kot že rečeno, v uglajenem jeziku in ostro se gospodje oglašajo že dolgo. Žal en morejo preglasiti tistih, ki se trudijo na vsak način vzdrževati sistem, kakršen je, ker jim pač tako ustreza. Zdaj jim gredo na roko še razni mladi, ki so se iz različnih , a skoraj gotovo dobrih razlogov izselili v tujino in zdaj domotožno razlagajo, da je pravzaprav Slovenija krasna država ter nas, pozabivši, zakaj so sploh odšli, na podlagi svojih izkušenj iz življenja v tujini, kjer ni vse tako lepo, kot se zdi, napizdevajo, da je pravzaprav problem v nas samih. To je seveda res in s tem se tudi strinjam. Ampak – welcome back, samo da bodo ob vračanju mnogi verjetno ugotovili, da so v resnici dobrodošli toliko kot so bili v EU dobrodošli migranti in begunci.

  To se je očitno zgodilo tudi Zupančiču. Človek je vrhunski strokovnjak, dali pa so mu neko bedasto službico in ga zdaj še kregajo, ker si upa jezikati, da so slovenski birokrati zabiti. Seveda se pa ne slepim, da bo Zupančič z napizdevanjem dosegel karkoli drugega kot malo več pozornosti.

  @Stane: Kaj je narobe, če nekomu po nekaj letih ignoriranja obveznosti zarubijo hišo, je razložilo Evropsko sodišče za človekove pravice. Ni nezanemarljivo opozoriti na to, da je Vaskrsić tisto vodo dejansko plačal, a zaradi birokratske okorelosti ni bilo mogoče ustaviti izvršbe. AMpak bolj pomembno je, da bi lahko denar od njega izterjali tudi na kak primernejši način. Zakaj niso rubežniki zaplenili notranje opreme? Zato, ker je upnik dal izvršbo na nepremičnino. Jaz bi verjetno naredil isto, ampak zato imamo državo, da zaščiti, ne smao upnika, ampak do določene mere tudi dolžnika.

  Zakaj plačuješ elektriko in vodo? Verjetno zato, ker imaš denar, ker si pošten in ker nočeš imeti težav s plačevanjem obresti in izvršbami.

  Kar se pa tiče pismenosti … verjetno bi bil presenečen kako zelo grozljivo nepismeni so lahko ljudje z najvišjimi stopnjami izobrazbe. Pa ne takrat, ko pišejo v afektu.

 • Odgovori Shalalabayzer 30. 7. 2017 at 8:59

  Na volitve spet nihče ne bo šel, oz bo udeležba pod 45%. Temu tukaj zgoraj in Boštjan-Marija Zupančičevemu sestavku se reče “jezikova župa”.

 • Odgovori urška pečena 30. 7. 2017 at 11:01

  Kje so časi, ko se te je dalo večkrat na teden prebirati
  🙂
  S tem zapisom se zelo strinjam!
  Za neko drugo področje (dom za mlAde na Planini) je skoraj enako rekla tamkaqjšnja direktorica. Ne znamo več reči bobu- bob.
  Tudi tedaj, ko se v kakšnem EU mestu razstreli norec, predtem pa vpije alah je velik, naši mediji govoričijo, da ”namen tega dejanja zaenkrat še ni znan”
  PRIDE TRENUTEK, KO JE TREBA TUDI ZAKRIČATI!
  PIKA.

 • Odgovori filmoljub 31. 7. 2017 at 9:54

  Žalostno je to: v Slovenistanu ne zaleže absolutno nič več. Niti argumenti, niti vpitje in še manj artikulirana prijaznost. Z vsemi idiotskimi družabnimi omrežji in rumenimi mediji in resničnostnimi šovi smo dosegli, da nihče več ničesar ne jemlje resno. Ker vsak kreten lahko pove kretensko mnenje, avtomatsko velja za kretena pač vsak, ki pove mnenje. Mogoče bi zalegla vojna ali pa hud virus, ki bi pobil 90% prebivalstva, preostali pa bi bili prisiljeni za golo preživetje se nekako organizirati. Čeprav dvomim, da bi se.

 • Odgovori p 1. 8. 2017 at 10:59

  debil je debil, debilka pa debilka. Gospodu BMZ gre zameriti predvsem seksizem. Čudno, da ga še nobena feministka ni skloftala sredi ulice

  • Odgovori Boki 2. 8. 2017 at 9:15

   Kar bi bilo seveda povsem upraviceno, ane? Ce bi pa en moski sklofotal seksisticno zaljivo feministko, bi pa zagnali cirkus. Pa ceprav je fizicno nasilje po zakonu prepovedano. Za oba spola, in tiste vmes.

 • Odgovori Internazionale 3. 8. 2017 at 20:22

  BMZ je žal v mojih časih na PF bil samo še legenda. Že takrat je bil znan po tovrstnih izpadih, ki jih je ponosno zagovarjal s svobodo govora. Ta korektnost na vseh nivojih, ki se očitno zahteva od nas, je simbol zavoženosti družbe. Z debili iz javne uprave imam opravka vsak dan. Pa ne kaže na bolje.

 • Odgovori Rado 5. 8. 2017 at 20:08

  Odlično!
  Matej, zdaj bi me pa zanimalo še tvoje stališče do domnevnega BMZjevega seksizma.
  Please.

 • Odgovori Matej Zalar 6. 8. 2017 at 18:24

  Hm, nič ne vem o tem, da bi bil seksist – je kaj hujši od običajnega pravega dedca? Seveda se pa danes za seksizem in sovražni govor proglasi marsikaj, recimo tudi tisti trapasti filmček pred časom na Prešernovem trgu, ki je bil nič drugega kot provokacija.

  Mi je pa pravkar na to temo prišlo na misel nekaj drugega. Če bi z istimi – ampak zna mnogo bolje, torej bolj žaljivo – besedami proti nekomu, naj bo to družbena skupina, verska skupnost, posameznik, operirala Svetlana Makarovič, bi verjetno isti ljudje, ki zmerjajo BMZ-ja, navdušeno ploskali. Ker je povedala tisto, kar mislimo vsi, samo bolje. Ker si upa. Ker je tok fajn tudi sicer in radi beremo njene pesmi.

 • Komentiraj