Drve

Slovenski Che Guevara wannabe, ki to ni, saj ne želi biti zreduciran na plagiat, ki mu jemlje lastno substanco – česa tako samovšečnega pa še ne! – je po kampiranju pred borzo zatočišče raje poiskal v toplejših prostorih Filozofske fakultete. Pravi sicer, da se v svoji študentski sobici prha med lijakom in štedilnikom, kuri pa da na drve. To naj bi ponazarjalo študentsko bedo, bla-bla-bla, no, potem pa tega modela zadnjič vidim v elitnem lokalu na Cankarjevem nabrežju, ki slovi po najvišjih cenah in kjer prodajajo izključno tuje znamke mineralne vode – seveda za oderuško ceno.

Hvala lepa za tak boj!

Bo pa verjetno hitro našel službo v kakšnem Zavodu, kjer bo takoj pozabil na probleme študentov. Nekaj podobnega kot Katja Šoba, na primer. Gabijo se mi. Izmečki!

No, Che Guevari bi verjetno prišla prav Pippa, ki mi tako pomaga nabirat drve. Iz vsakega sprehoda bi lahko prinesla eno tako poleno – s seboj ga prenaša tudi po eno uro, nekaj sto metrov od doma pa ji to prepovem, ker sicer bi pri nas že lahko kurili čarovnice. Ali ponudili taborni ogenj borcem za pravico.

301120111011

Prejšnja objava Naslednja objava

26 komentarjev

 • Odgovori Stric Marč 4. 12. 2011 at 18:14

  Nič novega. ” Ravnaj se po besedah in ne po vzgledih”, je že stara krilatica.

 • Odgovori NMS 4. 12. 2011 at 18:33

  Jaz res ne razumem teh “demonstracij”. Kdo je pa še kaj plačal za faks razen izrednih študentov??

  Veste koliko je študentov na UL? 40.000!!

  Jebeš tak sistem, kjer pri 22ih nimaš zastonj šolanja, avta, lastniškega stanovanja v centru mesta in nadpovprečne plače primerni IX. stopnji pa čeprav je tvoja disertacija “Svetokriški mit in paralele z božanstvi Venetov na območju Šentruperta pri Mariboru”. Saj se sploh ne da več normalno živet …

  ZASEST FAKULTETO! Ni druge.

 • Odgovori Sakir 4. 12. 2011 at 23:25

  In to je blo presenečenje, da je sedel v elitnem lokalu? :mrgreen:
  Pejt kdaj na Metelkovo, pa se used zraven kvazi Che wannabejev in jih mal povpraš za življensko zgodbo, pa ti bo takoj jasno, zakaj je dobro samo najboljše za mlade revolucionarje…

 • Odgovori Primož 4. 12. 2011 at 23:57

  Kaj ne bo na Nabrežju, a veš kolk pršpara če ma tok majhen flat, da ima lijak, tuš kabino in šporget enega zraven drugega!!

 • Odgovori chef 5. 12. 2011 at 0:13

  OK, da je študentov absolutno preveč, je kriv sistem. Jaz se še dobro spomnim, kako so nam celo osnovno šolo – od učiteljev in staršev do psihologinj in nekih strokovnjakin za kaj vem kaj – plozali, da brez fakultete ne bo kruha. Seveda smo šli vsi študirat, nekateri so tudi dokončali, ampak zdaj ne dobijo služb – deloma zato, ker so leni, deloma zato, ker so nesposobni, deloma zato, ker jih enostavno ni.

  O zahtevah teh fičfiričev sem sicer več prebral šele danes. Seveda se mi zdijo smešne. Študij pač v nobenem primeru ni brezplačen, vprašanje je samo, kdo ga plača. Če ga država plačuje tistim, ki najprej vlečejo v nedogled in potem sploh ne dokončajo (med njimi sem na primer tudi jaz), je to seveda slabo. Z 28-imi leti in nekaj več pameti jaz zdajle mirno povem, da bi študij gotovo končal, če bi si ga plačeval sam – oziroma če bi država (ki recimo denar za študij založi) v primeru neuspeha preprosto trgala vloženi denar.

  Tako pa za študij danes dejansko plačujejo samo manj sposobni, ki na faks niso prišli v prvem krogu, potem pa še lažje skozi pridejo, ker so pač plačniki in fakultete od njih živijo.

  Kar se tiče alternativcev … heh … ne bi debatiral. Bi pa pričakoval, da bo kekec vsaj malo bolj pameten. Če jaz takrat ne bi bil v družbi punce, bi ga mogoče celo fotografiral in fotko poslal različnim uredništvom. Ker taki ritolizneži se mi pa čisto zares gabijo v dno duše.

  Spanje v šotorih na mrazu?

  Hah!

  Nekateri to počnejo v prostem času, za hec, ker v tem uživajo.

 • Odgovori chef 5. 12. 2011 at 0:19

  Pa da ne bo pomote – jaz se strinjam, da je treba ta sistem spremenit. Ampak samovšečni zlagano skromni bleferji, ki imajo o real lifeu verjetno celo manj pojma od mene, tega sveta ne bodo spremenili. Ke rjih ljudstvo hitro pogrunta.

  Medtem ko oni nekje kampirajo in berejo pamflete, sem jaz raje celo nedeljo delal (tako rekoč kuvertiral, kar pravzaprav sploh ni moja zadolžitev, sploh pa ne pritiče moji siceršnji funkciji!), pač zato, da bom preživel – hkrati pa bo nekaj od tega imela tudi država … in seveda študenti.

  Res, slabe volje postanem ob tem bulšitu, sploh, če je pameten nekdo, ki končuje fakulteto tipa FDV ali FF. Kemiki in računalničarji med tem verjetno raje pridno študirajo, da se bodo lahko po diplomi odselili v R&R bolj naklonjenim državam.

 • Odgovori barbara 5. 12. 2011 at 9:43

  Ha ha ha – Pippa je pa dobra. Moj rotti ima tudi take finte in ga nič ne moti, če je veja dolga več kot dva metra, pa da z nje štrli polno malih vej … Sploh je zanimivo (in adrenalinsko), ker nima občutka, koliko prostora zavzame s svojim plenom. In potem pluži …

 • Odgovori enodvec 5. 12. 2011 at 10:35

  @chef lepo si povedal. To je ravno problem, vsi so nam govorili, da je treba študirati. Sedaj služb ni, smo si pa bojda sami krivi. K sreči pripadam k zadnje omenjeni druščin in načeloma z zaposlitvijo ne bo problema, všečnost le te je pa drugo …
  Načeloma študenti tudi niso krivi, če je faks nekvaliteten. Toda študij ne more biti kvaliteten brez kvalitetnih študentov, kar je pa problem, če študira več kot polovica generacije. Posledično tudi neumni.
  Po drugi strani, kaj pa bi ti ljudje delali? Najbrž bi bili isto brezposelni, le z nižjo izobrazbo.

 • Odgovori Zmago1 5. 12. 2011 at 13:52

  kje je tvoj komentar volitev, me zanima kkao boš komentiral virantov poraz/zmago?

 • Odgovori bubašvabe 6. 12. 2011 at 9:23

  Jaz sem pa zelo proti samoplačljivemu visokemu šolstvu. Ker potem bi imeli pa situacijo, da bi lahko šli študirat samo otroci bogatih staršev in mogoče še nekaj najbolj sposobnih “revežev” s štipendijami ipd. Na ta način bi se samo še povečevale razlike med razredi in bi na koncu dobili stanje kot v Ameriki, kjer grejo na res dobre šole samo bogati (in tistih nekaj srečnežev s štipendijami), medtem ko ostali pristanejo v slabih državnih univerzah. In to za ceno življenjskih prihrankov njihovih staršev ali z enormnimi posojili, ki jih potem krvavo odplačujejo do 35. ali 40. leta. Tako imajo potem vojsko visoko izobraženih in visoko zadolženih mladih ljudi, ki si kljub tej izobrazbi in relativno solidni službi ne morejo privoščiti več kot majhnega usranega najemniškega stanovanja, o tem, da bi imeli otroke, pa lahko, dokler ne odplačajo študentskega posojila, samo sanjajo.

  Jaz mislim, da je sistem, kjer država financira ali vsaj sofinancira visoko šolstvo, načeloma dober. Je pa res, da se je pri nas cela zadeva, tako kot še marsikaj drugega, popolnoma izrodila. Treba bi bilo določiti nacionalne prioritete glede smeri študija, podpreti tiste fakultete, katerih znanje potrebujemo, tiste, ki producirajo popolnoma nekoristne diplomante, pa omejiti ali enostavno sklestiti na minimum.

  Idealno bi bilo, če bi se dalo vse stroške šolanja pokriti z namenskimi štipendijami. Recimo gospodarstvo rabi toliko in toliko inženirjev, pa naj da za te kadre štipendije (in v zameno dobi določene olajšave pri dajatvah) in enako v javnem sektorju. Problem je, da je to naložba, ki se povrne šele čez recimo 10 let in to je gospodarstvu, ki je že tako ali tako vedno bolj nekonkurenčno, zelo težko prodati.

  Ampak recimo, da bi res uvedli samoplačljivo visoko šolstvo in zraven spodbujali štipendiranje s strani subjektov, ki določene kadre dejansko potrebujejo in omejnim prispevkom še iz proračuna (za tiste kadre, ki jih potrebuje država, za tiste, ki jih potrebujemo za razvoj in napredek in za tiste, ki jih nihče res ne potrebuje, ampak je dobro, da tudi so, ker se pač imamo za visoko civilizirano in razvito družbo). Kdor ima štipendijo in zabluzi, naj jo vrača, odločitev, kdo dobi štipendijo pa bi bila na strani tistega, ki jo podeljuje. Na trgu bi se potem vsako leto pojavilo recimo tristo štipendij za strojnike in pet štipendij za mešalce megle. Srednješolci (gimnazijci predvsem) bi potem dobro razmislili, kaj bodo počeli v življenju in bi se krepko zagrebli za taboljše štipendije. Kdor pa res vidi višji smisel v mešanju megle, pa naj si šolanje plača sam.

  Mislim, da bi tak sistem mogoče lahko celo deloval.

 • Odgovori bubašvabe 6. 12. 2011 at 9:24

  P.S.: Mislim, da je to najdaljši komentar, kar sem jih kdaj napisal. :mrgreen:

 • Odgovori smoger 6. 12. 2011 at 10:27

  @bubasvabe: Odličen komentar. Jaz bi še dodal:
  – uvesti selekcijo (tj. 20% folka z OŠ naj gre na gimnazije)
  – vsaj 50% znižati plače politikom (ebrem, da bodo posranci imeli cca. 4600 evrov plače (=povprečna bruto plača brez dodatkov). Preplačani! )

  Glede ZDA…v bistvu vlaganje denarja v izobraževanje je dandanes še edina varna naložba. Seveda vlagajne denarja v tehniško-naravoslovne poklice.

 • Odgovori smoger 6. 12. 2011 at 10:36

  Recesija, v kateri smo, je tudi odraz tega, da folk precenjuje svoje sposobnosti in zahteva življenje na visokem nivoju…ker mu je pač nekdo (najbrž starši) rekel, da je on/ona sposoben najboljši,….da ima pravico do dragih znamk, igranja neke nobel osebe, meščana…

  Folk se ne zna realno oceniti…
  Tu je po mojem tiči vzrok vseh preštevilnih kartic, kreditov,…

  Pa tudi ta fake višina in bogatstvo se bosta slejkoprej izpela.

 • Odgovori chef 6. 12. 2011 at 11:07

  @bubašvabe: Brezplačen šolski sistem na vseh stopnjah je seveda odlična rešitev, ampak ne na način, da država nekomu 3 leta plačuje šolanje ne da bi naredil en sam izpit. Meni je ta država kar nekaj let plačevala študij, pa sem še vedno jebeni gimnazijski maturant (je pa res, da zdaj zaslužim več kot marsikateri diplomant, ampak to je že druga zgodba).

  Študij je itak že zdaj brezplačen, razen za tiste nesposobneže, ki ne pridejo v redni študij in si pač plačujejo izrednega – kar je popoln idiotizem, saj so ti ljudje absolutni presežek. Ob vsem tem pa imajo celo subvencionirano prehrano in prevoz, čeprav praktično študirajo ob delu.

  Jaz seveda ne bi kar vsem študentom po vrsti zaračunal po 3000 evrov letno z možnostjo plačila po 12-ih položnicah – nikakor ne, ker potem res pridemo v ameriški sistem. Ampak! Če si ti 5 let študiral in je država po tej formuli vate vložila 15 jurjev, potem pa študija nisi končal —> si ta denar dolžan vrnit.

  Verjemi, da bi se takoj zmanjšalo število fiktivno vpisanih, da o falirancih sploh ne govorim. Jaz nisem faliral zato, ker bi bil nesposoben, ampak zato, ker v tem prekletem FDV študiju ne vidim absolutno nobenega smisla in za moje pojme je ta faks navadna izguba časa.

 • Odgovori bubašvabe 6. 12. 2011 at 12:17

  Ja, da še bolj razjasnim, kaj sem hotel povedat. Zdaj je tako, da gre denar iz proračuna direktno univerzam, bolj ali manj. Jaz nisem za to, da se ukine financiranje visoke šolstva iz proračuna, ampak samo, da se tok denarja od proračuna do končnega porabnika spremeni.

  In sicer bi jaz predlagal, da bi šel denar iz proračuna k tistemu, ki rabi kader, se pravi podjetjem (gospodarstvo) in javnemu sektorju. Ti bi bili obvezani ta denar razdeliti študentom v obliki štipendij po svoji najboljši presoji in po svojih željah. Recimo neka firma prijavi, da bi dolgoročno potrebovala 10 strojnikov, dobi denar iz proračuna zanje, razpiše 10 štipendij in jih podeli desetim najbolj primernim kandidatom.

  Študenti bi potem s tem denarjem plačali šolnino in bi ga v primeru, da falirajo, potem morali vračati tistemu, od katerega so ga dobili. Kdor pa ne najde nikogar, ki bi mu dal štipendijo, pa naj si kar lepo sam plača študij, ki ga tako zanima.

  Na začetku in na koncu verige se ne bi v takem sistemu nič spremenilo, izdatki iz proračuna za visoko šolstvo bi ostali isti, univerze bi (sešteto vse skupaj) logično tudi dobile enako količino. Bi pa tak sistem v parih letih po principu naravne selekcije krepko počistil nesnago, ki se je nabrala. Določeni programi bi propadli, ker ne bi bilo nobenega zanimanja in denarja zanje, drugi bi se okrepili.

  No, to sem opisal tako v principu in poenostavljeno, ampak sem prepričan, da bi zadeva delovala, in to bolje kot to, kar imamo zdaj.

 • Odgovori seamus 6. 12. 2011 at 13:06

  To je vse skupi brez veze. Sedaj smo v prostem padu in karkoli o socialni državi in enakosti lahko za naslednjih n-let kar pozabimo.Univerze bodo postale še bolj zanič, zdravstvo bo še bolj v riti in ceste bodo še bolj razsute. Dokler bo stanje v glavah naše zafurane države tako kot je, ne bo nič drugače.

 • Odgovori chef 6. 12. 2011 at 19:12

  Oh, če smoi pa volili za spremembe 😆

 • Odgovori seamus 6. 12. 2011 at 19:35

  Ja, Janković bo čudežno potegnil našo preljubo deželico iz dreka in zrihtal poceni kredite, da bomo z njmi lahko izplačali plače …

 • Odgovori Shajtana 6. 12. 2011 at 20:16

  No, ker pač po enem čudnem naključju vem kje živi lahko povem, da res kuri na drva kar pa sta/so s cimri sami hotl, ker majo pr enem doma gozd in posledično drva zastonj.
  Tudi tisto glede tuša je res, ker gre za staro hišo in je tuš praktično v kuhinji ker je edino tam bil odtok.
  In preden se kdo vtakne v to kaj vse oddajajo ljudje naj povem, da celota poleg kuhne zavzema še dve veliki sobi z razgledom na vrt (ki ga lahko tud uporabljajo), wc, predsobo. Za to plačujejo (ko daš na 2 ali 3) približno toliko kot bo sedaj stala mesečna urbana..aja pa v centru je vse skp.

  Tko da tok hudo jim spet ni, očitno pa on iz tega črpa neke vrste “navdih” al kwa. 😉

 • Odgovori chef 7. 12. 2011 at 11:01

  @bubašvabe: Problem je deloma v tem, da so fakultete tako zelo zanič, da delodajalci enostavno ne bi želeli investirat v neke kadre, ki so sicer lahko velik potencial, a na fakulteti tega potenciala ne morejo razvit. Ali pa sicer dosegajo čiso solidne ocene, ko pridejo delat, pa ne obvladajo osnov – ker pač lahko diplomira vsak osel. Tega ne govorim na pamet.

  Vsekakor bi bilo treba za začetek dvignit raven (tudi uporabnega) znanja, ki ga zahtevajo fakultete (tudi tako, da se odstrani 80-letne fikuse), tako da bi diplomirali samo najboljši, na primer strojniki. Ostali naj pač švasajo, saj lahko konec koncev na ta način zaslužijo še več kot diplomirani strojnik. To je bil ta osnovni zaplet, ko so vse poslali študirat, družba se pa ni nič spremenila – Slovenija pač ni družba znanja, ampak družba proletariata in, kot je pronicljivo zadnjič ugotovil Mazzini, pri nas še kulturnikom rečemo “kulturni delavci”.

  Skratka, družbo smo v dvajsetih letih zafurali v spiralo, ki se samo še bolj zapleta. Očitno bomo pod novim ljubljenim vodjo vzeli še kakšno milijardo posojila … odplačevali pa bodo ta kredit z velikanskimi obrestmi delavci z minimalci in brezposelni diplomanti.

  @Shajtana: Seveda, saj jim ni hudega, pač so se znašli. Ta lump seveda ni povsem neumen, saj noben blefer ni tepec. Prišpara pri kurjavi in si lahko privošči najdražje pivo v Ljubljani. Problem je v tem, da mediji tako zgodbo pograbijo za suho zlato in gibanje nekaj lenih študentov spromovirajo kot da se res dogajajo družbene spremembe.

 • Odgovori D.p. 7. 12. 2011 at 13:30

  Ja, tudi jaz, ko sem ga zagledal s tisto čepico…še en plagiat.Kvazi uporniki, revolucionarji,socialisti,ki ne bi nič delali ali začeli iz dna, ko pa zavohajo kakšne višje študentske funkcije, se prelevijo v največje kapitalistet ega sveta.Dobesedno izmečki, kot si napisal tudi sam.

 • Odgovori smoger 7. 12. 2011 at 13:32

  Koncentracija realnosti je obratno sorazmerna s številom bank. 😉

 • Odgovori smoger 7. 12. 2011 at 13:39

  koncentracija realnosti= zaznavanje realnosti

 • Odgovori Nergač » Pippa 10 mesecev 15. 1. 2012 at 18:02

  […] Iz blesave mladičke se razvija v blesavo odraslo psico. Ksiht je vedno bolj odrasel, pogled plenilski, žnablji vedno bolj povešeni in spodnja čeljust štrli vedno bolj naprej. Še vedno nabira drve. […]

 • Odgovori Nergač » Drve #2 18. 3. 2012 at 18:02

  […] chef 18.03.2012 ob 18:00 ob 18:00 pod Pippa, miks Da ima Pippa rada drve, sem že pisal, ampak postaja vedno huje in zdi se, da je nič več ne more ustaviti. Pravzaprav je […]

 • Odgovori Nergač » Ljudska volja nepoučenih 27. 12. 2012 at 18:09

  […] družbe. Potem sem v množici ljudi z rdečimi transparenti s peterokrakimi zvezdami zagledal še slovenskega Che Guevaro in liberalno-akademskega agitatorja Darka Štrajna, mi je bilo vse jasno. Ni nam […]

 • Komentiraj