Dunaj … langweilig

Na Dunaju sva spala v simpatičnem hotelu v bližini Pratra. Iz okrožja Leopoldstadt do središča mesta ni daleč.

Ne potujte na Dunaj ob nedeljah! Kuda idu Slovenci nedeljom? A kuda idu Bečani? A? Jebo ih ja! Tako dolgočasnega mesta pa še ne. Navduševanje nad gotskimi katedralami me je počasi minilo. Ko si enkrat videl kölnsko, te začnejo dolgočasiti. Navdušenja nad fijakanjem s kočijami pa tako ali tako ne razumem.

Da bi spil dunajski kofe ali nekaj normalnega pojedel, je v nedeljo skoraj nemogoče! Še sreča, da mi je že pred Semmeringom zapasal McDonald’s, tako da sva se ob Donavi, še preden sva prišla v Innere Stadt, najprej omastila s hamburgerji. Sicer bi najverjetneje ostala lačna. Kavo sva pozneje spila v Café Diglas (Seit 1875). Kar fleten ambient, ampak kava je bila popolno razočaranje. Brozga, kot jo lahko pripravijo samo Germani. Ampak, a ni tako, da Dunaj slovi po Melangeu? Če kdo ve, kaj je to dober kofe, smo to Italijani in Balkanci. No, vse, kar se je na Dunaju v nedeljo dogajalo, je bil ulični breakdance.

Sicer sem dobil vtis, da je Innere Stadt gromozanski nakupovalni center na prostem, kjer je mogoče kupiti vse. Razen ob nedeljah. To je po svoje super. Ampak kje so kavarne, pivnice, oštarije? Sam materializem, nobene uživancije. Po ulicah se v nedeljo sprehajajo skoraj izključno priseljenci, ki se sprašujejo: »Kuda idu Bečani nedeljom?« Skratka, zasrana nedelja v mestu, kjer ne bi hotel živeti, čeprav vse štima, sploh seveda javni promet, ki me navduši skoraj povsod. Če si Ljubljančan, to seveda ni težko.

Drugi dan je bil zvečer že koncert, dopoldne pa sva skočila v živalski vrt, ki naj bi bil super. Saj tudi je, a sem pričakoval več. Salzburški in berlinski sta me bolj navdušila in po svoje mi je zaradi umeščenosti v naravno okolje Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, čeprav skoraj sredi oziroma v neposredni bližini mesta, bolj všeč tudi ljubljanski. Ampak imajo nekaj zelo dobrih for, kot je na primer tropski gozd s sobo netopirjev.

Koncert je bil super, o tem sem že pisal.

Zadnji dan sva morala pokukati še v Prater, če sva že spala čisto blizu. Vsak ciganski lunapark je bolj zabaven in le malo manj atraktiven. Prater naj bi odprli 15. marca, a konec meseca je vladalo popolno mrtvilo. Obratovala je trgovina pred parkom in nekaj delavcev je šraufalo na zaprtih progah vlakcev smrti.

Da bi preizkusila vsaj eno atrakcijo, sva se s škripajočim vlakcem zapeljala v hišo strahov, vedoč, da bo bedno. Res je bilo.

Zabava, kakršno ponuja Prater, je v konkurenci večjih in boljših parkov že zdavnaj preživeta in po mojem se dunajsko zabavišče šlepa samo še na muzej voščenih lutk, sicer zaprt, in seveda na Wiener Riesenrad, ki je obratoval. Bolj kot višina (65 metrov) me fascinira, da so ga postavili že leta 1897, ob praznovanju Franc Jožefovega abrahama. Biba bi sicer šla en krog, ampak sem kot sopotnik, ki si ga nikakor ne želite, enostransko odločil, da greva raje na Donauturm, telekomunikacijski stolp z razgledno ploščadjo, ki je okoli sto metrov višje nad mestom, pa še kofe lahko spiješ na vrhu. Kolikor sem po eni strani zatežen sopotnik, sem po drugi strani tudi izkušen in racionalen. Splačalo se je, čeprav je po eni strani res, da ko si bil na enem telekomunikacijskem stolpu z razgledno ploščadjo … te naslednji ne fascinira več.

Prejšnja objava Naslednja objava

21 komentarjev

 • Odgovori lady 28. 4. 2011 at 19:51

  opala, konec samskega stanu?:P

 • Odgovori chef 28. 4. 2011 at 20:12

  Ne, še imate šanse!

 • Odgovori Simona Rebolj 28. 4. 2011 at 21:42

  “Skratka, zasrana nedelja v mestu, kjer ne bi hotel živet, čeprav po svoje vse štima, sploh seveda javni promet, ki me navduši skoraj povsod. Če si Ljubljančan, to seveda ni težko.”

  Hahaha … Res žalostno za Dunaj, da izpade nekaj najbolj navdušujočega funkcionalen promet. Porkaduš, še v hiši strahov si razposanjeno fotkal, namesto da bi vsaj poskakoval po stolu?! … hahaha … Zelo simpatičen svarilni turistični prispevek.

 • Odgovori mgerencer 28. 4. 2011 at 22:00

  Super mesto! Kultura kar mezi iz vsake pore, stavbe, ulice. Čisto so bili mahnjeni na mitološke podobe. Ko sem bil, sem prevohal vse muzeje (Freudov), kipe, stavbe, galerije (takrat je ravno bila razstava Klimtovih del), ki so mi prišle pod noge. Še bom šel. Prater je pa res bolj tako tako, čeprav je razgled z velikega kolesa kar fajni.

 • Odgovori chef 28. 4. 2011 at 22:00

  Ma ja. Še morski lev zeha!

 • Odgovori blitz 29. 4. 2011 at 0:16

  No ja, če si se pa potikal po napačnih koncih. V Innere stadt pač gre vsak turist, to nima z življenjem v mestu prav nič.

  Živi se, in to dobro in zeleno, predvsem v zunanjih Bezirkih na zahodu mesta – 16, 17, 18 in 19. Bližje centru pa je domačinov res vse manj. Okolica Pratra, kjer si stanoval v simpatičnem hotelu, pa je itak čisto naša. In rdeča, čudi me, da nisi nič o tem napisal.

  Meni se mestni promet na Dunaju ni zdel nič posebnega. OK, seveda je sto let pred Ljubljano, ampak to je itak povsod.

  Da pa nista šla na Riesenrad, je pa mimo. Saj lahko vendar greš na oboje. Se strinjam, da je Donauturm tehnično boljša opcija, ampak Riesenrad je pa le Riesenrad. To je tako kot Harley in Yamahin chopper.

  Skratka, z veseljem bi zamenjal s tabo tisto nedeljo. In jutri bi šel spet živet na Dunaj, če bi se ponudila priložnost.

 • Odgovori tatoslo 29. 4. 2011 at 10:35

  sfalil nedeljo, dve nazaj bilo fantastično. Maraton. 35.000 tekačev, pol milijona folka na ulicah, fan zone…

 • Odgovori Delno prebujeni 29. 4. 2011 at 18:34

  Chef, želiš z eno besedo povedati, da je Dunaj izredno dolgočasen? ( nisem ga še obiskal, samo sprašujem, ker sem enkrat ravno tako bral nek blog, kjer je neka punca opisovala Avstrijce kot neverjetno dolgočasne ljudi)

 • Odgovori peci 29. 4. 2011 at 23:21

  dunaj je neverjetno dinamično mesto. ni se treba čudit, da ti je blo bedno, ko pa nisi niti za centimeter zapustil turistične steze. in dunaj nikakor ni germansko mesto, nasprotno.če bi se malo bolj ukvarjal z lastno zgodovino, bi razumel, da je dunaj talilni lonec kulutr, eden zadnjih v naših krajih, kjer se asimilacija ni oprijela in so različne (pretežno slovanske) kulture ostale.

  kulturni ljudje najdejo kulturo. ti pa… naja, očitno nisi kulturen…

  p.s: na dunaju dobiš najboljšo kavo na svetu. v italiji pa najslabšo.

 • Odgovori chef 30. 4. 2011 at 11:11

  Vedno se pojavi nekdo, ki na Dunaju živi in teži, da je to najlepše mesto na svetu, jaz pa da kot turist nimam pojma, ker nisem šel pogledat parka v njegov priljubljeni becirk na obrobju mesta.

  Glede na to, da sem bil na Dunaju prvič in da sem imel samo dobra dva dneva časa, mi seveda na misel ni prišlo, da bi si ogledoval stanovanjske soseske. Nedelja je bila itak zasrana, v ponedeljek sva bila pol dneva v ZOO, v torek sva šla pa sredi dneva domov. Ker pišem osebni blog, lahko seveda pribijem, da je mesto za turista svinjsko dolgočasno, če ga primerjam s podobnimi mesti – ki so vsa po vrsti bolj živahna. Če bi pisal novinarski prispevek, bi bil tudi tekst drugačen.

  Seveda je tudi Innere Stadt zelo živahen, ko so odprte trgovine – torej med tednom. Takrat je bila gneča nepopisna, pa ne govorim samo o turistih. To pač dokazuje, da Dunajčani poniknejo samo med vikendi. Seveda jih razumem, grejo pač na izlet, ampak Innere Stadt je langweilig in kot turista me na Dunaj zaradi Dunaja samega ne vleče več.

  Trditvi, da je kava v Italiji najslabša in da Dunaj ni germansko mesto samo zato, ker je multi-kulti, pa lahko pribije samo popoln idiot, ki povrhu nima pojma o zgodovini.

 • Odgovori chef 30. 4. 2011 at 11:17

  @blitz: Kaj češ počet v mestu, kjer ob nedeljah še lovač ni na cesti 😆

 • Odgovori chef 30. 4. 2011 at 11:28

  @tatoslo: Si predstavljam, ja. Pred leti sem bil v Berlinu, ko je Gebrselassie postavil svetovni rekord 🙂

 • Odgovori polonika 30. 4. 2011 at 15:47

  Ljubljana je najbolj dolgočasno mesto,…. še če grem takoj čez mejo v nedeljo, vse kar oživi,…. Naša mesta so ena izmed najbolj dolgočasnih,…

 • Odgovori peci 30. 4. 2011 at 16:29

  @chef: hvala, da si potrdil mojo tezo, da si nekulturen človek. sramota, da siol podpira tako nezrele in nesramne ljudi. najbolj me jezi, da si ne stojiva nasproti. se stavim, da si v tem primeru ne bi upal ziniti takih svinjarij. če bi se malo več izobraževal in poslušal druge ljudi, namesto da goflaš po spletu, bi hitro uvidel, da si navaden paglavec. pa brez zamere “chef”! v primeru, da te kje na cesti vidim, ti pa obljubim, da te bom nagovoril.

 • Odgovori chef 30. 4. 2011 at 17:16

  Hoho, saj ne vem kako naj razumem tvoje izpade, ampak me spominjaš na Živadinova, ki je leteče stole relativiziral kot grožnjo z umetnostjo. No, ti se nauči slovensko, umiri pulz in če me kje srečaš, me, prosim, pusti pri miru.No, vsaj ne me tepst.

 • Odgovori peci 30. 4. 2011 at 18:05

  morda me pa naučiš tvoje “relativizirane” slovenščine, haha. neverjetno! tepel te ne bom, obljubim.

 • Odgovori blitz 30. 4. 2011 at 23:23

  chef, očitno se nisi sprehodil po Gürtlu. Ob večerih je prav poučno 😉 tudi ob nedeljah.

 • Odgovori chef 1. 5. 2011 at 11:18

  Ja, taki konci so fletni. Mene je vedno čudilo, da so te stvari čisto poceni.

 • Odgovori Damijan 1. 5. 2011 at 15:18

  Primerjalno med Dunajem in Münchenom dajem dosti vec plusov slednjemu.

 • Odgovori chef 1. 5. 2011 at 15:35

  Genau so.

 • Odgovori Nergač » Na Dunaju imajo najstarejši ZOO 22. 7. 2011 at 18:02

  […] chef 22.07.2011 ob 18:00 ob 18:00 pod Potopisi, miks Živalski vrt na Dunaju, Tiergarten Schönbrunn, ni samo najboljši živalski vrt leta 2010, ampak menda tudi najstarejši […]

 • Komentiraj