Dva iks

Slovenske ceste so zasvinjane s prometnimi znaki, od katerih so nekateri postavljeni čisto brezveze, marsikje jih pa sploh ni, čeprav bi morali biti. Ravno včeraj sem med potjo s Pokljuke na Bled dvakrat spregledal prehod za pešce, čeprav sem zaradi gneče vozil celo pod omejitvijo. Kako naj vem, da bo za ovinkom oziroma prevojem prehod za pešce, sploh, ker so črte zabrisane? Morda bi pomagalo, če bi postavili znak? V Trnovem na Gradaški ulici je zebra sicer bolje vidna (ampak zabrisana), je pa tudi označena. Žal nisem razumel kaj pomeni 2 X. Prvo sekundo sem dopolnilno tablo tolmačil kot dva iks, kar tudi dejansko piše, saj je med znakoma X in × ne samo vizualna, ampak tudi pomenska razlika. Šele, ko sem se razgledal naokoli, sem ugotovil, da se dopolnilna tabla nanaša na prehod, ki je narisan nekaj deset metrov naprej.

Taki pojavi me rahlo spominjajo na zbirke fotografij iz Romunije, Bolgarije in južne Srbije, ki se jim režimo na vse pretege, čeprav pri nas ni dosti bolje.

X
Prejšnja objava Naslednja objava

9 komentarjev

 • Odgovori g-force 9. 9. 2012 at 21:33

  Haha :D.
  En čas sem redno hodila tu mimo in mi nikakor ni potegnilo kaj ta znak pomeni xD.
  No zdaj vem.
  Samo je pa res neumno.
  Me prav zanima koliko jih pravi čas(ko se npr. prvič peljejo tukaj) ugotovi kaj to pomeni).
  Zdaj si me pa nasmejal :).

 • Odgovori pia 9. 9. 2012 at 23:00

  Chef, 3 x hura za pravilno ugotovitev!!!

  Zdaj pa prosim reši še mojo enačbo: zakaj za hudimana na nobenem od kompov v naših delovnih prostorih, kot tudi na osebnem ne, sličice na tvojem blogu niso vidne. Ne odprejo se. Ne te, ne one prej, ne nobene. Namesto njih vame bulji prazen prostor, zgoraj levo označen s tem presnetim, misterioznim x.

  Tole maš pa za motivacijo na temo

  http://www.shrani.si/f/25/cr/2jSsZxoj/cestno-prometni-predpisi.doc (klik odpri doc.)

  preden rešiš še mojo enigmo tako, da bom končno lahko videla fotografije! (bohnedej, da recimo zamudim tiste tvoje poročne, ki za zdaj še niso posnete 😉 ) Resno. Z ogledom slik na drugih blogih, zanimivo, nimam nobenih težav.

 • Odgovori suum 10. 9. 2012 at 9:39

  No ja, prva stvar, ki mi tu pride na misel je, da Gorenjci šparajo tudi s prometnimi znaki.

  Čeprav se sicer strinjam glede zasvinjanosti z mnogokrat nepotrebimi in celo nesmiselnimi znaki – blizu mene npr.: znak dovoljeni smeri levo in desno, čeprav nikamor drugam fizično ni mogoče zaviti.

 • Odgovori chef 10. 9. 2012 at 11:06

  @g-force: Tukaj bi bila po mojem bolj pravilna dopolnilna tabla, ki označuje razdaljo, na kateri se določene stvari dogajajo, torej tista s puščicami. Kaj vem: zebre na razdalji 100 metrov. Nisem sicer prepričan, ali je to tudi območje umirjenega prometa z omejitvijo 30 km/h, ampak če ni, bi morlao biti, ker kdor tukaj vozi 50 km/h, je debil.

  @pia: Niti pod razno mi ni jasno v čem je problem, ampak če se kdaj poročim, me lahko obvestiš in ti fotko pošljem na mail.

  @suum: Ali pa tabla v Tivoliju, na poti ob železnici. Tam je tabla za prepoved prometa za motorna vozila – spodaj pa je dopolnilna tabla, da se lahko vozimo s štirikolesnim “biciklom”. Jasno, da se lahko, saj ni motorno vozilo!

  Ne moreš pa ti od zarukanega naroda pričakovat, da bo logično razmišljal.

 • Odgovori miran 10. 9. 2012 at 12:04

  Pri nas imamo eno tablo, ki je direkt z v eno tistih haha zbirk, ki jih omenjaš. Pa se nikoli ne spomnim, da bi slikal, ko se mimo peljem. Pa ravno zadnjič sem imel tam ene opravke. Grem v kratkem namensko ravno to tablo slikat…

 • Odgovori Maj 10. 9. 2012 at 15:36

  @Pia, verjetno imate nameščen kak adblocker ali pa kaj podobnega.

  Poskusi še s kakšnim drugim brskalnikom odpreti kakšno stran.

 • Odgovori Who's who 10. 9. 2012 at 19:49

  V primerjavi s tem, da ljudje vozijo v napačno stran na avtocesti, kljub znaku!, se mi zdi to o čemer ti pišeš totalno nepomembno. Kamikaze na cesti me skrbijo, iz dneva v dan bolj.

 • Odgovori pia 10. 9. 2012 at 21:30

  @Chef: nič bat, nisem ne tvoja, ne nikogaršnja fenica, ki bi oprezala za poročnimi fotkami. Še manj pa, da bi kogarkoli nagovarjala k tradicionalnemu obredju … haha. Zrnce (med oklepajema) sem dodala v kontekstu heca na linku.

  @Maj: Najlepša hvala za namig. Izkazal se je za točnega. Med nameščanjem novejše verzije antivirusnega programa pred meseci, je bil na vseh pc-jih (vezanih na eno naročniško razmerje) dejansko vzrok eden od filtrirnih odkljukov, ki je, kot kaže, blokiral določene slikovne prenose. Rešeno. Super.

  Zdaj si končno lahko ogledam ovekovečen so-vzpon na Grintovec in pa seveda slavno Miss Pippo.;)

 • Odgovori Nota 10. 9. 2012 at 22:56

  Ahaha… Ko sem videla naslov, sem iz ne-vem-kakega razloga pomislila na genetiko in kromosome (se pravi na kombinacijo xx)… 🙂 Ko sem ugotovila, da gre ‘zgolj’ za trapaste prometne znake … sem se sama sebi narežala ko budala. 🙂

 • Komentiraj