Ekskurzija po Novem Sadu

Čeprav me je ob pregledovanju programa mikalo, letos nisem šel na Exit, kar pa še ne pomeni, da nisem bil v Novem Sadu. Med krajšim potepom po Vojvodini smo tja iz Ljubljane prileteli skozi neke čudne vasi na Fruški gori, zahodno od Rume. V teh prijetnih koncih bi v lokalni beznici z veseljem spil pivo skupaj z domačini, ampak prvega sem dočakal šele v Novem Sadu nasproti Hotela Vojvodina.

12359930_fa16b5a571d208d052f1593424ef34c5_large

Dolg dan je bil. Mislim, da smo iz Ljubljane startali ob štirih zjutraj in čakal nas je še sprehod po mestu – novinarska ni lahka. Ob tretjem obisku Novega Sada sem izvedel nekaj zanimivosti, ki sem jih pred tem gladko spregledal, saj mi je bilo več do piva in muzike. Zato najprej nekaj klasičnih s Trga svobode. Na severovzhodu je ena redkih katoliških cerkva, ki v Srbiji stojijo na glavnem trgu.

Keramiko za streho so pripeljali iz Žolnaja.

Cerkev je zgrajena v neogotskem, mestna hiša nasproti pa v neorenesančnem slogu.

Na trgu severno od cerkve, pravijo mu Katolićka porta, je bil nekoč britof.

Na Zmaja Jovina ulici med Trgom svobode in Vladičanskim dvorom (na fotki spodaj) si lahko zvečer napasemo oči na dolgih nogah, a je vzdušje precej promenadno, zapeto.

Dosti bolj sproščeno je na ulici Laze Telećkog. Podnevi je precej umirjeno.

Še zdaj mi je žal, da nismo šli na najboljši koktajl v mestu, ki ga postrežejo pri gospodu na levi. Kaj češ, človek je težko pokonci dvajset ur skupaj. Tudi oštarijo na desni sliki smo izpustili, jo bom poiskal naslednjič, ker je videti super.

Razstave Ti si idiot v mestnem muzeju je že konec, a mi je žal, da si je nismo pogledali.

Malo naprej smo šli v Muzej Vojvodine, kjer so nam razložili, da naj bi se evropska kultura rodila tu nekje, ob Donavi. Kot so dokazovali razstavljeni trnki, so tod ribe lovili že pred 8.000 leti.

Kjer je danes Donavski park, je bilo nekoč močvirje. Jezero sredi parka je ostanek nekdanje rečne struge.

Donava teče manj kot dvesto metrov vzhodno.

Seveda smo skočili tudi na Petrovaradinsko trdnjavo.

Ko ni Exita, je kar fletno, obvezno seveda obupno vroče, a kljub vsemu živahno.

Konec dneva – vmes smo imeli še ogled dve galeriji, ki smo ju bolj ali manj prespali – smo skočili še do sinagoge, ki je menda ena največjih v Evropi, brez dvoma pa ena izmed najlepših. Mimogrede, novosadska Jevrejska ulica je popolno nasprotje Židovskih v Ljubljani – široka, prometna, glasna. V sinagogi pa je grobna tišina in znotraj je tako bela, da bolj ne bi mogla biti. Po drugi svetovni vojni je propadala, obnovili pa so jo šele pred kratkim. Ker je Judov v Novem Sadu razmeroma malo, so objekt odstopili občini. Večinoma je namenjena za koncerte.

Highlight dneva je bila, kakopak, večerja, a za to nam je danes žal zmanjkalo prostora.

Prejšnja objava Naslednja objava

11 komentarjev

 • Odgovori prvafaca 19. 7. 2013 at 19:46

  morilec dreves…

 • Odgovori tnt 20. 7. 2013 at 0:19

  Haha prvofacni moron, a ti zihr nisi vsako jutro in zdajle ko serjes ter si s sekret papirjem obrises rit, tudi malo morilec dreves? Se opravicujem v primeru, da to opravis z roko ter…mah u’re hopeless

 • Odgovori bandibje 20. 7. 2013 at 10:35

  Bravo TNT

 • Odgovori bandibje 20. 7. 2013 at 10:37

  Drugače pa dobra reportaža, kratko in jedrnato.

 • Odgovori prvidrek 20. 7. 2013 at 12:59

  morilec komentarjev…

 • Odgovori Svit 20. 7. 2013 at 13:53

  Verjetno veš, da tale ura na Petrovaradinski trdnjavi kaće minute z tamalim kazalcem in ure z večjim.

  Mmmmm, Lav pivo. Boljše definitivno od Jelen piva že nekje od 2005 dalje… Še boljše v teh koncih pa je Zaječarsko, delano po stari recepturi iz kuhanega ječma…

  Vojvodina je PREKRASNA! No, tudi do hiše Balaševića se splača iti. Kadar je v svoji trgovini zadaj se brez problema pusti povabiti na kavo. In rade volje podpiše svoje izjemne knjige ali CD-je.

  Sem kar fauš, ampak mi odrinemo 5. avgusta za 10 dni po Vojvodini. Tudi do Novosadskega Štranda 🙂

 • Odgovori tami 21. 7. 2013 at 0:29

  dobro so vas gnali : ( še dobro, da si imel čas kaj poslikat.

 • Odgovori virenque 21. 7. 2013 at 23:26

  Ob pregledu fotk bi rekel, da gre lahko Janković svojo tezo o najlepšem mestu na svetu če že ne kam v Avstrijo ali Švico, testirati tudi v Srbijo. Deluje lepo spedenano in tudi tematsko obogateno (predzadnja fotka). Tega pri nas seveda ni. Verjamem da so predmestja razgonjena ampak precej slabše od ljubljanske Celovške tako ali tako ne more biti….

 • Odgovori chef 22. 7. 2013 at 9:28

  @Svit: Ja, Lav je fajn. Se pa bojim, da je bilo to tokrat moje edino pivo. Potem smo posegali samo še po vinu, ki je tudi kar presenetilo, in seveda po šnosu.

  @tami: Par fotk sem naredil, ko sem zjutraj za nekaj minut pobegnil oziroma kot šofer dobil priložnost za samostojen sprehod čez mesto.

  @virenque: Seveda je lahko precej slabše. Nekako sem v tem prispevku pozabil pripet fotko, ki dokazuje, da je že na drugi strani bajte totalen teksas 🙂 Prej bi rekel, da je Ljubljana precej podobna balkanskim mestom: središče je čudovito, tam kjer živimo ljudje, pa razsulo. Balkansko mesto, pač. Mentaliteta v Vojvodini je pa nekaj stopnic nad slovensko, če mene vprašaš. Sploh ko pogledaš investicije, ki so tam res za ljudi in za delovna mesta – vsaj tak občutek sem dobil – pri nas pa za filanje žepov redkih posameznikov, ki so kot po pravilu primitivci najslabše vrste. Od našega župana naprej, seveda.

 • Odgovori Nergač » Kaj plava v Donavi? 26. 7. 2013 at 18:00

  […] sem moral dve ogromni porciji, in čez dve uri še večerja s petimi hodi – ni bilo panike. V Novem Sadu smo začeli precej evropsko, z brunchem v središču […]

 • Odgovori Seamus 29. 7. 2013 at 12:37

  Fotke ne delajo.

 • Komentiraj