Elektrika brezplačno

Včasih sem večino dneva preživel v pisarni, doma pa sem bil v najboljšem primeru nekaj ur. Potem sem začel delat od doma. Nekaj dni, preden sem postal samostojni podjetnik, je država sprejela spremembo: samostojni podjetniki, ki delamo doma, polovice stroškov (upravnik, elektrika …) nismo več uveljavljali kot strošek podjetja. Saj vemo: samostojni podjetniki so barabe, zato jih je treba privijat. Takole, čez palec, so se samo stroški za elektriko povzpeli za približno deset evrov mesečno – šest ur dnevno več je prižgana klimatska naprava, osem ur več računalnik, pa še kuham si doma. Stroške, ki jih nekdo nima, ker dela v pisarni, torej krijem jaz osebno, od svojega zaslužka, ki ga samemu sebi nakazujem iz računa na račun (in za to plačujem provizijo banki).

Lani pa so stroški za elektriko narasli v nebo. Po poračunu sem moral plačat dodatnih 130 evrov. Ker je prijatelj dobil poračun za nekajkrat višji znesek, sem raje hitro plačal. On se je seveda pritožil in zahteval preverbo števca, pri tem pa so mu lepo razložili, da bo v primeru ugodene pritožbe preverba brezplačna, v nasprotnem primeru pa mu bodo to zaračunali v nekem neverjetnem znesku, o kakšrnem lahko povprečen samostojni podjetnik samo sanja. No, šlo je za napako na števcu, in prijatelj je lahko šel na dopust, seveda potem, ko je Elektro energijo prepričal, da naj mu preveč zaračunan znesek kar lepo nakažejo na račun, ker noče imeti za dve leti dobropisa.

Jaz sem Elektru Energiji odtlej vestno plačeval precej višje račune. Pri tem mi ni jasno, kako je mogoče, da kljub načelnosti še vedno nisem zamenjal dobavitelja električne energije, čeprav je postopek menda strašansko preprost. Če že ne zaradi prihranka, bi ga moral zamenjat iz principa. In zato, ker nikakor ne razumem njihovega sistema zaračunavanja. Verjetno je urejen tako, da potrošnika zmede do te mere, da mu ni čisto nič jasno in samo pridno plačuje položnice – če slučajno dobi dobropis, je pa ves srečen, ker mu tri mesece »ni treba plačevat elektrike«.

Nekaj dobropisa mi je ostalo še za prihodnji mesec, tako da bom »manj plačal« tudi 15. 9.

Lani sem namreč elektriko preplačal za 107,64 evrov – to pomeni, da sem dnevno porabil 42,6 % manj električnega energije kot leto poprej. Za moje pojme to meji na neverjetnost, seveda pa sem lahko vesel, da »mi tri mesece ni treba plačevat elektrike«.

Elektro energija, končno na svidenje! Konkurenca namreč omogoča plačevanje računov po dejanski porabi. Ko bi le bilo tako preprosto zamenjati tudi državo! Ne mislim domovino … mislim državo.

Prejšnja objava Naslednja objava

27 komentarjev

 • Odgovori Rak stari 4. 8. 2014 at 18:49

  Matej, nekaj mi je jasno, in to nas bo sigurno prej ko slej pripeljalo v bankrot, namesto, da bi država kot servis državljanom, uveljavljala začetne ugodnosti, enaka izhodišča, pravno zaščito in tržno enakopravnost podjetnikov, raje preži za tem, kje in kako še izcuzati pri njih kak cent, koga še priviti, če ne z davkom, pa z visokimi kaznimi za minimalne prestopke(?), samo da napolni svoj pogoltni proračun. Pa če bi ta denar vsaj vračala posredno vplačevalcem, ga troši za širitev birokracije in posredno volilno podporo. Rentnikov in parazitov zgrešene in skorumpirane državne politike raje pri tem sploh ne omenjam.

 • Odgovori Matej Zalar 4. 8. 2014 at 19:13

  Zabito ljudstvo, slaba država. Tako to je.

 • Odgovori zmago1 4. 8. 2014 at 20:40

  Ej CHEF ne ga biksat, tudi elektro-energija omogoča plačevanje po porabi, pokličeš in …..čakaš…..čakaš do onemoglosti…..ob dnevih javljanja je njihovo operaterko nemogoče dobit (ste 12 v čakalni vrsti ?!? wtf ). In pa res je tudi da je bil GEN-I po mojih zadnjih preverjanjih cenejši za 11% (to velja za mene kot večjega uporabnika ker se tudi grejemo na elektriko), prihranek na položnici za povprečnega uporabnika sem takrat naračunal nekje od 5-10 %, zato ker so trošatine, omrežnine podobne, elektrika sama pa je ceneješa, več kot porabiš=ceneje je pri GEN-I. Pa še nekaj je, priključnina, trošarine, omrežnine itd so v veliki meri fiksne na priključek, in recimo če račun sedaj sestavljen: 50% prispevki taki in drugačni in 50% energija. Torej če porabim še enkrat več energije plačam samo 50% večji račun in ko sem to pogruntal se ne sekiram več za porabo tolk,…saj vse kar se porabi več je ceneje….

 • Odgovori Seamus 4. 8. 2014 at 21:06

  Če te zanima ti lahko pošljem excel z izračunom porabe elektrike. Zadeva je namreč sila enostavna, samo 14 vrstic v excelu, za vsako postavko svoja in davek. Ko te zanima, samo vpišeš porabo in pogledaš koliko ti bo znesla položnica.
  Lahko ti pa za pivo ponudim še upgrade, da samo vpišeš dejansko stanje števca in datum, pa ti izračuna položnico, pokaže letno porabo in dnevno porabo, vse to za visko in nizko tarifo.

 • Odgovori Zmago1 4. 8. 2014 at 22:45

  ej Seamus a nista vidva d-best frenda pa si bosta zdej računala tole mislim kapitalizem na polno,….

 • Odgovori Kalimero 5. 8. 2014 at 4:15

  Rak stari, kako pa država zagotovi “tržno enakopravnost podjetnikov?” Z nekakšno socialistično uravnilovko? A ne uči moderna liberalistična mantra, da se država nima kaj v trge za vtikat?

 • Odgovori Rak stari 5. 8. 2014 at 8:58

  @Kalimero, vidim, da me nisi razumel, gre za dejansko pozitivno vlogo države za ustvarjanje pogojev enakih možnosti in zaščite vseh, ki se hočejo ukvarjati s podjetništvom, torej ustrezna zakonodaja, nadzor in sankcioniranje zlorab. Kaj več pa …. Hayek, Friedman, Milton…, samo od naših teoretikov in socialističnih ukrepov države pa beži vstran.

 • Odgovori Matej Zalar 5. 8. 2014 at 8:59

  @zmago1: Ni hujšega kot prijatelj – Gorenjec 🙂

 • Odgovori Beach_boy 5. 8. 2014 at 9:13

  Tudi pri Elektro Energija lahko plačaš po dejanski uporabi. Na njihovi spletni strani enkart na mesec vpišeš porabo in to je to. V 15 sekundah si fertik. Ne vem pa, če ima že kakšen ponudnik števce, ki bi znali sami od sebe pošiljati porabo.
  Jaz sem preverjal ponudnike 3 mesce nazaj in je bila ravno Elektro Energija najcenejša.

 • Odgovori nlnskjmd 5. 8. 2014 at 10:21

  Prjatu Seamus, tale excel pa tudi mene zanima.

  Če si “za”, prosim šibni ga na nlnskjmd@gmail.com

  Ko bo prilika, pa te častim s pirom po izbiri, tudi 1/2 litra.

 • Odgovori miran 5. 8. 2014 at 14:57

  Mi kupujemo elektriko pri elektro celje (verjetno bi moral zamenjat, ampak se mi ne da niti preverjat, kdo bi lahko imel ceneje). Stanje števca vpisujem na njihovi strani sproti vsak mesec (menda imajo tudi aplikacijo za telefon), imajo pa tudi funkcijo “informativni obračun”, pri kateri vpišeš trenutno stanje števca in ti napiše, koliko bi prišla položnica. Sistem deluje fajn, tako da meni ni treba pošiljat excel fajla. 😛

 • Odgovori Kalimero 6. 8. 2014 at 8:40

  @Rak stari: Kaj pa v resnici v Sloveniji manjka glede enakih možnosti in pogojev za podjetnike? Kako v praksi izgledajo te razlike na deklarativni ravni? Recimo Matej je enkrat izjavil, da sta on in Miro Cerar udeleženca na istem trgu in je slednji bolje plačan, ker je pač sposobnejši. Če tak eminenten kritik vsega to izjavi, potem očitno enaka pravila za vse tudi pri nas veljajo, jamrajo pa samo zavistni luzerji …

 • Odgovori Miha 6. 8. 2014 at 8:50

  Miro Cerar ne deluje na trgu, ampak si kruh reže sam na naš račun. Fantje si posle v državni upravi ustvarjajo. To nima nobene primerjave s pridobivanjem posla na trgu, ki je povrh vsega še v razsulu.

 • Odgovori Matej Zalar 6. 8. 2014 at 9:01

  @Kalimero: Ne govori neumnosti, no, in ne delaj se še bolj debilnega kot si v resnici. Dvomim, da sem kdaj izjavil, da sva s Cerarjem udeležena na istem trgu. Jaz namreč nisem pravnik. Res pa je, da tip bolje služi, ker je sposobnejši in delno tudi zato, ker ima boljše veze in poznanstva. Kar še zdaleč ne ustreza definiciji korupcije.

 • Odgovori Kalimero 6. 8. 2014 at 10:56

  Kar si izjavljal, si preberi sam. Nimaš kaj zdaj dvomit.

 • Odgovori Miha 6. 8. 2014 at 11:05

  Jaz predlagam, da se kar vsi Slovenci zaposlimo v javni upravi. Tako bomo zaposleni vedno in najbolj konkurenčni. Sicer pa v Sloveniji je politika tže naravnana tako, da se podpira zaposlovanje v javni upravi, v gospodarstvu pa krči. Predlagam, da se še preostali prekvalificirate, ker v gospodarstvu itak ni za delat. Sarcasm off.

 • Odgovori Matej Zalar 6. 8. 2014 at 11:49

  In potem taki državni uslužbenci (verjetno tudi Kalimero) serjejo o socializmu, seveda, saj to je edini sistem, v katerem lahko funkcionirajo, če se malo znajdejo, pa še dobro zaslužijo pod mizo – takrat pa ni problem spizdit 50 % provizije, seveda zasebniku, ki dela z državo 🙂

 • Odgovori ToniT 6. 8. 2014 at 13:50

  V primeru, da transformatorska postaja to omogoča, imaš lahko števec, ki sam pošilja sproti stanje – to ni vezano na dobavitelja električne energije, ker to ureja SODO (http://www.sodo.si/).
  Se pa splača menjati dobavitelja, posebej, če imaš večjo porabo. Zame je GEN-i najcenejši in je glede na Elektro Maribor cenejši za cca 10%.
  Zamenjava pa je bilazelo enostavna – izpolniš pristopni list novemu dobavitelju, podpišeš pogodbo in dobivaš položnice od drugega dobavitelja.

 • Odgovori Rak stari 6. 8. 2014 at 17:24

  @Kalimero – potemtakem po tvoji (?) predstavi gospod Batagel spada med luzerje. Sveta preproščina ….

 • Odgovori Matej Zalar 6. 8. 2014 at 18:07

  almierova težava je v tem, da je v svoji sveti preproščini enako bebav kot zagovorniki popolnoma odprtega trga po načelih skrajnega neoliberalizma, ki s slovenskim sistemom nima absolutno nič skupnega. N I Č. Obratno, Slovenija je bistveno bližje socializmu, uspejo pa bolj ali manj samo tisti, ki so tako ali drugače zlizani z oblastjo. Zato, da volivce obdržijo na uzdi, pa levičarji nakladajo o nekakšnem domnevnem neoliberalizmu, ki da je tik pred vrati, in zaradi katerega bodo ljudje stradali.

  Seeda pa je, težje kot mislit, pod psevdonimom ponavljat floskule nategunov enega ali drugega skrajneža, pri čemer seveda nikoli ne bomo izvedeli, s čim se Kalimero ukvarja, da je tako prekleto pameten, hehe.

 • Odgovori zmago1 6. 8. 2014 at 20:50

  Najbolj hecen mi je tisti golobradi socialist mesec kolk let že ima 24,..in pravi kolk je bilo dobr v socializmu ki ga on je bilo konc še preden je on prijokal na svet,…buhahaha
  Dejstvo pa je, da to razsulo ki ga imamo zdej je čista posledica socializma, vsi bi delali malo ali nič in imeli evropske plače ter nove Audije in že zgrajene vikendice,….
  V socializmu kdo je hotel delat je delal in si kaj ustvaril, kdor zdaj hoče delat pa mu davke nabijejo,…to je bistvena razlika.

 • Odgovori Kalimero 7. 8. 2014 at 13:07

  Kaj je zdaj, Matej? A spadata s Cerarjem v enakovredni skupni trg ali ne? Ne zdaj blebetat, kako sem jaz butast, ampak odgovori na preprosto vprašanje, ko si že tako pameten.

 • Odgovori Kalimero 7. 8. 2014 at 13:24

  @Rak stari: Gospod Batagel (zaenkrat) ni luzer v poslovnem svetu. Nekaj prodaja menda .Kaj pa tako pomembnega in nenadomestljivega za civilizacijo? Tak car je, pa se ta trenutek nobenega njegovega produkta ne spomnim. Je človeštvu podaril kako revolucionarno zdravilo za diabetike recimo? Saj Ivan Zidar tudi ni bil luzer, dokler se SCT ni v prah zrušil. Hypo Alpe – Adria Bank tudi ni bila luzerka, dokler je v paketu za Grčijo nismo vsi davkoplačevalci evroobmočja iz rdečih številk reševali, pa še je avstrijska država zmetala milijard noter, več kot Slovenija za vse državne banke. Daj mi še malo pravljičari o liberalnem kapitalizmu. Bom rad prisluhnil.

 • Odgovori Tine 7. 8. 2014 at 13:37

  Kalimero, daj pojasni, kje si ti zaposlen? Kakšne vrste davkoplačevalec si, me zanima. Na kateri strani brega? Mislim, da se mi po načinu tvojega odgovora kar svita, iz katerega grma kikirikaš. Predvidevam, da si davkozažiralec. Davkozažiralci so namreč vsi tisti, ki nam za svoje “storitve” zaračunavajo mastne denarce, brez da bi davkoplačevalci imeli na to kakšen vpliv. Izvzemam seveda potrebne servise. Za hrbti gasilcev, medicinskih sester, zdravnikov … se skriva horda barabinov. Gospod Batagelj mogoče ni izumitelj, je pa prispeval veliko denarja za plače javne uprave. Prav tako to pridno počno vsi drugi podjetniki, ki gradijo podjetja na svojih žuljih.

 • Odgovori Kalimero 7. 8. 2014 at 16:07

  Tinček, davkoplačevalec je vsak, tudi otroček, ki v trgovini liziko kupi. Gospod Batagelj je itak vse sam ustvaril, pa še sebe. Plačuje pa v proračun tudi od prihodkov, ki jih ustvarja s prodajo svojih produktov uslužbencem javne uprave. Med drugimi … Nobenemu podjetniku v Sloveniji ne smrdi javni denar, posel iz javnih naročil ali zaslužek, ki mu ga not prinaša prodaja javnim uslužbencem. Aja, zaposlen sem trenutno v komercialni firmi. Dal sem skozi od prve zaposlitve v socialistični fabriki, v državni energetski za časa tranzicije, pri nekaj malih podjetnikih bil na črno in prek študenta zaposlen, sam v svoji režiji delal posle na črno, s frendi in tako naprej. Kaj pa ti?

 • Odgovori Tine 7. 8. 2014 at 16:46

  @kalimerček, lahko bi vedel, da javni denar z izjemo redkih storitev (kolekcija predragih potnih listov) ne obstaja, vse se nateče iz gospodarstva v proračun. Tudi lizika je produkt gospodarstva, da jo otroček javnega uslužbenca lahko kupi in tako po tvoje pridobi naziv davkoplačevalca. Pravi davkoplačevalec je tisti, ki ustvarja vrednost iz katere kalimerčkov sinček požre liziko. Torej je kalimerček in njegov sinček davkozažiralec. Predvidevam da še vedno ždiš pri kakšni elektro energiji. Treba bo začeti malce razmišljati, kdo je kdo, ker javna upravca ne bo rešila Slovenije, ampak bo to gopsodarstvo. Predvidevam, seveda. 😉

 • Odgovori Kalimero 7. 8. 2014 at 18:31

  Aha, ko se ustanovi zasebna šola, je to v polju gospodarstva, javna je pa parazitstvo. Privat dohtarji so gospodarstvo, javni pa vampirji, ki se zajedajo v finance države. Gre pa za enake storitve. Ljudje si o osnovah niste na čistem, pa bi radi poglobljeno razpravljali o nečem …

 • Komentiraj