Emma bi samo rada vozila kolo

Pinarello je prvi proizvajalec, ki je naredil privlačno cestno e-kolo … in kolesarska publika je podivjala. Nytra so na Instagramu oglaševali s fotografijo simpatične 24-letne Emme, ki pravi: »Vedno sem si želela kolesariti s svojim fantom, a se je to zdelo nemogoče. Kmalu bo vse postalo mogoče.«

V kolesarstvu se je utrujanje s politično korektnostjo začelo s klici, da so hostese na zmagovalnih odrih odraz seksizma. Letos pozimi so jih umaknili z dirke Tour Down Under. Vlada Južne Avstralije bi v nasprotnem primeru odpovedala sofinanciranje dirke, češ da ne želijo hkrati plačevati honorarjev na pogled greha vrednim dekletom, če po drugi strani vlagajo denar za zdravstvene programe za pomoč frustriranim mladim ženskam, ki imajo psihične težave zaradi slabe samopodobe.

Kolesarji so torej na odru zmagovalce stali osamljeni kot lipovi bogovi, nekaj dolgonogih deklet je bilo prikrajšanih za honorar, Avstralke pa nimajo več težav s samopodobo. Kljub temu ukrepu so še vedno debele1, a se vsaj manj grizejo. Še vedno spremljajo medije in modne revije in porniče, ki promovirajo nezdravo shirana, na strateških mestih skrajno popravljena telesa, ampak … kaj? Nič. Vlada Južne Avstralije je pokazala dobro voljo, feministke so ministru za šport zaploskale in pritegnili so še vsi tisti, ki bi bili radi všečni.

Pinarellovo sporočilo je novinarskega kolega z Norveške tako raztogotilo, da je javno prek Instagrama nadrl Italijane, češ da taka komunikacija ne sodi v te čase, njihovo, kot se je izrazil, zero-fuck-given politiko pa celo primerjal s Trumpovo. Ob takih izpadih raje ne polemiziram, ker proti množici, sploh angleško govorečih, ne bi dosegel ničesar, me pa zabavajo spomini, kako sva s tem možakarjem ob neki priložnosti do poznih nočnih ur na račun žensk razdirala politično hudo nekorektne vice. Nekaj je domačni seksizem v krogu znancev, če nekdo samo omeni, da si 24-letna Emma želi električno kolo, da ji fant ne bo pobegnil na klanec, je pa to zero-fuck-given politika, ki jo moramo naglas obsojati.

Šele zvečer sem ugotovil, da je zaradi tega oglasa znorel ves kolesarski svet. Ker dopuščam možnost, da sem običajen slovanski seksist, sem za mnenje povprašal Lisico, ki se je v zadnjem času navdušila nad cestnim kolesarjenjem. Ugotovila je, da je punca »luštna«. Na komentar, da je objava vzbudila ogorčenje, je zavila z očmi in komentirala: »Kakšen seksizem neki! To razumem kot kritiko moških, ki hočejo postati svetovni amaterski prvaki. Da ima ženska sploh kaj od njega, si mora kupiti kolo. Ampak ker nikoli ne bo tako hitra kot on, si mora kupiti električno.«

Vsi vemo, da marsikatera ženska razmišlja točno tako kot 24-letna Emma. Tako je razmišljala Lisica. Moja mama vozi električno kolo – oče pa ne. Ženske kupujejo e-kolesa zato, da lažje sledijo moškim. Ja, nekatere so res tudi hitrejše od moških. Ampak večinoma niso. To je dejstvo. Faking dejstvo. Pa kaj potem? Nihče ni napisal, da so bolj neumne. Ker niso. Nihče ni napisal, da so bolj nerodne. Ker niso. Nihče tudi ni napisal, da so ženske počasnejše od moških, ampak piše, da je Emma počasnejša od fanta. Mogoče je tudi bolj neumna kot on. Mogoče je tudi bolj nerodna kot on. Ampak to velja za Emmo v primerjavi s fantom, ne pa za ženske v primerjavi z moškimi.

Naj si nekateri, resda najbolj glasni, to še tako želijo, ne bomo nikoli enaki. Sam bi bil zadovoljen, če bi bili enakopravni in bi imeli enake možnosti. Četudi, ko gre samo za kolo, s pomočjo elektromotorja.

Pinarello je dosegel več, kot si je lahko želel. In prepričan sem, da bo Nytra kupilo precej žensk.

 1. Pretežki sta slabi dve tretjini Avstralcev. []
Prejšnja objava Naslednja objava

10 komentarjev

 • Odgovori Internazionale 23. 11. 2017 at 21:23

  To je vse postalo popolnoma nerazumno.

 • Odgovori Gregor 24. 11. 2017 at 17:13

  Kar nekaj krepkih na to temo je padlo tudi na našem forumu bicikel.com. Včasih imam občutek, da nekateri sploh ne razumejo poante e-koles.

 • Odgovori kv_mozart 25. 11. 2017 at 8:11

  Absolutno se strinjam z napisanim.

 • Odgovori Matej Zalar 25. 11. 2017 at 8:50

  @Gregor: Saj ne da tudi drugod ni debat o smiselnosti e-koles, ampak na Slovenskem me vedno fascinira ta militanten odpor kot da bodo meni vzeli običajno kolo in me posilili z električnim, kot da je kolesarjenje zdaj mrtvo. Če bom slučajno kdaj dobil tole zverino na test, se mi bo od veselja zmešalo.

  @KV_Mozart: A tudi s tem, da je punca luštna?

 • Odgovori Rozman 26. 11. 2017 at 9:08

  Kako se pa tale Emma kaj spušča 🙂 In je spet v ozadju…

 • Odgovori Matej Zalar 26. 11. 2017 at 11:20

  Ali pa ne, ker ima 3 kilograme težje kolo 🙂 Bojda se pa Nytro spušča kot sto hudičev, navsezadnje ima vso težo spodaj.
  Letos smo se v ZDA spuščali čez 90 km/h … in ženska je prišla dol med prvimi desetimi odstotki 🙂

 • Odgovori Rozman 26. 11. 2017 at 11:25

  Še ta udarec za moški ego 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 26. 11. 2017 at 11:27

  Mene k sreči ni držala 🙂

 • Odgovori Rozman 26. 11. 2017 at 12:16

  🙂

  Se pravi, če si zdaj predstavljam, da je Emma punca, ki želi več časa preživeti s svojim rekreativnim svetovnim prvakom. Kupi e-specialko, ga nažge v hrib za 15 min, se slabo spušča… na ravnini prideta ravno skupaj. Kako je moški v sebi predelal poraz v hrib in celo pot posluša, da jo rit boli 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 26. 11. 2017 at 15:52

  Saj zato jo imajo pametni raje doma.

 • Komentiraj