Evropska prestolnica kulturec

Čez vikend sem bil v evropski prestolnici kulture, kjer se ta teden odvija FIJET Akademija za mlade turistične novinarje. Od večerne zabave v Mariboru nikoli ne pričakujem presežkov, saj so nad to ponudbo razočarani tudi domačini. Vseeno sem bil v soboto prijetno presenečen. Če piješ od poldneva do dveh zjutraj, verjetno drugače niti ne more biti. Po degustacijah v Hiši Stare trte, vinoteki v Vodnem stolpu in degustacijski turi po Meljskem hribu smo zvečer pristali na Poštni ulici. Super. Srečal sem celo nekaj starih štajerskih kolegov. Srečevališče.

Žal se je s tem tudi končalo.

Čez vikend sem bil v evropski prestolnici kulture, kjer se ta teden odvija FIJET Akademija za mlade turistične novinarje. Od večerne zabave v Mariboru nikoli ne pričakujem presežkov, saj so nad to ponudbo razočarani tudi domačini. Vseeno sem bil v soboto prijetno presenečen. Če piješ od poldneva do dveh zjutraj, verjetno drugače niti ne more biti. Po degustacijah v Hiši Stare trte, vinoteki v Vodnem stolpu in degustacijski turi po Meljskem hribu smo zvečer pristali na Poštni ulici. Super. Srečal sem celo nekaj starih štajerskih kolegov. Srečevališče.

Žal se je s tem tudi končalo.

V nedeljo smo večerjali v središču mesta. Pustimo to, da so kolege že prejšnji dan nategnili z neko smešno drago juho ali da so se v nedeljo natakarji vedli ekstremno grdo. To je slovenska folklora in očitno česa boljšega ne moremo pričakovati niti v prestolnici kulture. Ker nas je na teren peljala domačinka, smo jedli kar dobro, za ljubljanske razmere pa tudi poceni. A Maribor je žal mesto duhov in v nedeljo je izumrla tudi Poštna ulica. Ob nedeljah zvečer niti Zoranovo najlepše mesto na svetu ni kaj posebej živahno, ampak da na ulici, kot je recimo ljubljanska Trubarjeva, ne srečaš nikogar, je nekaj neverjetnega. Sploh za evropsko prestolnico kulture.

Z nami je bil tudi turistični novinar z več desetletnim stažem, ki je obiskal že vse evropske prestolnice kulture, to je čez 40 mest. Izjavil je, da še ni videl bolj mrtve prestolnice kulture od Maribora.

EPK Maribor se je že začela s prerekanji o programu. Kolikor sem spremljal to nekulturno dogajanje, je bil osnovni problem denar. Ne dvomim, da je marsikdo od uveljavljenih umetnikov zahteval preveč. Po drugi strani se je denar, kolikor ga je bilo, verjetno po slovensko zapravilo tako, da ga je najmanj ostalo za izvedbo. Po govoricah naj bi bila že otvoritev enkrat ali dvakrat predraga … in to niso govorice mariborskih pijančkov, ampak ljudi, ki se ukvarjajo z organizacijo dogodkov. Glede na slovensko prakso bi tem govoricam kar verjel. Seveda pa to ni bistveno.

Bistven problem je v tem, da sta Slovenija in Maribor kandidirala za titulo, ki je zdaj sama sebi namen in mestu očitno ne bo prinesla prav dosti. Do konstruktivne debate kako unovčiti prestižno titulo, sploh ni prišlo. Razglabljalo se je o programu, ki je navsezadnje beden. Vanj so vključili dogodke, ki imajo že nekajdesetletno tradicijo (kurentovanje, Festival Lent), oziroma tiste, ki bi se tako ali tako zgodili, dodali nekaj minornih zadev in izdali brošure, zdaj se pa hvalijo, da je glede na razpoložljiva sredstva izpadlo kar dobro.

O končnih številkah bomo verjetno več izvedeli konec leta. Postrežem lahko s številkami v Gradcu, ki je bil evropska prestolnica kulture leta 2003. Po besedah vodje marketinga in prodaje Susanne Höller iz Turizma Graz je Gradec leta 2003 zabeležil 22,9-odstotno rast nočitev. V 37-ih državah je bilo o Gradcu objavljenih 3300 člankov in 160 televizijskih reportaž. Bistveno pa je, da so na račun EPK izboljšali turistično infrastrukturo in olepšali mesto – torej so sledili dolgoročnim ciljem. Učinki so jasni: Gradec vztrajno beleži rast prihodov in nočitev (leto 2003 je bilo izvenserijsko)1, v zvezi z infrastrukturo pa je dovolj bežen pogled na prenovljeno železniško postajo in na Kunsthaus2, najverjetneje, pravijo v Gradcu, pa bo po letu 2013 na Muri ostal tudi Murinsel. To so čudovite stvari, o katerih govori cela Evropa. Cel svet.

Gradec je pač EPK videl kot priložnost. Maribor jo vidi kot … čast?

Kot je povedala gospa Höller, so leta 2003 tudi v Gradcu pričakovali, da bo večina turistov mesto obiskala zaradi kulture same, torej zaradi kulturnih dogodkov. A na prvih petih mestih so turisti izpostavili: mestne znamenitosti, vzdušje, kulinarične užitke, muzeje in šoping. Kaj od tega najdemo v Mariboru? Mestne znamenitosti zagotovo, vzdušja zagotovo ne, kulinarične užitke z obilico sreče, muzejev je nekaj, šoping ponudba pa je za razviti svet v Sloveniji na splošno katastrofalna.

Da je tako, seveda ni nenavadno. Če že govorim o FIJET Akademiji za mlade turistične novinarje: bilo je okoli petnajst novinarjev, ki bodo v člankih pisali o Mariboru in okolici, a jih ni sprejel nihče iz Zavoda za turizem Maribor. Za primerjavo: v Gradcu, kjer smo bili vsega nekaj ur, sta nas sprejela direktor in vodja marketinga in prodaje, ki sta pripravila odlični predstavitvi, peljali so nas na kosilo, kjer smo uživali v graških kulinaričnih specialitetah, priskrbeli pa so nam tudi izvrstno vodičko.

V Gradcu se lahko upravičeno pohvalijo, da so z EPK nekaj dosegli. Pri nas pa se bodo verjetno tudi, ko bo konec, še naprej kregali o stroških. Odgovornim, ki niso uspeli unovčiti vrhunske priložnosti, drugega niti ne preostane. Za neumnost nihče ne odgovarja. Kvečjemu nagrajen je. Na volitvah. Da ne boste mislili, da imam kaj proti Mariborčanom. Mariborčani se mi kvečjemu smilijo, ker imajo župana, ki je še hujši pacient od Zorana. Sicer pa dosti bolje verjetno ne bi bilo nikjer v Sloveniji. Ljubljana ima pač srečo, da je v bližini letališče, ki vsaj približno obratuje in ima več študentov. Splošno prepričanje je seveda podobno vsepovsod.

 1. Kot zanimivost: med letoma 1995 in 2011 je število nočitev v Gradcu zraslo za 89,3 odstotkov! []
 2. Če bi to postavljali v Sloveniji, bi najprej dobili nekaj protiiniciativ. []
Prejšnja objava Naslednja objava

18 komentarjev

 • Odgovori seamus 6. 6. 2012 at 19:22

  Super! Zanima me samo, a se bo kdaj kaj spremenilo?

 • Odgovori facko 6. 6. 2012 at 20:27

  Se podpišem.

 • Odgovori Jurij 6. 6. 2012 at 21:31

  @seamus sej veš kakšen je najbolj blag odgovor. kurac se bo kaj spremenilo. na koncu in v štartu je pomembna samo pravilna razporeditev prioritet. familija, zdravje in dobra hrana.

 • Odgovori Clytie 6. 6. 2012 at 21:51

  Zoran je zvezda proti podpohorskemu junaku.

  Njegova najnovejša brilijantnost:
  http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/601882101508672945089311374095637_n.jpg

  Ter k temu pripadajoč poziv Srđana Trifunovića:
  Zupan MOM, razveljavil vse razpise na podrocju kulture! In to po tem, ko so strokovne komisije odlocile in ze dodelile sredstva. Namesto pogodb so ustvarjalci prejeli ta dopis. Zanima me ali je kje kak pravnik, ki lahko razlozi ali je to protipravno ali ne in kaksne so moznosti. Novinarji tudi lahko pomagate z obvescanjem o tem, kaj se dogaja. Hvala v naprej!

 • Odgovori blitz 6. 6. 2012 at 23:05

  Potem pa gremo še v Koper, tam imajo kulturne palme.

  Drugače, kot je, ne more biti, če imamo namesto spodobnih županov carje. Ni mi samo jasno, kdo te svete tri carje voli, da zmagujejo v prvih krogih. Zgleda, da imamo Slovenci res malo čuden okus in mislimo, da če je nekdo preveč spodoben, da je z njim nekaj narobe. Prostaki, nerazgledanci, pijanci in lopovi so pa iskreni. Pravi deci.

  Seveda je žalostno, da od prestolnice kulture bolj ali manj nič ni. Ampak saj smo tudi topogledno zagovedni, na prvem mestu Štajerci – samo spomnimo se, kako so padali v trans, ko se je na vrhu teatra pojavil naduvani golopizdič (pa ne ti), ki je zažgal Slovenijo s svojimi spektakli, za katerimi so norele množice, čeprav niso ničesar razumele, samo “in” je bilo. Itak, da je za seboj pustil pogorišče in kriminalistične preiskave … Ampak očitno folk rabi nekoga, da ga j..e v glavo.

  Vsi ti carji, ki zmagujejo v prvem krogu, so iz iste zgodbe, kot Pandurji in razni keč’d’keši. Gimme illusion, da bo nekdo nekaj storil zame…

 • Odgovori chef 7. 6. 2012 at 0:28

  @blitz: Problem je točno to, kar omenjaš: spodobnost ni cenjena. Mene je zadnjič v oštariji natakarica nagovorila kot gospodiča in od presenečenja mi je skoraj torba padla na tla. Sem jo pohvalil in ko sem plačeval, me je skoraj še enkrat infarkt, ker je svoji kolegici neko gostjo omenila kot “gospodična na levi” in ne na primer “tista blond krava” ali kaj podobnega.

  Zoran je zdaj celo pogruntal, da se mora po Ljubljani klatiti oblečen v neke predpotopne anorake in sponzorske polo majice Mesarije Velepec. Vse za to, da je podoben raji. Na Rožniku jim seveda prodaja najdražje čevapčiče na svetu.

  Pa saj veš … napišem, da se mi ne zdi prav, če nekdo v CD na klasičen koncert pride v hribovskih hlačah in blatnih gojzarjih, fašem pa očitke, da sem nestrpen hohštapler 🙂

 • Odgovori Anja 7. 6. 2012 at 9:05

  Škoda, da si končal na Poštni ulici in ne na Ribičiji. 😉 Bi še z večjim veseljem prebrala prispevek. hehe

 • Odgovori Aleš 7. 6. 2012 at 21:55

  Pa saj je že kar pravilo, da se pri vsaki večji prireditvi oz. razpisu, ki se financira iz državnega proračuna, polovica denarja porazgubi po žepih vplivnežev in podpornikov raznih političnih strank. Lahko bi se reklo, da je to že pravi nacionalni šport. Po koncu prireditev pa nam ostanejo na pol zgrajeni objekti, ki so obsojeni na propad (Stožice, skakalnice v Kranju, Velodrom Novo mesto, ….). Občinski šerifi v se pa naokrog hvalijo z najlepšimi mesti.

 • Odgovori Miha 9. 6. 2012 at 10:21

  Kot si sam zapisal, v Mariboru ste bili čez vikend. Čez vikend v Sloveniji ne delamo, zato vas ni nihče sprejel. V Avstriji pa delajo, zato imajo nižjo kvaliteto življenja. Obojega ne moreš imeti hkrati. 🙁

 • Odgovori chef 9. 6. 2012 at 10:32

  Turisticni delavci seveda delajo tudi med vikendom. Sicer pa so bili kolegi v MB cel teden, tudi ob delavnikih.

  A se ti sploh zavedas, kaksen butelj si?

 • Odgovori seamus 9. 6. 2012 at 13:01

  @Miha – “Čez vikend v Sloveniji ne delamo, zato vas ni nihče sprejel.V Avstriji pa delajo, zato imajo nižjo kvaliteto življenja.” A ni bilo v času kumunnizma nekaj podobnega z zahodno Evropo – kolk so oni gor bogi, na srečo smo mi v Jugoslaviji in ne čez mejo. In čez vikend smo potem hodili v to grdo in pokvarjeno Z.Evropo po kavo in futr. Le zakaj, če je bilo v Jogoslaviji tako fajn? In to čez vikend?

  Sj se strinjam z opazko @Chefa, samo vseeno mi tole pride na misel.

 • Odgovori chef 9. 6. 2012 at 13:36

  Ljudje pri nas enostavno niso prilagojeni nekim normalnim delovnim navadam. Razen, kot je pronocljivo ugotovil Mazzini, ko delajo koli svoje bajte – oziroma zase.

  Seveda ima vsak Slovenec možnost, da dela zase. S.P. odpreš v eni uri in takoj že lahko izdaš račun. Seveda pa takrat zaslužiš točno toliko, kot narediš (oziroma v praksi manj, hehe). Zato se pa tega Slovenci bojijo, ker takrat so res odvisni sami od sebe. Laže je pizdit čez državo in delodajalca, obenem pa uživat v družbi, kjer ni treba delat, kot delajo na grdem, grdem zahodu, v kapitalizmu, ki izkorišča človeka po človeku.

 • Odgovori Simona Rebolj 9. 6. 2012 at 14:45

  Ja, dober prispevek. Izpostavil si bistvo, ki ga Slovenci pri takih in podobnih projektih ne razumemo, ker nismo komunikativni. Ne odgovarja se na vprašanja, komu, kako in zakaj je zadeva namenjena, ampak samo, kaj bi mi srečneži , ki smo se nagnetli ob koritu, radi imeli od tega.

  Zato tudi ni nikogar, ki bi ustrezno komuniciral, mah, vsaj pozdravil za dober dan, turistične novinarje, ki pridejo v goste. Zato je projekt že v štartu zgrešen, ker se sploh dogaja v Mariboru, saj je jasno, da v tako mali državi za take projekte ne pride v poštev drugo kot prestolnica, pa še ta se mora podvizat v vidhovanju življenja mestu. Vendar tega ne razume tisti, ki je pač sam Mariborčan na primer, in bi rad izrabil priložnost za regionalni ponos in pomoč k razvoju regije, za kar pa naši mega kulturni eventi pač nimajo še moči. Potem tudi vsega ostalega ne razumejo. Zakaj ne moreš privleči Pandurja, da bi uveljavil le svoje apetite, ki jih je nekoč že in zakaj bi morali nasploh mislit na dialog s hipotetično publiko, kako se jih bo motiviralo in navdušilo zase. Ne znajo osvajat. Pogovarjajo se pa le sami s sabo, masturbirajo in skušajo zadovoljit le svoje apetite. Če je treba komunicirat celo internacionalno pa sploh vse skupaj izpade spet na enakem nivoju problematike kot faking Eurosong. In enako se nihče ničesar ne nauči, ampak sledi samo jamranje, kako nas nihče ne razume, ker so drugi pač idioti. Tudi vi, ki jamrate, ker vas ni nihče pozdravil, nafutral in malo popeljal naokrog. Ne razumete veličine pregovorne slovenske zaplankanosti. Še ena stvar, na katero bi morali bit pač ponosni, ker je naše … hehe … In lahko bi se združili vsaj v tem, da “mi se ‘mamo radi”, tudi če nas nihče drug ne mara. Obup.

  A lahko popraviš v naslovu “kulturec” v kulture. Ali gre za nekaj, kar ne štekam?

 • Odgovori chef 10. 6. 2012 at 11:46

  ku(ltu)rec. V smislu kurec EPK!

  V takih primerih se sicer jaz vedno vprašam, ali sem siten zaradi nekakšnega kompleksa manjvrednosti ali večvrednosti, kaj vem. Ampak če tujci pravijo enako, bo že držalo.

 • Odgovori zpokerznik 21. 6. 2012 at 18:48

  Zdi se mi da je ta naziv “Evropska prestolnica kulture”, ki so ga nadeli Mariboru preveč. Itak ne ponuja nič novega (to vem ker sem doma relativno blizu), le subvencijo EU dobiva in po domače rečeno “nateguje” turiste 🙂

 • Odgovori tjasulja 16. 10. 2012 at 15:15

  Tale zapis sem pa šele sedaj videla. Dober je!

 • Odgovori Nergač » Junaki 21. stoletja 13. 11. 2012 at 18:02

  […] same neumnosti. Verjetno dobro podmazuje in očitno tudi zelo dobro krade, medtem pa je mesto zdolgočaseno, verjetno ne izključno zaradi centralizirane slovenske oblasti, ampak tudi zaradi lokalnih […]

 • Komentiraj