Fak … utišajte že glas ljudstva!

Po vsakih volitvah znova tudi brez pretiranega cinizma ugotavljamo, da se ljudstvo tako rekoč vedno zmoti. Ampak volitve, na katerih lahko sodelujejo še tako neumni državljani, so obvezen instrument, če želimo imeti demokracijo. Ampak to ne pomeni, da bi morale razne organizacije ali mediji v duhu nekakšnega sodelovanja, krepljenja vezi in morda celo demokracije, slehernike spraševati karkoli. Na primer kdo naj nosi olimpijsko zastavo.

Hrvat s slovensko zastavo

Nič nimam proti športnikom, ki se preselijo v davčno ugodnejše države ali zamenjajo državljanstvo. To naredijo zato, ker se jim splača. Ker s selitvijo več zaslužijo. Ker jim druga država omogoči boljše pogoje. Športniki, ki javnosti pihajo na dušo z govori o častnem zastopanju države, so v resnici precej egoistična bitja, ki v resnici tekmujejo predvsem zase, šele potem za promocijo državo. Seveda ni s tem nič narobe. Če športnik ni motiviran za nastopanje s slovensko reprezentanco, je to njegova stvar in ne zadeva dveh milijonov pametnjakovičev, ki patriotizem enačijo s popivanjem in bebavim vedenjem na stadionih.

Ko sem zasledil, da je med kandidati za nosilca slovenske zastave na odprtju olimpijskih iger tudi Jakov Fak, sem si mislil svoje. Tole: »Izmed vseh v Sloveniji rojenih olimpijcev izberejo ravno Hrvata!« Osebno bi raje videl, če bi zastavo nosil nekdo, ki je res Slovenec, ne samo na papirju, a mi je po drugi strani malo mar. Po svoje bi bilo čisto simpatično, če bi bil to športnik, ki je pred osmimi leti po Vancouvru korakal s hrvaško zastavo. Dobra reklama bi bila.

Ne s srcem, glasujte politično korektno!

Od Olimpijskega komiteja Slovenije smo vajeni amaterizma, spomnite se na olimpijske uniforme, zdaj pa še to. Komu je kapnilo ljudstvo vprašati kdo naj nosi zastavo? In to na Facebooku, glavnem poligonu za razširjanje lažnih novic in ljudskega primitivizma. Kdo na OKS in RTV Slovenija ne razume, da taka vprašanja vedno mobilizirajo internetno zalego, ki dela težave tudi tam, kjer jih ni?

Kriviti za incident brezimne in brezumne internetne trole ali kar slovensko mentaliteto na splošno je seveda noro. Vprašati bi se morali o odgovornosti tistih, ki so sploh dovolili ta butasti incident, ki je še najbolj škodil nič krivemu Jakovu Faku. Kreteni tlačijo zemljo po vsem svetu, nesorazmerno veliko pa se jih zbira ravno na internetu, kjer zaradi neotesanosti dajejo vtis še večje množice. Je pa možno, da so organizatorji teren tipali zaradi strahu pred reakcijami, če bi Hrvata, pardon, Slovenca, izbrali ne da bi vprašali ljudstvo?

Ker če vprašate mene, pa sem normalen, in Jakova Faka izjemno cenim kot športnika in človeka in Slovenca, bi vseeno raje izbral druga dva kandidata. Seveda pa je to v okoliščinah 21. stoletja že politično nekorektna, ozkogledna, če ne celo nacionalistična in nestrpna izjava.

Prejšnja objava Naslednja objava

5 komentarjev

 • Odgovori jazsembog 29. 1. 2018 at 22:06

  Res kaki amaterizem. Tudi jaz mu ne bi dal zastave, pa ne ker je hrvat, ampak ker je prej nastopal za hrvasko. Potem vse skupaj deluje kot neki sovbiznis (kar tudi je, toda dajmo si zaradi lepsega zatiskati oci se naprej).
  Mogoce pa proba komite s to potezo skriti se kaksen vecji amaterizem v ozadju, kar me tudi ne bi presenetilo.

 • Odgovori Stane Debevec 30. 1. 2018 at 7:40

  Dobro jutro,
  najboljši odgovor je dal ekonomist Jože Damjan (citiram):
  Optimalni odgovor Jakova Faka peščici slovenskih Facebook nacionalistov bi bil, da:

  se pusti pregovoriti in sprejme vlogo zastavonoše slovenske reprezentance na olimpijskih igrah,
  osvoji kolajno, in
  se ob prvih taktih slovenske himne široko nasmehne … in sam pri sebi reče Fak ju!
  Sicer pa, šport je zaposlitev za športnika. To je njegova služba in pokojnina, ker je pač imel možnost v tem poklicu. Od njegovega dela živijo časopisi, TV, Internet, funkcionarji, trenerji, doktorji in maserji, gradbeniki in verjetno še kdo. Morda še najmanj dobi športnik.
  Upam, da so pri glasovanju upoštevali samo glasove z imenom, priimkom in naslovom. Pa tudi tako mi rezultat ni čisto nič všeč. Meddržavne odnose (in probleme, ki jih delajo politiki zato, da so videti nenadomestljivi) mešamo z odnosi med ljudmi.
  Pozdrav,
  Stane Debevec.

 • Odgovori Aleš 30. 1. 2018 at 8:26

  Jaz to vidim še kot eno manifestacijo totalne “brezjajčnosti” vseh, ki so pri nas na odločevalskih pozicijah.
  (Velja seveda izključno za javni sektor in (para)državne firme.)
  Ma =benu, če tam en predsednik OK nima toliko integritete, da bi skupaj s svojimi najožjimi sodelavci, določil nosilca zastave, in stal za svojo odločitvijo, naj gre pa res vse u maloro…
  …in tudi gre.
  Nihče v tej državi noče prevzeti odgovornosti za nič. Niti za tako banalno odločitev kdo bo nosil zastavo na otvoritvi OI?!?
  Očitne posledice 45+25 let negativne selekcije, “kolektivne” odgovornosti in destrukcije naroda…
  .
  Tukaj jaz vidim žalosten point vse te komedije.

 • Odgovori Matej Zalar 30. 1. 2018 at 10:01

  Verjetno gre res za prelaganje odgovornosti, kot pravita @Jazsembog in @Aleš. Na koncu pa seveda niso sposobni prevzeti niti odgovornosti za to, kar se je neizbežno moralo zgoditi. Krivi so zdaj tisti redki bebčki, pri čemer sploh nihče ne ve koliko jih je bilo in kaj so pisali.

 • Odgovori Anonimno 31. 1. 2018 at 1:36

  Ljudstvo se verjetno res vsakič na volitvah zmoti, zato pa Matej Zalar vsakič voli pravilno.

 • Komentiraj