Finančna policija

Nujnost določenega poklica za delovanje družbe bi zlahka ocenjevali po težavah, ki jih prinese odsotnost z dela ali stavka. Skoraj nihče ni opazil, da Belgija več let ni imela vlade, saj je vse delovalo enako ali celo bolje kot sicer. Precej več težav povzročijo stavke zdravniškega osebja ali učiteljev, o posledicah daljše stavke komunalnih delavcev, ki odvažajo smeti, pa raje sploh ne razmišljam. Zaradi zakonodaje, ki jih zavezuje k opravljanju nujnih dolžnosti tudi v primeru stavke, tako štrajka policistov praktično ne opazimo. Še več! Policiste imamo najraje ravno med stavko, ki, mnogo več kot o plačah ali dotrajani opremi, pove o spoštovanju prebivalcev do tega poklica.

Pred leti me je policist ustavil zaradi prekrška na obvoznici, kjer zaradi zdrave pameti in skrbi za večjo pretočnost križišča vedno in zavedno ignoriram znak za prepoved prehitevanja. Odnesel sme jo z opozorilom in strinjala sva se celo, da sem dejansko vozil varno in da je ta predpis res nepotreben. Ker so stavkali, niso globili za manjše prekrške.

Lani sem pozno zvečer peš prečkal Tržaško izven prehoda za pešce in edini avto na cesti je bil poln policistov. Smrtno resno so me podučili o nevarnostih mojega neodgovornega ravnanja in mi izdali plačilni nalog za 40 evrov. Ob njihovih resnih ksihtih sem za trenutek pomislil, da to v resnici počno zaradi želje po pomoči ljudem. Takrat pač niso stavkali. Tako kot niso stavkali, ko so dobro okajenega, a povsem mirnega človeka z razbito glavo in pretresom možganov strokovno obvladali tako, da so ga dvignili iz sedečega položaja in pritisnili ob motorni pokrov avtomobila.

Lahko si predstavljate, da zaradi takih dogodkov, čeprav nekaj policistov poznam, do tega državnega organa ne gojim niti posebnega zaupanja niti globokega spoštovanja. Vseeno menim, da si zaslužijo varnejšo opremo in boljše plače. Korektno plačani zaposleni delajo bolje in so manj nervozni. A težava je v tem, da ta država nima denarja niti za ceste in mostove niti za bolnike niti za zdravnike in medicinske sestre niti za učitelje niti za vlaganje v raziskave in razvoj niti za Ksevt in tistega fanta, ki gladovno stavka z najslabšim razlogom v zgodovini gladovnih stavk. Policisti so le ena skupina v vrsti tistih, ki zase zahtevajo več denarja, kar lahko dosežejo samo na račun neke druge skupine.

Moti me, da se te skupine uprejo šele, ko je situacija že popolnoma nevzdržna, stavkajo pa bolj ali manj samo zaradi prenizkih plač ali preslabih delovnih pogojev, torej iz egoističnih, čeprav povsem utemeljenih razlogov.

Policistom niti na misel ni prišlo opozorilo državi, da so njihovo delo zreducirali na uradništvo in financiranje države z izdajanjem glob za nepomembne prekrške kot je prečkanje prazne ceste izven prehoda za pešce ali zavijanje desno na kraju, ki je od policijske postaje prikladno oddaljen samo 500 metrov, in kjer s pisanjem glob v eni uri ustvarijo več prometa kot prodajalec kostanja na Žalah 1. novembra. Dokaz, da je globljenje ena izmed pomembnih nalog slovenske policije, prometnike bi prav lahko preimenovali v finančne policiste, je že stavkovna taktika, torej pritisk na vlado s tem, da ne izdajajo plačilnih nalogov – pri čemer se, mimogrede, prometna varnost sploh ne poslabša.

Še več, vodilni policijski kadri vlado pri vsakem zviševanju glob vztrajno podpirajo s pritrjevanjem, da globe izboljšujejo prometno varnost, razloge za prometne nesreče pa nekritično pripisujejo najpogostejšim prekrškom (vinjenost, izsiljevanje prednosti in napačna smer vožnje). Pritožujejo se zaradi dotrajane opreme – kar je prav –, a niti na misel jim ne pride, da bi opozorili na dotrajane in drugače nevarne ceste.

Če bi se policijski sindikat zavzemal še za kaj več kot za svojo rit, če bi torej policisti dajali vtis, da jim dejansko ni vseeno, kaj si o njih mislimo, in da so kaj več kot samo izvrševalci najbolj debilnih nalog, bi jih državljani pri stavkovnih zahtevah brez dvoma odločneje podprli. Tako pa samo upamo, da bo stavka trajala čim dlje.

Prejšnja objava Naslednja objava

8 komentarjev

 • Odgovori Feri Naf 9. 12. 2015 at 21:01

  Zelo racionalno nerganje je tole.

 • Odgovori Francl 9. 12. 2015 at 23:36

  Če se jih ne bo upoštevalo, si bodo morali pomagati sami in delati več kar za svoj žep. Kot npr. v kakšnih bolj južnih krajih.

 • Odgovori dvince 10. 12. 2015 at 15:52

  v času vseslovenskih ustaj (edini spontani upor v samostojni Sloveniji razen recimo študentskih demonstracij) so pa bili na drugi strane ograje in špricali protestnike s solzivcem..

  • Odgovori 123 10. 12. 2015 at 16:23

   Spontani upor??? Ce je bil to spontani upor, sem jaz ata smrk. Ovce (in to ze precej ostrizene) so bile poslane, da se zamenja gospodar in nadaljuje s strizenjem teh istih ovc, ki so delali bedake iz sebe na takoimenovanih vseslovenskih vstajah.

 • Odgovori dvince 10. 12. 2015 at 20:45

  V Mariboru ni bilo spontano? Sicer nima veze.,želel sem samo poudariti, da so bili takrat policaji na nasprotni strani in zato ni za pričakovat solidarnosti zdaj, ko rabijo javno podporo.

 • Odgovori Matej Zalar 10. 12. 2015 at 23:58

  Poglejte, plače imajo slabe. Ampak plače imajo slabe tudi medicinske sestre. Zdravniki. Učitelji. Navsezadnje tudi jaz. In kaj bomo naredili zdaj? Če bo pa enkrat policaj zaslužil več od povprečnega prekarnega novinarja … no, takrat vemo, da se je iz te države res treba izselit, ker se potem res bolj splača v Avstriji pomivat okna.

  Kar se tiče policijske opreme … to je pa druga zgodba. Seveda morajo imeti ustrezno opremo.

 • Odgovori Matej Zalar 11. 12. 2015 at 9:43

  Ko sem danes videl način včerajšnjega protesta, sem si bruhnil v usta. Zelo lepo se kažejo kot horda primitivcev.

 • Odgovori Seamus 11. 12. 2015 at 23:01

  Oprosti, amapk ne moreš od policajev pričakovati presežkov.
  Meni vse skupaj deluje, kot da jih je javni sektor (pisarniški kos) pustil na cedilu, ker so moral malo pošparat in so nekatere izločili. In sedaj bi tudi policaji radi še kaj denarja.

 • Komentiraj