Franjo Kopač, Kralj Peter I. v albanskih gorah. Prodam.

Kot ponosna lastnika bi umetnino po eni strani z veseljem obesila v obednico, po drugi strani pa bi se je raje znebila in prostor popestrila s čim svetlejšim. Kredenca in stenska ura z nihalom bosta dovolj. Kralj Peter I. v albanskih gorah, Franjo Kopač, 1921, 120 × 80 cm, olje na platnu.

Kralj Peter I. v albanskih gorah, Franjo Kopač

Težava je v tem, da nimam pojma o umetnosti. Zastonj slike ne dam, a ne vem kako se je znebiti, ne da bi me nategnil kak cenilec kova Janez Mesesnel. Skrajno neumno bi se počutil, če bi sliko nekdo kupil za tisoč evrov, kar bi se mi zdel dober denar, čez dvajset let bi pa izvedel, da so jo na neki dražbi prodali za dva milijona.

Na internetu sem na hitro izvohal članek, v katerem je omenjena pot čez albanske gore in ne tajim, da se mi je ob branju naježila koža. V zvezi z umikom srbske vojske leta 1915 po porazu proti Nemčiji, Avstro-Ogrski in Bolgariji piše:

Toda pot do svobode, pot do našega osvobojenja in ujedinjenja je šla naprej. Strašna pot, pot groze in smrti, pot čez albanske gore, ki je strašnejše in groznejše ne pozna zgodovina! Pot ponižanja in umiranja, ko je bil ves narod prognan z lastne zemlje! In tudi v teh najhujših časih ni stari kralj zapustil svojega naroda in svoje vojske! Kralj Peter je stopal med bednim svojim Ijudstvom po nedostopnih albanskih gorah, odklanjal je vsako udobnost, prenašal glad in mraz, bodril in tolažil omahujoče z obljubo: »Bratje, zopet se vrnemo!« ((Takšnih tekstov danes ni več mogoče pisati tudi zato, ker so nam zjebali slovnico, ki se jo trudijo narediti čim bolj dolgočasno.))

Franjo Kopač je skopo omenjen na Wikipediji in na spletni strani Žirovskega muzeja:

»Franjo Kopač je prvi akademsko izobraženi slikar med Žirovci. Rodil se je 1. februarja 1885 v Novi vasi, študiral na dunajski in praški akademiji. Bil je gimnazijski profesor v Kruševcu, Kranju in Splitu, kjer je umrl 7. septembra 1941. Bil je odličen portretist, njegova dela so po sodbi dr. Staneta Mikuža in Jožeta Hudečka v slovenski likovni javnosti in stroki premalo upoštevana.«

Vsak dobronameren nasvet cenjenega bralstva bo dobrodošel. Konkretne ponudbe pa še bolj.

Prejšnja objava Naslednja objava

22 komentarjev

 • Odgovori TrilcVanilc 2. 8. 2018 at 18:10

  Hmmm, pomoje se bo treba odpraviti do kakšne galerije. Naj ti raje tam ocenijo vrednost. Internet je poln “strokovnjakov” 😉

 • Odgovori Matej Zalar 2. 8. 2018 at 18:21

  Saj vsakemu ne bom verjel. Še najmanj seveda komentatorjem. Čudila bi se, če bi vedela kaj vse pride v mailbox. Tudi koristne informacije.

 • Odgovori kren 2. 8. 2018 at 19:34

  Bom raje tiho… ko sva se selila v starejšo hišo,sem ob obnovi pospravil nekaj “šare” prejšnjega lastnika. Na koncu se je izkazalo, da sem pospravil kar nekaj delov Durkopp biciklov in kroparskih izdelkov, za katere sem dobil povrnjenega nekje tri obroke kredita za bajto. Najbooj bizarna pridaja je bil nagrobni križ 🙂
  Tisti dan, ko sem pospravljal delavnico, bi vse vrgel stran, če ne bi bilo instinkta….

 • Odgovori Matej Zalar 2. 8. 2018 at 19:57

  No, to, to! Če že niso kroparski izdelki, ampak običajna železnina oziroma kovine, se pa vsekakor splača robo odpeljati ciganom. Za radiatorje, nekaj kablovja in klimo smo dobili na Cesti v Gorice dobrih 50 evrov in še pomagali so nam vse to zložiti ven. Ne gre samo za denar, že doživetje te scene je nekaj posebnega. Potem mi je bilo malo žal, da jim nismo prodali še litoželezne banje, samo zato, ker takrat ni bilo pri roki kombija. Sploh ne sprašuj kako sva to pizdarijo dva tovorila iz drugega štuka dol.

 • Odgovori Ruhollah Khomeini 2. 8. 2018 at 21:22

  Kar se tiče umetnostne zgodovine vem le to, da je bila na gimnaziji na urniku v petek sedmo šolsko uro, kar pomeni, da je bila moja prisotnost cca. 10% ampak…

  …mogoče poizkusi tule: http://www.svetle.com/, glede na to da je gospod iz Žirov in še slikar ti mogoče da kakšen uporaben nasvet oz. usmeritev.

 • Odgovori Matej Zalar 3. 8. 2018 at 9:01

  Noro. V petek sedmo uro, to je bilo kdaj, ob enih, dveh? Ta sistem res naredi vse za to, da se ljudem za umetnost in kulturo jebe, mislim od šolstva pa do dnevno informativnih oddaj. Vedno čisto na koncu, ko ljudem že pade koncentracija. In potem vidimo tudi na primeru tega mojega besedila. Če bi pisal o tem kako nesposoben potencialni premier je Šarec, bi vsi vse vedeli o tem primeru in tudi napisali kakšnih dvajset komentarjev v zvezi s tem. Odziv na ta post pa je … nikakršen, s častnimi izjemami, seveda.

  Hvala za info!

  • Odgovori Boki 3. 8. 2018 at 15:54

   Zanimivo je tudi to, kako se nam je takrat od enih do dveh zdelo pozno, danes pa ce dobro garbas je takoj cas malice, potem pa zelo hitro tudi dve popoldne. Ali pa ce se ti ne da garbat, je v petek cakanje da odbijeta se dve ali tri uri po 2. uri popoldne lahko zelo zelo dolgo 😀

 • Odgovori Robert Osmić 3. 8. 2018 at 10:15

  Poslikaj, lepo zavij in shrani. Kasneje jo boš prodal, več boš dobil zanjo. Možno je pa tudi, da si jo boš v naslednjem stanovanju ali hiši, prav rad obesil v obednico.
  Jaz sem kot mulec prodal samokres, sicer stricu, vendar za tiste čase prav pošteno ceno. Še danes mi je žal, sploh, ker so ga njemu potem ukradli.

 • Odgovori NatasaPr 3. 8. 2018 at 15:06

  Tile sicer zaračunajo, če ne prodajaš prek njih, ampak najbrž imajo nekaj občutka, glede na to kaj vse prodajajo, če si res zainteresiran za prodajo: https://www.sloart.si/cenitve-umetnin
  Mogoče čisto oseben občutek – tale slika je nekaj vredna že zaradi letnice izdelave, pa tudi sicer mi deluje kar lepo umetniško delo.

 • Odgovori Anonimno 3. 8. 2018 at 16:35

  Tale slika zgleda k znamke. Kr neki, pa eni vseen dajo velik denarja za to. Vsakemu svoje. Dobro jo prodaj.

 • Odgovori Matej Zalar 3. 8. 2018 at 17:07

  @Robert: Seveda je po svoje žal tudi meni. Namreč, če je tole vredno jurja, potem raje ne prodam in jo gledam naslednjih trideset let ali posodim muzeju. Če je vredno deset jurjev, bi mi je bilo pa tudi škoda 🙂 V resnici pa raje vidim, da jo ima nekdo, ki jo bo znal bolj ceniti.

  @NatasaPR: Tako. Je lepa, ampak v obednici je pa ravno ne bi imel 🙂 Saj vendar nisem rojalist.

  @Anonimno: Ne vem zakaj bi bilo umetniško delo kr neki. Kaj pa ti delaš v lajfu? Verjetno kr neki?

 • Odgovori Andraž Faganel 3. 8. 2018 at 22:57

  Morda bi pa prav prišel kak oglas oz. poizvedovanje na kakih srbskih straneh.
  Sem prepričan, da bi se jim luštala slika. Že zaradi zgodovine, če ne drugega….. Pa lp.. 🙂 Super čtivo, btw. 🙂

 • Odgovori Andraž Faganel 3. 8. 2018 at 23:30

  Uh,.. Kaken ekstra članek. Fajn za prebrat. 🙂

 • Odgovori Vili Eržen 4. 8. 2018 at 10:21

  Slikarja kar dobro poznam. Tudi okvirne cene njegovih del. Morda boste razočarani, a nekega silnega bogastva s to sliko (žal) ne boste pridobili. Nekaj več (pa spet ne celo reč) stanejo stvari iz njegovega zgodnjega obdobja, odvisno tudi od motivov. Delal je tudi stvari podobne Gaspariju in ga mnogi zato zamenjejejo z njim (zlasti pri motivih predvojnih božičnih in velikonočnih voščilnic). Glede na format bi jaz sliko ocenil na max 2000e. Kopač v SLO umetnosti žal ne pomeni prav dosti. Bil je sicer dober risar. Nekega silnega prepoznavnega presežka pa kljub vsemu ne predstavlja (razen v bolj emocionalnem smislu – za rojake). Večino življenja je preživel v Dalmaciji, kjer je kar nekaj njegovih del. Tudi sam motiv je tak, da bolj igra na emocije. Slik s tem motivom imajo Srbi na kupe in to neprimerljivih tejle, tako, da se vam kakšne silne računice tudi v to smer ne bodo izšle. Glede upajočih omenjenih 10.000e pa – Dan je že! Nehajte sanjat! lp

 • Odgovori Jani 4. 8. 2018 at 23:43

  Vili…
  En lepših,boljših komentarjev na temo do sedaj…!!
  Jaz…
  Skoraj presenečen da se na tem blogu oglasijo “drugačni” ljudje..
  Mediokriteta povsod.

 • Odgovori Matej Zalar 6. 8. 2018 at 8:21

  @Vili: Hvala za info! Saj v resnici seveda nisem nikoli pričakoval, da sem milijonar 🙂

  • Odgovori Anonimno 6. 8. 2018 at 23:45

   Žal Kopačeve slike (razen redkih izjem) ne pomenijo ravno naložbe v prihodnost. Tudi slovenski galeristi jih ne marajo prodajat in največji del njih ga itak ne pozna.

 • Odgovori Uroš 6. 8. 2018 at 8:28

  Slika mi ne da miru, ker se mi zdi, kot da sem jo že nekje videl. Zdi se mi, da tule:
  http://muzeumetkruje.gov.al/
  Čisto možno pa je, da se motim, med fotkami muzeja te slike ni, kar pa sicer še nič ne pomeni…

 • Odgovori Matej Zalar 7. 8. 2018 at 11:43

  @Anonimno: Skratka, odpeljem v najbližjo prodajno galerijo, poberem kolikor dajo in kar na licu mesta kupim nekaj živahnejšega 🙂

  @Uroš: No, lepa reč … nekje v Albaniji torej visi ponaredek 🙂 Ampak, resno … če je možakar naslikal cel kup podobnih slik, to res ne more biti prav dosti vredno.

 • Odgovori Vili Eržen 11. 8. 2018 at 12:03

  Prosim, če me lastnik lahko čimprej kontaktira na mail. Lp Vili

 • Odgovori Pogačar igor 25. 11. 2018 at 14:49

  Imam kar nekaj slik od Kopača, če se nisi sliko prodala, se mi prosim oglasi

 • Odgovori VIZO 20. 2. 2019 at 23:16

  Zdej pa mene firbec matra. Matej, sta jo prodala ali visi v obednici?

 • Komentiraj