Fuggerei: najstarejše socialno naselje

Pred 500 leti je bila socialna država bojda nekaj nepojmljivega, ni pa skrivnost, da so določeni vzvodi solidarnosti obstajali, pa naj so z njimi upravljali cehi, Cerkev ali dobri ljudje, bogataši. Skoraj neverjeten pa je primer več kot 500 let starega socialnega naselja Fuggerei v Augsburgu, ki pod praktično enakimi pogoji funkcionira še danes.

01_Augsburg_DSC_7676

02_Augsburg_DSC_7661Čeprav je bil Augsburg eno najbogatejših mest je bilo kar devet od desetih meščanov revnih. Hans Fugger pa je bil rojen pod srečno zvezdo. Tako on kot njegov sin sta se dobro poročila, nasledniki pa so temelje uspeha nadgradili z izkopavanjem, predelavo in prodajo srebra, bakra in živega srebra. Svoj vpliv pa so učvrstili kot bankirji in še posebej uspešen poslovnež je bil Jakob Fugger Bogati, ki je denar posojal Habsburžanom (med drugim cesarju Frideriku III., ki je s posojilom financiral poroko sina Maksimilijana I., Fuggerjem pa je v zahvalo podelil plemiški naziv) in papežem. Za Vatikan so takrat tudi kovali novce in plačevali Švicarsko gardo. Jakob Fugger morda res ni bil dobrodelnež po srcu, verjel pa je, da se mu bo po smrti dobro godilo, če bo poskrbel za reveže. Leta 1521 so tako odprli naselje 52 dvonadstropnih hiš.

Leta 1624 je v naselju živelo 93 družin s 173 otroci. Revščina med zaposlenimi ni nov pojav: v Fuggerei so tako nekoč živeli tudi tkalski in čevljarski delavci pa izdelovalec ptičjih hišic in celo prodajalec knjig. Najtežji časi so Fuggerei zadeli med drugo svetovno vojno, ko je bil industrijski Augsburg konec februarja 1944 tarča zavezniškega bombardiranja. V zračnih napadih je umrlo 1.499 Augsburžanov, četrtina od 50.000 domov je bila porušena, poškodovanih je bilo 32.000 zgradb. Prebivalci naselja Fuggerei so grozljivo bombardiranje v noči iz 25. na 26. februar, ko je umrlo 730 ljudi, preživeli v še pravočasno zgrajenem zaklonišču, ki je danes odprto za turiste.

03_Augsburg_DSC_7642

»Bilo je kot v peklu. Hiše so gorele, drevesa so gorela … dan se ni naredil, nebo je bilo rdeče,« je pričala osemletna Ingeborg Beer, ki je živela blizu Fuggerei.

04_Augsburg_DSC_7631

Družina Fugger je reagirala hitro, kot država ne more nikoli: 1. marca so že sprejeli resolucijo za rekonstrukcijo, a načrte jim je prekrižala nemška oblast. Josepha Ernsta Fürsta Fuggerja von Glötta so obsodili sodelovanja z odporniškim gibanjem in zaprli, tako da so se rekonstrukcije po izvornih načrtih lotili tik po vojni, ko je bil gospod izpuščen. Leta 1973 so naselje celo razširili in danes v 67 hišah s skupaj 140 bivalnimi enotami živi 150 stanovalcev.

05_Augsburg_DSC_7625

Letna najemnina znaša le 0,88 evra, kar je nominalna vrednost renskega goldinarja, kolikor je letna najemnina znašala tudi pred skoraj 500 leti – in točno en goldinar je tedaj znašala tudi povprečna delavska tedenska plača. Ob revščini je edini pogoj za rezidente še danes katoliška veroizpoved. V zahvalo morajo trikrat dnevno moliti za ustanovitelja Jakoba Fuggerja in njegovo družino. Vsako stanovanje meri 60 kvadratnih metrov, poleg simbolične letne najemnine pa stanovalci plačajo še stroške ogrevanja, elektrike in telefona. Pritlična stanovanja imajo manjše dvorišče z lopo, nadstropna podstrešje. Današnja kuhinja …

06_Augsburg_DSC_7654

… se precej razlikuje od tiste v 16. stoletju, ki je med drugim služila tudi za umivanje in celo za hrambo fekalij, ki so jih iz škafa ponoči odvrgli v potok.

07_Augsburg_DSC_7677

Razen kuhinje je bila ogrevana še dnevna soba, spalnica, največji prostor v stanovanju, pač ne.

08_Augsburg_DSC_7679

Ulice danes razsvetljujejo leščerbe, nekoč pa so prebivalci svoje stanovanje ponoči našli s tipanjem vzvodov zvoncev – za vsako hišo je bil oblikovan drugače.

11_Augsburg_DSC_7666

Na hišni številki 14 je zadnjih štirinajst let svojega življenja kot vzdrževalec v naselju preživel Franz Mozart, skladateljev praded. Danes je v tej hiši – desno od gruče turistov – muzej Fuggerei.

10_Augsburg_DSC_7663

Fuggerei si letno ogleda okoli 200.000 turistov. Edini pogoj je, da plačajo skromno vstopnino, s katero fundacija sofinancira obstoj institucije, in da ne motijo stanovalcev. In da ne objavljajo fotografij, na katerih so stanovalci.

09_Augsburg_DSC_7673

Medtem ko naša država pogoje in zakone spreminja praktično v vsakem političnem mandatu, v Fuggerei pod praktično enakimi pogoji vse funkcionira že 500 let. To je tisto, kar me je najbolj presenetilo. In navdušilo. In užalostilo.

 

Prejšnja objava Naslednja objava

6 komentarjev

 • Odgovori filmoljub 17. 8. 2015 at 18:51

  Zakaj te je užalostilo, se (najbrž) ve: ker si pomislil na Slovenistan.

 • Odgovori Matej Zalar 17. 8. 2015 at 19:07

  Seveda.

  Lahko samo ugibamo koliko ovir bi takemu projektu postavila slovenska javna uprava, kako bi se prištulili tisti, ki nimajo tam kaj iskati, kako bi predsednik države barval okenske okvirje, kako bi si vlade lastile zasluge, kako bi opozicija projekt rušila, kako bi ugotavljali korupcijo, kako bi mediji terjali odgovornost od sami ne bi vedeli koga, kako bi javnost sumila, da nekaj ziher ni v redu, kako bi se pritoževali zaradi razlikovanja po veroizpovedi, kako bi ugotavljali, da je leta 1941 eden od članov te družine nekaj ušpičil, kako bi skušal župan zadevo prihvatizirati pod krinko reševanja situacije … in tako dalje.

 • Odgovori Seamus 17. 8. 2015 at 21:41

  Verjetno tale tvoj komentar prebere kdo izmed tistih, ki si jih omenil. Upam, da se vsaj za trenuek zamisli, preden se v naslednjem trenutku prepriča v karkoli se že prepriča, da seveda nimaš prav.

 • Odgovori Matej Zalar 18. 8. 2015 at 20:19

  Mislim, da se ti ljudje sploh ne prepoznajo.

 • Odgovori Kar nekdo 19. 8. 2015 at 10:29

  “Letna najemnina znaša le 0,88 evra” – skoraj ne bi verjel, če ne bi prebral tukaj. Skratka, pohvalno. Tudi sicer pa je soseska lepa.

 • Odgovori Matej Zalar 19. 8. 2015 at 21:29

  Ja, pa so nas dolga leta učili, da je bilo plemstvo pokvarjeno, zgodbe o hudobnih vladarjih in ubogih kmetih. Resnica ni črno-bela.

 • Komentiraj