Giro 2018

Mislili smo, da bo v moderni dobi kolesarstva težko ponoviti spektakularno dramaturgijo 100. Gira, ki se je skoraj odločil s spuščenimi hlačami v grabnu ob cesti. Ampak letos smo videli največji preobrat po letu 2006, ko je na Touru Floyd Landis na testosteronski pogon uprizoril 125-kilometrski napad. Floyd je bil tako počen, da je skoraj pregorel, a nekaj ur smo uživali v nečloveški predstavi. Letos je Froome to ponovil v bolj človeški maniri in zdaj mu nihče več ne more očitati, da so dirke dolgočasne zaradi njega in preračunljivosti ekipe Sky. Naj si o primeru ventolin mislimo karkoli, brez njega bi bil Giro precej manj zabaven. Če so mu organizatorji pod mizo res plačali za udeležbo, je bil to dobro naložen denar.

Giro je doma v Italiji

In denarja so imeli organizatorji letos kot pečka. A cena za to je bil razvlečen prvi teden dirkanja, dve skrajno dolgočasni etapi v slogu pripravljalnega dirkanja na Bližnjem vzhodu. Težko je bilo gledati etape v Izraelu, sploh ker so redki rekli bobu bob: Izraelec lahko za 20 milijonov kupi tri dni Gira, a vzdušja ne more. Ne da bi v slogu slovenskih populistov simpatiziral s Palestinci, a država, ki temelji na neke vrste apartheidu, si ne zasluži tovrstnega slavja ob sedemdesetletnici razglasitve. Le kmalu zatem, ko je Giro zapustil sveto deželo, je nekaj Palestincev, ki so razgrajali, z bolj kot ne tehtnimi razlogi, izraelska vojska kratkomalo pobila.

Verbalno onaniranje Eurosportovih komentatorjev o nekakšnem vrhunskem vzdušju je izpadlo kot izpade vsa ameriška in britanska medijska propaganda. Kolesarjenje čez puščavo? Lepo vas prosim! Kako bedno je bilo vzdušje v Izraelu, kjer se je sem ter tja slišal vrišč kakih otrok, se je pokazalo šele, ko je Corsa Rosa prišla v svojo domovino. Tja, kjer je kolesarstvo popularno zaradi kolesarstva samega, ne pa zato, ker je kolesarstvo pač popularno.

Najhitrejši v zgodovini

Vsi vemo, da dirke niso zahtevne zaradi trase, ampak zaradi kolesarjev. A to vsakič znova pozabimo. Epske alpske vzpone na letošnji trasi smo res lahko prešteli na prste ene roke, zato je marsikdo mislil, da je letošnja izvedba nezahtevna. Pomota! Seveda je Chris Froome na dirki zmagal, ker je imel daleč najmočnejšo ekipo, ker je bil spet najpogumnejši in ker je najbolje tempiral formo za zadnjih sedem, osem dni Gira. A še bolj kot njegova premoč, so dirko zaznamovali porazi, ki so seveda tudi posledica težkega dirkanja. Letošnji Giro je bil najhitrejši v zgodovini, Chris Froome ga je prevozil s povprečno hitrostjo 40,181 km/h.

Esteban Chaves je pogorel v 10. etapi in ga do konca Gira praktično nismo več videli. Preseneča me, da je prišel do konca. Fabio Aru je bil zanič od začetka, sem ter tja je sicer pokazal zobe, sicer pa je bil podpovprečen. Ko je dokončno zavozil v 15. etapi, si je privoščil celo nadiranje snemalca, in izgubil še preostale simpatije italijanskih navijačev, ki ga imajo že tako v zobeh – pa ne le zato, ker je na kolesu videti tako grdo. Vedel sem, da dirka Louis Meintjes, a ga sploh nisem opazil. Enako velja za Carlosa Betancurja. Slab dan je imel v Froomeovi zmagoslavni etapi tudi Domenico Pozzovivo – če bi ostal v zasledovalni skupini, bi bil na koncu tretji. A on je imel samo malo slabši dan. Simon Yates in Thibaut Pinot sta popolnoma zavozila.

Yatesu se je zgodilo to, česar sem se bal od začetka. Seveda je moral napadati kjerkoli je mogel, a za to je plačal grozljiv davek, potem ko že v 18. etapi ni mogel več blefirati in so pri Skyju zavohali kri. Odpadel je, ko so bili v ospredju še vsi Skyjevi pomočniki.1 Moštvo Astane, za Skyjem najmočnejše ekipe letošnjega Gira, pa je Pinota naslednji dan skoraj dobesedno spravilo na infuzijo v bolnišnico. Francoz bi bil lahko tretji, a naslednji dan ni mogel niti štartati.

Rumena, rdeča in roza majica … pa še modra, zelena in bela za povrhu

Froomea je težko gledati. Težko je gledati človeka, ki napade na klanec s kadenco nekje pod 120 obratov na minuto, pri tem pa niti ne vstane na pedala. A brez dvoma je bil spet najmočnejši in si je tudi najbolj zaslužil rožnato majico: zmagal je na najbolj prestižnih etapah, najprej na Zoncolan in potem še na kraljevski etapi s Cimo Coppi.

Zmago bi si zaslužila tudi Yates in Tom Dumoulin, ki sta edina še vrgla jajca na tnalo, a proti superiorni ekipi nista imela možnosti. Sploh zato, ker so ostali spet dirkali za drobtinice in sta v etapi čez Colle delle Finestre Angel Miguel Lopez in Richard Carapaz bolj pazila na lastni riti kot da bi poskušala dirkati na vse ali nič. Po svoje jima ne gre zameriti, a po drugi strani se sprašujem o smislu bele majice, če tekma za najboljšega mladega kolesarja dirko prej zapre, kakor popestri. V vsakem primeru pa se je še enkrat pokazalo, da velike etapne dirke niso dolgočasne zaradi Froomea in ekipe Sky, ampak zaradi impotentnega sloga konkurentov. Obenem je treba priznati, da preprosto niso dovolj dobri.

Popolnoma nezanimiv je bil tudi boj za modro majico, čeprav se je Giulio Ciccone – na koncu drugi v tej razvrstitvi za Froomeom in pred Yatesom – trudil. A poleg Mikela Nieveja bil je edini, drugi so točke osvajali mimogrede, na poti proti uvrstitvi v splošnem seštevku. Podobno velja za vijolično majico: Elia Viviani je sicer vzel zadevo zares, a vse šprinte sta si na koncu razdelila s Samom Bennetom, ostali pa so bolj ali manj delali gnečo. Vseeno pa so bili šprinti ostri, kot si jih gledalci zaslužijo.

Matej Mohorič? Ne samo, da je zmagovalec etape. Fant je eden najopaznejših kolesarjev in verjetno najbolj vsestranski slovenski kolesar vseh časov. Zmagal je v etapi, kje rje glavnina naredila vse za to, da ubežniki ne bi prišli sami do cilja. Njemu je to vseeno uspelo, na koncu pa je še enkrat dokazal, da je tudi inteligenten. Končno imamo Slovenca, ki lahko zmaguje na največjih klasikah.

Froome, too big to fail

Naj je bila še tako briljantna, osebno mislim, da Froomeova zmaga zaradi afere ventolin ni dobra za kolesarski šport. Seveda pa moremo verjeti, da bo Mednarodna kolesarska zveza z afero opravila potiho, v slogu slovenskih politikantskih škandalčkov, ki jih pravosodna oblast prav tako ni sposobna razrešiti. Zdaj si UCI ne more več privoščiti, da bi Froomea spoznali za krivega kršenja dopinških pravil. Ne more si privoščiti še enega primera Armstrong. George Bennet je v navalu presenečenja izjavil kar si verjetno misli večina v pelotonu, vseeno pa je Froomeova zmaga po mojem precej manj vesoljska od Landisove odvzete. Ali od marsikatere neodvzete zmage iz železne kolesarske dobe. Komaj čakam na Tour.

 1. Razen morda Kirijenke, ki etape ni končal. []
Prejšnja objava Naslednja objava

33 komentarjev

 • Odgovori Jani 28. 5. 2018 at 18:57

  https://www.google.si/search?client=ms-android-huawei-rev1&ei=aDMMW8v-HIaTsAGW9r-gCQ&q=sam+bennett+girlfriend&oq=sam+bannet+girl&gs_l=mobile-gws-wiz-serp.1.0.35i39j0i8i13i30i19l2j33i160.5619.8812..11961…0….137.620.0j5……0….1………0i13j0i13i30j0i19j0i22i30i19j0i22i30j0i22i10i30.om8UGAwqKKQ%3D#imgdii=4kGHX9cu4HhTSM:&imgrc=Y65KG666UALWDM:

  Divil se boš ko bo zmagal Sam Bannet… She’s the One!

 • Odgovori Klemen 28. 5. 2018 at 19:10

  Se moram kar strinjati, da je bila dirka s kavčarskega zornega kota (z izjemo izraelskih etap) prava poslastica.

  Kar se pa Sky-eve predstave v etapi čez Finestre tiče; izvedba za v učbenike, ekipa odlična, Froome neverjeten! Samo ne morem mimo tega, da mi pri vsem skupaj nekaj močno smrdi. Sky je do te etape deloval povsem nebogljen. Poels, de la Cruz in Elissonde do takrat niso pokazali praktično nič, tudi Froome z izjemo Zoncolana ne kaj dosti. Na omenjeni etapi pa so Sky-evim pomočnikom na klanec lahko sledili poleg Froome-a le še Lopez, Pinot, Dumoulin in Carapaz. Vsaka logična razlaga mi ob tem dejstvu odpove…

  • Odgovori Anonimno 28. 5. 2018 at 19:16

   Poleg Mateja.. si tudi ti… NAIVEN.

 • Odgovori Anonimno 28. 5. 2018 at 19:12

  Se mal pa si zrel za Novinarja na dnevniku… Matej.?!
  Matej.. Matej je drugačen kot je bil ko je bil…

 • Odgovori Sumasummarum Jani 28. 5. 2018 at 20:25

  Ni Frumi tako Velik.. Uci je tako Majhen…
  Oportunizem ljudi, ki živijo to firmo in koristoljubno podpirajo prevaro, nas pripelje do `dopingerjev’ ala Frumi..
  Kako se rešit teh prevarantov?
  Je pa tvoj nov naslov, Matej!

 • Odgovori Anonimno 28. 5. 2018 at 21:26

  Užival sem ob branju, Matej! Če se mene vpraša, je tole zgoraj en tvojih boljših zapisov nasploh!

 • Odgovori Boki 28. 5. 2018 at 21:42

  Primerjati povprecne hitrosti velikih dirk je povsem nesmiselno, saj so trase, vremenske razmere, take in drugacne razmere vedno razlicne.

  Ker imam seveda vedno nekaj proti, moram to pot pripomniti, da je bila konkurenca na tem Giru izredno slaba. , Top10 na koncu to potrjuje. Lahko trdimo, da bi s Chavesom, Yatesom Pinotem, Arujem in Meintjesom (si ziher, da je Meintjes res nastopil??) v normalnih razmerah top10 izgledal dokaj normalno ampak oprostite, nekoga, ki zaostane na koncu pol ure ali odstopi zaradi dehidracije pac ne morem jemati kot resnega kandidata za zmago. Kaj takega se najboljsim pac ne zgodi. Se zlasti je presenetljivo, koga je na Giro poslal Movistar. Ali bodo na Touru povsem razturali ali pa se bodo skregali v slogu kaksnega fuzbal kluba z 10 prepotetnimi zvezniki v ekipi.

  Froomeu je potrebno samo cestitati. Po zacetnem odpadanju in lomlenju po pelotonu ter zaletavanju v ramena drugih je deloval kot kak prestrasen zacetnik. No, potem pa protiudarec na Zoncolan, ki me ne bi mogel bolj presenetiti. In potem tista zmagovita etapa, s se eno bolj mizerno en dan prej. Uprizoriti kaj takega je res mojstrovina, katero premorejo le najboljsi in najbolj pogumni. Kolesarstvo spremljam ze 15+ let in sem podobno videl samo se od Landisa in Cunega. No, oba sta takoj zatem prakticno koncala svoji karieri. Tudi Cunego je bil takrat pocen kot mina, me bo tezko kdo preprical v obratno. Zame je Froome pac zmagovalec tega Gira, seveda upostevsi, da verjamem, da sistem bioloskega pasuza deluje kot mora. In ne verjamem v raznorazne teorije zarote, da mu kot donatorju gledajo skozi prste itd. Bo pa zanimivo videti, kaj se bo na koncu zgodilo, se zlasti ker ima Froome verjetno samo teoreticne moznosti, da ta primer dobi, gledano iz ostalih primerov v zgodovini. Ce ga izgubi, pa tudi ni nujno, da mu bodo krizali Giro, saj je bil pozitiven na Vuelti.

  Izpostaviti je treba tudi Omena in Reichenbacha. Se zlasti Omen s 14 minutnim zaostankom na koncu kot domestique je izvrsten rezultat. Reichenbach pa se ni prvic odlicno odrezal kot pomagac, ampak se ga na zalost premalo omenja, saj pomaga takim kot so Pinot…dobrim, ampak ne dovolj dobrim za zmago.

 • Odgovori Matej Zalar 28. 5. 2018 at 21:52

  @Klemen: Kaj pa vem … kronometer v Jeruzalemu je odpeljal kar solidno – glede na to, da se je na ogledu ulegel. Potem je sicer imel nekaj problemov, ampak po mojem nič resnega. Na Etni je izgubil točno toliko kot vsi ostali, razen Chavesa in Yatesa. Na Gran Sasso je šel res slabo. Na Sappadi je imel takoj po Mortirolu slab dan, ampak spet ni izgubil več kot minute, razen napram Yatesu. Tritedenske dirke pa se zares začnejo šele zadnji teden. Ni nenavadno, da so Pozzovivo manj, Pinot in Yates popolnoma zamočili.

  Ključne etape žal nisem gledal v živo, ampak samo izseke, ampak če prav razumem, je Froome naredil bistveno razliko na spustu, kjer so se čakali in gledali in se potem še spuščali kot stare tete. Potem pa tudi niso sodelovali kot bi morali in je šlo bolj ali manj za dirko med Froomeom in Dumolinom. Res vesoljsko bi se mi zdelo, če bi Froomea zadaj vsi lovili na smene ali če bi povečeval razliko do konca tako je pa do konca samo ohranjal razliko in ne vem če ni odpeljal Bardonecchie celo počasneje kot Dumoulin.

  Nikakor pa seveda nisem naiven, kot namigujejo tukajšnji fičfiriči. Naiven nisem bil niti, ko je zmagoval Armstrong, kaj šele, ko je zmagoval Landis. Ne bom pa kar vsevprek obtoževal samo zato, ker se mi zdi sumljivo.

  @Jani: Ja, imaš prav. UCI je premajhen za take zvezdnike. Tudi za Sagana, recimo.

 • Odgovori Boki 28. 5. 2018 at 21:57

  Matejeva ugotovitev glede Froomea je kar prava, kar prikazuje tudi ta graf: http://inrng.com/medias/images/giro2018gcchart.gif

  Fora je v tem, da pac Froomea nismo vajeni gledati v taki situaciji, zato se je ze vsaka minuta zaostanka zdela velika.

 • Odgovori Matej Zalar 28. 5. 2018 at 22:03

  @Boki: Primerjati povprečne hitrosti na tritedenski dirki, ki traja 89 ur, ni popolnoma neumestno. V treh tednih se zgodi marsikaj, a na koncu se stvari bolj ali manj poglihajo. Definitivno je bil pa to hiter Giro.

  Meintjes se je vozil zraven. V Jeruzalemu je bil 94., fasal je 1:08 potem je bil na Gran Sasso 16. (pred Froomeom) in to je bil tudi njegov najboljši rezultat, po drugm kronometru sploh ni štartal. Konkurenca je pa na Giru redko kdaj kaj prida, če jo primerjamo s Tourom in tako je bilo tudi letos. Movistar na Touru? Mogoče bodo pa dirkali na prvo mesto v ekipni razvrstitvi? Njihove filozofije nikoli nisem razumel. Najprej bi se morali znebiti Quintane.

 • Odgovori Jani 28. 5. 2018 at 22:48

  Noben GT dosedaj ni naredil toliko škode kolesarstvu kot tale 101. Giro..
  Razpad sistema zame. Kaj nam ljubiteljem preostane? Mogoče klasike?
  Zame short track XC

  • Odgovori jani 29. 5. 2018 at 7:18

   Nočem smetit po prizanesljivih komentarjih, toda to je samo en od tisočih, ki jim je “dojadilo”… 🙁

   I just woke up to the photo of Froome in pink and my heart sank. For decades now I’ve wanted to believe in cycling and cycling keeps kicking me in the balls. I can’t think of any other sport which consistently disrespects its fans as much as cycling does, and then wonders why it has trouble expanding and finding sponsors. You might as well sponsor a criminal gang, at least then you know what you are getting. So I think I’m done. Especially with Grand Tours. I’ll follow the classics (always with The Fear that the latest winner will test positive) because I love those races, but I’m done. The saddest part is that I’m not sure I even want my 2 kids (super keen MTBers at 5 and 8) to follow the pros, I hope Froome and the rest of those clowns are happy.

 • Odgovori Boki 28. 5. 2018 at 22:58

  @Matej: Movistar se v 50 milijonski Kolumbiji bori za trzni delez. Pustiti Quintano da gre, bi bila kljub vsemu slaba poteza. Pa ceprav o Quintani deliva isto mnenje.

  Nekaj let nazaj, v tistih Contadorjevih casih, se je ze zgodilo ene parkrat, da je bila konkurenca na Giru boljsa, kot na Touru. Ampak res je, da so bila ta leta bolj izjema, kot pravilo. Je pa res, da ko so v top10 Konrad, Oomen in Formolo ter ko ima deseti zaostanek 15 minut, potem je to vse skupaj res bolj jalovo.

 • Odgovori Boki 29. 5. 2018 at 8:31

  @Jani: ne vem, kaj bi bila zate boljsa alternativa. Vsakemu, ki ga dobijo s prekomerno vsebnostjo substance s posebnim statusom (salbutamol NI prepovedana substanca kot npr. EPO) prepovedati, da dirka, se preden lahko dokaze, oziroma proba dokazati, da je nedolzen? Da se bos malo bolje pocutil, imej v vednosti, da so Frooma tudi na tem Giru dosledno testirali in da ima tudi on svoj bioloski potni list. Tako da, obstaja velika verjetnost, da je bil na tem Giru cist. In pa tudi, pozitivni ucinki prekomernega odmerka salbutamola sploh niso jasno dokazani, tako da vprasanje, tudi ce je slo za prekomeren odmerek, koliko mu je to na Vuelti pomagalo. No, se vedno seveda lahko vsekas nazaj s teorijami zarote o tem, da je UCI podkupljen ali da so ze nasli kje kak nacin kako preslepiti bioloski potni list. Ampak, o teorijah zarote se ne da prav veliko debatirati zaradi pomanjkanja cesarkoli oprijemljivega.

 • Odgovori jani 29. 5. 2018 at 10:43

  @Boki
  Ukraden laptop, naprimer? 🙂
  Naj izjava Frumija je šla tako nekako : danes mi je šlo odlično, pozna se da so fantje od včerajšnje etape zelo utrujeni…
  Ajde

 • Odgovori Gogi 29. 5. 2018 at 11:22

  Izjava “Tako da, obstaja velika verjetnost, da je bil na tem Giru cist.” je kar močna, sploh po takšni predstavi v kraljevski etapi glede na formo celotne ekipe iz preteklih dni. Koliko bi upal staviti na to? 🙂

  Vsepovsod sicer berem, da je Foome bistveno razliko naredil navzdol. No analize kažejo popolnoma drugačno sliko. Na vseh spustih skupaj je dobil 59s. Vsi vzponi + false flat-i pa 145s. Na zadnji vzpon pa je bil Tom samo 1s hitrejši.

 • Odgovori Matej Zalar 29. 5. 2018 at 13:09

  @Jani, takih komentarjev je malo morje. Tisti, ki dejansko imamo stik z realnostjo in ki imamo ta šport zares radi, pač spremljamo to dogajanje s privzdignjenimi obrvmi in smo že zdavnaj dojeli, da v kolesarstvu potekata dve tekmi: na cesti in izven nje. Če misliš, da se isto ne dogaja v praktično vseh športih, kjer se obrača veliko denarja, si naiven ti, ne jaz. Če misliš, da bo Luka Dončič, vzornik naših otrok, v NBA basket igral na hamburgerje, je res bolje, da otroka ne vpišeš niti na košarko. Kolesarji so verjetno vseeno najbolj testirani športniki in Froome ni bil nikoli pozitiven, razen pri TUE na substanco, ki naj po nekaterih teorijah sploh ne bi izboljševala sposobnosti. Osebno mislim, da bi vseeno morali to zadevo rešiti prej kot so mu dovolili naprej zmagovati, a tako je pač …
  Če bomo čez pet let brali, da je bila cela ekipa Sky polna kot v najboljših časih US Postal, se seveda ne bom niti malo čudil, do tedaj pa bom z užitkom spremljal kolesarstvo.

  @Boki: Daj no, med 50 milijoni Kolumbijcev bi lahko Movistar počasi našel nekoga, ki bi bil sposoben tudi zmagovati 🙂 Je pa res, da je bojda zelo riskantno potegniti kolesarja iz kolumbijskega sistema, ker so tam menda vsi tako počeni, da je to nekaj nenormalnega, sistem protidopinškega boja pa v tej južnoameriški državi dela na enaki osnovi kot vsi ostali sistemi. Povuci-potegni.

  @Gogi: 2:25 v bistvu sploh ni astronomska razlika. To še ne pomeni, da trdim, da je bil Froome čist. Vemo samo, da mu niso dokazali, da bi bil dopingiran. A ko je na dosti krajši razdalji Yates na Sappado naredil 41 sekund, je pa to pomenilo, da je clean? Jaz pač ne bom obtoževal nikogar – malo mi je v bistvu mar ali je bil dopingiran ali ne. Ljudje se preveč čustveno vpletajo v te zadeve, jaz se ne. Če mene vprašaš, se mi to, kar je naredil, ne zdi normalno. Ne vem pa kaj je bil res razlog za to.

 • Odgovori Gogi 29. 5. 2018 at 14:35

  @Matej, 2:25 se kot številka tudi meni ne zdi astronomska. Če jo dam v kontekst tega kakšna je bila forma Froome-a in Sky-a pred tem. Ter v kontekst tega, da je Tom kar nekaj časa v lovu vozil v zavetrju in še zdaleč ne na polno za počasnima Reichenbachom in Pinojem. Jasno je bilo, da so šli navzdol kot stare mame, na ravnem in false flat-ih pa tudi. Vožnja navzdol te seveda tudi zmatra, če greš na polno. Če dam vse to v kontekst, je pa cifra že bistveno večja.
  Sicer pa se strinjam s tvojim zapisom in komentarjem. Ne mislim tudi jaz nikogar obtoževat. In kapo dol Foome-u za podvig. Tokrat je bil Giro tudi zaradi njega zanimiv.

 • Odgovori Jani 29. 5. 2018 at 14:36

  Halo…malo Ti je mar?
  A nismo potem že pri mojstru sladoleda R. Riccu?
  Pa ne zapenjat zej za pršila al epo.. tu pri Frumiju so itak “DRUGI” pripomočki… Lahko ti treniraš na speedu.. AMPAK.. da si tolk freh kot je Frumi.. ti je pa toomuch.
  SimonY je isti pacient.. on se odpelje kot zgornji in zmaga.
  Ampak.. so razlike..
  Frumi regenerira…
  No, in kje zmagaš?
  Na GT?

 • Odgovori Boki 29. 5. 2018 at 15:13

  @Jani: pozabljas na dejstvo, da se pogovarjamo o kolesarju, ki je v zadnjih 5 letih zmagal 6 velikih dirk in ne o nekem ficfiricu, ki se mu je enkrat odpulilo (Cunego, Ricco npr.). Froome je pac najboljsi in zato tak preblisk ni toliko zelo poseben, kot se zdi. Ceprav seveda je poseben in ga ne premore kar vsak.

  @Gogi: ti si pa pozabil na zelo podobno dejstvo kot Jani. Da je Sky ekipa z najvecjim budgetom in da so si pac privoscili najboljse kolesarje. De la Cruz, Henao, Kiryienka, Poels. V posamicnih disciplinah prekasajo marsikaterega samostojnega kandidata za skupno uvrstitev na veliki dirki. Tu pa so pac bili v vlogi pomagacev. Razumem pa, da je lahko vleci vzporednice z US Postal. Ampak tudi v tistem primeru je imel US Postal verjetno najvec denarja in najboljso ekipo, poceni so bili pa tudi vsi ostali, le da si bili po defaultu slabsi.

  Tudi mene te morebitne dopinske igrice v ozadju sploh ne ganejo. Ne vem zakaj, mogoce zaradi ignorance ali pa zaradi provokativne podzavestne zelje po drami, katero taki skandali povzrocijo in posledicni osebni prizadetosti tistih, kateri s srci navijajo za dolocene kolesarje. Jaz spremljam kolesarstvo precej detajlno od konca februarja pa do konca marca in ze lep cas nimam nekih osebneih favoritov, za katerega bi navijal. Je pa res, da mi grejo po drugi strani nekateri koesarji na zivce, tako da za njih pa sploh ne morem navijat (npr. Quintana). Ce zaradi dopinga na koncu komu crtajo zmage, mi tudi dol visi. Kolesarstvo spremljam zaradi sporta samega. V trenutku akcije sem gledal z uzitkom in se nazaj ne oziram kaj prevec.

  • Odgovori Boki 29. 5. 2018 at 15:16

   *pa do konca oktobra

 • Odgovori Boki 29. 5. 2018 at 15:14

  @Jani: ko ze omenjas Ricca. Njegovo poceno razturavanje takrat je bil pravi uzitek gledat 😀

 • Odgovori Jani 29. 5. 2018 at 16:20

  Men tut.. se dans mi je..
  Naj pa itak leteči addict na cilju!

 • Odgovori Matej Zalar 29. 5. 2018 at 16:22

  @Gogi: Bolj gre za to, da v kolesarstvu odloča milijon stvari, na tritedenskih dirkah pa je odločilna ravno regeneracija oziroma kako fantje vstopijo v zadnji teden dirkanja. Mene sploh ne čudi, da sta se Yates in Pinot zlomila. Če bi trajalo še dlje, bi se verjetno še kdo. Froome je med drugim omenil, da ima vsak dan boljše noge. Kdor nima pojma o kolesarstvu, je to razumel kot dokaz, da je možakar dopingiran, češ, po dveh tednih nihče ne more biti čedalje boljši … ampak v resnici je verjetno primerjal stanje svojih nog z nogami konkurentov.

  Če recimo pogledaš na Stravo, boš videl, da boljši rekreativci sploh ne zaostajajo toliko za vrhunskimi profesionalci. Razlika se dela čisto drugje. V tem koliko energije je prihranil v 150 kilometrih do zadnjega klanca. Kako funkcionira, ko po ravnini leti 55 km/h, kar je hitrost, ki je večina vrhunskih amaterjev sploh nis posobna držat več kot 10 minut – ker tega sploh ne trenirajo. In kako se navsezadnje odzove, potem ko je v dveh tednih prevozil 2200 kilometrov in je imel samo dva dni pavze.

  Enostavno je po mojem Froome prišel na Giro v slabši formi in jo potem stopnjeval skozi dirko. Yates pa je že prišel v vrhunski formi, navsezadnje je tudi moral, ker je moral biti hiter že na Etni, da si je nabral prednost, ker je zanič v kronometru.

  Po mojem bi Dumoulin bolje naredil, če bi šel solo za Froomeom … kaj veš, mogoče ne bi izgubil ravno tistih 40 sekund … mogoče pa bi potem v predzadnji etapi zatrobil v slogu Pinota.

 • Odgovori Jani 29. 5. 2018 at 18:31

  Kmalu se bo njegovsmozaik sestavil… vprašanje časa.

 • Odgovori jani 30. 5. 2018 at 7:11

  Še tale otročarija me je zmotila Matej : Greš na Giro in tam “najdeš” formo….ccc

 • Odgovori kv 30. 5. 2018 at 8:39

  Me prav zanima koliko ventolina je Froome vpihnil, da je bil pozitivenna na Vuelti. Lažje bi si predstavljal – je naredil 2 vpiha ali jih je naredil 6. Tudi sam, sem pred leti dobil astmo in je kar štala, ko ne gre dihat.

  • Odgovori Jani 31. 5. 2018 at 16:56

   On je vpihnil tolk, da bi tebe pobral.. 🙂
   Tist spray, ki si ga videl na fotki je itak poza.. blef!

   Wunderkind Frumi.. zame Marsovc.

   Če kej velja v kolesarstvu, je to Estetika… Frumi pa…. kot v posmeh!

   (Metoo# dont like Froom..
   like Wiggo.. No hollidays with him! )

 • Odgovori Uroš 30. 5. 2018 at 8:52

  Tole s formo meni ni ravno jasno. Formo tempiraš skozi trening. Trening, ki je pisan tebi na kožo. Giro je dirka, kjer je telo obremenjeno po planu organizatorja, in si ne predstavljam, kako lahko med dirko napreduješ. Priznam, da seveda nisem strokovnjak na tem področju, ampak tole malo nasprotuje moji zdravi pameti…

 • Odgovori Boki 30. 5. 2018 at 8:58

  Ni bilo prvic, se vec, dokaja se cel cas, da se forma kolesarjev razlikuje iz tedna v teden sleherne velike dirke. Priznati pa je treba, da so bila Froomova nihanja na tem Giru res smesna in brez nekega pravega patenta. Ampak kot je ze bilo omenjeno, faktorjev je tako zelo veliko (padci, vrocina/normalne temperature, polozni/strmi klanci, dolzina etap, hitrost, trenutna forma nasprotnikov, itd.), da je tezko potegniti neko vzporednico cez vse. Vcasih mogoce nekdo ni tako zelo hiter, kot so drugi pocasni.

 • Odgovori Matej Zalar 31. 5. 2018 at 8:40

  @Uroš: Gre za to, da ni dobro na prvi dan tritedenske dirke priti v top formi, ki morda traja kakšen teden, ko pa lahko vrh odložijo in pač upajo, da bo najbolj letelo zadnji teden. Pri tem pa sploh ni zanemarljivo, da je Froome med vsemi, ki so letos nastopili, daleč najbolj izkušen kolesar za grand toure. Edini, ki je v letošnji konkurenci še zmagal GT, je bil Tom Dumoulin in on je bil tudi edini, ki se je korektno vozil od začetka do konca dirke.

 • Odgovori Jani 31. 5. 2018 at 16:57

  On je vpihnil tolk, da bi tebe pobral.. 🙂
  Tist spray, ki si ga videl na fotki je itak poza.. blef!

  Wunderkind Frumi.. zame Marsovc.

  Če kej velja v kolesarstvu, je to Estetika… Frumi pa…. kot v posmeh!

  (Metoo# dont like Froom..
  like Wiggo.. No hollidays with him! )

 • Odgovori Jani 31. 5. 2018 at 17:12

  Mislim.. Matej..!
  A bi ti zrihtal tale tvoj blog, da se da tud kej zbrisat, postfestum? (:

 • Komentiraj