Gneča rekreativcev

Nekateri kolesarjenje imenujejo za slovenski nacionalni šport. Drugi trdijo, da je kolesarjenje res v vzponu, a da je gorsko kolesarjenje v zatonu. Po vsem, kar sem zadnje dni opazoval na priljubljeni, nekoč trening, zdaj izletniški trasi, moram te teze komentirati. Na Katarino nad Ljubljano sem se v letošnji zgodnji pomladi vrnil po petih letih. Dan pred začetkom koledarske pomladi, ko je sonce prvič močneje ogrelo ozračje, sem se počutil kot dedek. Ne zato, ker sem bil obupno počasen, ampak zaradi sprememb okolice. Pustimo novogradnje in kričeče rumene, zelene in rdeče pobarvane hiše … na Topolu se po novem zdi, da je vsaka druga domačija krčma! To ni nenavadno, saj je po vsej Katarini toliko izletnikov, da se sploh ne da več normalno kolesariti. Brez dvoma je tudi kolesarjev več in še bolj brez dvoma je več gorskih kolesarjev, kar ruši teorijo o zatonu rekreativnega gorskega kolesarjenja (o tekmovalnem raje ne bi razpravljal, ker mi postane slabo). Ampak še bolj brez dvoma je več izletnikov. Vse to je dobro.

Manj dobro je, da se ne znajo obnašati.

Pustimo gorske kolesarje, ki so brez dvoma zgrešili z nakupom gorskega kolesa ali kar športa na splošno. Kaj vse sem doživel! Medtem ko na spustih po napačni strani ceste pripeljejo zato, ker ne zaupajo plaščem oziroma preprosto ne znajo voziti, na spustih po napačni strani vozijo zato, ker buljijo naravnost v tla, pri tem pa jih premetava levo-desno, da sploh ne veš, kaj bodo naredili v naslednjem trenutku. Ob tem sem srečeval kolesarje celo na odsekih  za katere sem dotlej mislil, da jih poznam samo jaz. Nekdo je poskušal zahtevnejši vzpon zvoziti kar štirikrat, dokler ni ugotovil, da bo bolje, če gre peš. Jasno, s tem ni nič narobe, saj smo vsi enkrat začeli. Moti me, da mu niti na misel ni prišlo, da bi se umaknil, s čimer je ves užitek pokvaril še meni. Upam, da je uvidevnejši vsaj do pešcev!

Seveda tudi jaz menim, da smo gorski kolesarji v hribih gosti. Ker smo močnejši, težji in nevarnejši od pešcev, se moramo z njimi srečevati na uvideven način. Z menoj pohodniki, razen tisti najbolj tečni, niso imeli nikoli težav, tudi zdaj ne, ko jih je po moji oceni trikrat več. Zato pa sem imel jaz težave s pohodniki. Ampak ne na pešpoteh – tam jim seveda dajem prednost –, temveč na široki makadamski poti med Toškim čelom in Topolom.

To so pohodniki, ki se skoraj do cilja pripeljejo z avtomobilom, potem pa v gručah kolovratijo čez celo cesto. Praviloma imajo s seboj vsaj en otroški voziček, obuti pa so v bele superge, oblečeni v kavbojke in z ogromnimi dizajnerskimi sončnimi očali na nosu, kot da so na ljubljanskem območju za pešce, kjer se lahko z vozički v gručah ustavljajo za vsakim ovinkom. Ampak to počnejo tudi za ovinkom na dnu spusta, po katerem lahko kolesar prileti s hitrostjo čez 60 km/h! Kar se mi je zgodilo zadnjič, je enostavno neverjetno! Z namenom, da čim več hitrosti prinesem v naslednji vzpon, sem pred seboj zagledal gručo deklet. Videle so me, pravzaprav so me gledale. Že od daleč sem pravočasno ugotovil, da se sploh nimajo namena razmakniti, zato sem moral praktično ustaviti (točno na koncu spusta). Lahko si mislite, da sem bil siten in takrat znam biti obupno nesramen: »Tebe že dolgo ni nihče podrl, a? Bom naslednjič s porschejem.«

Skratka: tako kot je v vzponu rekreativno kolesarjenje, mu sledi tudi gorsko kolesarjenje. Na splošno se ljudje gibajo več. Tudi tisti, ki so se rekreaciji, glede na njihovo vedenje, pomanjkanje hribovske olike in primerne opreme, včasih izogibali. To je pravzaprav dobro, mislim, da se rekreirajo. Zdaj se moramo samo še prilagoditi drug drugemu.

Revija Bicikel

Prejšnja objava Naslednja objava

13 komentarjev

 • Odgovori NoMercy 24. 5. 2011 at 19:34

  have fun – kaj pa se voziš na “božjih potih” in “pasjih procesijah”. Osolnik malo zraven je praktično prazen 🙂

  btw: zakaj pa misliš, da so se fensi športniki umaknili s tenis igrišč na golf place 🙂 — zato, da imajo mir pred “rajo in bagro” 😀

 • Odgovori NuckinFuts 24. 5. 2011 at 20:42

  Odlično spisano.
  Sam vozim trekinga in preživim večino časa na makadamskih poteh, ki jih nekateri uporabljajo za sprehajanje. Zanimivo mi je, da večina naših lokalcev zasliši kolesarja tudi, če prihaja od zadaj in se mu pravočasno umakne (tudi pozdravi). Ponavadi se problemi pojavijo s kakimi vikendaši, ki mislijo, da trava na sredi ceste namesto črte pomeni, da lahko po njej cikcakajo kot teleta in se jim ni treba umikati prometu.

 • Odgovori seamus 24. 5. 2011 at 21:41

  Amapak res, kaj so počeli ljudje včasih, kje so bili – nekaj jih je verjetno res gradilo gradove, vsi pa že ne. Zj so hribi, cesti gozodvi polni. Včasih se ne spomnim, da bi bilo tako. Na trasi na Jelovico sem srečal mogoče par kolesarjev.

  In, če so vsi zunaj, kako je možno, da so otroc še vedno preveč pred računalnikom in televizijo?

 • Odgovori (jm) 24. 5. 2011 at 22:01

  Jup, tudi na Dobeno in Rašico je letos kar veliko prometa. Čeprav po gozdu niti ne.

  Sem pa zadnjič po dolgih letih šel spet na Katarino – http://imedi.si/blog/jeanmark/2011/05/02/nostalgicna-tura/

  No, srečal nisem nobenega kolesarja :-)))

  Pohodniki so pa …. kakor kdaj. Neverjento, kako lahko dva zasedeta celo cesto :-)))

 • Odgovori NatasaP 24. 5. 2011 at 22:02

  Tile wannabe turisti so tečni tud iz drugih vidikov, ne samo s tega, da je ves svet, vključno s cesto, njihov. Drugač bi pa jaz komentirala samo tisto, ko si omenjal gostilne na Katarini (hecno kako težko gre z jezika Topol, pa sem doma samo par kilometrov nižje), da je najbolj zanimiva stvar ta, da imajo vsi gostinci zaprto v istem obdobju, tako da se dejansko lahko zgodi, kljub tolikim gostilnam, da poleti ostaneš pred vrati (dopuščam možnost, da se je v zadnjem letu to spremenilo, ker sem jaz gostja tam samo pozimi na krvavicah, hehe).

 • Odgovori Zmago1 25. 5. 2011 at 8:35

  Heh, če si pred 5-imi leti imel mir na Katarini potem si šele lahko misliš kakšen mir je bil pred 15 ali celo 17-imi leti ko sem jaz začel vozit gor…. Ceste vse naokoli so bile še makadamske, kolesarjev nič, peščev malo, sem in tja kak terenec in to je to. Ampak sej včasih smo tudi z centra Lj-Turjak dirkal in se štopal,… si predstavljaš ni bilo niti enega semaforja na Dolenjki in nobene guežve ! Pa jih zdaj preštej,…mater do obvoznice jih je enih 10 pol pa še enih 5 do Škofljice pol pa neprekinjena kolona avtov gor,…

 • Odgovori popaj 25. 5. 2011 at 9:44

  Na eni strani pišeš, da se zavedaš, da si s kolesom gost in da moraš biti uvideven, potem te pa razjezi, ko si tako moral postopati?

  Sam se včasih tudi precej prekolesaril in razumem ljudi, ki se grejo malo sprostiti v naravo, da malo izgubi čar, če moraš stalno oprezati, da te ne zbije kdo, ki hoče imeti čim več zaleta.

 • Odgovori Jean Tonic 25. 5. 2011 at 9:52

  Na Katrino meni sploh ni za rinit. Je veliko hribov naokoli, kjer je število izletnikov in singlc v zelo ugodnem obratnem sorazmerju…

 • Odgovori Mario Mann 25. 5. 2011 at 12:39

  Nekateri se enostavno precenjujejo. Jaz se vsaj zavedam, kam spadam in kje mi ni mesto. 😛

  @popaj: Kot kolesar je gost na pešpoteh, na cesti je pa absurdno, da se mora pešcem umikat.

 • Odgovori Jeln 25. 5. 2011 at 23:21

  ej te babe z vozički so pa katastrofa. Jz nevem a nimajo več nč u glav al kaj? Zanč se peljem dol z golovca po uni cesti za avtomobile makedamski, ne po PST in se valda za ovinkom spravta dve mlade kokljice ustavt svoje vozičke sred ceste. Bremzu sm k kreten in itak sta se uspele umaknt šele pol k sm se ustavu. Jz nevem a nč ne razmišljajo ljudje več al kaj…

  Se sprašujem kdo bi bil kriv, če bi ji nasadil tist voziček in še njo?

 • Odgovori chef 25. 5. 2011 at 23:58

  @popaj: A ti ne ločiš med cesto in pešpotjo?

  @Jeln: Redno opazujem te babe, ki otroke v vozičkih vozijo kar po cesti – zraven pločnika. Otroka ima žal lahko popolnoma vsak idiot.

 • Odgovori fairy 28. 5. 2011 at 22:12

  js že dolgo opažam, da otroka in vozniški izpit lahko ima vsak idiot. correct me if i’m wrong 🙂

 • Odgovori pijanec 3. 6. 2011 at 2:43

  Danes je otrok kot modno oblačilo iz trgovine. Te mlade jih imajo zato, ker je modno – ne pa, ker bi bile sposobne za mamo.

 • Komentiraj