Google– in Android 4.2.2 Shitty Bean

Z Googlom se nikoli nisem dobro razumel, a sem žal nanj obsojen, ker kolegi v mojem delovnem okolju trdijo, da je to najbolj uporaben in še razmeroma poceni sistem na svetu. Ko si enkrat v njem, se ga pa verjetno znebiš težje, kot odvisnosti od heroina.

Ko sem kupil androidni telefon, je takoj prišlo do zapleta s prenašanjem kontaktov. Nokia in Samsung sta kot pes in mačka. Microsoft in Android pa sploh! Tako sem večino stikov navsezadnje vnesel ročno. Skratka, imam blazno napreden telefon, toda rešitve moje zagate ni našel niti kolega, ki zadeve obvlada. In ne, telefona nočem povezat s Samsungovim oblakom, potem pa se zgražati zaradi poročil žvižgačev, ki bodo razlagali, da je Samsung podatke predal varnostnim službam.

Je pa telefon zaradi moje začetniške naivnosti sam pokradel kontakte s Facebooka in še z obeh Googlovih e-mailov, in sicer tako, da so se shranili tudi kontakti, pridobljeni od tistih zahojenih piarovcev, ki prejemnikov ne dajejo v Bcc in z enim mailom dobiš novo adremo s 500 kontakti. Vse to se je potem znašlo na mojem telefonu plus vsi kontakti s Facebooka, pri čemer pa sistem seveda ni dovolj pameten, da bi jih združil. Malo je manjkalo, pa bi telefon zagnal v steno že po petnajstih minutah uporabe.

Še pred nekaj leti sem se razburjal zaradi Microsofta, zdaj pa mi je vendarle jasno, da je to daleč najbolj uporabno delovno okolje. Ker mi niti na misel ne pride, da bi delal z Iphonom, mi je zdaj kar malo žal, da nisem kupil telefona z Microsoftovim operacijskim sistemom. Namreč, elektronsko pošto pregledujem z Outlookom, kamor sem lahko nekoč arhiviral tudi kontakte, in koledar sinhroniziral s koledarjem na telefonu. Delovalo je s starimi Nokiami in Sonyji. No, zdaj se lahko samo še slikam. Vsak zaznamek moram vnašat prek telefonove na dotik preobčutljive tipkovnice, poleg tega pa na računalniku nimam arhiva in mora za vsako figo tapkat po telefonu.

In preden bo kakšen navdušenec spet preveč pameten: ne, ne bom uporabljal Googlovih koledarjev, ker je to samo balast, ki me moti, poleg tega pa Googlu ne zaupam, odkar si je skoraj čez noč izmislil, da bo ukinil Google Reader. Izgube še vedno nisem prebolel in nekatere blogerje sem preprosto nehal spremljat, čeprav mi je RSS na Outlooku še bolj simpatičen.

Jezi me preprosto to, da Google ne da možnosti izbire. In isto velja za Apple. Fakof!

Ali primer Picasa. To spletno stran očitno ukinjajo in jo priključujejo Google+, ki se mi gabi že od najinega prvega srečanja. Zdaj je samo še huje, po novem mi nedonošena kalifornijska otročad album fotografij kvari s prekletim sneženjem, če se programu zazdi, da je na fotografiji sneg. Poglejte tole pizdarijo:

To se vam zdi normalno? Naj to kažem svojim prijateljem in širši javnosti? Določene fotografije, ki so bile v mojem editorju za fotke videti čisto v redu, pa je ta preklet program dobesedno uničil s tem, da je našponal barve in smo se potem vsi čudili, kam je pobegnila modra. E, zdaj veste. Zjebal me je Google. S kakšno pravico mi brez vprašanja uničujejo fotografije? Aja, zato, ker je Google  brezplačen. Zaradi brezplačnosti moram požirat otročje govno, ki je posledica poneumljene družbe.

Seveda za uporabnike Androida, ki Google sicer sovražijo, obstaja tudi rešitev, in to je aplikacija, ki poveže Android in Outlook. Ne vem več, kako se imenuje, ampak zadevo sem dejansko naložil in jo, kljub strašljivo zapletenemu protokolu, ki je primerljiv sestavljanju izdelka slovenske pohištvene industrije, celo uspel usposobiti. Toda prenesel mi je točno osemnajst kontaktov, potem pa sporočil, da moram kupit zaresno verzijo, ki pa je tako draga, da me je vse skupaj minilo. Sploh zaradi omejenosti demo verzija, da dejansko ne moreš ugotoviti, ali zadeva sploh zadovoljivo funkcionira.

Glede na moj gnev do Androida in Googla pa ni dvakrat za reči, da bom požrl ponos in aplikacijo dejansko kupil. Razen, če mi bo kdo predlagal kaj pametnejšega. Kaj zahtevam? Sinhronizacijo koledarja in kontaktov s programom, ki je nameščen na moj računalnik.  Ni nujno, da je to Outlook in ne nujno samodejno in preko modrega zoba. Pripravljen sem plačati nekaj evrov.

Ko bom imel čas, bom eliminiral še oba zasebna Googlova maila, verjetno pa tudi Picaso oziroma Google+, to že takoj propadlo socialno omrežje, ki ga zdaj rešujejo tako, da nanj obešajo praktično vse Googlove storitve.

Prejšnja objava Naslednja objava

29 komentarjev

 • Odgovori filmoljub 31. 1. 2014 at 17:37

  Dihi, dihi. 😎

  Še pred nekaj leti sem se razburjal zaradi Microsofta, zdaj pa mi je vendarle jasno, da je to daleč najbolj uporabno delovno okolje.

  Hvala enako. Po nekaj letih mi ga je začelo pingvinsko okolje na domačem računalniku pošteno srat in sembil primoran namestiti MalegaMehkega™ Okna 7, ki delujejo brezhibno ter ven-iz-škatle. Počutim se, kot da bi me nekdo nategnil, in zdi se mi, da tudi čudno hodim. Fak mi.

 • Odgovori P. J. 31. 1. 2014 at 17:51

  Na žalost po mojih iskušnjah iPhone in WP z vidika aplikacij delujeta (v obsegu pričakovanj), medtem ko sem Androida po hitrem postopku odpikal. Z Lumio sem bil zelo zadovoljen, dokler se ji ni zgodil bridki konec, ko je Lepooki padel z vozička, tako da je zaslon postal neuporaben. Po nekem naključju sem tako presedlal na ogriz'k, ki tudi deluje brezhibno – celo z Office 365 in Exchange-om se odlično razume.

  Kot si že sam zapisal, se tudi sam pridružujem – Androidi so narejeni za Rajke. Dosti dlje od tega pa ne sežejo.

 • Odgovori Rakk 31. 1. 2014 at 17:54

  Jaz sem s Picaso sicer zadovoljen, a v Google+ me še niso zvabili. Mi je pa hudo, ker z običajnim Googlom ne dosežem svojih predhodnih fotografskih prijateljev, če jih pa po vpisnih mukah že, jim pa ne morem komentirati njihovih fotografij in dogodkov. Bom še kar nekaj časa ostal do vseh teh novih programov in možnosti rahlo konservativen, nič ne škodi, čeprav sem s tem verjetno malo prikrajšan.

 • Odgovori Aleš 31. 1. 2014 at 18:32

  Uporabljam en predpotopni HTC WildfireS za androidom 2.3 – ali nekaj takega – sinhronizacija z Outlookom dela preko programa HTCSync bp.
  Telefon uporabljam za klicanje, SMS-e in maile, malo FB. Ker pa je obstoječi vseeno brutalno počasen se tudi že kar nekaj časa ukvarjam z idejo, da bi šel malo v korak s časom in si omislil kakšnega “up to date” Samsunga.
  Ampak, če le tole res tako sranje, ni šans. Naj pretipkavam 1000+ službenih kontaktov???
  Sigurno ni kakšne normalne variante za sinhronizacijo med Outlookom in kakšnim “modernim” Androidom?

 • Odgovori Boris 31. 1. 2014 at 18:43

  Če želiš da se Google+ neha igrat s tvojimi fotografijami, odpri ga-pojdi na nastavitve in ugasni Samodejno zabavo.

 • Odgovori P. J. 31. 1. 2014 at 18:47

  In by the mim – glede kontaktov: če ne potrebujete on-line sinhronizacije, ampak zgolj prenos stikov, zadostuje da izvozite iz Outlooka vse kontakte v CSV, nato pa slednjo uvozite v vaš GMail account. Pri uvozu vam po ponujena možnost “Outlook CSV format”. Telefon se bo sinhroniziral z GMal kontakti samodejno.

  Microsoft in Google sta namreč malo na bojni nogi, ker MS ne želi podpirati nekaterih GMail funkcij, ki niso v skladu z MS-ovo politiko zasebnosti, zato npr. tudi ActiveSync ne deluje več, čeprav je svoj čas deloval.

 • Odgovori Tonit 31. 1. 2014 at 19:22

  Z računalniki se ukvarjam od leta 1981. Preživel sem že marsikaj – tudi to, kar je opisano zgoraj. Čeprav sem podpornik odprtokodnih rešitev (vpeljal sem libreoffice v javni zavod), sem mojemu tastu kupil tablico oz. hibrid prenosnea rčunalnika z Windows 8.1. Zakaj?
  Zato, da mi ne bo nekdo nonstop visel na vratu češ: “Kako pa naj to naredim?”

  Ljudje smo komot in kupimo tisto, kar je enostavno. Včasih pač to plačamo dvakrat

 • Odgovori Matej Zalar 31. 1. 2014 at 20:01

  @filmoljub: Očitno razoj informacijske tehnologije do točke, ko dejansko deluje, traja tisith 20 let 🙂 Hm, še vedno bolje, kot razvoj Slovenije, kjer je v dvajsetih letih vse propadlo.

  @P.J.: Občutek imam, da je danes večina informacijske tehnologija narejena za najnjižji nivo inteligence, kar je po svoje tudi razumljivo. Pa ne govorim tukaj o računalniških laikih, ampak o neumnih ljudeh, ki padejo dol ob animacijah sneženja in debilnih igricah, kakršni so jezni ptiči. Takih je pa vsaj 90 %.

  Z aplikacijo, ki poveže Outlook in Android, se bom vsekakor še poigral, a problem je, da za to preprosto nimam časa oziroma energije.

  @Rakk: Morda s za kaj tudi prikrajšan, ampak verjemi, da nič ne zamujaš. Sam imam sicer občutek, da se je Google+ vklopil vzporedno z začetkom uporabe Androida. Seveda zato, da bi mi zadeve olajšali. Kar ni res.

  @Aleš: Več ljudi mi je potrdilo, da je uvoz podatkov obupno zahtevna naloga, ko to počneš iz Nokie. Menda zato, ker sta oba trmasta kot hudič. Glede na to, da že zdaj delaš z Androidom, čeprav predpotopnim, teh težav verjetno ne bo. Seveda pa nisem ziher, jaz sem samo preprost uporabnik, ki se želi s telefonom ukvarjat čim manj. Žal to ni mogoče, razen če se popolnoma podebilim in začnem ubogat Google.

  @Boris: Medtem ko sem tole pisal, sem ugotovil tudi to. Ampak razloži mi, zakaj bi moral izklapljat storitev, ki je nikdar nisem potrdil. Normalen odnos do uporabnika je za moje pojme tak, da me prijazno in nevsiljivo obvestijo o novih možnostih animacije, ki jih vklopim, če to želim. Ne pa da me, ker imam kot uporabnik njihovega sistema pač slečene gate, nič hudega sluteč posilijo od zadaj, posledice pa naj rešujem sam. To je norčevanje iz potrošnikov. Da sem prišel do možnosti izklopa te funkcije, sem rabil pet minut, ki bi jih raje porabil za kar koli drugega.

  @P.J.: Jaz na Gmail accountu nočem imeti kontaktov mojih znancev. Nočem, pika.

  @Tonit: Točno tako: od naprave želim, da se mi z njo ne bo treba ukvarjati. Žal to velja samo za primer, d abi koristil vse Googlove usluge, česar pa nočem. In potem so težave. Za moje pojme je svinjarija že to, da kot lastnik neke naprave nimam možnosti namestiti katerikoli program hočem.

 • Odgovori Seamus 31. 1. 2014 at 20:23

  Picaso so dobesedno ukinili. Če hočeš naložiti slike preko namizne Picase potem ni druge, kot v plus varianto.

  Za animacije se močno strinjam – kaj me briga kaj se nekaterim zdi fajn. Amapk se mi ne da iskat druge zadeve. Sem enostavno ukinil animacije in sedaj je mir.

  In še Windowsi – že dolgo nazaj sem ugotovil, da so najbolj normalno programsko okolje (pa sem sicer bil pristaš odprte kode), ki je stabilno, uporabniku dokaj prijazno, samo inštalacija je bila včasih malo večja jeba. Sedaj pa tudi to ni več nič zapletenega.

  Pa še enako okolje imam potem v službi in doma, ker nihče drug mi ne omogoča VBSa v excelu s katerim rešujem zagonetke v službi.

  In kot pjanc plota se držim Symbian Nokie, ker me je enostavno strah zamenjave, ker ta se perfektno sinhornizira na kontakte, koledar, opravila … Ne vem, če se mi da zamenjat. Oziroma, sj vem – ne da se mi. Enastavno nimam živcev, da se za nekaj časa spravim na nivo imbecila in nastavim telefon na novo.

 • Odgovori Boris 31. 1. 2014 at 20:48

  Zgleda da je to cena da imamo Google+, jaz osebno sem ga naložil ker imam več brezplačnega prostora na Picasi. Tudi reklam ne maram gledat, pa jih moram, če hočem imeti zastonj komercialni program. No ta se je dala vsaj odklopit. 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 31. 1. 2014 at 21:11

  @Seamus: Kolikor vem, je s Symbianom konec. Je pa res, da če ostaneš na Nokii, boš imel vsaj Windowse. Pripravi se na en delovni dan za učenje, glede na tvojo pedantnost ti bo šel pa cel teden 🙂

 • Odgovori P. J. 31. 1. 2014 at 21:42

  @Matej: ne verjemi mi na besedo, a kolikor mi je do sedaj znano, se Android in Google gladko požvižgata na tvoje želje. Menda tudi č v nastavitvah računa onemogočiš sinhronizacijo stikov z “oblakom”, ta kljub temu deluje (le manj pogosto).

  In da – s sprejetjem licenčne pogodbe se uporabnik s tem strinja.

  Ampak, kot rečeno… Pri hiši nimamo nobenega Androidka, da bi sprobal zadeve in 100% potrdil test.

 • Odgovori Matej Zalar 2. 2. 2014 at 8:24

  @P.J.: Skratka, malo mi je žal, da vendarle nisem vzel Nokie. Da se razumemo, tale moj telefon je čisto uporabna igrača. Ampak to ej tudi vse.

 • Odgovori P. J. 2. 2. 2014 at 10:25

  Nokia Lumia 920 bi po moje bila prava resitev zate. MS-ov OS 8.. Polikabonatno ohisje iz enega kosa ne prepusca vode in je dokaj odporno na udarce. Odlicen zaslon, s katerim se ne more primerjati veliko konkurentov in 8M full HD kamera… Moj nasvet.

 • Odgovori P. J. 2. 2. 2014 at 11:49

  Seamus: v Excelu je na voljo VBA (in ne VBS). Slednji je podprt tudi v Office 11 za Mac OS X. Preizkuseno. Le pru UDF (Uporabnisko definirane funkcije) je nekaj tezav, a zgolj ce je namestitev izvedena po prednastavljenem scenariju. Ce se med namestitvijo izbere “omogoci orodja za razvijalce”, tudi UDT ns ogrizku delujejo kot je treba.

 • Odgovori Natasa 2. 2. 2014 at 15:33

  Glede ukinjenega Google Readerja… Si se probal Feedly? Meni deluje zelo simpaticno, nobenega posiljevanja z reklamami, skratka na Readerja sem ze cisto pozabila. LP

 • Odgovori Matej Zalar 2. 2. 2014 at 17:05

  Zakaj bi sploh uporabljal kaj drugega kot Outlook?

 • Odgovori Seamus 2. 2. 2014 at 20:37

  @PJ – hja, ne vem. Skoraj ne verjamem, da dela. So tudi že za Linux nekaj obljubljali, pa je bil en drek vse skupi.

 • Odgovori P. J. 2. 2. 2014 at 20:59

  Joj, komu verjeti, ce ne MCT-ju in veckratnemu MVP-ju? Sem spisal ze kar nekaj vrstic kode v zivljenju. Zadeva preizkuseno deluje. Morda bo zvenelo malo ironicno, a SkyDrive Klient bolje deluje na Mountain Lionu kakor na Metro vmesniku. Tudi Office 365 na ogrizku deluje brez tezav. Tudi an iOS 7.x na iPhone-u.

 • Odgovori Marko 2. 2. 2014 at 21:54

  Namesto Feedlya preizkusi http://theoldreader.com/. Stari dobri Reader, točno tak kot je bil včasih Googlov.

 • Odgovori Veverička Anja 2. 2. 2014 at 22:47

  Jaz še vedno prisegam na iCloud. Kljub temu, da ima nek svoj sistem in da ga je malo težko dojet se vedno vse posinka med sabo :).

 • Odgovori Alkoholik 3. 2. 2014 at 6:06

  Mogoče je zdaj še čas da prešaltaš na Windows Phone. Preden se poročiš z Googlom “for ife”.

 • Odgovori P. J. 3. 2. 2014 at 8:19

  @Anja: si kdaj posnela kak zvocni zapis sestanka in ga potem zelela predvajat na svojem racunalniku? 😉

  iCloud mocno odsvetujem, ker ima prevec porodnih tezav. Za zdaj sta dostojna imena zgolj storitvi, ki ju ponujata MS in Google. MS Office 365 je treba nekaj placati, a za ceno 84 evrov dobi uporabnik na razpolago se prenos zadnje razlicice Office-a na 5 PC-jev (ali Mac-ov). Za evrskega stotaka pa je za small business na voljo enak paket, ki pa dodatno vsebuje se storitev Exchange Online in SharePoint Online (ki je moje podrocje).

  Resnici na ljubo je za povprecnega poslovnega uporabnika se najbolj primerna MS-ova storitev, medtem ko je za povprecno Rajko verjetno Googleov oblak vec kot dovolj.

 • Odgovori P. J. 3. 2. 2014 at 8:31

  @Alkoholik: Meni je Google kar nekaj casa dobro sluzil Sele lani sem v celoti presedlal iz G na MS. Postopek prenosa podatko (ob predpostavki uporabe sinhronizacije podatkov z enim (G) in/ali drugim (MS) oblakom) mi je vzel cca. 1 uro za 4 uporabnike, vkljucno s spremembo domenskih zapisov.

 • Odgovori mmml 3. 2. 2014 at 19:14

  Matej, vem da dobiš rdeče pikice, ko ti kdo omeni Apple izdelke ampak vseeno moram pripomniti, da stvar preverjeno deluje. Kontakti se sinhronizirajo iz Outlooka, Lotus Notes… in za to ni treba posebej nič plačati. Ja, vem, rdeče pikice… Claritine pomaga 😉

 • Odgovori Matej Zalar 3. 2. 2014 at 19:28

  Ne dobim rdečih pik. Niti na misel mi pa ne pride, da bi to uporabljal. Kot kaže, tudi ne bom več kupoval avtomobilov letnika 2006 in mlajših. Uživam v starinski robi.

 • Odgovori Veverička Anja 3. 2. 2014 at 20:43

  @P.J.: Posnela sem že kar nekaj sestankov in jih predvajala na računalniku (ki ni jabuk) in do sedaj me še niso razočarali. Me pa pri applu izredno moti, da mi baterija zvečer kaže 80%, zjutraj pa me ne zbudi, ko moram v službo , ker je preprosto prazen. 🙁

 • Odgovori Aleš 4. 2. 2014 at 16:31

  Matej, menda naj bi tale programček znal sinhronizirati outlook z vsemi Android telefoni:
  http://www.fjsoft.at/en/downloads.php
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fjsoft.myphoneexplorer.client&hl=sl

 • Komentiraj