Grmada osvojena!

Glede na dosežke zadnjih mesecev bi si utegnili misliti, da pišem o slaščici. Ne, tokrat sem naskočil Polhograjsko grmado nad Polhovim Gradcem v Polhograjskih dolomitih. Sami polhi.

????????

Vse skupaj je preseglo meje dobrega okusa, ko sem v soboto za zajtrk pofrezal tri jajca na oko s šunko (skupaj s kavo to v Velenju košta 3 evre in pol – pa primerjajte z jajci v Le Petitu!), za malico na Dravi blizu Dravograda flosarski golaž in za kosilo v Žalcu pri Štormanu čebulno juho in s sirom špikane medaljone, ovite s pršutom z dobršno porcijo praženega krompirja kot prilogo. V celem dnevu sem spil štiri sladkane kave. Ampak pozor: doma sem si pripravil še pol škatle makaronov s tunino omako, seveda dobro začinjeno s parmezanom. Ob vsej tej menaži sem prehodil morda en kilometer (kot pravi Florjan, so hojo po kosilu priporočali že stari Grki!), sicer pa sem udobno sedel in se čohal po trebuhu.

Ampak že sredi dneva me je začel fedr gonit. Jaz sem se vedno ločil od kolegov kolesarjev; medtem ko oni niso mogli biti pri miru več kot teden dni, sem po sezoni brez težav preležal tudi cel mesec in se potem komaj spet spravil v gibanje. Jaz sem po naravi lenuh. Ampak po dobrem letu, ko sem le sem ter tja malo hodil po službeni dolžnosti, in ko sem mirne volje požrl obljube o dirkanju na Grintovec in po Ljubljani, se je v meni spet prebudila sla po trpljenju. In sem se odločil, da grem v nedeljo navsezgodaj furat safr. Sam. S svojimi mislimi. Kot pravi dec.

Veliko časa nisem imel, zato sem izbral samo Grmado. Z avtom sem tam v četrt ure. Štartal sem malo čez sedem, ko je vreme še obetalo nekaj jasnine in sem mislil, da bom dol grede posnel nekaj fotk.

????????

Pot se najprej vzpne strmo, a po dobrih 100 metrih višinske razlike doseže kolovoz in drži mimo ograde, kjer se paseta dva konja …

????????

… in nekaj koz.

????????

Kolovoz dvakrat zavijuga, a med ovinki so utrte strmejše bližnjice. Mimo kozolca …

????????

… pripelje kolovoz do idiličnega zaselka Ravnek, kjer se pot spet zoži.

????????

Ozka pot se ob prepadu le zlagoma dviguje in šele na koncu, lovseke koče, se postavi praktično pokonci. Razgled je z vrha dober, a to je tudi vse. Hribovec mora imet čutaro s seboj.

????????

Gor sem prikolovratil v natančno 44 minutah, kar je seveda poraz, saj sem nekoč brez posebnega matranja vedno razpolovil čas hoje, ki ga napišejo na table (tolaži me, da so na Hribi.net zapisali čas 1h 30 min). Tokrat bi se moral za boljši čas kar potrudit in po ravninskih delih laufat. Ampak zgoraj sem se vseeno počutil kot prerojen; prijetno utrujen, iz glave sem pregnal skrbi ter v mrazu in vetru začutil neusmiljeno lepoto narave. Kadar se matram, mi je všeč, da je vreme slabo – samo še ena stvar več, ki jo moraš premagat. Pravi dec je samotar, pravi dec fura safr. Včasih je bil lovec, danes nam ostane v prostem času samo še šport. Če bi imel čas, bi gotovo šel naprej, vsaj do Tošča, ki je s 1021 metri najvišji hrib v Polhograjcih, odkar je JLA zravnala in s tem za 9 metrov znižala Pasjo ravan (1020 m). Grmada je z 899 metri tretji najvišji vrh. Razgled je bil žalosten tudi, ko sem se spuščal. Škoda.

????????

Spodaj sem v objektiv brez posebnega zanosa ujel še pod težke oblake ujet Polhov Gradec. Nisem spil Pratkarjevega kofeta, raje sem šel v hišno kavarno.

????????

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori hermit 22. 10. 2009 at 11:22

  Grmadi si dodal en meter, sicer se pa z Grmade proti Tošču splača ustavit na kmetiji Gonte, kjer se da jeseni prav fino nastavljat sončnim žarkom.

 • Odgovori lisa 22. 10. 2009 at 16:24

  jst sm bla na Grmadi u nedeljo. Prek Setnice. Vse blo še kul če mi ne bi rit skor zmrznla

 • Odgovori Fotr 23. 10. 2009 at 13:25

  Če bi bila na Grmado cesta in “norci” na njej, bi bilo sedaj komentarjev že več kot sto 🙂

 • Odgovori jeri11 24. 10. 2009 at 14:40

  Se mi pa zdi da si postal še bol len, odkar nisi več veliko na kolesu:D

 • Odgovori chef 24. 10. 2009 at 19:28

  @hermit: Podatki o višini Grmade so različni. Jaz sem izbral bolj optimističnega 🙂 Gonte poznam, gor sem bil včasih s kolesom skoraj vsak teden.

  @lisa: Kdaj si šla gor? Jaz sem od 7.50, ko sem obrnil, vse, ki so šele rinili gor, samo še posmehljivo pozdravljal, hehe.

  @Fotr: In zatežene babe, ki berejo in se oglašajo izključno ob populističnih prispevkih, bi mi očitale populizem.

  @jeri11: Včasih samega sebe presenečam.

 • Odgovori heni 27. 10. 2009 at 18:18

  Od Žal s trolo do Podutika….tek preko Toškega Čela do Katarine in naprej do Grmade in zaključek na Tošču, potem ista zgodba v obratni smeri…zima, sneg, užitek…..mogoče pa še kdaj ?

 • Odgovori Vizo 27. 10. 2009 at 20:33

  Si pa v soboto pojedu za cel avtobus hrane. Stari, bo treba pazit… 🙂

 • Odgovori chef 28. 10. 2009 at 7:28

  V nedeljo sem jo gor priklatil v 39 minutah!

 • Odgovori buba švabe 9. 11. 2009 at 13:10

  Zanimivo, tole sem našel šele z guglom, ko sem iskal, če še kje v Sloveniji obstaja kaka Grmada. Tukaj pri nas imamo namreč tudi en hrib, ki se tako imenuje, ampak je veliko manjši. Bolj tipa nedeljski sprehod za celo družino kot pa safr za samotnega dedca. 😉

  Ampak si pa res munjen. Jaz ponavadi komaj lovim tiste številke na tablah. Še na to našo Grmado ne pridem prej kot v kaki uri. Kile so pač kile… 🙂

  Pa dobr, tut ti boš kmalu videl, kako je to, ko moraš dvajset kil dodatne prtljage gor nest. Vsaj po prehranjevalnih poročilih sodeč. :mrgreen:

 • Odgovori Nergač » Tolsti vrh 29. 12. 2010 at 18:04

  […] Na Tolsti vrh sem nameraval že slaba dva tedna nazaj, pa sem se takrat odločil za klasiko na Polhograjsko Grmado.1 Še sreča, ker smo včeraj s Seamusom, Krofom in Kleo naredili na najvišji vrh Kriške gore […]

 • Odgovori Maj 30. 12. 2010 at 19:39

  Sam se se lepo pripeljal do gostilne Gonte nato pa je do vrha grmade glih ene toliko kot s prešerca na grad;)

  Zaradi samo 15 minutnega vzpona sem se potem odločil obiskati še Tošč tako, da sem skupaj hodil vsaj ene toliko kot je na Šmarno goro in nazaj.

 • Odgovori Maj 30. 12. 2010 at 19:41

  Je pa z Grmade zelo lep razgled(če ni megle), tako, da je to prav prijeten izlet.

 • Komentiraj