Grožnje: glas vpijočega v puščavi

Slovenijo je zajela mrzlica groženj in Slovenci se čudijo. Jaz se ne. Še več! Pričakujem več groženj. Celo vsega vajenim Slovencem enkrat prekipi. Anonimne grožnje in napeljevanje k nasilju lahko hitro preraste v dejansko nasilje, kajti to, kar gledamo, je jebanje državljanov, kakršnega si verjetno ni privoščila niti prejšnja, totalitarna oblast. Takrat je človek verjetno vsaj vedel pri čem je. Danes nas iz dneva v dan presenečajo z novimi in novimi svinjarijami, podražitvami, dokapitalizacijami, debilnimi predvolilnimi kampanjami, sprenevedanji o fiskalnem pravilu in tako dalje in tako dalje. Barabe so v politiki, v gospodarstvu, v Cerkvi, za prosveto pa se zdi, da je v službi politike – ali Cerkve.

Grožnje? Normalen pojav!

Bolj kot grožnjam, se čudim dejstvu, da so barabe še žive in zdrave. Sprevrženi pedofili-duhovniki. Podjetniki, ki so več let nategovali zaposlene. Kako je mogoče, da se posiljenim, razžaljenim, lačnim, ogoljufanim, v neki točki ne utrga? Medtem ko nemški izvajalci poplačujejo delavce, ki so jih nategnili slovenski podizvajalci – sramota za Slovenijo in Slovence! –, se v Sloveniji ne zgodi nič. Delodajalci se izmažejo, delavci pa ostanejo brez denarja in jim celo sledi izgon iz države – a ven ne morejo drugače, kot peš in tako rekoč bosonogi. Kako, da mirno prenašajo to razčlovečenje? Kako to, da predsednik države ob tem trdi, da je Slovenija pravna država? Kako je mogoče,da ima ta človek realne možnosti za še en mandat?

Včeraj smo izvedeli za mahinacije v zvezi s kupovanjem Večera. V glavnih vlogah? NKBM in Matej Raščan. Ko človek gleda kako se Raščan in njegova nategunska kompanija debilno režijo v fotoaparate, ga niti ne mika toliko, da bi grozil, ampak bi nanje najraje kar takoj navalil s sekiro. Ko barabam zakon te države ne more stopiti na prste, se zdi, da je edino orožje v rokah drhali. To se je pred časom zgodilo v Ambrusu in takrat se je slovenska intelektualna srenja spraševala izključno o vedenjskem profilu nestrpnih Slovenceljnev.1 O tem, da so Strojani barabe in da njihova težava ni romsko poreklo, ampak kriminal, so govorili samo tisti, ki so jih z vseh koncev in krajev obkladali z nestrpneži. Tisti, ki naj bi bili pametni, se niso spraševali, kako je mogoče, da so barabe na prostosti. Ambrušanom ni preostalo drugega, kot da so postali drhal. Tedanji predsednik države se je zganil šele, ko je zažvenketalo kmečko orodje.

Potegnil je s kriminalci.

Z drhaljo v Ambrusu se nisem strinjal, je pa res, da nisem bil ogrožen, tako kot ni bil ogrožen nihče od salonskih intelektualcev, ki so se o Romih učili iz knjig, še nikoli pa jim nihče ni ukradel kokoši, žleba, ali grozil s pištolo.2 Sem pa razumel zakaj je do tega prišlo.

Imamo perspektivo?

Tudi z ljudmi, ki grozijo, se ne strinjam, mi je pa kristalno jasno, da je to posledica tako rekoč propadle države, ki si je nismo želeli. Leta 1990 sem bil predšolski otrok. Učil sem se in ko sem začel služiti kruh in plačevati davke, sem ugotovil, da je država medtem šla v kurec in da moja generacija nima za dostojno stanovanje in si ne upa načrtovati pet let vnaprej. In kar je najhuje: lumpi in nesposobneži, ki so nam državo zafurali, niso kaznovani in se jih očitno ne moremo znebiti! Pri tem me eno figo briga pod pristojnost katerega ministrstva sodi tožilstvo. Ali moramo fiskalno pravilo zapisati v ustavo ali kam drugam. Ali bomo ustanovili slabo banko ali ne. Ali je Ivan dobil podkupnino ali ne. Ali je Zoran vozil prehitro ali ne. Hočem pa dostojno državo, v kateri bom živel z veseljem in ponosom. Hočem tako državo, da bom lahko postal patriot. Hočem dostopna stanovanja, dostojne ceste, normalno kupno moč tudi za najslabše plačane delavce, hočem perspektivo!

Točno to hočejo tudi sodržavljani, ampak po dveh desetletjih smo izgubili upanje. Da imamo možnost stvari spremeniti? Ker imamo vsake štiri leta volitve? Ne imejte nas za večje osle, kot smo v resnici. To je približno taka laž, kot je bila tista o demokratični in svobodni Jugoslaviji. Politikom se jebe za državljane. Raje teoretizirajo o politoloških vprašanjih v smislu »v kateri dokument zapisati fiskalno pravilo« ali o vezavah nezaupnic ali o vprašanju proslav, ki bi jih morali, od prve do zadnje, že zdavnaj ukiniti. O vprašanju glede fiskalnega pravila, ki smo ga že zdavnaj označili za politično, se izraža celo predsednik republike, ki naj bi bil predsednik vseh državljanov in zato ne sme vleči v eno smer. Razumete? Izraža se o političnem vprašanju, kot da je za to poklican, izgovarjal pa se bo na 104. člen Ustave, češ da ravna po svoji vesti.

Kaj ostane žejnemu v puščavi?

Ko sem se nekoč na Twitterju priglasil bivšemu ministru Golobiču, me je tako rekoč nadrl, kot da nisem slučajno njegov potencialni volivec in čisto slučajno tudi eden tistih, ki mu je plačeval plačo in do danes tudi nadomestilo za bivšega poslanca. Seveda je on še eden v vrsti arogantnih bedakov, ki so nam to državo zafurali. Enako mnenje imam o Janši, ki je – tudi na Twitterju – dokazal, da nima stika z realnostjo. Njegovi prijatelji so pač tisti, ki pridejo na piknik v Lepeno, tisti, ki mu postavljajo neprijetna vprašanja, pa so nasprotniki. Čeprav ga plačujejo.

Zato se grožnjam ne čudim, ampak se mi zdijo normalna posledica.

Vzvod volitev se je izkazal za neuspešnega.

Vzvod komunikacije na socialnih omrežjih tudi.

Ljudem je ostal samo še primitivizem. Grožnje.

Pa tudi grožnje tem idiotom ne pride do živega. Nasprotno. V sodelovanju z njimi zvestimi mediji in mnenjskimi voditelji jih obračajo v svoj prid. Ne razumejo, da so si sami krivi, ker nas že dvajset let žalijo. Razloge iščejo v slovenski mentaliteti. Jaz pa mislim, da naj bodo slovenski mentaliteti raje hvaležni. Tako potrpežljivih narodov, ki vedno znova izvolijo iste barabe, ni prav veliko.

Jutri: o strpnih mnenjskih voditeljih, ki vzbujajo sovraštvo.

 1. Ta beseda lahko postane tako rekoč strokovni termin samo v intelektualno podhranjeni državi. []
 2. In še enkrat poudarjam: ne, niso vsi Romi isti in problem Strojanov ni v romskem poreklu, temveč v tem, da so člani družine kriminalci, ki jim država ni stopila na prste, ker, kaj vem … je Ambrus predaleč? []
Prejšnja objava Naslednja objava

43 komentarjev

 • Odgovori seamus 22. 8. 2012 at 18:43

  In kaj naj sedaj?

 • Odgovori Tihi 22. 8. 2012 at 20:11

  Politika in znanje – pa tudi hrabrost

  Koliko časa je Holland predsednik Francije? Dobra dva meseca. Tako dolgo,ja, da o Franciji Evropski in Slovenski mediji sploh ne poročajo več. Tudi Janševa vlada omenja zgolj še Merklovo, pa čeprav ji je tudi v Nemčiji padlo zaupanje na zgolj 33%. Naši še vedno govorijo o Grčiji in Španiji, Francija in Islandija sta TABU!

  Holland pa je v 2 mesecih naredil:
  100% je ukinil vsa protokolarna vozila , jih dal na licitacijo, izkupiček pa namenil za izgradnjo infrastrukture večjih, do zdaj neurejenih predmestij. Objavil je dokument, ki vsebuje 12 alinej, kjer vsem državnim podjetjem ukinja službena vozila. Holland je prepričan, da si vsak poslovnež, ki letno zasluži 600.000€ ali več, brez težav lahko sam kupi avto. Če tega ne naredi je škrt, nesposoben ali pokvarjen in takih ljudi državna podjetja ne potrebujejo. Pozor. S tem je prihranil 345 milijonov €, ki jih bo do 15.avgusta letos investiral v nove raziskovalne inštitute sodobnih tehnologij in, spet POZOR, zaposlil 2560 mladih nezaposlenih razvojnih znanstvenih raziskovalcev. A si predstavljate Vizjaka, da bi se moral peljati s svojim avtom? Si predstavljate Janševe in Pahorjeve kadre, da izgubijo službene limuzine? Ali da bi vlada kakšno spodbudo zaposlovanju mladih, izobraženih?

  Da je zavrnil vpis fiskalnega pravila v ustavo je edino znano širši javnosti, ker je to pač neumno, je pa za 75% zvišal, z urgentnim predsedniškim dekretom, davek vsem družinam, ne osebam, katerih neto prihodek letno presega 5 milijonov €. S tem denarjem, ne da bi se dotaknil državnega proračuna, je LETOS zaposlil 59.870 brezposelnih izobraženih kadrov, od tega s 1. julijem 6900 in 1. septembrom še 12.500 učiteljev in profesorjev v državnih izobraževalnih ustanovah.

  Pa spet POZOR!. Cerkvi je ukinil podporo v višini 2,3 milijarde €!!!, s katerimi je RKC financirala privatne liceje in šole, s tem denarjem pa bo izgradil 4500 otroških vrtcev in 3600 Osnovnih šol, ne zasebnih!!!! Žiga Turk bi mu najraje zalepil usta in ga razrešil! Ljudomila pa se križa in prosi boga, da se kaj takega ne bi zgodilo pri nas!

  Uvedel je davčne olajšave na področju »bonus kulture«, na primer knjižnic, tisti pa, ki bi zaposlili najmanj dva nezaposlena diplomirana profila, pa bi bili davka celo oproščeni. Žiga Turk je že ves prepoten!

  Ukinil je vladne in državne časopise /ala Demokracija, Reporter/, revije, fundacije in časopisne hiše. Nadomestil jih je z društvi oziroma zadrugami, ki bodo spodbujale razvoj podjetništva z večjo dodano vrednostjo. Černač se je že skril v Postojnsko jamo!

  Bankam, ki omogočajo razvoj domačega gospodarstva bo dal olajšave, bankam, ki se ukvarjajo samo s transakcijami denarja pa bo povišal dajatve. Šušteršič, dobro jutro, vam zveni zelo futuristično? Kar ugasnite računalnik, po kosilu ni pametno brati česa takega, lahko bruhate!

  Znižal je plače vsem vladnim uradnikom za 25%, parlamentarcem za 33%, ostalim državnim vodilnim zaposlenim, ki zaslužijo več kot 800.000€ letno pa za 40%!! S 4 milijardami prihranka bo financiral socialno kategorijo. Matere samohranilke bodo tako imele za prvih pet let starosti otroka ugodnosti, ostale, z nekoliko starejšimi otroki pa 3 leta. Dobivale bi redni zajamčeni dohodek, ki pa ni 500€, kot pri nas.

  Vse zgoraj našteto se ni dotaknilo niti z 1 centom državnega proračuna!!!
  Šokantni podatki, ki se jih boji cela Evropa, Janša pa si že nekaj časa z veliko rjuho briše mokro plešo. In rezultati: inflacija se ne povečuje, produktivnost in konkurenčnost pa se je prvič po treh letih začela zviševati.

  Zdaj se sprašujem, ima kdo med poslanci Peterletova kokošja produkta, da to prebere v parlamentu, je kdo, ki si upa sprožiti enake postopke v totalno obubožani Sloveniji, kjer vsi vladni ukrepi vodijo v neizbežen propad dežele? V dveh mesecih je Holland naredil za Francijo, kar naše vlade nikoli ne bodo, ker nočejo. Pri nas vodi politika v neizbežno podrejenost Slovenije tujim državam in res je čas, da ljudje glasno pokažemo, kam sodi naša politika.

 • Odgovori vogta 22. 8. 2012 at 20:39

  Na žalost naše mlajše generacije, ki imamo še nekaj pred sabo, bodo tile kreteni na oblasti zadevo pripeljali tako daleč, da bo edini preostali odgovor nasilje. Ne želim si tega, nočem sodelovat v temu, ampak meni in mojim otrokom ne dajejo skoraj nobene izbire več! Še malo naj potiskajo, pa bo zaropotalo, ljudje so na robu….

 • Odgovori Klaus 22. 8. 2012 at 21:41

  Vsekakor bi se bilo vredno vprašati zakaj je temu tako. A upam si trditi, da smo krivi mi, navadni državljani, da smo v takem dreku.

 • Odgovori laufar 22. 8. 2012 at 23:34

  Za popizdit! Nobenemu se nič ne zgodi, samo neke ovadbe………..

 • Odgovori en odveč 23. 8. 2012 at 0:14

  Je še kdo za priključitev Slovenije kaki drugi državi? Jst glasujem za Norveško:
  + Denarja imajo ogromno. To da nekateri izkoriščajo socialni sistem za brezposelnost jih sploh ne moti.
  + Breivik po nas itak ne bi strelal, ker nas baje spoštuje.
  + Kot manjšina in kot strpni ljudje, bi nam zagotovili svoje kulturno ministrstvo
  + Ole Einar Bjorndalen, Thor Hushovd, …
  + Norvežanke ~ Švedinje?
  – A nimajo visokih davkov za alkohol? Mogoče bi pa bili alkholna oaza za njih … (to je potem plus za Norvežane!)

 • Odgovori Dan odprtih steklenic / Day of the open bottles 23. 8. 2012 at 6:34

  […] Grožnje: glas vpijočega v puščavi – Matej Zalar, Nergač blog […]

 • Odgovori filmoljub 23. 8. 2012 at 8:04

  Pred več kot dvesto leti, nam štorija govori,
  da strašno so nervozni bli naši nonoti.
  Če kej jim je sfalilo, če kej jim ni blo prou,
  so grofa tko ku prasca nataknli na kol.

  An vse so mu pobrali, kar vrednga je blo,
  požrli v grajski kleti vse vino vse meso.
  Jen poli so groficu, ma ben tisto pustmo stat,
  da vidli pot domov bi, so še zažgali grad.

  Zdej pravjo, da ne dela več takih se reči,
  k zdej baje živimo v civilizaciji,
  kjer treba ti ni delat, če dob’r znaš gobcat,
  ma če garaš ku živina, pej moraš gob’c zdržat.

  Jz sm, ku zdej se reče, nekvalificiran kmet,
  jn ku vsak kmet znou zmerom sm dosti potrpet.
  Nervozen zdej ratavam, pomagat si ne znam,
  ma sej nisem kriv, če take jz prednike imam.

  V meni zdej prebuja spet puntarski se duh,
  marskteru vidim monu, k žre zastonj me kruh.
  Jn nikdar nč ne dela, k’ samo iz kruha drek,
  aaa, čakte čakte, pršu bo zlati srednji vek.

  An takrat ku spet pride tisti zlati cajt,
  ne skrbte, znou orodje si bom pravu najt’.
  Sem se moderniziral, sekirce nimam več,
  ma tudi sz motorku bi padla glava preč.

  -Iztok Mlakar, Puntarska

 • Odgovori Andrej 23. 8. 2012 at 8:20

  Zakon! Se strinjam!

 • Odgovori kruhinmleko 23. 8. 2012 at 9:17

  zaprepaden sem, ker bi ljudje morali vedeti, da morajo poslanci delati za ljudstvo, ne pa za svoje riti.

  To kar se zdej dogaja s temi zakoni je nenormalno, vključno z LJ in novim parkirnim teroriziranjem. Ljudje dnarja nimajo več in ne da bi se iskal rešitve, da bi se jim omogočilo boljše, lažje življenje, gledajo na to da bi potegnl še zadnji dnar, ki ga mamo.

  Kokr si napisov, prej si vsaj vedu kakšen sistem je, zdj si pa mesečno šokiran kaj si novega zmislijo.
  Pa cigotom se nič ne more zato, ker so pripadniki večetnične skupnosti in so zato ogrožena vrsta. Glede na to kolk privilegijev imajo in da jim nihče nič ne more je razločno videti, da na vrhu skrbijo za svoje.

  Naj en človek, ki je vse življenje delal zato kar ima ne plača položnic, ki mu pridejo vsak mesec, bi ga hitro poštimal. Ali npr. zgradi hišo, ki ima vse papirje in mu nato grozijo z rušenjem. Ne, cigoti, postavljajo bajte na tuji zemlji, nato jim pa je država financira vodovod in vse potrebno za njihovo črno gradnjo. (Kočevska trenutno, kjer je država dala 500 tisočakov za izboljšanje razmer na mestih, kjer je črnogradnja in kriminal)

  Všeč mi je, ko vidim zakaj so se naši fotri in njihovi fotri boril. Zato, da njihovi otroci lahko živijo doma pri 35 letih, ker nimajo možnosti, da bi stopili na svoje noge. Zato, da 20 letnega mulca popade panika, ko se zave da je oplel ko bo starejši.

 • Odgovori David 23. 8. 2012 at 9:28

  Ja, Gregor Golobič ima na twitterju res “dobre” finte. Če ga ne božaš po dlaki, te takoj skensla. Demokrat, ni kaj. In tudi Vsi ostali res niso nič boljši. Brez lustracije in prepovedi delovanja obstoječim politikom na sceni smo zafurali državo. Dokončno jo bomo.

  Ko pogledaš volitve za predsednika, se lepo vidi, kako drvimo v prepad s tem sistemom. Mediji favorizirajo 3 strankarske kandidate, medtem ko/če se pojavi kakšen neodvisen ga že v startu pospremijo z roganjem, kot bi bral Martina Krpana, kako se mu Brdavs krohota, ko ga zagleda pred dvobojem.

  In kako bi v takem medijskem (in političnem) sistemu katerikoli neodvisen kandidat (neodvisen od sedanjih parlamentarnih strank) sploh želel kandidirati?

 • Odgovori David 23. 8. 2012 at 9:30

  Še vedno pa drži ….. KRIVI SMO SI SAMI! Ker butalski narod hodi na volitve in voli te barabe, leve in desne!

 • Odgovori David 23. 8. 2012 at 9:39

  evo en primer pogovora med Alešem Zalarjem, bivšim pravosodnim ministrom in Gregorjem Golobičem, kako (beri: nič, ukvarjajo se s tem, kako bi čimbolj nagajali Janši, obratno je seveda enako) naši politiki razmišljajo o mladih, o Slovencih, o krizi in perspektivi ali čemurkoli pozitivnem:

  Gregor Golobic ‏@ZaresGregor
  Preletel sem domnevno “odličen intervju”. Iz njega veje zadah po državljanski vojni. Niti ne več posebej hladni. Očitno bo še precej hudo.

  Aleš Zalar ‏@AlesZalar
  Upam, da se dr. France Bučar ni motil, ko je ob razglasitvi ustave v DZ rekel, da je državljanska vojna končana.

  Gregor Golobic ‏@ZaresGregor
  Priznam, da sem takrat mislil, da Bučar patetično pretirava. A vse bolj se kaže, da je bil naiven optimist… Žal.

  Tukaj se postavlja vprašanje od kje gospodom ideja o državljanski vojni? Kaj tile mislijo, da se bomo reveži med seboj cufali za pizdarije, ki so jih naredili tile modeli? Ali mogoče že vedo, da bo narod lačen, bos in bodo pravočasno spkirali svoje kovčke in se lepo umaknili na zahod, kot so nekateri to počeli leta 1990. Seveda odgovora ni za pričakovati. Vendar me jezi, ko vidim, kako si nekateri od politikov sploh upajo pomisliti in govoriti o neki državljanski vojni, ko pa je treba domovino rešiti pred propadom!!!!

 • Odgovori Eeeej 23. 8. 2012 at 10:17

  Naj za guske senu!

 • Odgovori helltom 23. 8. 2012 at 11:07

  Sej včasih so pa še kšno barabo mal potunkal u Savo, poj je blo pa en cajt gmah.

 • Odgovori marija 23. 8. 2012 at 12:08

  nekdo je rekel (ma ni edini), da je čudno, kako na poročilih ob današnjih propadih podjetij videvamo poklapane, žalostne in obupane obraze delavcev – ne Jeznih…

 • Odgovori Hulio 23. 8. 2012 at 12:11

  @tihi si morda eden tistih ki verjamejo vsakemu veriznemu mailu? jaz se nikjer drugje nisem zasledil taksnih podatkov kot si jih napisal.ce prilepis kaksen verodostojen link kjer to pise bom se verjel, drugace pa sori.

 • Odgovori kruhinmleko 23. 8. 2012 at 12:51

  @ Hulio -> evo ti mojster

  http://en.wikipedia.org/wiki/François_Hollande

  pa še slovenska verzija, če se ti ne da angleške brat

  http://www.siol.net/​priloge/kolumne/​gorazdsuhadolnik/2012/08/​hollandovmisterij.aspx

 • Odgovori kinkitone 23. 8. 2012 at 13:03

  Sam’ na guob’c!

 • Odgovori Tomaž 23. 8. 2012 at 13:20

  @Hulio
  Tudi mene je to zanimalo in sem malo poiskal. Očitno je že Gorazd Suhadolnik to naredil namesto nas
  http://www.siol.net/priloge/kolumne/gorazdsuhadolnik/2012/08/hollandovmisterij.aspx

  Če povzamem:
  “Popolnoma ničesar ni bilo mogoče najti o znižanju plač vladnim uradnikom, poslancem in največjim zaslužkarjem v državnih podjetjih; nič o ukinitvi protokolarnih in službenih vozil v državnih podjetjih. Edini znani ukrep, takoj po inavguraciji francoskega predsednika in imenovanju nove vlade, je znižanje plač ministrov, premierja in predsednika za 30 odstotkov.”

 • Odgovori Hulio 23. 8. 2012 at 17:11

  Hvala Tomaz in kruhinmleko. Se mi je zdelo da ne more biti res, bi tezko spregledal taksne novice. ne recem pa da ni nekaj dobrih idej, predvsem ta o ukinitvi financiranja RKC je se posebej zanimiva

 • Odgovori gost 23. 8. 2012 at 22:11

  ….ek’neš, pek’neš, v’rit ga v’tekneš…..

 • Odgovori Simona Rebolj 23. 8. 2012 at 23:25

  Odličen zapis vsesplošnega vzdušja. Strinjam se in podpišem praktično vse. Vključno z na prvi vtis nepomembnimi detajli tipa:

  “NKBM in Matej Raščan, tip, ki je na prvi pogled videti kot butelj, a je v resnici vrhunska baraba, ki mu vedno znova vse propade, on pa se izvleče kot zmagovalec.”

  Včasih sem se še malo čudila temu fenomenu butlja na vtis, ki se izkaže za prvega vojnega dobičkarja na fronti. Potem so se tovrstni bukovi pojavi začeli množit. Potem sem začela butlje tudi zmagovalne butlje spoznavat in ugotovila, da so, porkaduš, res butlji. In da večinoma kot zmagovalci iz te igre izidejo na tak ali drugačen način. Večina sploh nikoli ni predstavljena kot prevarant. Eden izmed mogotcev v naši deželi je celo dejansko primerek ne samo butlja, pri čemer mu slaboumnost in primitivizem koristita v tem, da si butasto prikrojuje navaden primitivizem v nekaj podobnega morali oziorma načinu “ubibože” razmišljanja (včasih celo naglas), ampak je celo povsem defacto srhljivo nepismeno teslo. Bojda že od osnovne šole, ki jo je izdelal le s pomočjo izredne naklonjenosti upraviteljev po menjavi ustanove.

  No, na koncu pogruntaš, da pravzaprav obstaja sistem pri nas, zaradi katerega butljavost pomeni pravzaprav zaželeno prednost, zaradi katere se ti odpirajo vrata in kot bratu ponujajo priložnosti za kovanje takšnega ali drugačnega profita (blaginja, karera, dobri položaji). Enaki infiltrirajo in podpirajo sebi enake, mreža se pa kuje in širi že desetletja, še iz Jugoslavije (na obeh ideoloških polih in neideoloških). Tisti, ki ni butelj, predstavlja grožnjo. Prvič grožnjo z moralnega vidika, da bo namočil premnogo ljudi in si morda obetal, da dejansko lahko kaj doseže sam, zaradi sposobnosti in ne lizanja danke butljem. Drugič pa zaradi tega, ker bi vsak na terenu, ki ni butelj, postavil tudi višje standarde za potrebne dosežke in bi se ob množenju takšnih morda tudi na trgu vzpostavljala zdrava, fer in dejansko produktivna konkurenca. Butlji bi v takšnem okolju propadli. In malo morje se jih je naklepalo, ki držijo niti v šahu in držijo skodelico drug drugemu. Razporejeni in nastavljeni so povsod, kjer je treba seveda. Nekateri imajo papirje kot reference, drugi ne. Ni pomembno. Bistveno je, da so v resnici butlji in nesposobni, si pa znajo pridobit budaste prijatelje. Na tak način je naša dežela nepproduktivna, ugrabljena in propadajoča. Nič drugega ni. To niso vrhunski prevaranti. Daleč od tega. Ni treba bit. Samo uspet ti mora, da je vsakomur jasno, da si bebec, ki si želi imet nekaj od življenja in bi naredil kar koli za profit. Kakršno koli osebno dostojanstvo mora bit drugorazredna tema. Tistega veselja, ki ga človek občuti, ko kaj resnično v življenju doseže in ni samo nastavljena lutka nekje, ki je plačana zato, da odide drugam, ko bo čas za to, ti ljudje pri nas itak ne poznajo in vedo, da ga ne bodo doživeli. To je paramafijska drhal. Para predvsem zato, ker so nekateri mafijci lahko res brihtni, pa tudi nič veš škode ne naredijo državi od povprečnega sociopatskega politika. Pri nas je pa še mafija provincialno neokusna.

  in zelo se strinjam s tem, da kakršna je pri nas večina (način, kako razmišlja, voli itd.), takšni so tudi veliki vodje, veliki prevaranti, veliki direktorji, veliki kapitalisti (ponavadi sadje in zelenjava press) in velike zvezde … skratka, vse veliko pri nas je tako prekleto sumljivo majhno. Takšni so tudi realni rezultati velikega. Butlji so nam okupirali državo. In niso v resnici kaj več od tega. Samo veliko jih je in učinkovito se podpirajo med seboj. Kvantiteta nad kvaliteto. Naletet na brihtnega in uspešnega prevaranta z nekim zanimivim ciljem bi bilo v tej državi pravzaprav že izjemno optimistično doživetje. A je tudi to malo verjetno. Kaj šele na resnično bistrega, ustvarjalnega in kvalitetnega karierno uspešnega človeka. Pri nas že ne bi prišel h koritu. To ni stvar bihtnosti. Ampak bolj sekire, kot si omenil.

  Sem pa firbčna, kaj neki ti je Golobič zabrusil. Za kaj je šlo?

 • Odgovori chef 23. 8. 2012 at 23:34

  @seamus: Mislim, d abi jih morali vse po vrsti pobiti.

 • Odgovori chef 23. 8. 2012 at 23:46

  @simonarebolj: Se ne spomnim, ker sem ga v mislih odjebal v istem trenutku njegovega arogantnega izpada v smislu: “Pojma nimaš, ker si moj nasprotnik.” Point je pa v tem, da je odreagiral enako, kot njegov prijateljček Janša.

 • Odgovori oomoo 24. 8. 2012 at 11:00

  A misliš, da kateri od imenovanih to prebere in se vsaj malo zamisli? Ali pa zamahne z roko in si svoje misli…. Skratka, zanima me, ali si že bil deležen kakšenega odziva od “neposredno vpletenih” oz imenovanih na svojem blogu?

 • Odgovori boro 24. 8. 2012 at 12:05

  Perspektive ni! Službe so, ampak samo tiste kjer boš z malo dela prejel najmanj 2000 eur plače. Yeh right. Žalostno je to da izgleda da nas Slovence čaka usoda držav bivše juge, razseljevanje naroda v druge dežele v želji po preživetju.
  S trenutno ureditvijo študentskega dela lahko ljudje zaslužijo le tisto malo da preživijo, ravno toliko da slabo živijo. Stotisoc+ brezposelnih, se enkrat toliko ‘študentov” na manj kot minimalcu brez pravic. faking semolici naj sr ne prepirajo o letih dobe in času upokojevanja, dajte nam normalne službe!!!!!! Pogodba za določen čas je luksuz. Želim spremembe, takoj!

 • Odgovori David 24. 8. 2012 at 14:37

  Semolič je navadna ****, ki nima pojma o tem, za kar je plačan. Ali ga pa noče imeti. Afne gunca pred parlamentom, včeraj je bil tam s pleh muziko in so Janši v brk špilali jugoslovanske napeve. Resno! Kje je bil, ko so tajkuni “pozabili” na osebne dohodke ravno v času, ko so na Ciper, Lichtenstein in podobne dežele pošiljali večmilijonska nakazila?

 • Odgovori Tomaž Majer 24. 8. 2012 at 20:21

  ampak vse to še ni najhujše? se spomniš tistih groženj janši in njegovi familiji? dan po tistem, so mediji že objavili ime in priimer “domnevnega” storilca. že takrat sem bil šokiran, ker očitno pri nas sploh ne velja domneva nedolžnosti. prvič mi ni jasno, kako je informacija o imenu sploh lahko prišla v javnost, mislim, če so jo dobili s policije, potem je to katastrofa za pravno državo. skratka, očitno smo mi država, v kateri se prakticira javni linč. najprej se nekoga javno obsodi, obsodi, ne samo obtoži, da je kriv, šele potem naj pride na vrsto sodišče, a ne? skratka, srednji vek. in ravnokar berem, da ta človek, ki so ga mediji praktično že obsodili, s tem nima nič, saj naj bi mu sosed ukradel identiteto in to grožnjo pač on poslal tako, da je pač porabil ip naslov soseda, s katerim je bil v nekem sporu. a si predstavljaš? jaz res upam, da je ta človek dovolj priseben, da pokliče kakšnega čeferina in dejansko od vseh medijev, ki so njegovo ime objavili iztoži odškodnino, ki zagotovo ne bi smela biti nizka, čeprav v naši banana republiki človek itak nikoli ne more biti ziher. in pri tem škandalu so seveda spet sodelovali tisti, ki skrbijo za javno mnenje, torej mediji, ki naj bi bil nek garant demokracije in to. ja, veš da. v naši banana republiki je res šlo vse k hudiču.

 • Odgovori lordwales 24. 8. 2012 at 22:19

  Kot skoraj hišnega blogerja sds Siola te povprašam, kaj meniš o hudih kršitvah novinarskega kodeksa in etike na Siolu? Zadeva je zrela za častno razsodišče društva novinarjev Slovenije.

  Nekaj pa bi moral Vasle vedeti. Jeseni gre janez domov in dobimo tehnično, koga bodo potem vrli siolovci povzdigovali. tehničnega; zokija ali Lukšiča.

  Siol žal ni več neodvisni medij je odvisno trobilo sds

 • Odgovori fuga 25. 8. 2012 at 9:55

  Ja, aja, na gornji komentar. Nimam občutka, da bi bil siol trobilo sds. Ravno nasprotno, če to sploh ima kakšno zvezo z našo uspešno politiko. Pač, spet eden iz stranke “fobistov”.

 • Odgovori Tyschew 25. 8. 2012 at 12:38

  Chef in Simona, svaka čast na zapisanem, to je to. Jaz samo upam, da se vse več začne pisat o tem, debatirat, pogovarjat, da ljudje vidijo, da niso sami v takem razmišljanju in ko bo kaplja čez rob … poglejmo kaj se bo zgodilo 🙂

 • Odgovori chef 25. 8. 2012 at 14:56

  @oomoo: Kakšni so odzivi? Glej besedilo in odziv Gregorja Golobiča. Približno taki so odzivi. Vsi smo kreteni in na svetu smo samo zaradi njih, da si lahko do konca izplačujejo nadomestila za bivše poslance.

  @Tomaž Majer: No vidiš, v skrajnem primeru bi pa lahko mene nekdo tako nasadil. Na FB ustvari moj lažni profil in čez dva dni v časopisih beremo, da je Matej Zalar grozil Janši, kdo je grozil (in zajebal mene) v resnici, se pa nikoli ne bo vedelo, ker je to pač Facebook in ker naši kriminalisti nimajo niti internetne povezave.

  Če bodo enkrat začeli groziti tudi novinarjem, kakršna sta Aleksander Kolednik in Jo. Bi., se tudi ne bom čudil.

  @lordwales: Očitno bom moral podat neko izjavo, da se popolnoma distanciram od uredniške, ne, politične politike Planet Siola. Mislim, če smo lahko že pred nekaj meseci opazili zasuk v desno, kar me niti ni bistveno motilo, je v zadnjih dveh tednih prišlo do popolnega uničenja portala, ki zdaj še najbolj spominja na jebene brezplačnike.

  Siol me niti plačuje ne, daje mi samo prostor za moj blog in, prekleto, da ne vem, kaj naj naredim. Naj se speljem na svojo platformo in s tem izgubim nekaj bralcev ali bi raje (nalašč!) vztrajal te debile kritiziral kar na njihovem dvorišču. DOkler ne bodo verjetno Blogosa kar ukinili, ker tukaj pa oni ne morejo imet nadzora nad tem, kar napišem.

  @fuga: Potem pa začni še enkrat brat prispevke. Oziroma novice, v katerih novinarji za ljudi, ki jim ni bilo še čisto nič dokazano, mirno uporabljajo tudi besede, kakršne so “lopov” ali “kriminalec”, da ne govorim o naslavljanju člankov, ki so klasičen primer senzacionalističnega jemanja iz konteksta.

  Planet Siol je ogaben in bojim se, da bo nekaj podobnega tudi Planet TV. K sreči nimam televizorja.

  @Tyschew: Po 500 letih je zdaj verjetno spet čas za novo vstajo.

 • Odgovori adffgg 25. 8. 2012 at 17:06

  OK, SIOL naj bi bil po novem pristranski.
  Me pa zanima, če mi alhko poveš za vsaj en medij, ki mu je verjeti?
  Oziroma- napiši ime + priimek VSAJ enega novinarja, ki piše tako, da mu je vsaj malo verjeti.
  Moja hvaležnost bo neskončna.

 • Odgovori blitz 25. 8. 2012 at 18:36

  Žal se lahko z vsem samo strinjam, pa čeprav sem generacijo starejši. Drži točno ta o butljih in Simonina pripomba o tem, da je le treba osebno dostojanstvo potisniti v drug plan. Tako nam je nekdo iz SDS nekoč razlagal, kako je, ko si enkrat pri koritu, pri čemer ga ni motilo niti, da je h koritu bil pripuščen v času pozitivnega župana. Ljudem sploh ni nerodno.
  Še posebej pa mi je slabo ob nadsposobnih nadebudnih potomcih. Tokrat sta brez zvez dobila službo pri plinovodu Janševa hči in Tankov sin, leto ali dve nazaj pa v MOL Türkova hči, ki je celo študirala kot nek high flyer v tujini. Skratka, nadebudni otroci strahovitega genetskega materiala ne morejo dobiti druge službe kot v javnih službah. Seveda ne ata Türk ne Janez, še manj at Tanko niso nič rihtali. Potem bodo kot perspektiven kader dobili neprofitno stanovanje in ga ob kakšni pravi priložnosti kupili.
  Seveda pa je lahko pametovati in jamrati, vprašanje je, kaj storiti? Morda med Odmevi vsak večer vdreti v studio in prisiliti vsakokratnega gosta, da zapusti državo. Pavliha se je tega že ustrašil, zato je raje poklical po telefonu.

 • Odgovori chef 25. 8. 2012 at 19:26

  @adffgg: Tega ne morem povedat. Saj kar me pri Planet Siolu jezi, ni toliko pristranskost, ampak absoluten padec kakovosti, ki s pravim novinarstvom nima več nobene zveze. Že tako ali tako pri nas nobenemu od teh FDV-novinarjev ni niti približno jasno, da sta žanra novice in kolumne nekaj čisto različnega.

  @blitz: Veliko bi naredili že, če bi na goste v studi prežali ljudje s svojimi vprašanji, predlogi in pripombami. Pred vhod pa bi postavili stojnico, kjer bi lahko recimo zelo veliko zaslužili z gnilimi paradižniki.

 • Odgovori adffgg 25. 8. 2012 at 21:13

  osebno pogrešam novinarja, ki bi mi dajal občutek verodostojnosti.
  Če si hočem, ni pa nujno, da je uspešno, o neki stvari ustvarit vsaj kolikor toliko normalno sliko, moram prebrati VSE medije.
  Žal.
  Da pa so novinarji taki kot so, če se omejim le na kakovost oblikovanja sporočilnosti, potem je treba reči, da glede na čuden reperotar profesorjev FDV-ja, še v mejah normale…
  V bistvu je copy-paste uničil pravo novinarstvo. Polenil jih je…
  koliko je še terenskega dela? Bore malo. Razlog: tudi neplačevanje potnih stroškov…
  Za to, da sploh lahko pišejo, se morajo prostituirati.
  Je sploh kdo, ki bi lahko pisal tako kot se mu zdi prav?!

 • Odgovori Niko 26. 8. 2012 at 8:13

  Se strinjam z napisanim in tudi sam delim večino tega mnenja…
  Samo… Zakaj slovensko besedo “Cigan” (preverljivo v SSKJ) enačiš z besedo “rom” (ki v SSKJ pomeni “okvir”)?

 • Odgovori Niko 26. 8. 2012 at 8:23

  Pa ne morem si kaj, da ne bi dopisal še nekaj…
  Kot sem že rekel, se strinjam z večino vsega napisanega (samo tale “cigan”-“rom” zadeva me je “zmotila”). Zakaj? Zaradi tega, ker sem odraščal v “ciganski” četrti Maribora. Ja tam, kjer je Mustafa Mehmedović prodajal otroke naprej v Italijo in potem končal za rešetkami. (Btw… Mustafa je hodil tudi v našo osnovno šolo in spraševal kje je “čistilka”, ki je bila tudi “njegova” uslužbenka.) To, da sem že kot otrok bil večkrat tepen s strani ciganov, je postranska stvar. Mi je bilo pa smešno, ko sem enega od teh pretepačev (cigoti niso končali tako ali tako več kot 2-3 razrede osnovne šole) videl, kako na dolgo in široko v tedniku 7D razlaga, kako je on imel “cigansko poroko” (POZOR! CIGANSKO – NE ROMSKO.) No, pa pustimo zdaj cigane…

  Kakorkoli… Zanimivo mi je pri teh vseh politikih to, da imajo vedno nekoliko “ovc”, ki jim bodo sledile. Pa naj si bo to, ko je treba zagovarjati Zokijeve mahinacije, v smislu “da to se pač tako dela in on je super-duper”, kot tudi, ko je treba zagovarjati Ivana, kako lahko lepo brez računa leti iz Grčije zaradi “bolanega sina” (kateri ozdravi takoj po pristanku v Sloveniji – uf imamo zdravilni zrak) itd…
  VEDNO SE NAJDE KDO, ki bo zagovarjal “svojega” in napadal “drugega”! Očitno s(m)o “Slovenceljni” (kdo se je že tega spomnil drugi kot ga. Svetlana Makarovič) še vedno toliko tup narod, da ne vidimo, da so nas v 20 letih zgodovine nategovali tako RDEČI, BELI, ČRNI, ZELENI, KODRLAJSASTI, LEVI, DESNI, SREDNJI, ZGORNJI IN ŠE SPODNJI! Kradlo se je tako na veliko, da je zginilo več kot polovica celotnega proračuna – KAZNOVAN PA NI BIL NITI EN! In do kdaj ne bo boljše? E ravno do takrat, ko se bodo taki tatovi VELIKEGA FORMATA (ne tisti, ki vozi 51 namesto 30 pa ga upalijo za 1000€ in dobi 9 kazenskih točk), ZARES BALI SANKCIJ.

  Ja hudiča.. Saj je Slovenija obljubljena dežela. Samo KRASTI MORAŠ RES NA VELIKO, da se ti ne zgodi nič!

 • Odgovori stricmarc 26. 8. 2012 at 9:46

  Učenec mora postavljati dobra vprašanja, da lahko učiteljeva veličina zasije in zablesti. Že nisi postavljal dobrih vprašanj.
  Na svojem blogu stricmarc sem pisal o pravni državi. To ni nujno pravična država. Zaradi pravne države so fakini na prostosti. V nepravni bi jih ljudstvo linčalo.
  Danes lahko govoriš in pišeš vse. Nihče te ne bere in nihče ne posluša. V Jugi je bilo ravno obratno. Vsaj UDBA te je poslušala in brala. Nepravilnosti ( socialne stiske) so se skušale hitro odpraviti kot sramota socializma. Politične vsebine pa so sankcionirale, če so dregnile v temelje “ustavne” ureditve( NOB, samoupravljanje,neuvrščenost, lik tovariša Tita in še kaj).

 • Odgovori Zmrda 28. 8. 2012 at 9:19

  “Tako potrpežljivih narodov, ki vedno znova izvolijo iste barabe, ni prav veliko.”

  Hehe…direkt v center. Bravo. Vedno trdim, da imamo take politike, kot si jih zaslužimo. Saj so prišli izmed nas in so del naroda.

 • Odgovori chef 28. 8. 2012 at 11:38

  Ne, ne, takih politikov si ne zasluži nihče. Odslej naprej, če se mi bodo na cesti spet trapasto ritolizniško smehljali, pljunem pred njimi pod tleh, ker to golazen zaničujem.

 • Odgovori chef 28. 8. 2012 at 11:38

  Miheljakov izpit sem pa tudi že anredil (za burek).

 • Komentiraj