Henry Cole: 25 minut slovenske slave

Zadnjič sem zasledil, da Henry Cole v teh dneh v Sloveniji snema oddajo World’s Greatest Motorcycle Rides. Verjetno je njegov obisk za Slovenijo koristnejši kot obisk turkmenskega predsednika, ki je predsednika Boruta Pahorja navdušil z besedami, da bodo šli v vesolje, vseeno pa se lahko ob splošnem navdušenju nad tem, kaj je o Sloveniji povedal Henry Cole, samo cinično nasmehnem. Ciničen nasmešek? Če tej državi ne bi plačeval davkov, bi se nasmehnil pokroviteljsko.

O visokem obisku je iz Lipice za Odmeve poročala tudi ekipa RTV Slovenija. Kot pove avtorica prispevka, so pričakovali, da bo imel Cole s seboj »malodane cel avtobus spremstva«, a so bili z njim le snemalec, srbski novinar za pomoč pri predvajanju in producent, ki je – oh! – med snemanjem tudi pomagal snemalcu. Seveda se lahko racionalnosti čudijo samo v slovenskem javnem zavodu. Verjetno je RTV ekipa štela več članov kot ekipa, ki bo pripravila nekajurni potopis.

In kaj je o slovenskem delu motorističnega popotovanju po Balkanu – razen nas samih nas vsi umeščajo na Balkan oziroma v vzhodno Evropo – povedal Cole?

»Ne morem verjeti, da imate pri vas še vedno socialistične hiše. – Pozor, v resnici je uporabil besedi Soviet bulidings, kar je prevajalec spretno prevedel v za Slovenijo ne samo sprejemljivejšo, ampak pozitivno konotirano različico – Zelo malo je modernega. Ta kraj je raj na Zemlji.« Seveda je Slovenija raj na Zemlji, ampak samo dokler te država ne pojebe na skoraj vseh ravneh. Ta država je tak raj na Zemlji, da se mladi množično odseljujejo.

Sledi še običajno dobrikanje: »Veliko je zelenja in lepo diši, ljudje so lepi. Zdi se, da se vsi zavedajo, da živijo v lepi deželi in da je vsem mar zanjo.« Hm, če ne bi omenil lepih ljudi, to je pač res, bi si mislil, da govori o Škotski, Irski, Norveški, Kanadi in tako naprej.

Ampak, brez skrbi, Henry Cole, ki je z motorjem prepotoval že cel svet, je vsaj pohvalil naše ceste! Si predstavljate? Povedal je, da so v primerjavi z angleškimi kot dirkalna steza! No, kasneje je sicer povedal, da je po Sloveniji prevozil samo 60 kilometrov. Ampak, brez skrbi: Henry Cole že ve! O Sloveniji bo pripravil za 25 minut materiala, kar je seveda super.

Ampak zakaj se še vedno cinično nasmiham?

Obsedenost Slovencev z mnenjem tujcev o Sloveniji je skoraj neverjetna. Kadarkoli katerikoli nepomembni bloger – kakršen sem na primer jaz – o Sloveniji zapiše kakšno lepo besedo, ga bodo slovenski mediji nekako izvohali in povzeli njegov zapis, v katerem zagotovo vsaj enkrat uporabi pridevek breathtaking, besedo, ki se ji izkušeni potopisci najbolj posmehujejo.1 Ta bloger se potem čudi, ker mu lepega dne obisk z nepomembnih 1000 ogledov dnevno naraste na 3000.

Če že ni blogerja, pa novinarji turiste o počutju v Sloveniji sprašujejo kar na ulicah in ko Slovenijo brez izjeme pohvalijo kot izjemno čisto, lepo in varno deželo z dih jemajočimi razgledi, Slovence pa kot izredno prijazne ljudi, se samozadovoljno tolažimo, da vendarle ni tako hudo kot si mislimo. Tujci že vedo, kajne? Saj so vendar tujci! Sicer jim nočemo prodat podjetij, ampak dokler nas hvalijo, jih imamo radi.

Zdaj mi pa povejte kaj bi med dopustom v Albaniji vi povedali v kamero albanske nacionalne televizije, če bi vas novinarka vprašala, kaj si mislite o njihovi deželi. Jaz bi rekel, da sem kar malo presenečen nad tem kako je narava lepa in kako urejena so središča njihovih mest in da tudi nisem pričakoval tako lepih plaž. Naj bi jim omenjal razsute ceste? Naj bi razpredal o tako neokusnem jogurtu, ki sem ga dobil zraven bureka, da sem ga takoj zavrgel? Naj bi jim razlagal o tem, da v razvitih deželah smeti pospravljamo s plaž? Seveda ne! Konec koncev sem se imel v Albaniji čisto OK. Ne vem kdo je že to rekel, ampak bo že držalo: »Všeč nam je vsaka država, kjer ni treba plačevat davkov.« Če se mi zdi parkiranje po pločnikih v Srbiji zabavno, pa tako ne mislim v Sloveniji. Zakaj? Ker pridem v Srbijo vsaki dve leti za teden dni, v Sloveniji pa živim skoraj ves preostali čas.

Če bi se izognili pavšalnim vprašanjem in turiste raje vprašali kaj si mislijo o nočnem življenju v Mariboru ali javnem prevozu med Ljubljano in Piranom, bi dobili drugačne odgovore, sicer vljudne, a v podtonu bi vam pač povedali bolečo resnico, s katero smo že seznanjeni: v Mariboru je ponoči dolgčas in iz Ljubljane je v Piran nemogoče priti z javnim prevozom.

 1. Tega si nisem izmislil jaz, ampak je na Akademiji mladih turističnih novinarjev povedal strokovnjak, ki nas je učil, kako napisat dober turistični prispevek. []
Prejšnja objava Naslednja objava

5 komentarjev

 • Odgovori Issi 18. 5. 2015 at 8:26

  … iz Ljubljane je v Piran nemogoče priti z javnim prevozom.

  No, to pa ne drži 🙂
  http://www.ap-ljubljana.si/shop.php

 • Odgovori Matej Zalar 18. 5. 2015 at 8:45

  Uf, pravzaprav je to res kar dobra povezava 🙂

  Priporočam pa raje tole.

 • Odgovori Issi 18. 5. 2015 at 10:21

  Ah, šele sedaj opazila, da link ne obdrži nastavitev – sorry.
  No, kakorkoli, iz Ljubljane se da čisto preprosto priti v Piran z avtobusom, vozi dobri dve uri, vozovnica pa stane 11,20€ – 12,00€

 • Odgovori Matej Zalar 18. 5. 2015 at 12:56

  Vem, sem pogledal in sem navdušen, da je mogoče z javnim prevozom 140 km daleč priti že v času med 2:29 in 2:54 (torej ne dobri dve uri ampak dve uri in pol ali 3 ure). Skratka, plus door-to-station in s ceno v obe smeri za dve osebi 44,80 EUR.

 • Odgovori Jure A. 13. 6. 2015 at 0:31

  Malce pozno, ampak od srca.
  RTV mojstri za prevajanje in podnaslavljanje so Henryja Colea čisto narobe razumeli.
  Prevedli so takole (brez glave in repa):

  – “Ne morem verjeti, da imate pri vas še vedno socialistične hiše. Zelo malo modernega. Ta kraj je raj na Zemlji.”

  Možakar je pa v resnici rekel tole:

  – “… and I kind of imagined it to still have kind of Soviet buildings, and, you know, not really any kind of, sort of, modernity of infrastructure…. This place is heaven on Earth.”

  Bolj ustrezen prevod:

  – “Predstavljal sem si, da bodo tukaj še vedno sovjetske (socialistične) stavbe, zastarela infrastruktura… ampak tukaj je raj na Zemlji.”

 • Komentiraj