Histerija za boljši svet

V okolju, kjer brez zdrah ne more miniti niti zaključni rekreativni nastop nekdanje vrhunske športnice, ne moremo pričakovati, da bodo brez iracionalnega cirkusa minili izredni dogodki, še posebej, če so povezani z zdravjem in še posebej, če so povezani z zdravjem naših otrok – kot da se sicer, z vsakodnevnimi dejanji, trudimo tem mladim ljudem zapustiti kaj boljši svet.

Tako ni nenavadno, da mediji že več kot štirinajst dni tako vneto poročajo o katastrofalnem požaru v skladišču nevarnih odpadkov, v katerem k sreči ni umrl nihče, da smo komaj zaznali teroristični napad  v Manchestru, ki je terjal 22 smrtnih žrtev. Seveda ni moj namen relativizirati posledic požara, o katerih ne vem praktično ničesar, saj, kot tudi večina bolj ali manj neposredno prizadetih okoličanov, o kemiji in biologiji nimam pojma. Ne morem pa resno jemati oddaje na nacionalni televiziji, v kateri voditeljica katastrofo v Kemisu populistično poimenuje slovenski Mehiški zaliv.

Neverjetno se mi zdi, da deponija s tako nevarnimi odpadki stoji na poseljenem območju, kjer ljudje celo kmetujejo. A v Sloveniji in na splošno na svetu je težko pričakovati smiselno načrtovanje, če je dobršen del območij, ki niso poseljena, tako ali drugače zavarovan in če obenem ustvarimo tako velike količine nevarnih odpadkov. Nevarne snovi niso nastale zaradi kapitala, ki naj bi bil danes krivec za vse gorje na tem svetu, ampak zato, ker ljudje podlegajo temu kapitalu in si udobno življenje kupujejo s sranjem, katerega stranski produkti so tudi nevarni odpadki. Če deponije ne bi postavili pri Vrhniki, bi jo pa v Kočevju ali pri Šenčurju ali kjerkoli se ljudje temu ne bi uprli.

Lahko pa mi pokažete neposeljeno območje, ki ni narodni, krajinski ali kakšen drug park niti ni del Nature 2000 in ni v zasebni lasti, obenem pa je lahko dostopen, da lahko te odpadke tja tudi pripeljejo, dovolj daleč od vodotokov in tako dobro zavarovan pred vetrom, da v primeru požara veter ne more razpihati nevarnih snovi.

Ljudska in medijska panika je tudi posledica neodgovornosti odgovornih, mislim na neodgovorno ravnanje, ki spodbuja histerične klice k odgovornosti kot da bomo z odstavitvijo enega nesposobnega neodgovorneža dosegli kaj drugega kot da bo njegovo mesto zasedel nek drugi neodgovornež. Premier odreagira medlo, pristojna ministrica tudi in kje je Pahor – gasilec, ko ga najbolj potrebuješ? Državne institucije se medtem izgovarjajo v čigavi pristojnosti je reševanje očitne težave, pri čemer je bilo vprašanje genialno birokratsko: ali gre za državno nesrečo ali ne. Če ni državna nesreča, pač ne sodi v državni načrt reševanja in praktično je to potem težava lokalnih gasilcev.

Ob debilno sprenevedavih frisih piflarskih parazitov brez vsakega stika z realnostjo se ne gre čuditi, da ljudje ne zaupajo več nikomur, niti tistim, ki so – za razliko od piflarskih parazitov – pametnejši od fičfiričev, ki enkrat protestirajo zaradi beguncev, drugič zaradi požara, vedno pa zaradi dobrobiti otrok. Tako so menda ljudje strokovnjake podučili, da morajo vendar izmeriti še nivo radioaktivnosti. In ko so strokovnjaki, da bi jih ljudje nehali zmerjati, izmerili radioaktivnost in niso ugotovili posebnosti, je prizadeta javnost to razumela kot znak nesposobnosti, češ, mi smo jim morali povedati kaj morajo meriti. Zahtevamo strokovnjake iz tujine!

Ko gre za naše otroke, bi klicali na pomoč tujce.

Ko gre za novo lakirnico na območju z visoko brezposelnostjo, pa so tujci zlo. Mislil sem, da hočejo samo lakirati karoserije, a zdaj berem, da bodo degradirali naše okolje in v tradicionalno delavskem okolju slabo plačevali tiste, ki danes sploh nimajo služb. Obenem ta isti projekt piflarski paraziti opisujejo kot odrešitev za narod, čeprav ne gre za nič drugega kot za nekaj sto slabo plačanih delovnih mest v tovarni, zaradi katere naj bi posekali gozd, da bi lahko tam uredili kmetijske površine, na katerih naj bi postavili to tovarno.

Tako je, ko mali ljudje volijo majhne ljudi.

Potem mali ljudje vodijo male ljudi.

Prejšnja objava Naslednja objava

3 komentarji

  • Odgovori J 1. 6. 2017 at 18:46

    Google univerza ima veliko faliranih študentov, zelo malo pa diplomantov. Mediji pa radi dajejo čas ravno falirancem.

  • Odgovori Blaz H 1. 6. 2017 at 21:39

    Jaz načelom strokovnjakom zaupam, žal pa ne v tem primeru. Gre namreč za isto golazen iz ARSa, ki so zavestno nategnili prebivalce na območju Cinkarne Celje, kot tudi v Zasavju. Pojavnost določenih rakov tudi do 100X večja kot drugje, oni pa se v izogib plačila odškodnin kapitalistov gladko sprenevedajo. Glede na stopnjo korupcije v naši prelepi deželi verjetno nihče ni sezidal bajte na ta račun.

  • Odgovori NZ 2. 6. 2017 at 8:33

    Mene pa moti predvsem kosntantna gonja proti nekomu in nenehno pritozevanje. Pred xy leti je na Jesenicah bila zelezarna, ki je pozimi v dveh dneh bel sneg spremenila v crn, perilo se na oknih ni smelo susiti, ker je bilo takisto crno, pa se je to vse pobasalo pod preprogo in nihce ni nikogar nic vprasal. Danes je to popolnoma nesprejemljivo, saj so bili narejeni ogormni koraki k varovanju okolja na vsej nivojih zaradi cesar vsi zivimo bolje, nikoli pa ne bo idealno. Kot pravijo bratje Srbi, ne moze i jare i pare! Proizvodno gospodarstvo kljub regulaciji prinasa s seboj dolocene svinjarije, prinasa pa po drugi strani tudi pozitivne stvari, npr sluzbe in place. Ne pravim da se nepravilnsoti niso dogajale, ni pa nobene potrebe, da se vsak incident 14 goni po medijih, zahteva odstope vseh od ponicja do pilata in ga prikazuje kot Cernobil 2. Vse kar je prav. Koliko podobnih incidentov se je v preganjani tovarni zgodilo v zadnjih 30 letih. Ali imajo fantasticen PR in vse spretno skrijejo, ali pa dejansko ni bilo tezav, se pravi problematiziramo en “eksces” v xy letih, medtem ko je obrat v 99.97% deloval brez tezav in okoljskih posledic.In kot je ze ponergal Nargac, kam za bozjo boljo pa naj tega hudica postavimo? Vedno bo imel nekje nekaj proti, najboje da se vse zapre in smo vsi revni in brezposelni, potem bomo pa dobili novo materijo za jamranje.

  • Komentiraj