Inscenirana pravna država

Včerajšnjega dne se spomnim po treh dogodkih: zjutraj me je dobil dež, sklenil sem dogovor za posel, ki bo plačan okoli 100 evrov mesečno, s takimi stvarmi se pač ukvarjamo mali podjetniki brez zvez pri političnem vrhu, in zjutraj so pri Jankoviću naredili hišno preiskavo. Še v nedeljo se mi je Janković, oblečen v zeleno Olimpijno vetrovko, verjetno iz prve polovice devetdesetih let, zadovoljno smehljal, jaz pa sem zbiral pozitivno energijo, da bi ohranil mirne živce, ker to je politik, ki mi gre že tako na živce, da sem bil včeraj ne le pravičniško zadovoljen, ampak že kar privoščljiv. Na živce mi gre ta ljudski odnos, ki je v resnici navadna balkanska nadutost, zato mu organizator fuzbal tekme pusti, da je edini gledalec, ki se lahko po tekmi klati po zelenici, da tam teatralno ploska svojemu moštvu.

Čudnih poslov družine Janković je bilo enostavno preveč in včeraj sva se s kolegom pogovarjala, da je bila njihova hobotnica tako razširjena, da tega verjetno ne bi mogla obvladovati niti vrhunska ekipa, kaj šele Jure in Damijan. Očitno so imeli lažen občutek varnosti, da jim nič ne morejo, ker za njimi stojijo razne sive eminence, kot da smo vsi popolni idioti – kar je glede na volilne rezultate tudi očitno. Tako jih ni skrbelo, ko so sredstva MOL brez posebnega prikrivanja nakazovali kar na račune svojih podjetij. Ker ga ni skrbelo, je Janković tudi prostodušno izjavil, da je svojim prijateljem za svoje projekte prav on rihtal kredite, ki nikoli ne bodo odplačani. Mislim na kredit za nedokončan projekt Stožice, za športni park, ki je ponekod videti le malo bolje od propadlega Plečnikovega stadiona, kjer imajo, zanimivo, prste spet vmes Janković&Prijatelji. Poglejte si samo plevel tik ob Vojkovi, kjer so predvidena mesta za zaklepanje koles. ((Vsaj mislim, da je tako, namreč, tam bicikli nikoli niso parkirani.) Ker Janković laže, kot pes teče, nikoli ne bomo vedeli, kakšne so prave številke, ampak dobivam občutek, da po začetnem navdušenju Dvorana Stožice ni več uspešnica. Ne spomnim se kdaj bi se tam nazadnje zgodil koncert ali večji športni dogodek. No, vsi komaj čakamo Eurobasket, ki ga bodo očitno igrali kar v nedokončanem športnem centru.

Pri tej hišni preiskavi in pridržanju me najbolj fascinira tako rekoč identično besedičenje, kot v primeru afere Patria – samo z drugimi igralci. Namesto Grimsa, Tanka, Gorenaka so v ospredju Jakić, Möderndorfer, Vonta in drugi . Ko jih človek posluša, se zdi, da pri nas sploh ni policije in sodišč, ampak je vse skupaj do zadnje podrobnosti zrežirana igra, ki je po njihovih besedah popolna fikcija.

In če tako eni kot drugi pravijo, da gre za zrežirano fikcijo, lahko enostavno izpeljemo, da pravne države ni, da se torej predsednik države Danilo Türk grdo moti, ko trdi ravno to. Resnica je verjetno nekje vmes. Slovenija ima pri zagotavljanju pravne države velike težave, kar je jasno vsakemu, ki ga je delodajalec leta in leta goljufal z neplačevanjem prispevkov, da ne omenjam tistih, ki ne dobijo plačila za opravljeno delo. Po drugi strani imam občutek, da se v zadnjih letih gospodarski kriminal preiskuje bistveno bolj korektno. To ne pomeni, da postaja država bolj pravna, ampak samo dokazuje, kako zelo globoko smo padli, saj praktično vsak dan beremo o hišnih preiskavah zaradi gospodarskega kriminala. Obsodba Kordeža na zaporno kazen pa dokazuje kako zelo so se mnenjski voditelji, politiki in konec koncev Združenje Manager motili, ko so lumpa kovali v zvezde.

Do pravne države nam verjetno manjka še veliko. Morda so Jankovića res nasadili zato, ker je zdajšnja vlada najprej poskrbela, da je tožilstvo prešlo pod okrilje Ministrstva za notranje zadeve, čemur je sledil odstop direktorja Policije. Ampak po drugi strani so Jankovićevi posli tako sumljivi, da nihče pri zdravi pameti ne more trditi, da je vse v redu. To lahko trdijo samo ritolizi kova Roman Jakič, Jani Möderndorfer, Tamara Vonta in Peter Vilfan. Berem da, so umolknili tudi Zoranovi podporniki, ki so ga prepričali v kandidaturo na parlamentarnih volitvah. Edini izmed teh pajacev, večinoma prestarih ali soudeleženih v potapljanju naše barke, ki je zadevo komentiral, je bil Janez Stanovnik, ki pa ga ne moremo jemati resno. Seveda resno ne jemljem niti drugih, ki so takrat pred magistratom cvilili, kot da gre za življenje, in tako sploh ni čudno, da Jankovićeva samozavest sega do neba – pa čeprav je po volitvah izgubil, za kar si je čisto sam kriv.

Ja, Slovenija je daleč od pravne države. Sojenje glede Patrie se je sprevrglo v farso, pa ne zato, ker tako trdijo Janša&Prijatelji, ampak zato, ker sojenje traja že tako dolgo, da nikogar več ne zanima za kaj gre in čedalje bolj sumim, da bo Janez Janša slejkoprej spoznan za nedolžnega. Tudi za Karla Erjavca so trdili, da je kriv. Mediji so ga nasajali od spredaj in zadaj, a na koncu je bil oproščen vseh obtožb. Končni efekt je, da so tisti, ki verjamejo v teorije zarot, stoodstotno prepričani v Erjavčevo krivdo, vsi drugi smo pa pozabili, da se je sploh kaj dogajalo. In zakaj mnogi verjamejo v teorije zarot? Zato, ker ne verjamejo v sodišče oziroma ne verjamejo, da imamo pri nas pravno državo.

Kako naj bi verjeli, če tega ne verjamejo niti Gorenak, Jakič, Grims in Vonta. Člani PS v medijih sicer izražajo nekakšno zaupanje v pravno državo, a v podtonu krivdo valijo na vlado, češ da je vlada poskrbela za to, da so Jankovića zbudili ob šestih zjutraj. Möderndorferja v slogu dobrih starih teorij zarot čudi »… zakaj se to dogaja ravno v trenutku, ko je predsednik vlade na obisku v ZDA.« Mogoče ima prav, ker je v tej državi vse mogoče, a to je samo en dokaz več, da Slovenija ni pravna država!

Pravzaprav nas Jankovićevi ljudje skušajo prepričati, da nimajo prav niti Davčna uprava Republike Slovenije niti Urad za preprečevanje pranja denarja niti Komisija za preprečevanje korupcije, kaj šele Specializirano državno tožilstvo.

Vse je inscenirano.

Tako kot v aferi Patria?

Prejšnja objava Naslednja objava

12 komentarjev

 • Odgovori Robson 28. 9. 2012 at 18:39

  ..Na živce mi gre ta njegov kao ljudski odnos, ki je v resnici čisto navadna balkanska nadutost…
  Odlična potrditev,da ga poleg mene še kdo tako dojema za razliko od relativne večine poneumljene okolice na katero deluje kot arhetip nadčloveka.

 • Odgovori Stric Marč 28. 9. 2012 at 19:29

  Odgovor Robsonu: Če ljudje ne mislijo tako, kot ti, še niso neumni člani poneumnjene okolice.

  Ko govorimo o pravni državi, mislimo o pravični državi, kar ni isto, kot pravna. V pravni državi se dela po regelcih in če so dokazi pridobljeni na nezakonit način, si oproščen, čeprav vsi vemo, da si kriv.In v pravni državi je dober advokat zlata vreden.
  Bomo videli, ko bo oblikovana obtožnica. EU zagotavlja prosti pretok kapitala in prelivanje dobičkov v oaze ( tudi Ciper) ni nezakonito, če je le davek plačan.
  Pri koriščenju evropskih sredstev je bilo veliko friziranja in so podjetja in občine morala denar celo vračati ( Elan, kmetijsko ministrstvo in še kdo). S procesiranjem koriščenja evropskih sredstev bomo odprli Pandorino skrinjo v škodo Sloveniji.
  Ne zagovarjam Zokija, ker mi znajdeni in jeguljasti ljudje tipa Beneški in Bizantinski trgovec niso bili nikoli blizu ( morda je kriv moj kompleks neuspešneža). Želim le umiriti žogo, da se naša pravna država ne spremeni v Putinovo in Jankovič v Hudorovskega.

 • Odgovori seamus 28. 9. 2012 at 19:34

  Upam, da jih fašejo. Ta levi in ta desni, rdeči, črni, beli. Vsi po vrsti. Verjamem pa ne, da se bo kaj rodilo iz vsega tega pompa. Siol pa tako nagravžno pretirava, da ni prav za nikamor. OK, bližnjica bo šla očitno v koš …

 • Odgovori Colpevolo 28. 9. 2012 at 22:07

  Konkurence se je pač potrebno znebiti, in v tem primeru je princ Teme pač naredil antipropagando Lisičkarju.

  ˝Ko o cemu, kurve o postenju˝

 • Odgovori suum 29. 9. 2012 at 0:52

  Se strinjam z napisanim. Edino dodal bi, da je v Dnevniku se reakcija Makarovicke, ki je izjavila, da jo policijska akcija spominja na gestapo. Ceprav jo sicer cenim in mi je jasno, da ne prenasa Janse, jo pa taksna izjava zal definira kot tecno staro vesco.

 • Odgovori oldpunca 29. 9. 2012 at 11:26

  Zakaj imam občutek, da bo v kratkem spet vse potihnilo ?

 • Odgovori PiPi 29. 9. 2012 at 12:34

  pravne države ni zato, ker je nismo izvolili. problem ni v državi, ampak v tem, kdo z njo upravlja. že to, da imamo predsednika vlade, ki je postal predsednik vlade medtem ko je hkrati proti njemu že bil vložen obtožni predlog ravno zaradi zlorabe položaje predsednika vlade, pove vse.

  pravne države ne more biti, če je volivci nismo sposobni vzdrževati. to je osnova. vse drugo pride na vrsto kasneje.

 • Odgovori Avgust Velner 16. 12. 2012 at 9:11

  Če misliš, da je samo vložitev obtožnega predloga že razlog, da bi le ta potem moral odstopit, si pa res naiven !
  Saj dobro vemo kdo ima še zmeraj politično moč in kontrolira sodstvo in medije !? Potem bi bilo že zadosti, da nekdo iz nasprotnega političnega pola poda obtožni predlog brez verodostojnega dokaza in bi potem le ta moral po tvoje kar odstopit !
  Zakaj pa imamo demokracijo ? Če danes nekoga ovadiš po krivem mora to sodišče ugotoviti in za krivo obtožbo nosiš posledice ! Zakaj bi potem moral obtoženi odstopit še preden se krivda ugotovi ali zavrže ?

  Vidiš ta tvoj način razmišljanja je preživet in smo ga nekateri še kako izkusili na svoji koži v prejšnjem komunističnem režimu, ki ni spoštoval človekovih pravic !

 • Odgovori chef 16. 12. 2012 at 19:33

  Zakaj je potem nemški predsednik odstopil še preden so ga sploh pravnomočno obtožili?

 • Odgovori David 16. 12. 2012 at 20:42

  Tudi madžarski predsednik je odstopil, preden so ga obtožili.

 • Odgovori chef 16. 12. 2012 at 20:56

  Ne morem dovolj prijazno povedat, kako zelo mi grejo na jetra pametnjakoviči, ki v nedogled utrujajo z njihovimi bogatimi življenjskimi izkušnjami iz prejšnjih režimov, čeprav se jim indoktrinacija iz tistega časa pozna še danes in tako pojma nimajo, kaj je demokracija. Zato na ves glas razlagajo o svojih ali celo svoboščinah politikov – dostojanstvo je za te ljudi seveda nepomembna kategorija, za legitimnost še niso slišali. Sposobni so samo butalskega paragrafarstva in slepega ponavljanja za opinion makerji, ki so jim pač po godu.

  Ljudje, ki so nam izvolili samostojno državo in jo v dvajsetih letih tudi pokopali, ker vedo o demokraciji točno toliko kot Janez Janša ali Zoran Janković. Zelo malo.

 • Odgovori David 16. 12. 2012 at 23:56

  Avgust Velner. Saj sodni sistem, ki ni spoštoval človekovih pravic, kot ga ti opisuješ, smo iz tistega prejšnjega režima tudi podedovali. S sodniki vred. In doživljenjski mandat imajo, četudi ne obsodijo tajkunov in glavnih mamilarskih šefov. Človekove pravice, pa to, a ne?

  Še eno vprašanje. A misliš da ta sodni sistem katerakoli vlada zares obvladuje?

 • Komentiraj