Italijansko sprenevedanje

Zadnjič sem si v Mestnem muzeju Idrija ogledal zanimivo razstavo o zgodovini knapovstva od leta 1500 naprej. A najbolj se me je dotaknila soba, ali jih je pa morda več, ki prikazuje dogajanje po prvi svetovni vojni, ko je Rapalska meja Idrijo odrezala od Slovencev.  Takrat je Italijanska oblast izdala zanimiv razglas.

Da bo groteska-burleska bolj jasna, objavljam še prepis.

Slovenci!

Danes vladajo novi zakoni pravičnosti in svobode. Avstrijske vlade ni več, ki vas je zapeljavljala dolgo vrsto let in izigravala narod proti narodu v srvho svojega samodrštva.

Zmagovita Italija je danes napravila konec temu boju in sovraštvu. Zato je treba da zavlada mir in složnost med narodi. To vam prinaša Italija.

Italijanski in slovenski narod nista več sovražnika, nista več nahujskana od Nemcev, ki so izkoriščali ta boj v svoje namene. Lahko je njima danes deliti delo in dobiček.

Italija spada danes k trem evropskim velevlastim, ker je bogata po svoji veliki obrti, katero si je sama ustvarila v zadnjih letih, ker je bogata po svoji svetovni trgovini, po svojem zelo razvitem poljedelstvu in po svoji veliki kulturi.

Samo obrtna in trgovska velevlast kakor Italija vam more zagotoviti blagostanja, katerega ste zelo potrebni. Samo tako se more razviti v bodoče vaša živinoreja, vaše poljedelstvo, katerega sadovi so vir blagostanja ako najdejo trga v velikih italijanskih mestih.

Vsakomur so proste v bodoče pomorske ceste, da je mogoče onkraj morja razviti svoje trgovine.

Slovenci!

Italija, velika država svobode, vam da iste državljanske pravice kakor vsem drugim svojim državljanom, vam da šole v vašem jeziku, več kakor vam jih je dala Avstrija. Vaša vera je spoštovana, saj je katoliška vera, vera cele Italije.

Italijansko kraljestvo, veliki italijanski narod, ki je sam uničil gospodstvo Avstrije, vas bo ščitil z vsemi s vojimi močmi. Italija se ni vojskovala in ni zmagovala samo za svobodo svojega naroda temveč vseh od Avstrije tlačenih narodov.

Preteklo je skoraj desetletje odkar se bori Italija za to svobodo. V dokaz vam je zgodovina. Slovenci bodite uverjeni, da mogočna in zmagovita Italija skrbi za vse svoje državljane kateresibodi narodnosti v svojih novih mejah.

Kasneje so postavili takšne table:

O ostalih raznarodovalnih ukrepih vemo marsikaj, v Idriji pa so poleg vsega ostalega zanemarili rudnik, ki je prej stoletja dajal kruh vsemu mestu.

In ravno, ko sem gledal to razstavo, se je primajala do mene upokojenka in začela težiti v italijanščini, verjetno nekaj v zvezi s potjo do stranišča. Si lahko mislite, da sem ji v knjižni slovenščini lepo pomenljivo razložil, da ne razumem niti besede italijansko. Mislim, da je razumela še preden sem uspel reči “tu pa zdaj govorimo kar po slovensko!” Sem postal za nekaj trenutkov občutljiv kot dobri stari antifašisti v najbolj vihravih tržaških letih. Da Italijani ne znajo drugega jezika kot maternega v Italiji, me sploh ne moti kot večino drugih slovenskih turistov, ki mislijo, da je bistveno, da jim bodo lizali rit v angleščini ali, kar je še huje, nemščini. Da mislijo, da se bom jaz z njimi v Sloveniji pogovarjal po italijansko, in to celo onkraj bivše rapalske meje, me pa spravi v slabo voljo.

Zanimiva postavitev v muzeju seveda sama od sebe spomni na plinske terminale v Tržaškem zalivu, kjer se delajo enako neumne. Podobne izkušnje pa imam z Italijani tudi na osebni ravni. Tako se je zadnjič predme v Gardalandu vrinil nek majhen črn tip. Seveda sem se zrinil nazaj, nakar je začel krilit z rokami in iskati podporo še med ostalimi fašističnimi potomci, dokler mu nisem po angleško zagrozil, da mu bom po komunistično razbil zobe, kar bi verjetno, zživciran zaradi celodnevnega prerivanja, tudi v resnici storil, če me ženska ne bi potegnila v čoln, ki je zaplul v osrčje Afrike.

Tem fantom sploh ni nerodno, če izpadejo buteljni. Nekoč so razgrajali v rovinjskem kampu in ko je bila ura že precej čez polnoč, vemo pa, da so sposobni razgrajat do treh zjutraj, sem v gatah priletel iz avtodoma in jih najprej še razmeroma prijazno opozoril na veljaven nočni red. Seveda so se delali neumne in čim sem se obrnil, so spet zažlobudrali. Seveda sem po slovansko popizdil in so se skoraj usrali od strahu. Iz sosednje prikolice so mi aplavdirali. Spet: ne moti me, če ga lomijo v Italiji, ker tam se jim prilagodim. Če pa mislijo, da lahko razgrajajo tudi tam, kjer normalni ljudje spijo, je to druga pesem. Je pa res, da so takšni marsikdaj tudi Slovenci.

Jaz sem se jih torej kar naučil umirit, ker je očitno dovolj, da jih nahruliš in ker nič ne razumejo, se ustrašijo najhujšega. Vedno se spomnim na Alberta Tombo, ki je pred časom težil nekemu vozniku, nakar ga je Rus premikastil (kot je rekel Tomba), v resnici ga je pa verjetno samo enkrat na gobec.

Vprašanje pa je, če slovanska taktika verbalnega napada-umika užge tudi na diplomatskem parketu. Občutek imam, da tudi z Italijani naši politiki postopajo bistveno bolj ostro kot z Avstrijci, ki lahko s tistimi krajevnimi imeni očitno počnejo kar hočejo.

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori Gehenna 8. 10. 2009 at 8:21

  Eh, sefe :-)… kakorkoli ze, berem te raje kot berem Delo.

  In se dobro, da nisi vozil proti Idriji za tisto zensko skozi Zalo, he-he-he…

 • Odgovori akvarij 8. 10. 2009 at 8:49

  Ej, to pa moram povedat (pa naj me imajo za nestrpno, če čejo): koliko ponižujočih pogledov, tudi besed, smo morali požreti, ko smo kot revni in zaostali (za njih) Jugoslavi hodili po nakpue k njim! In kako smo se vedno morali matrati z italijanščino, ker oni (tudi če so znali slovensko) se niso potrudili niti z eno besedo (no, ne vsi, a večina).
  Zdaj pa prideš v restavracijo Interspara v Novi Gorici in vsi zaposleni lezejo v riti italijanskih gostov in govorijo z njimi italijansko. Saj vem, morajo. Tudi spodobi se. A ne morem mimo menijev in tabel in reklam v italijanščini (zakaj ne potem še v angleščini?!…

  Po drugi strani pa je tako zelo smešno, kako so se še pred leti Italijani mastili v vseh najbolj prestižnih restavracijah Primorske, zdaj pa prihajajo na kupe pomfrija in dunajce v Interspar!!!!

 • Odgovori seamus 8. 10. 2009 at 9:58

  Jest pa ne bom nikoli pozabil kako so leteli pred nami na gradu v Trstu, ko so videli, da se Slovenci mečujemo na kontakt ne na njihov način – oni samo igrajo poteze. Najprej so se širokoustili in kazali spolirano popolno opravo, ko naj bi se začel dvoboj pa so se usrali (pač tipično Italijansko).

 • Odgovori Tina 8. 10. 2009 at 10:29

  Bravo! Letošnji dopust sem preživljala na slovenski obali ter jo spoznavala s kolesom po paranzani – vse do Trsta. In kaj ugotovim? Celotna slovenska obala ima dvojezične napise, domačini se malo pogovarjajo slovensko, malo italijansko, da ostalih jezikov bivše jugoslavije ne omenjam. Pridem v Italijo, nikjer več ne zasledim slovenske besede! A ni bilo to ozemlje včasih naše? Zakaj smo potem eni navadni hlapci, da se moramo samo mi, in to doma, prilagajati?

 • Odgovori Petra 8. 10. 2009 at 10:32

  @akvarij
  Ne samo včasih, še vedno se ponekod obnašajo, kot da si prišel njihovo trgovino oropat, samo zato, ker slišijo, da govoriš slovensko. Od mene je nrp. prodajalka v outletu zahtevala, da odložim nogavice, ki jih bom kupila, medtem, ko se sprehajam po trgovini. Ko nisem bila za to, mi je sledila kot cucek skoraj celo uro. Saj me je v bistvu zabavala… 🙂

 • Odgovori Polde 8. 10. 2009 at 10:38

  o super, cifre za loto:)

 • Odgovori Zvone 8. 10. 2009 at 11:27

  CHEF, čestitke za blog. Čeprav sva na enem drugem forumu pred leti “zagazila”, ti iskreno želim, da še dolgo pišeš. Ko bi le še kdo razmišljal in delal podobno.

 • Odgovori grinta 8. 10. 2009 at 11:53

  super

 • Odgovori Igor 8. 10. 2009 at 12:36

  Glede teh raznorodovalnih ukrepov me samo zanima ali si kje v Muzeju zasledil kako se je odnos do Slovencev spreminjal od časa Rapalske pogodbe do prihoda fašistov na oblast. Mislim, v vsakem primeru bi Slovenci naj…., samo me zanima ali je bila kakšna razlika.

 • Odgovori andro 8. 10. 2009 at 12:42

  veš kaj pa az mislim da mi kot majhen narod pri tem ne moremo naredti nič – čisto nič
  Če pa italijani ignorirajo z nami potem bi tudi mi lahko z italijani ignorirali s tem da ukinemo vse italijanske dvoježične šole in vse napise na slovenskem ozemlje POTEM bomo videli kaj bodo rekli na VELIKI italijani – Upam da se bodo uprli takšni zadevi in mi bi potem svoje povedali kaj nam teži
  UDAERC SE VRAČA Z UDARCEM

 • Odgovori Fotr 8. 10. 2009 at 15:14

  Več kot vemo o zgodovini, laže se odločamo za prihodnost. Vsak tak in podoben zapis nam pri tem pomaga.

 • Odgovori zvezdica 8. 10. 2009 at 15:44

  ja,res je Fotr.samo žalostno je da naša mladina o svoji zgodovini ve zelo malo.
  Lepo te je brat chef
  lp

 • Odgovori heavyd 8. 10. 2009 at 17:44

  Jest pa enostavno NE RAZUMEM zakaj vedno ko (ponesreči) prešaltam na TV Koper Capodistria, tam žlabudrajo po italijansko???? Mi plačujem prispevek RTV zato, da je neka slovenska televizija skoraj povsem tujejezična?!?!?

 • Odgovori Janez 9. 10. 2009 at 11:05

  Jest sem pa vesel, da Slovenci narodnostnim manjšinam na našem ozemlju priznavamo določene pravice. Smo pač bolj kulturni od italijanov in avstrijskih korošcev, pa čeprav nimamo nič od tega. Če bomo vsi delali po principu “najprej ti”, potem ne bomo prišli nikamor.

 • Odgovori chef 10. 10. 2009 at 1:08

  Poleg tega bi se morali v matici bolje zavedati, da Slovenci živijo tudi onkraj meje. Ta zavest je jako slaba.

 • Odgovori Brot 10. 10. 2009 at 9:18

  taljani so ita ciagni

 • Odgovori heavyd 12. 10. 2009 at 10:40

  Janez: Ah sej ne vem kaj ti naj rečem. Najprej bi te vprašal, a živiš v Sloveniji al v Zimbabve? Mi prvi nastavljamo lice v tej multikulti od nekdaj in od nekdaj za to plačujemo ceno. Zgleda ste se nekateri naučil to spoštovat, kar je, na dejstvo, da kot tako majhen narod nimamo nobene moči in vpliva, razumljivo. Jaz ti pa povem, da smo taki samo zato, ker so nekateri slovenčki hoteli včasi ali pa danes neki avtoriteti (danes je to EU), zlesti v rit. Ampak ti bodi ponosen na to, da upogibamo hrbtenico za NIČ, še naprej.

 • Odgovori ellesar 19. 10. 2009 at 22:23

  Heavyd, jaz pa ne vem, kaj naj tebi rečem…si res tako zamašen ali zadrt, da ne štekaš, da mi z zatiranjem pravic italijanske manjšine ne bomo does
  gli prav nič, razen da bomo kratili pravice naših državljanov? In za vse druge…ko greste v Italijo, v trgovine, preprosto govorite slovensko…boste videli, kako vam bodo hitro lezli v rit, preizkušeno…In če nočejo znati pa preprosto pojdite drugam.

 • Odgovori lordwales 27. 2. 2010 at 14:51

  Res ne morem brati do konca ta pamflet, ki je par exselence Goebels propaganda. Politična seveda.

  Par exselence Italija zadnjih 200 let ni dobila niti ene vojne, V Afriki kapitulirala še predno je Romel tja sploh prišel, Zmagovita Itlija pa je vedno puščala za sabo trplenje, gorje in žrtve. Drugega nič.

  In če to bere kakšen odgovorni na manjšinjski Italijanski tv Koper televiziji:

  Slovenski podnapisi Italijanskega programa so Ustavna pravica večinskega naroda, zato to uredite!

 • Komentiraj