Javne smeti

Odvoz smeti je pri adaptaciji stanovanja še najmanjša težava, vsaj tako je videti, preden sem se tega lotil v praksi. Velike večine krame se elegantno znebiš z odvozom kosovnih odpadkov, ki pripada vsakemu uporabniku storitev Snage, za odvoz brutalno težkih oken plačaš podjetju, ki dobavi nova okna, vrata pa odpelješ na odpad s prijateljevim kombijem. Edina težava je, da moraš ves material prestaviti, recimo iz drugega nadstropja na sto metrov oddaljeno dvorišče.

A še lažje življenje imajo primitivci, ki kosovne odpadke prvinsko, a vedno neopaženo, odložijo med smetnjake stanovanjskega bloka ali kar na ulico. Njim ni treba izpolnjevati formularjev in se držati Snaginih rokov. Nazadnje je nek kreten, ki je morda videti čisto normalno, med smetnjake deponiral precej veliko vzmetnico, neko ogromno podlogo iz umetne mase in kopalniški umivalnik. Takšna mentaliteta seveda ni nobena posebnost v deželi, kjer lastniki stanovanjskih hiš smetnjake nekaznovano puščajo na ulicah.

Zato se tudi ne gre čuditi, da je podizvajalec gradbenih del na objektu, ki je nadomestil legendarnega Ribničana, karton deponiral v smetnjak, ki ni last lastnika tega objekta, niti izvajalca gradbenih del. Delavca, ki je poln smetnjak odpeljal petdeset metrov po ulici do te lokacije, sem videl na lastne oči, a mu nisem posvetil posebne pozornosti.

Dokler nisem skušal včeraj ločeno deponirati svojih papirnatih smeti, ki sodijo v za ograjo postavljen zabojnik našega bloka. A zabojnika ni bilo. Primitivec je namreč odpeljal tudi smetnjak iz naše niše, torej ne z ulice, ga pred več deset metrov oddaljenim objektom, kjer je izvajal dela, do vrha in še čez napolnil s smetmi, potem pa ga je odložil kar tam, kjer mu je bilo pač najbližje. Tako se ne gre čuditi, da nekateri svoje smetnjake kar zaklepajo.

Sreča, da je Snaga te smeti v petek odpeljala. Ker bi si v nasprotnem primeru čez noč vzel čas za povračilne ukrepe, seveda s pisno obrazložitvijo.

Prejšnja objava Naslednja objava

3 komentarji

  • Odgovori Blaž 16. 10. 2017 at 18:03

    Kar se tiče smeti, ločevanja in odnosa ljudi do tujih zabojnikov smo v Sloveniji res gladko malo gnoji. Najbolj je pa žalostno kako ljudje kosovne odpadke, ki gredo zelo enostavno v manjši avto, odvržejo pred smetnjake in to ne v nekem zakotnem kraju, ampak na Viču kjer je zbirni center Barje neverjetno blizu. Pa to ne gre za ljudi, ki ne morejo odpeljati npr. starega otroškega vozička z avtom, ampak gre za ljudi, ki z avtom pripeljejo smeti na ulico.

  • Odgovori Anita 16. 10. 2017 at 18:22

    Pravilno ločevanje odpadkov je še bolj problematično na javnih zbirališčih. Tam ljudje odlagajo raznorazne stvari, ki tja ne sodijo. Pogrešam kosovni odvoz odpadkov. Saj je tudi zdaj možen, ampak kaj ko ga nihče v praksi ne uporablja.

  • Odgovori Matej Zalar 17. 10. 2017 at 9:36

    Ravno kosovni odvoz je po mojem eden najbolje organiziranih servisov v tem mestu, ampak to je tako … primitivcu ne pomaga nič. Tako kot nič ne pomaga življenje v najdražjem becirku.

  • Komentiraj